Thursday, December 18, 2014

Collection Look Book : Beri Inspirasi & Tips Make Up!

Assalamualaikum semua

Dulu masa mula-mula jadi blogger, Nanie takdelah pandai sangat pun makeup ni. Minat tu minat, tapi kena belajar lah. Lama-lama bila jumpa kawan-kawan blogger yang sama minat dengan makeup, sikit-sikit Nanie belajar. Baru tahulah solekan mengikut bentuk muka, solekan mengikut gaya dan juga tema kita. Jangan main bantai je semua solekan serupa. 

Sebagaimana baru-baru ni Nanie ke Event Collection Look Book Contest [KLIK SINI], Nanie turut belajar bagaimana menyesuaikan solekan mengikut tema yang diberikan. Actually boleh tahan susah jugaklah bila nak match kan tema dengan warna-warna yang ada. Sebab tu Nanie bangga dengan semua pemenang Collection Look Book Contest tempoh hari. Mereka berjaya menyahut cabaran yang diberikan. 

  
Personally Nanie rasakan Collection Look Book Contest ni berjaya memberikan keberanian kepada semua gadis dan wanita di luar sana untuk tampil yakin dan cantik dengan make up yang manis dan anggun. Selain daripada bijak menata rias wajah, pemilihan kosmetik yang betul dan tepat juga membantu dalam mendapatkan fresh dan vibrant makeup look. 


Namun sebagaimana yang Nanie katakan tadi, tak semua tahu tips-tips untuk menata rias wajah kita mengikut tema kan? Disebabkan itu lah, Collection Malaysia telah melancarkan satu "buku panduan" untuk kita semua belajar make up. Memperkenalkan Collection Look Book. 


Bukan sekadar memberikan asas-asas dan tutorial step-by-step make up, malahan juga pelbagai tips diberikan dalam mendapatkan tata rias wajah yang sempurna dan tampak manis. Duta Collection sendiri iaitu Nelydia Senrose bersama para pemenang contest yang memberikan segala tips solekan tu! Collection Look Book ini juga memberikan anda inspirasi gaya solek yang boleh digunakan tak kiralah untuk kemana-mana majlis. Antara gaya solek yang diberikan :

1. Candy Crush : sesuai untuk majlis santai dan party
2. Gorgeously Sweet : memberikan mood ayu kepada pemakai
3. Rocker Chic : untuk yang berani dan tampak garang
4. Glamour Glitz : bagi mereka yang mahu tampil eksklusif dan anggun 



Tambah menarik, dalam Collection Look Book ini juga diberikan sekali cadangan-cadangan kepada kosmetik yang bersesuaian untuk dapatkan gaya yang dikehendaki. So kita just follow je langkah-langkah yang diberikan dengan menggunakan alat make up yang dicadangkan. Ha, tak mudah ke macam tu. Senang kan? Oh, ye mesti ada yang tertanya-tanya macam mana nak dapatkan Collection Look Book ni kan? 


Mudah je! Apa yang perlu korang lakukan adalah : 


Purchase RM50 or more of COLLECTION Cosmetics products in selected Watsons or F Block stores will get a special print of the COLLECTION fashion LookBook. 

Apa tunggu lagi? Cepat-cepatlah dapatkan senaskah Collection Look Book ni. Inspirasikan solekan anda dengan Collection Look Book dan tampil cantik setiap hari. Jangan lepaskan peluang ni ye! 

Untuk maklumat lanjut, boleh klik link-link di bawah : 

Facebook :

Website :

Instagram :
#CollectionLookBook   #CollectionMY 



Tuesday, December 16, 2014

Ajaibnya Dompet Ayah!

Assalamualaikum semua

Last few day, temankan salah seorang bff Nanie ke Honda. Alhamdulillah, niat dia sekian lama untuk belikan kedua ibu bapanya sebuah kereta baru tercapai. Tahniah dan sungguh Nanie berbangga dengan dia. Nanie yakin setiap dari kita punya cita-cita untuk membahagiakan ibu bapa. Tak kira lah bagaimana caranya, atau apa impiannya. Mesti apa jua ibu bapa diletakkan di tangga pertama. Tanpa was-was, Nanie sokong niat murni anda itu! Teruskan, dan jangan sekali mengalah. 

Bila melihat bff Nanie belikan kereta baru buat ibu ayahnya... tak semena-mena hati Nanie yang sebak, terharu dan segala macam perasaan bercampur baur. Sewaktu pulang dari kampung halamannya tu, kami bercerita zaman kanak-kanak kami. Nanie akui, masa Nanie kecil malahan sampai sekarang ni, Nanie adalah anak yang degil dan banyak masalah kalau dibandingkan adik beradik lain. Tapi seperkara yang Nanie pegang, kalau kita berbakti pada ibu bapa, tak banyak sikit...Insya Allah mesti Allah berikan pulangan. Kan redha Allah bergantung pada redha ibu bapa. 



Dalam pada bercerita dengan bff Nanie tu... Nanie bagitau dia... 

"Kau perasan tak, daripada kita kecik sampai kita besar ni... dompet ayah kita (tak kiralah ayah sapa-sapa pun) tak pernah takde duit? 

Padahal kalau kita tengok sekarang, gaji kita lebih besar dari gaji mereka. Makan sorang... tapi tak cukup. Ayah kita dulu, gaji kecik...makan ramai-ramai, tapi setiap kali kita mintak apa mesti dompet dia ada duit! Ajaib kan?! 


Bff Nanie pun mengakui benda yang sama. Memang betul. Nanie tak tahulah rahsia apa yang kaum-kaum ayah gunakan. Setiap kali anak demam, anak sakit, anak merengek nak itu ini, tak pernah ayah kata takde duit. Tak pernah ayah bukak dompet kosong depan anaknya. Kalau ye pun ayah takde duit, dia tetap akan bahagiakan anak dia dengan cara tersendiri. 

Nanie tahu... itu semua adalah punca keberkatan. Ayah-ayah kita dulu,bekerja membanting tulang untuk apa? Untuk kita semua ni. Untuk anak bini dia makan, pakai dan rasa selesa. Ayah kita tak pernah merungut malas nak ke kerja. Ayah kita tak pernah cakap pun baju dia basah penuh peluh. Ayah kita tak pernah mengadu pun dengan kita belakang dia sakit angkat benda berat-berat. 

Ayah kita hanya beritahu kita, "Belajar pandai-pandai. Nanti jadi orang senang. Baru orang pandang!" Ayah kita lah yang dalam diam sebenarnya mendoakan kita dunia akhirat. Ayah kitalah yang sebenarnya dalam diam menangis bila lihat kejayaan kita. Dan ayah kita lah yang pagi petang siang malam risau dengan kita. Ayah kita tak minta lebih, cukup jadi anak yang soleh dan solehah agar amal ibadat kita sampai pada dia bila dia takde. 

Haih.... Nanie bila tulis benda macam ni tak semena-mena bergenang air mata. Selagi mak ayah kita ada, hargailah mereka. Ayah mak kita bukan mintak segala macam harta, cukuplah sekadar berbakti pada mereka. Ada bila mereka perlukan dan boleh bermanja dengan mereka di hari tua. 

Moga ini memberi sedikit inspirasi buat anda. ;) 


 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork