Tuesday, April 19, 2016

Beauty Tips : Nivea Men Post Shave Balm Sebagai Primer Makeup?

Assalamualaikum semua

Sebagai penggemar makeup, Nanie banyak belajar "Beauty Hacks" melalui beauty gurus. Ada macam-macam cara, tips dan tricks yang boleh kita gunakan untuk mendapatkan makeup yang sempurna pada wajah. Terkini, Nanie cuba untuk gunakan Nivea Men Post Shave Balm sebagai primer atau moisturizer makeup. 


Nampak macam pelik kan? 
Betul berkesan ke? 
Bukan ke produk lelaki, perempuan tak boleh pakai? 
Tak ada apa-apa side effect ke? 




Yes! Yes! Macam tu lah Nanie masa mula-mula tahu pasal benda ni. Macam ye tak ye je kan... boleh percaya ke? Haaa...sebab tulah namanya beauty hacks atau tips and tricks! Ia adalah satu alternatif atau nak mudah, kita guna kaedah cuba jaya. Bagi sesetengah orang mungkin ia agak berisiko tapi kalau dah tips and tricks... mesti ianya memberi manfaat kan! 




Nanie dapatkan Nivea Men Replenishing Post Shave Balm ni melalui seorang kenalan di Carousell yang mana dia directly beli di luar negara. Nanie tak sure sama ada di Malaysia ada atau tak produk ni. Harganya lebih kurang RM 30 je. 


Walaupun ia adalah produk untuk lelaki, namun jangan risau... Post Shave Balm sebenarnya berfungsi untuk beberapa perkara yang lelaki mahupun perempuan perlu jaga sama. 

1. Mengekalkan kelembapan kulit 
2. Menghindarkan iritasi / kemerahan / gatal-gatal pada kulit 
3. Menambahkan kelembutan pada kulit & mengawal minyak pada muka 



Selain daripada harganya jauh lebih murah dari primer makeup yang lain, Nivea Men Replenshing Post Shave Balm menyerap dengan cepat pada kulit. Nanie selalu akan gunakannya di waktu pagi sebelum makeup. Walaupun sedikit berminyak, tapi teksturnya yang agak pekat menyebabkan penggunaan yang sikit dah memadai. 


Disebabkan ianya adalah produk lelaki, secara tak langsung bauannya agak kuat dan bersifat maskulin. Tipikal bauan lelaki lepas shave kan. Tapi, jangan risau. Once sapu foundation atau BB Cream bauan tadi juga akan hilang. 


Apa yang menariknya tentang Nivea Men Replenishing Post Shave Balm ni??? Well, kebanyakan beauty gurus, beauty blogger even Nanie sendiri dapati bila pakai balm ni makeup tahan lebih lama, kulit tidak berminyak dan yang paling best, makeup maintain setting tau! Kalau Nanie tak pakai primer tu, memang pores nampak besar dan jelas. But once Nanie pakai Nivea ni, pori samar-samar je. Lepas tu, bila makeup dia tak berminyak. Rasa lembut pada kulit dan sedikit sejuk. 



So, last but not least... 

Kalau korang kurang bajet nak ada makeup primer, boleh cari Nivea Men Post Shave Balm ni. Takde masalah. Memang best. So far sepanjang Nanie guna, takdelah pulak naik sebarang bulu-bulu pada muka ke apa. Sebab ada yang tanya... tak takut ke makin bertambah bulu muka semua. Mana nak beli? Macam Nanie bagitau tadi... takde di Watson/Guardian, korang kena pegi pada Personal Shop contoh yang banyak jual melalui Carousell. 


Ok, bye semua! :) 



Monday, April 18, 2016

Review De'Xandra : Bau Wangi Sampai 3 Hari!

Assalamualaikum semua

Bulan April ni, Nanie memang terlalu sibuk dengan urusan kerja. Ni pun dah masuk 3 minggu tak balik Johor sebab on weekend ada event dan projek yang perlu diselesaikan. Takpe, sabar ye mak ayah... akhir bulan kita cuti panjang kan. 

Bercakap pasal sibuk dengan urusan kerja, ditambah pulak musim panas kemain sekarang ni... Nanie memang tak akan lupa perfume! Uiiii kerja selalu jumpa orang ni memang perlukan confident yang tinggi tau. Janganlah ada sleck sana sini. Gigi ada selit lada ke, bau badan tak selesa ke... memang malu. 



Sebab tu, hari ni Nanie nak suggest korang melabur sikit untuk keselesaan diri dan kewangian badan. Ecewah! Betul ni korang. Nanie tak tipu. Nanie ni memang kaki perfume. Nanie kalau beli perfume, biasanya Nanie akan ada satu persepsi, tak ori mesti tak wangi. Tapi... baru ni persepsi Nanie salah!! Totally wrong!!!




98% SAMA DENGAN YANG ORI! 

Pernah dengar De'Xandra Perfume? Nanie pernah dengar lama dah. Tapi tu lah macam Nanie cakap... Nanie punya persepsi tu yang membuatkan Nanie takut nak cuba. De'Xandra memang terbaik Nanie cakap. Bau dia memang hampi 98% sama dengan bauan perfume asal dari antarabangsa tu. Pernah sekali, boss Nanie sendiri ingatkan Nanie guna perfume yang ori tau. Heheheh. 



TAHAN LAMA SAMPAI LEPAS BASUH BAU ADA LAGI! 

Sekali sembur tahan lama. Kalau Nanie sembur pagi, sebelah maghrib atau petang tu masih melekat lagi pada baju dan badan. Ada satu tu... tudung Nanie pakai... and after 3 hari Nanie nak cuci semua dah bau perfum De'Xandra ni tau. Nanie macam tak sangka sehebat tu penangan bau dia! 


Nanie pilih bau Chloe. Bau lembut floral dan sangatlah semerbak. Kakak Nanie ada perfume Chloe yang ori ni beli dari Sephora. Bila Nanie pakai, dia ingat Nanie curi sembur dia punya perfume. Hahahaha... Nampak tak punyalah sama. Sampai tak boleh beza mana yang ori mana yang De'Xandra punya. 


BOLEH DIBAWA SOLAT 

Selain tu, Nanie suka De'Xandra perfume ni sebab boleh dibawa solat. Alhamdulillah memang terjamin dan diyakini. Kenapa Nanie yakin? Sebab ia adalah produk Bumiputera. Orang kita, kalau buat produk utamakanlah syariat. Insya Allah bukan sekadar menjaga sesama muslim, perniagaan kita juga semakin berkat.
 

BANYAK PILIHAN YANG TOP-TOP

Pilihan De'Xandra ni pun banyak. Untuk perempuan adalah lebih 40 pilihan bau yang semuanya best-best. Ada bau J'adore by Dior, Daisy by Marc Jacobs, Modern Muse by Estee Lauder, Signoria by Salvatore Ferragamo dan banyak lagi. Kalau untuk lelaki pulak ada lebih 25 pilihan. Nanie percaya semua wangi-wangi. Mesti orang ingat ori!  


VALUE FOR MONEY!

Dalam keadaan ekonomi sekarang, Nanie pentingkan value. Nanie percaya korang pun sama kan. Jadi pilihan De'Xandra Perfume sangat tepat. Tak perlu lagi spend sampai tiga empat ratus untuk perfume. Dengan harga RM 65 sebotol (30ml) korang boleh dapat bau yang 98% sama tau dengan perfume asal. Tak ke berbaloi tu. Bau wangi macam ori, tahan lama dan duit kita pun jimat banyak! 



TERUS JADI PILIHAN NO.1 

So, sekarang ni Nanie memang jadikan De'Xandra perfume sebagai perfume pilihan No.1 Nanie. Nanie plan nak beli banyak-banyak. Jadi tiap-tiap hari boleh tukar-tukar bau. Yang penting kita kena yakin dan selesa dengan penampilan diri kita. Bau wangi, barulah orang sayang. Mana tahu jodoh ada.... ye lah jodoh kan di mana-mana...cia...cia...cia!!! :) 

Maklumat lanjut & pembelian boleh hubungi : 

Lia 
013-2644310 / 014-3427962

FB : 

Website :

Instagram :



Friday, April 8, 2016

Teman Mendengar, Teman Memahami

Assalamualaikum semua

Lama tak jenguk blog kesayangan ni. Allahu. Rasa bersalah pulak bila biarkan dia sorang lama-lama. Maaf sangat BCE. Bukan tak ada masa, tapi memang betul-betul masa tak mengizinkan untuk kita bermesra. Ecewah. 

Bila balik je kerja terus melepek kat rumah. Main phone sekejap, check apa yang patut terus tidur. Hari minggu pulak bila balik Johor lagi lah tak bukak blog. Niat dalam hati macam-macam nak buat dengan Blog Coklateyes ni. Insya Allah kena bijak aturkan masa semula. Jemputan ke event blog pun perlu dipilih dan disusun rapi dari segi jadualnya. Mana yang boleh Nanie cuba penuhi. Mana yang tak dapat tu, mintak maaf sangat-sangat! 

Itulah... beza betul hidup semasa belajar & semasa bekerja. Busy nya dari sudut yang berbeza. Kadang sampai balik rumah masih lagi fikir and plan out kerja-kerja yang tak settle. Hahahaha. Tulah kan... namanya tanggungjawab. Jangan dipandang mudah. Bila boss bagi kerja, kenalah bijak nak selesaikan. 


Kalau dah nama kerja, dah nama urusan seharian, mesti kadang-kadang kita ada rasa penat, rasa stress dan rasa tak tahu nak buat macam mana. Nanie pun pernah rasa macam tu. Manusia kan. Alhamdulillah Nanie cuba untuk cari cara nak selesaikan serabut dalam kepala dan cuba control diri sebaiknya. 

I just need someone to talk to! Hahahaha. Bila ada kawan yang Nanie boleh lepaskan masalah dan cerita, everything back to normal. Biasanya kawan baik Nanie lah yang jadi tukang dengar. Tu yang kadang balik Johor, memang cepat-cepat cari kawan baik. Bukan apa, sebab bila kita kawan... dia tahu apa yang kita rasa, bagi sokongan sebaiknya dan cuba berikan pendapat dengan baik. 

Pada semua yang rasa ada masalah, cubalah cari seseorang untuk diajak bercakap dan berbual. Jangan pendam sorang-sorang. Cari kawan yang jadi pendengar yang baik. Alhamdulillah Nanie ada kawan-kawan begitu. 

Thanks FH for your support and understanding. 


 

BLOG COKLATEYES Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork