Thursday, January 22, 2015

Jadilah Manusia Yang Matang

Assalamualaikum semua

Ramai orang beranggapan bila semakin meningkat usia, semakin kita menjadi matang. Supposedly memang macam tu lah. Bila kita makin tua, pemikiran dan perangai kita juga sepatutnya juga menjadi lebih elok dan lebih tua lah kan. Malangnya ada segelintir tidak begitu. Kesian jugak Nanie tengok bila umur dah tua perangai macam budak-budak. Siap kadang tu kalah budak lah perangai dia. Rasa macam nak lempang je pun ada. Hahahaha. Ganasnya aku! 

Bila melihat perangai dan perwatakan sebegitu, mudah je Nanie fikir. You are an attention seeker, dude! Apa punya perangai lah nak melaga-lagakan orang, nak bagi orang bergaduh, tak boleh tengok orang lebih dari dia dan pelbagai lagi masalah dalaman budak ni. Apa sebenarnya yang kau nak? Apa yang kau cuba sampaikan pada orang sekeliling kau? Tak puas hati beritahu lah depan-depan. Tak suka cakap. Be a gentleman. Jangan jadi pengecut! Boo!


plasmatics-life:  Coffee ~ By Ivan Dzyuba color scheme for my dining room

Nanie selalu ingatkan diri Nanie supaya berfikir sebelum bertindak. Beringat sebelum bercakap. Apa risiko dan side effect yang bakal berlaku sekiranya kita buat sesuatu perkara tu. Jangan pakai sedap mulut je cakap. Apa ingat orang takde akal ke nak berfikir mana betul mana tidak. Dari situlah kematangan seseorang diukur. Bukan sekadar angka umurnya sahaja tau! 

Kematangan itu tidak bergantung pada sijil pelajaran apa yang kau ada. Kematangan itu bergantung pada macam mana kau uruskan diri dan perangai kau dalam menghadapi suasana sehari-hari bersama orang sekeliling kau. Tak dinafikan orang sekeliling kita kan rencam juga perangainya. Ada yang elok, ada yang tidak. Tapi yang kena bijak adalah kita. Kita yang kena tengok mana boleh ikut, mana tidak. Kena firm sikit dalam bertindak. 

Kalau lah korang punya kawan yang macam tu. Yang jenis attention seeker, yang jenis suka lagakan orang sana-sini, korang cuba-cubalah nasihat dia. Sebab Nanie yakin, dalam mana sahaja komuniti memang menyampah orang batu api ni. Sebab dia seorang semua boleh bermasam muka. Semua boleh kacau bilau. Kesian kan orang macam tu, takde life langsung sebab dalam fikiran dia hanya cari jalan macam mana nak buat orang bergaduh. Mengadu domba tak habis-habis! 

Sebagai manusia, kita perlu sentiasa cari jalan bagaimana untuk jadikan diri kita sentiasa lebih baik dari hari semalam. Tak perlulah melaga-lagakan orang lain. Jangan iri hati. Kalau kita nak sebagaimana yang orang lain ada, kita perlu berusaha. Sama-sama naik dan meningkat dengan dia. Bukan jatuhkan dia dan kita ambil kesempatan dari kejatuhan orang lain pula. Usahalah selagi mampu dan berfikirlah rasional serta matang. Kerana kematangan itu yang membezakan antara setiap sorang dari kita! 

Ini sekadar peringatan sebagai seorang kawan. :) 




Monday, January 19, 2015

Jalan-Jalan Penang : Part 1

Assalamualaikum semua

Dalam pada mula bekerja tu, dua minggu lepas tanpa dirancang, Nanie ikut bff Nanie balik kampung ke Penang. Hahahaha. Memang gigih sangat lah, lepas balik kerja terus pack barang dan bertolak malam tu jugak around 9.30 malam. Nanie memang dah lama sangat nak ke Penang. Last time Nanie pergi Penang mungkin umur Nanie sekitar 7-8 tahun je. So dah lebih 15 tahun tak ke sana. Untuk kali ni, Nanie ke ke Penang bersama Shakirin (orang Penang) dan Arief (orang Selangor). Mereka berdua ni lah BFF Nanie since zaman kampus lagi. 

Perjalanan kami mengambil masa lebih kurang 5 jam dengan menggunakan kereta. Sampai Penang dalam pukul 2 pagi macam tu. Untuk penginapan pula, Nanie tumpang tidur bilik adik perempuan Kirin. Alhamdulillah, memang rasa macam rumah sendiri lah sebab mak ayah Kirin sangatlah peramah dan baik hati. Memang rasa dah macam mak ayah sendiri pulak! Heheheh


Hari pertama Nanie di Penang, Kirin bawak Nanie makan Serabai. Sumpah, Nanie tak pernah tahu Serabai tu apa bendanya. Tak pernah dengar pun. Serabai adalah sejenis kuih tradisional orang Pulau Pinang. Dia rasa macam apam tapi masam sikit. Nak makan tu kena cicah dengan kuah kaya yang manis. Sedap! To be honest Nanie tak tahu kenapa namanya Serabai. T___T 


Lepas dah breakfast, Kirin bawak kami ke Rope Walk, Lorong Kulit. Katanya tempat ni memang jadi tumpuan pelancong dan peminat barangan antik. Sesampainya sana lebih kurang pukul 11 tu memang penuh kawasan tu. Di kaki-kaki jalan penuh berderet peniaga menghamparkan barang-barang rare untuk dijual. Ada kasut kulit, ada periuk tembaga, radio lama, tin biskut, merchandise coke, buku-buku dan macam-macam lagi yang Nanie boleh katakan semua benda tu mengimbau kenangan kita lah.


Dalam pada jalan-jalan di Rope Walk tu, Nanie terjumpa satu kedai yang jual barangan antik dan unik. Ada dua barang yang Nanie memang berkenan habis lah. Harga pun boleh tawar. Nanie berkenan sangat dekat penggantung baju berbentuk gajah yang diperbuat dari seramik. Harganya lepas ditawar Nanie dapat RM 7.


Manakala lagi satu, Nanie berkenan dengan kanta pembesar buatan tembaga dari zaman British. Pegh, memang cantik sangat. Siap ada sarung dia semua lah. Nanie geram je tengok. Harga pun sedang elok lah bawah RM 100. Tapi akhirnya Nanie sekadar beli penyangkut bentuk gajah tu. Sebabnya, tiba-tiba Nanie takut sendiri. Ye lah barang lama kan. Tak tau siapa punya. Kot-kot ada apa-apa ke. Tak ke huru hara nanti. Ke sebab Nanie diprovok tengok cerita ala-ala Jumanji dulu? Hahahaha.


Lepas habis di Rope Walk, Kirin bawak kami ke satu kawasan Bangunan British yang sekarang ni dah jadi deretan bank-bank di situ. Aduhai memang cantik sangatlah architecture dekat situ. Kawasan tu terkenal untuk orang buat photo shoot dengan tema ala-ala vintage gitu. Bangunan berelemen kan British di kawasan tu dijaga rapi dan dipelihara.



Kalau korang nak tahu, Nanie memang peminat Sejarah tau. Kalau Nanie jalan mana-mana, Nanie memang akan cari sejarah dan sosiologi masyarakat dekat situ dan kemudian Nanie akan relate kan dengan apa yang Nanie pernah belajar masa kat sekolah dulu. So, Penang ni kan banyak pengaruh British since satu masa dulu ia adalah tempat Residen dan Pembesar British, sebab tu lah banyak bangunan-bangunan kesan peninggalan British ada disitu. Dan ia juga adalah salah satu pusat pentadbiran British.




































Hahaha sempat gak lah posing sikit tepi bangunan cantik tu. Panas woi kat situ. Matahari terik habis. Dahlah lupa bawak sunglass. So Nanie pasrah je mata jadi kecik sebab terik matahari. Mujur sun block Nanie bawak ke hulu ke hilir. Jadi adalah protection untuk kulit Nanie. Kalau tak, mahu tak sun burn kan?


Next! Haaaaa dah berpanas tadi kan. Kami terus gerak ke Fort Cornwallis. Kawasan tu tepi laut. Jadi ia adalah bekas kubu tentera British. Boleh tengok lah macam mana strategiknya orang British ni letakkan set meriam dia. Betul-betul empat penjuru Fort Cornwallis tu.

we are together here! 


































yang kecik comel sebelah tu adik bongsu Kirin. 
































Selain daripada tu, yang famous lagi di kawasan ni adalah Mee Sotong dan Coconut Shakenya. Patutlah ramai orang. Rupanya ada daya tarikan makanan kat situ. Mujur ketika Nanie sampai situ, orang tak berapa ramai sangat. Mungkin sebab tengah hari kan. Jadi orang kurang. Tapi dalam kurang tak kurang tu, beratur jugaklah nak dapat makanan.


Nanie bukan penggemar sotong kembang. Jadi pada Nanie Mee Sotong kat situ biasa-biasa lah. Dan seperkara, ia pedas. Nanie kureng sikit kalau bab pedas ni. Hahahah. Tapi kalau Coconut Shake dia memang terbaik. Memang sedap nyum nyum lah! Harga pulak berpatutan. Nanie tak sure berapa, sebab Kirin yang bayar. Hahahah!


Perut pun dah kenyang, mata pun dah kuyu... korang rasa-rasa Nanie pergi mana lepas tu? Hahaha, yes kami balik rumah Kirin dulu. Disebabkan ngantuk teramat sangat since sampai Penang lewat malam kan, jadi kami decide tidur dulu tengahari tu untuk nap dan sebelah malam kami ke Persiaran Gurney untuk dinner. Ha, part ni pun best. Kami makan free woi kat Persiaran Gurney tu. Nak tahu kenapa? Tunggu next update lah. Boleh yer?


Memang Nanie enjoy lah jalan ke Penang. Walaupun untuk short vacation, tapi so far berjalan dengan kawan-kawan baik memang seronok lain macam. Lupa segala beban kerja. Penat sikit tu biasalah kan. Asalkan gembira cukuplah. Sambung nanti ok!



 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork