Friday, August 26, 2016

TIPS ELAK MUFLIS DI USIA MUDA : URUS KREDIT DENGAN BIJAK!

Assalamualaikum semua

Gambar Hiasan 


Musim perayaan yang lepas, segala persiapan memang Nanie buat di KL. Korang boleh agaklah kan, kalau dah nama di KL tu... mak ai memang banyak betul diskaun sana sini... lelong, offer sampai 70-80%, belum masuk happy hour lagi tu. Kadang-kadang harga yang ditawarkan memang tak masuk akal. Rasa macam nak borong semua je. Sebab tahu, hari lain confirm tak dapat harga macam tu. Tapi.... ingat... beraya, beraya jugak. Berbelanja ikut kemampuan. Jangan over budget! 

Alhamdulillah, Nanie sambut raya dengan cukup bersederhana. Nanie beli apa yang patut, mana yang penting. Tak nak keterlaluan. Bukan apa, Nanie tak nak terlebih spending, tak nak nanti esok lusa berikat perut sebab nak bayar kad kredit etc. Beli memang seronok tapi nak membayar balik tu, kena displin yang kuat tau! 


BELAJAR DARI PENGALAMAN 

Nanie banyak belajar dari pengalaman. To be honest, Nanie pernah uruskan keluarga terdekat Nanie yang bermasalah dengan hutang piutang kredit kad. Bila kita nampak betapa payahnya menguruskan kad kredit yang over spending, secara tak langsung kita jadi beringat. Banyak prosedur dan proses yang perlu diselesaikan. 

Apabila seseorang over spending melalui kad kredit dan gagal untuk membayar semula, pihak bank berhak untuk mendapatkan perintah mahkamah untuk mengisytiharkan seseorang sebagai bankrap. Jika seseorang diisytihar bankrap, segala hartanya akan diserahkan kepada pentadbir harta di Jabatan Insolvensi malahan ia turut mengganggu pekerjaannya. Dia boleh dibuang kerja  dan digugurkan dari jawatan yang disandang.




PERSEPSI NEGATIF 


Disebabkan Nanie melihat & belajar sendiri selok belok dalam "melepaskan" diri dari masalah hutang kredit kad, secara tak langsung Nanie dah ada satu persepsi negatif mengenai penggunaan kad kredit. Sepanjang usia 27 tahun ni, Nanie memang tak apply sebarang kredit kad. Rasa takut tak boleh kawal diri bila kad di tangan. Kang tak pasal je, gaji sebulan habis! Mati! 


BAGAIMANA MENCEGAH KEBANKRAPAN? 

Terbaru, Nanie ada hadiri satu event bersama RAM Credit Information Sdn Bhd (RAMCI). RAMCI adalah sebuah agensi terkemuka di Malaysia yang berperanan dalam mengeluarkan laporan kredit (credit report) kita. Menurut kajian yang mereka lakukan, sebanyak 64% rakyat Malaysia tidak pernah melihat laporan kredit mereka. Hanya 28% sahaja yang telah melihatnya. Ini menunjukkan rakyat Malaysia masih lagi di paras tidak menyedari kepentingan laporan kredit ini sedangkan di negara-negara maju, laporan kredit banyak membantu dalam kehidupan mereka. Terutama dalam melindungi kepentingan kewangan kita. 


APA ITU LAPORAN KREDIT & KEPENTINGANNYA? 
Contoh Laporan Kredit yang dikeluarkan RAMCI 

RAMCI PERSONAL CREDIT REPORT  adalah satu laporan lengkap yang memberikan pelbagai informasi mengenai kredit / hutang kita bersama semua agensi. Ia sangat mudah untuk dibaca dan difahami serta memberikan maklumat yang tepat, telus dan berkredibiliti. 

Antara kandungan Laporan Kredit : 

- Informasi perbankan (CCRIS) 
- i-Score (Credit Score) 
- ANGKASA (SPGA)
- PTPTN 
- Trade Reference
- Litigation History
- Enquiries Made on You

Secara mudahnya, Laporan Kredit adalah satu laporan yang menunjukkan hutang piutang kita dengan semua agensi. Termasuk juga history pembayaran kita. Contohnya macam Nanie, ada hutang PTPTN, kereta dan rumah. So dalam laporan tu, akan tunjukkan berapa hutang kita, berapa monthly payment kita dan background pembayaran kita. Setiap bulan bayar dengan baik atau tak. Atau macam mana. 

Mungkin korang akan rasa, "Ish! Tak best lah orang tahu sejarah hutang piutang kita!". Don't worry!!! Semuanya terjamin selamat dan laporan ni dilindungi serta bersifat privasi. Kalau korang tahu apa kegunaan & kelebihan yang boleh laporan kredit ni beri, mesti korang suka. Nanie cerita satu per satu.


MANFAAT LAPORAN KREDIT 

1. Sebagai persiapan bagi pelaburan yang besar 
- Dengan adanya laporan kredit, kita sendiri dapat menilai kemampuan dan kelayakan kita untuk sebarang pelaburan besar yang lain di masa hadapan. Contohnya kita dalam perancangan membeli rumah. Jadi bagi mengelakkan sebarang risiko dari komitmen yang tinggi,  maka kita perlu berusaha untuk mengurangkan bebanan hutang lain terlebih dahulu. 


2. Menjadi  semakan kepada institusi kewangan 
- Institusi kewangan akan menilai laporan kredit kita bagi kelulusan untuk loan, pinjaman dan sebagainya. Malahan laporan kredit juga digunapakai dalam penentuan kadar interest. 


3. Melindungi dari penipuan dalam perkongsian perniagaan
- Sekiranya kita bercadang untuk menjalankan bisnes secara perkongsian, kita boleh menyemak kredibiliti hutang piutang bakal partner kita sebelum perniagaan dijalankan. Ini membolehkan kita sendiri menilai, adakah bisnes partner kita mempunyai kewangan yang kukuh sebelum berbisnes. Namun, untuk menyemak laporan kredit orang lain, pihak RAMCI akan memaklumkan dan mendapatkan persetujuan empunya diri terlebih dahulu. Mereka tak akan keluarkan report sekiranya tuan punya badan tak beri kebenaran. 


4. Menjadi penanda aras kadar kredit persendirian 
- Daripada laporan yang diberikan, ini secara tidak langsung membuatkan kita semakin sedar akan kepentingan pembayaran mengikut masa yang ditetapkan dalam mencantikkan credit history kita. Kita juga akan lebih berhati-hati untuk memohon kad kredit. Mohonlah kad kredit secara bijak dan apabila memerlukan. Penggunaan kad kredit yang tidak terkawal boleh menyebabkan bebanan bayaran dan komiten bulanan yang tinggi. Jadi Nanie sarankan mohonlah kad kredit secara berhemah ye!




LEBIH MUDAH DENGAN i-Score


Di RAMCI, ada perkara yang lebih mudah dalam semakan kredit report. Mereka ada i-Score. i-Score adalah credit score yang mengambil kira segala keperluan dalam credit report kita. Kredit skor sentiasa berubah-ubah mengikut kepada kredit dan komitmen kita. i-Score ditunjukkan dalam bentuk skala 1-10. Skala 10 adalah yang terbaik dan semakin rendah risiko dalam mendapat kelulusan pemberian kredit.

5 ASPEK DALAM i-Score 

1. Payment History (bayaran bulanan & bayaran balik)
2. Legal History Trace (tuntutan mahkamah) 
3. Length of credit history (tempoh bayaran balik) 
4. Credit limit utilization (pengurusan had kredit) 
5. New credit applications (permohonan kredit yang terbaru)



TIPS UNTUK MENINGKATKAN i-Score 

-  Kerap menyemak kredit report dan bayar segala bill mengikut masa yang ditetapkan
-  Elakkan dari overdue accounrs dan tindakan undang-undang
-  Uruskan baki kredit dengan baik 
-  Hanyya apply new credit sekiranya diperlukan. Bukan mengikut kehendak
- Sentiasa mengemaskini baki semasa dan bertanggungjawab serta berdispilin dalam membuat       pembayaran balik. 


BAGAIMANA NAK DAPATKAN LAPORAN KREDIT? 


Senang je! Korang boleh dapatkan laporan kredit secara offline iaitu dengan datang sendiri ke pejabat RAMCI atau melalui online juga. Asalkan disertakan dengan beberapa dokumen pengenalan diri yang sah. Sekali lagi, Nanie nak pesan... jangan bimbang. RAMCI adalah syarikat yang dipercayai dan berdaftar selama lebih 25 tahun untuk laporan kredit. Segala data dan maklumat peribadi adalah TERJAMIN SELAMAT! 

Dengan bayaran sebanyak RM 25 setahun, korang boleh terima dua laporan setiap 6 bulan dari RAMCI. Mereka akan berikan laporan tersebut secara terperinci dan boleh juga memberikan advice yang terbaik dalam menguruskan kredit. Para pegawai RAMCI akan bersedia memberi khidmat nasihat yang terbaik bagi membantu anda menguruskan & mengurangkan risiko bebanan hutang.


KLIK SINI UNTUK MAKLUMAT LANJUT



PENDAPAT PERIBADI

Selepas Nanie diberi pendedahan berkenaan pengurusan kredit ni, Nanie rasa lebih yakin dengan diri sendiri. Kad kredit bukan semata-mata untuk berhutang. Ia lebih kepada pengurusan kredit yang bagus dan berkualiti. Ada banyak cara untuk kita kekal berdisplin dan mengelakkan dari risiko muflis. 

Sebagai orang muda, Nanie sangat-sangat sarankan semua untuk sedar akan kepentingan pengurusan kredit yang baik dan efektif. Dalam keadaan ekonomi yang mencabar hari ni, pengurusan kredit adalah sangat penting supaya kita tidak tertindas, dan tidak terbeban dengan hutang piutang yang tinggi dan berisiko. 

Segala kredit tidak kira melalui pinjaman, kad kredit, perniagaan mahupun hire puchase serta loan bank perlu diurus dengan bijak. Sekiranya korang terperangkap dalam masalah kredit yang boleh menjadikan korang muflis, segeralah dapatkan bantuan dan nasihat dari pihak yang sewajarnya. Ini dapat menyelamatkan masa depan anda! Mulakan kesedaran pengurusan kredit dari hari ini. Jangan ambil mudah! 


NAK DAPATKAN LAPORAN KREDIT PERCUMA???

Korang nak dapatkan Laporan Kredit PERCUMA tak? Kalau nak, ni Nanie ada buat game sikit. Join ok!!!
  1.  Baca & Fahamkan entry ini
  2.  Share entry ini di Facebook anda & tag @Innanie Ariffin  pada sharing tersebut.
  3.  10 orang terawal yang share di FB akan Nanie hubungi dan dapat FREE Laporan Kredit dari RAMCI
  4.  Anda akan dapat CODE yang boleh digunakan untuk  dapatkan laporan kredit korang ye! Nanie akan emailkan  korang code tersebut. 


Maklumat lanjut berkaitan RAMCI : 

RAM Credit Information Sdn Bhd
No. 17-9 & 19-9, 9th Floor, 
The Boulevard, Mid Valley City, 
Lingkaran Syed Putra, Kuala Lumpur. 

Website: 
www.mycreditinfo.com.my

Tel :

Tuesday, August 23, 2016

Althea Turns #1 : Wishes & Pre-Celebration Surprise!

Assalamualaikum semua


Sana sini Nanie tengok semua orang post mengenai Althea Birthday Party kan! Yes!! Yes!! I am super duper excited for this! Memang besar-besaran Althea meraikan peminatnya di Malaysia. Tahniah Althea telah setahun bertapak di Malaysia dan kini semakin meluaskan kuasanya di serata Asia seperti Thailand, Singapore, Indonesia dan terkini di Pilliphina! Tahniah!


Bersempena dengan Birthday #AltheaTurns1 ni kan, tambah best bila Althea yang bagi hadiah pada kami semua tau!!! Ya Allah kau tahu lah, Althea tu dah lah memang syorrrrrgaaaaa untuk peminat K-Beauty... jadi Nanie memang rambang mata sat nak pilih mana satu tau hadiah nak diisi dalam kotak pink special mereka!!! But before that, meh Nanie kasi hadiah nyanyi happy birthday dulu untuk Althea! Walaupun suara tak sedap, tapi boleh lah nak bagi meriah!




Excited sangat tau bila kotak pink ni menjengah pintu. Dari jauh je dah bikin hati kembang berbunga-bunga. Untuk pengetahuan korang, ini adalah kotak Althea Nanie yang 12!!! Tudiaaa memang banyak kan. Nanie memang recommend sangat sapa-sapa yang suka K-Beauty product untuk beli di Althea.


Sebelum terlupa, sempena birthday AltheaTurns1 ni, kotak pink ni pun special design tau. Comel dan sweet je. Nanie boleh percaya, semua akan simpan kotak Althea yang pink comel ni sampai bila-bila. Tak sampai hati lah nak buang! Kotak ni juga datang dengan belon pink dan DIY Birthday Hat! So cute ok! 








Nak tengok apa pilihan Nanie? Memang banyak! Kan Nanie cakap, Nanie rambang mata. Sebab semua best-best. Dengan harga yang berpatutan, barangan yang original dan berkualiti. Mana nak dapat kan!




Antara pilihan Nanie kali ni : 

1. Banila.co  V-V Bouncing Cushion 
2. Banila.co It Radiant CC Cushion 
3. I am Sorry I'm Just Cleansing Water
4. Etude House Precious Mineral Any Cushion *Repurchased!* 
5. Witch's Pouch CC Corrector Cream 
6. 3CE Shimmer Stick 
7. W.Lab Blush Face Stick 
8. W.Lab Pure Peeling Gel 
9. Innisfree Jeju Sparkling Mineral Lotion 
10. It's My Brush 
11. Natural Republic Botanical Concealer 
12. Witch's Pouch Easy Drawing Gel Eye Drawer 
13. CFC Argan Glow Hair Oil 



Haaaa hamek kau!!! Banyak kan??? Macam Nanie cakap, sekali beli memang puas hati! Nanie selalu suggest pada kawan-kawan, kalau nak shopping K-Beauty tak yah fikir panjang. Pegi je beli kat Althea tu ha... 


Nanie akan share lagi suasana kemeriahan Althea Birthday Celebration & Party k. Sumpah best sebab environment yang serba pink. So girly!!! Nanie kasi teaser lah sikit ye!!! Mesti korang yang suka pink tu boleh meroyan tengok Althea Parrrrrrtyyyyyy!!! 




Facebook : 

Website : 

Instagram : 


Thursday, August 18, 2016

5 Aspek Yang Jadikan Nissan Almera Pilihan Hati

Assalamualaikum  semua

Tak tahu nak describe macam mana perasaannya. Syukur sangat-sangat atas segala nikmat yang diberikan Allah pada Nanie. Alhamdulillah semua urusan dipermudahkan. 4 Ogos 2016 yang lepas, Nanie tambah 'baby' baru. Hehehehe.



Actually to be honest memang takde niat pun nak tambah 'baby' ni. Cuma kebetulan hari tu lepas raya jalan-jalan kat Mid Valley ada nampak road show Nissan. Dalam hati memang Nanie ada aim untuk HRV tapi booking fee dia agak tinggi iaitu around RM 300- RM 500 and sekiranya tak jadi, tak boleh refund. Tu yang Nanie fikir semula. Kebetulannya, untuk Nissan booking fee hanya RM 100 dan sekiranya tak jadi boleh refund. Jadi we go for value!

Nanie tak pernah aim pun Nissan Almera. So selepas booking tu, barulah buat research sikit-sikit. Sepanjang Nanie buat research tu beberapa kriteria yang Nanie titik beratkan :

1. Keselesaan 
2. Sesuai untuk long distance driving 
3. Penjimatan dari segi minyak
4. Maintenance & Services 
5. Security 

Kriteria ni menjadi priority Nanie sebelum beli kereta. Priority ini adalah berbeza-beza mengikut individu ye. Macam Nanie, Nanie kan dua minggu sekali balik ke Johor jadi memang Nanie perlukan kereta yang bagus untuk long distance driving dan menjimatkan minyak.




SELEPAS 2 MINGGU

Nanie bukan bertujuan nak review ke apa, sekadar berkongsi je lah ye. Mana tahu boleh jadi rujukan untuk korang yang kebetulan sedang mencari kereta juga.

Untuk kereta Nanie, Nanie ambil yang Full Spec + NISMO Body Kit (worth RM 4.6k ++). Masa mula-mula nampak macam tak lawa je Almera ni. Tapi lama-lama lepas ada body kit dan spoiler, it looks a bit sporty. And I love it so much!

Keselesaan & Long Distance Drive 

Almera ni masih sama macam sedan biasa. Ruang dalam je boleh Nanie katakan selesa dan luas lah. Hari tu balik Johor, Nanie bawak mak, ayah, adik dan makcik naik sekali untuk ke Batu Pahat masih selesa. Ruang kakinya juga luas. Sebab ayah Nanie kan besar, jadi dia perlukan ruang kaki yang besar dan selesa. Bila ruang duduk dan kaki selesa, untuk long distance driving jadi selesa juga.

Penjimatan Minyak 

So far setakat hari ini Nanie memang berpuas hati dengan kereta Nissan Almera ni. Nanie balik Johor pun nampak gayanya menjimatkan minyak. Full tank dalam RM 70 macam tu and balik Johor hanya guna separuh tank sahaja. As long as acceleration tu maintain. Tak speed up sangat. Around 100-120 km/j. And full tank boleh pergi Kluag - KL + 3-4 hari lagi in town driving (Bangsar - Setapak).


Maintenance & Service

Nissan tak menyediakan Free Services seperti pengeluar kereta tempatan. Namun yang Nanie tahu ianya berpatutan dan bersesuaian. Baru hari tu Nanie service untuk 1000km pertama. Bayarannya RM 173.60. Pada Nanie masih relevan lah sebab ianya imported car. Nanie service di Nissan Service Centre Jalan Genting Klang. Selain tu di PJ pun ada satu dan di Kluang Johor pun ada.


Security 

In terms of security, Nissan Almera dilengkapi dengan anti-theft security dan auto lock door yang sangat sesuai untuk orang perempuan. Especially Nanie di KL dan ke hulu ke hilir sorang diri. Jadi keselamatan memang perlu diutamakan. Nanie rasa senang hati sangat bila ada security yang auto lock door tu sebab tak perlu ke kedai untuk buat tambahan kan. Tapi Nanie tetap tambah satu lagi security yang lock enjin dari dalam. So far untuk kereta Myvvi pun Nanie pasang. Nanti ada masa Nanie review serba sikit. Nanie pasang di Kluang. Lebih mudah dan murah!

Nissan Almera now with LED DRLs in M’sia, all grades Image #471478


Selain tu, Nanie pun suka Almera punya day light. Nampak mengancam sangat. Day light ni memang tak boleh off. So bila memandu tiba-tiba masuk ke kawasan gelap macam terowong ke apa, terus terang.













Seperkara yang Nanie suka lagi pasal Almera ni, bonet dia besar sangat! Seriously! So kalau family tu memang untung lah. Nanie sendiri rasa kalau Nanie masuk dalam tu pun muat. Hehehehehe. Senang bonet besar, sumbat je segala macam benda kan. Nak balik kampung pun senang. 


Untuk tinted, lock, carpet dan window visor Nanie pasang di Kluang. Kalau di KL, tinted je harga RM 1200 for Almera tapi di Kluang, Nanie dapat all item tu dengan harga lebih kurang RM 1100 je. Berbaloi, murah, pantas dan memang tip top pemasangannya. Tinted pun Nanie pilih dengan kualiti yang bagus. Kedai tu namanya Poly Sound Tint Shop ada di Taman Intan, Kluang. Ayah Nanie memang kenal Uncle Lim, pemilik kedai ni. Dari kereta ayah, kereta along sampai ke kereta Nanie semua buat disini. Recommended!!! 



Beberapa aspek yang Nanie rasa kureng sikit pada Almera : 

1. Sewaktu nak on air-cond untuk permulaan, ada bunyi sedikit kuat. Tapi tu masa pertama kali on air cond selepas enjin start. Lepas dari tu tak bunyi lagi. 

2. Bahagian side pemandu, takde cermin makeup! Oh no!!! Untuk Nanie, rasa sedih sat sebab susah nak touch up makeup atau lipstick ok! 

3. Cermin pandang belakangnya sangat kecik! Nanie kena tambah cermin yang lebih besar dan luas. 

4. Bahagian USB Power diletakkan di tempat passenger. Jadi kalau Nanie drive sorang, kena siap-siap letak USB Cable di situ sebab a bit jauh nak capai. 

5. Tali keledarnya tak boleh dilaraskan mengikut ketinggian kita. Stay kat situ je. 

6. Reverse & security alarm dia super super sensitive. A bit bising lah walaupun jarak masih jauh. Dan kalau tak pakai tali pinggang keledar, dia punya annoying ye bunyi. Nyaring! But again, tu semua keselamatan! 


Last but not least, Nanie happy sangat dengan pilihan ni. And dulu kereta pertama ayah pun Nissan Sunny. Memang tahan lasak, tahan pakai dan selesa. Walaupun bayaran bulana agak tinggi, tapi Insya Allah berbaloi dan puas hati untuk jangka masa panjang. 


Syukur Alhamdulillah atas segala nikmat dan rezeki yang Allah berikan melalui blog dan melalui kerjaya Nanie. Insya Allah Nanie akan berusaha lebih keras lagi untuk step forward dalam kehidupan Nanie. Macam-macam yang Nanie target and Nanie juga berdoa agar kita semua dipermudahkan urusan dan dimurahkan rezeki. 

Amin. 

*** Info : Interest rate sekarang tengah turun. Nanie dapat 2.84% melalui Public Islamic Bank. Kalau nak beli kereta, time ni agak cun jugak lah. Monthly Nanie di bawah expectation. 




*sumber gambar : CarBase.my







 

BLOG COKLATEYES Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork