Thursday, September 29, 2016

Kencing Manis : Jenis Risiko & Cara Rawatan Awal

Assalamualaikum semua

sumber : Google 

Penyakit diabetes atau kencing manis bukan perkara baru untuk kita semua. Malahan ia seolah-olah dah jadi biasa di dengar. Ada juga terms yang kata ia adalah penyakit 3 serangkai iaitu kencing manis, darah tinggi dan sakit jantung. Mendengarkan kepada ketiga-tiga nama tu, dah cukup buat Nanie gerun dan takut. 

Jangan korang tak tahu ye, sekarang ni penyakit kencing manis atau diabetes bukan sekadar menyerang orang tua sahaja, kajian menunjukkan seawal usia 20-an lagi penyakit diabetes ni boleh menyerang. Diabetes yang menyerang ini adalah diabetes jenis II yang terjadi ekoran kegagalan badan kita menghasilkan insulin semulajadi yang berfungsi untuk mengawal glukos darah agar kekal normal. 

Jenis Diabetes 

Image result for type 1 and type 2 diabetes
Sumber Gambar : http://www.bbc.co.uk/science/0/21704103

Diabetes ada dua jenis. Sebelum ni Nanie sendiri confuse macam mana nak bezakan kedua-dua jenis diabetes ni. Tapi setelah Nanie lakukan sedikit pembacaan, ini yang Nanie boleh sharekan. Menurut American Diabetes Association,  Type I lebih kepada tubuh badan kita yang tidak menghasilkan sebarang insulin. Manakala Type II adalah kegagalan sel untuk menggunakan insulin dengan sepenuhnya yang menyebabkan glukos tidak dapat diserap ke dalam badan dengan efektif. Pesakit yang mengalami diabetes Type I adalah 10% manakala 90% adalah Type II. Kajian  dari National Health and Morbidity Survey 2015 Sheet, anggaran 3.5 juta orang dewasa di Malaysia mengalami diabetes Type II dengan menggunakan insulin. 

Image result for type 1 and type 2 diabetes
Sumber gambar : http://eschooltoday.com/diabetes/types-of-diabetes.html

Description: Macintosh HD:Users:sarasabri:Downloads:phototake_rm_illustration_of_insulin_absorption.jpg

DIABETES MENYERANG & MEMUSNAHKAN SEL BADAN? 

Menurut Dr. Khalib Abd Latiff dalam rencananya di Utusan Malaysia sempena Hari Diabetes Sedunia pada 2015, diabetes mula mengancam manusia selepas paras glukos adalah tinggi dalam jangka masa yang lama dan berpanjangan. Sejumlah sel, tisu dan organ-organ yang sensitif akan mengalami kerosakan akibat kesan toksik yang disebabkan oleh glukos. Antara organ yang paling sensitif dan mudah rosak adalah seperti buah pinggang, mata, kulit dan sistem reproduktif. Nauzubillah! 
Sumber Gambar : Berita Harian - 16 June 2013

BAGAIMANA DIABETES MENGGANGGU RUTIN HARIAN? 

Minggu lepas Nanie balik Johor, kebetulan jumpa salah seorang pakcik Nanie. Namanya Cik Lan. Dia adalah penghidap diabetes Type II sejak tahun 2002. Cik Lan sekarang berusia 60 tahun. Maknanya dia menghidap diabetes sekitar usia 45 tahun macam tu. Nanie pun berbual dan bertanya pada Cik Lan mengenai diabetes yang dialaminya. Sebab sekarang ni, dah boleh kata dia di tahap yang agak membimbangkan sebab kena suntik insulin sendiri. 

Menurut Cik Lan, sejarah keluarganya ada diabetes. Jadi selain daripada faktor usia, faktor keluarga dan genetik juga main peranan. Beberapa simptom awal diabetes sebagaimana yang diberitahu oleh Kementerian Kesihatan Malaysia adalah : 

  • Kerap dahaga dan sering minum air
  • Badan terasa lemah dan lesu 
  • Kaki rasa mencucuk-cucuk dan bisa
  • Ada rasa pening kepala
  • Penglihatan sedikit kabur 
  • Kerap membuang air kecil 
  • Berat badan susut secara drastik 
  • Kebas pada tangan dan kaki 


Cik Lan kata, ada masa bila dia lebih bekerja, badannya akan menggigil dan berpeluh. Berkemungkinan kerana hilang tenaga & tenaga tidak diganti semula akibat glukos tidak diserap secara baik oleh badan. Sekarang ni Cik Lan kena suntik insulin sejak tahun 2014 untuk membantu badan menyerap glukos. Nanie tanya pada Cik Lan, selain insulin apa lagi ubatan yang dia ambil? 

Cik Lan bagitau Nanie yang dia memang kerap berjumpa doktor untuk pemeriksaan paras gulanya. Malahan segala ubat doktor dan kawalan makanannya juga dia lakukan dengan baik. Cuma Cik Lan mengadu dengan Nanie sebab dia perlu makan ubat sebanyak 3 kali sehari dan suntik Insulin 2 kali sehari untuk kekalkan paras normal glukos. Jadi dekat situ dia macam leceh dan sentiasa kena bergantung pada ubat. Kalau dia terskip sekali, memang paras gula akan naik dan membahayakan kesihatannya. 


RAWATAN TERKINI UNTUK DIABETES


Terkini, syukur Alhamdulillah AstraZeneca Sdn Bhd telah melancarkan satu jenis tablet untuk merawat diabetes type II iaitu Tablet xigduo™  XR yang hanya perlu diambil sekali sehari sahaja. Ubat tablet ini dapat membantu dalam mengurangkan tahap glukos dalam darah serta mempromosi kawalan awal glisemik bagi penyakit diabetes Type II ini. 

Rawatan dari tablet xigduo™  ini perlu disesuaikan dengan mengamalkan diet yang berkhasiat, gaya hidup yang sihat dan kekerapan aktiviti fizikal dan mengikut tempoh rawatan. Menurut Professor Dr. Chan Siew Pheng, Perunding Senior Endokrinologi, penyakit diabetes Type II perlu dirawat di peringkat awal dan secara intensif agar ia tidak melarat. 



Bagi Professor Mark E.Cooper, Timbalan Direktor dan Ketua Pegawai Saintifik Institut Jantung & Diabetes Baker IDI, Australia pula memberitahu bahawa pesakit diabetes Type II terpaksa mengambil pelbagai ubatan dalam dos yang kerap setiap hari. Dengan terapi kombinasi sekali sehari seperti xigduo™  XR, pesakit akan ada cara yang lebih mudah untuk kawal penyakit ini. 

xigduo™ XR boleh didapati dengan tiga dos berbeza mengikut keperluan pesakit : 


  • xigduo™  XR 10/500 (MAL16045044ACRZ) - Dapagliflozin 10mg & Metformin XR 500mg
  • xigduo™  XR 10/1000 (MAL16045040ACRZ) -Dapagliflozin 10mg & Metformin XR 1000mg
  • xigduo™  XR 5/1000 (MAL16045043) - Dapagliflozin 10mg & Metformin XR 1000mg




Pelancaran xigduo™  XR di Malaysia hari ini merupakan satu langkah proaktif dalam memberikan membantu para pesakit diabetes Type II ini. Ia juga adalah sebagai galakan kepada pengamal perubatan dan pesakit diabetes Type II untuk "Start with the Right Duo", xigduo™  XR bagi pengurusan awal kadar glukos, berat badan dan darah tinggi. 


Nanie berharap dengan adanya option sebegini, ia dapat membantu ibu. ayah mahupun sanak saudara kita dalam merawat masalah diabetes yang kian membimbangkan. Alhamdulillah, mak dan ayah Nanie tak menghidap diabetes, namun Nanie tetap selalu buat pemeriksaan doktor untuk kesihatan Nanie dan semua. 


Untuk maklumat lanjut berkaitan xigduo™  XR, sila rujuk kepada pengamal perubatan anda. 

Monday, September 26, 2016

Tanda-Tanda Badan Berkolestrol Tinggi

Assalamualaikum semua

Nanie kan kalau pagi-pagi sebelum pergi kerja mesti pastikan yang badan Nanie tak simpan 'toksik-toksik' semalam. Ye lah, toksik-toksik sebegini lah yang boleh musnahkan badan kita dari dalam tau. Bahaya! Nanie perasan kalau Nanie tak buang segala toksik, confirm kat office macam tak produktif tau. Rasa lemau je. Heheheh.


Selain dari tu, ye lah Nanie kan plussize... Nanie kena selalu check up tahap kolestrol dalam badan Nanie. Kadang-kadang Nanie ada sakit kepala, dan rasa badan lemah sangat. Tu yang risau tu.... dah kenapa pulak badan rasa sakit-sakit sana sini macam orang tua. Nanie pun cepat-cepat google tanda-tanda badan berkolestrol tinggi.

1. Kaki merasa kebas akibat penggumpalan darah
2. Mudah penat dan letih kerana oksigen tidak beredar sepenuhnya
3. Sering sakit kepala & berat dan tegang di belakang leher
4. Timbul bintik-bintik putih di bahagian mata, leher dan wajah
5. Kaki mudah membengkak
6. Tidur yang sering terganggu & tidak lena 
7. Tumit kaki sakit & seperti mencucuk 

Haa kau... ngeri gak kena simptom kolestrol tinggi ni. Kena check dan ambil tindakan segera. Bukan apa, supaya kita dapat ambil tindakan pencegahan awal.

Baru-baru ni Nanie ambil satu supplement untuk melancarkan pembuangan toksik dari badan. Namanya Vitalluz Powder. Vitalluz Powder adalah minuman detoks yang sangat bagus dan mempunyai pelbagai khasiat kepada badan kita. Bila kita selalu detoks badan, Insya Allah badan jadi semakin segar dan bertenaga.






Sebelum Nanie cerita tentang kebaik Vitalluz Powder ni, meh Nanie share ingredients yang ada. Ingat tau kawan-kawan, kalau nak beli sesuatu produk, korang kena check betul-betul segala bahan yang dimasukkan. Khuatir kalau ada bahan-bahan terlarang. Jadi ini beberapa trivia mengenai Vitalluz Powder :
  • Merupakan jus detoks dengan bahan semulajadi 
  • Selamat dengan sijil KKM (MAL151320006TC) & disahkan HALAL
  • Boleh diminum Lelaki & Perempuan berumur 18 tahun ke atas 
  • Ibu menyusu & dalam pantang juga boleh minum 

Ni Nanie berikan dulu beberapa manfaat Vitalluz Powder ye : 

1. Menurunkan berat badan.
2. Melancarkan buang air besar.
3. Mengempiskan perut buncit.
4. Mengurangkan selera makan
5. Menurunkan tahap kolestrol

*Sesuai untuk darah tinggi, kencing manis, jantung, gastrik, gaut, sembelit dan haid.
-----------------------------------------------------------------------------------
Sangat berkesan kpd yg ada masalah pelawasan. Kesan seawal  6-7 jam selepas minum .. then akan terus membuang tanpa rasa sakit perut cirit birit. 





Haaa mesti ramai nak tahu kan. apa pulak khasiat Vitalluz Powder ni. Tengok pada ingredients nya memang semua memberi khasiat yang tak dinafikan lagi. Antara bahannya adalah ;

1. Avocado 

2. Howthorn Berry 


3. Aloe Vera 




Banyak betul khasiat Vitalluz Powder ni tau. Meh Nanie senaraikan. Mana tahu ada kawan-kawan Nanie yang berminat kan?





Pengalaman Testimoni & Pengalaman Sendiri 


Kalau korang ke laman web Vitalluz Powder ni memang ada banyak testimoni berjaya dan yang puas hati dengan produk terbaik ni. Tak kisahlah sama ada dari masalah apa pun. Memang nampak hasil dan kesannya. Alhamdulillah :)















Nanie sendiri lepas kira-kira 3-4 hari tu memang perasan yang masalah pembuangan toksik berjalan lancar. Masa Nanie nak cuba Vitalluz ni, soaln pertama yang Nanie tanya adalah "Vitalluz Powder ni buat orang cherry berry tak?" Alhamdulillah memang tak... cuma dia jadi pembuangan awal lah. Confirm! Hehehehe

Rasanya pulak macam jus asam jawa sikit. Masam + manis yang boleh diterima. Tak lah rasa tak sedap ke apa. Pekat dan memang sesuai untuk pelawasan. Minum dengan air suam 200ml dan bila dah minum tu, kenalah minum air masak banyak-banyak. Barulah detoks!



Dari segi tenaga dan berat badan pula, Nanie perasan yang badan a bit ringan. Bila tidur malam tu terus rasa macam nyenyak. Kalau dulu kena kalih banyak kali baru terlelap. Dan paling Nanie suka... makan lah apa pun, dalam 20-30 minit terus rasa nak buang toksik tau.

video


Jadi, pada semua pembaca Blog Coklateyes yang berminat dan nak tahu lebih lanjut berkaitan produk terbaik Vitalluz Powder ni, jemput semua singgah ke link- link berikut. Rasakan perubahannya dan selesa sangat untuk lelaki & perempuan.


Facebok: 

Website : 
http://www.vitalluzpowder.com/

Harga : 
1 kotak RM70
3 kotak RM160
(sekotak ada 10 sachet)

Anda nak DISKAUN RM10?

Whatsapp “INNANIE10” ke:
0194544220 / 0194541102

Friday, September 2, 2016

Althea Turns 1 : The Birthday Pink Party

Assalamualaikum semua

Seriously tau, sampai sekarang masih terasa lagi Althea Birthday Celebration yang diraikan baru-baru ini. Bila Nanie melangkah masuk ke RUANG, Subang Jaya serba serbi bewarna pink menambahkan mood untuk Pink Party yang comel dan buat orang geram semacam!


Outfit of the day, Nanie hanya sarungkan dress abaya sempena Hari Raya Aidilfitri lepas yang kebetulannya warna pink rose. Kena tema dah. Tudung pulak Nanie pakai pastel green bluewish. Dan Nanie sarungkan sekali dokoh warna keemasan sebagai pelengkap gaya. Walaupun tak ala korean, tapi sekurang-kuranya nampak comel kan? Hahahaha. Baik cakap comel! 










Kemeriahan Party Pink #AltheaTurns1 memang terasa. Semua yang datang lengkap mengenakan warna pink sepersalinan. Masing-masing Nanie tengok comel-comel. Tambah pulak, dengan bebearapa seksyen makanan yang lazat dan menyelerakan. Memang cun! Tahniah Team Althea kerana berjaya menaikkan suasana. Memang terasa kami semua comel hari tu! Heheheh. 


Pelbagai aktiviti yang diaturkan. Antara yang paling best mestilah kami semua diberikan RM 150 shopping credit untuk bershopping time tu jugak! Haaa kau rasa. Tak berpeluh kiteorang? Nervous ok. Masa yang diberikan adalah 30 minit je. So nak tak nak kena setelkan cepat. Time tu muka semua orang serius ok. Yang data dah tinggal ciput mahupun data lembap - confirm akan terkeluar sedikit carutan. 


Bila bercakap mengenai Althea, ini Nanie nak perkenalkan Mr.Frank. He is the founder of Althea Korea. The Korean guys yang suka duduk Malaysia dan suka makan nasi lemak. Nanie dah 2-3 kali jugak jumpa beliau sebelum ni. Nanie salute dengannya sebab di usia muda berani untuk buat bisnes e-commerce sebegini. Bukan sekadar di Malaysia je, tapi turut berada di Indonesia, Singapore dan Phillipines. Hebat kan? 




Kami semua ramai-ramai nyanyikan lagu Happy Birthday buat Althea. Lepas tu nak nyanyi dalam Korea tapi Nanie tak tahu. Memang fail disitu ye. Hahahaha. Kami enjoy dan happy bila Mr.Frank turut menyanyi lagu soprano yang sangat menyentuh hati. Auch! Suara dia sedap ok. Jangan main-main!





Apalah ertinya birthday party tanpa game kan. Birthday party mestilah kena ada game. Di kawasan pentas tu, ada  banyak belon pink tau. Tak sangka pulak Nanie di setiap belon tu ada hadiah misteri menanti. Kami kena berebut belon yang ada di situ dan letupkannya. Apa lagi, yang takut belon memang mencicit lari lah. Bunyi letupan belon tu memang meriah tau. Semua buat takut-takut-berani je. Nasib baik Nanie ada pin brooch. Senang nak pecahkan! 





Nampak tak hadiah yang kami dapat tu? Excited ye. Nanti hadiah tu perlu diredeem sebelum balik. Alhamdulillah Nanie dpat It's My Cushion Case Set. Comel. Warna pink pastel. Boleh bubuh CC Cream sendiri. Senang nak bawak pi mana-mana kan. Nanie kan pengumpul CC & BB Cushion. I love it so much. 




Last but not least, tiga pemenang untuk Best Dress telah dipilih. Gaya dipilih mestilah bercirikan Korea latest fashion ataupun tradisional Korean Outfit. Tahniah pada pemenang. Baju Rane Chin memang cantik sebab ala-ala Korean Hambok tu, Dahlah dia memang cantik kan. Tahniah!



The Winner, Rane Chin
Di Althea Party tu jugak Nanie ambil kesempatan untuk berjumpa dengan rakan-rakan. Rindu dengan semua blogger yang ada disitu. Ada yang jarang jumpa, so bila jumpa haaa kau haruslah berceloteh tak berhenti. Ada jugak yang first time Nanie jumpa. Nanie kan senang tegur orang. So, jangan malu-malu ok kalau nampak Nanie di mana-mana majlis. Insya Allah Nanie boleh mesra dengan cepat. 













Dear Althea, 

Happy birthday. On your special day, I wish you good luck.
 I hope this wonderful day will fill up your heart with joy and blessings. 
Have a fantastic birthday, celebrate the happiness on every day of your life.

Chaiyok #TeamAlthea

Congratulations! 


Facebook : 

Website : 

Instagram : 



 

BLOG COKLATEYES Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork