Thursday, July 2, 2015

Jenis Kawan Macam Ni Jangan Dilepaskan!

Assalamualaikum semua

Semalam lepas balik kerja, Nanie sempatkan ke Mid Valley untuk berbuka puasa dengan kawan-kawan baik Nanie. Kebetulan semalam semua free. Jadi kami plan berbuka sama-sama. Dulu masa universiti, senang sangat nak jumpa semua orang. Cukup korum! Tapi bila masing-masing dah ada kerja, aduhai... seminggu sekali nak jumpa pun payah. Mujur ada whatsapp. Selalu lah update kan. 

Kawan baik Nanie yang nama Shakirin pulak sekarang ni dah jadi Flight Steward. Lagi lah sibuk ke sana sini kan. Dan semalam, hari terakhir dia stay di TTDI. Lepas ni dia duduk jauh sikit dari Nanie. Dia akan pindah ke Sepang. Terasa jugaklah Nanie! Sedih...

This is my beloved friends. Depan Kirin, Ara & Arif. Nanie dan yang comel depan ni Oche.
Atas saranan Arif, kami semua berbuka di Amarin Heavenly Thai Mid Valley. Terletak sederet dengan Sony Centre dan Samsung. Atas Kamdar. Sekali tengok macam ala-ala Absolute Thai, tapi semalam lepas try makan kat Amarin, I can conclude Amarin lagi sedap sikit dari Absolute Thai. 

Decoration Amarin cantik jugak


Nanie sampai kat situ paling awal dan terus order makanan. Kang takut lambat tak sempat. Nama makanan kat situ semua nama Thailand. Pang-pung krap, pap-pap entah apa entah! Hahaha. Tak dan nak sebut satu-satu. Tapi yang Nanie order kerapu 3 rasa, tomyam goong untuk 4 orang, sayur campur. Air pulak order masing-masing tekak selera apa. 

Ikan Kerapu 3 rasa ni sedap. Tapi ikan keciklah. Berebut sikit kami makan.

Tom Yang Goong. Yang ni untuk 2 orang. Kami beli dua set. 
Sayur campur. 
Disebabkan lama sangat tak jumpa, lebih kurang almost a month jugaklah kan tak lepak jadinya macam-macamlah cerita kiteorang semua. Dengar cerita Kirin lah paling syok. Kalau korang nak tahu, Kirin ni jenis suka becerita. Dari A-Z dia akan cerita. Memang dah jadi kebiasaan, kami ni semua akan dengar cerita dia sampaikan kawan-kawan dia yang baru tu pun kami dah kenal. Sambil- sambil tu selfie, wefie bagai lah sementara nunggu waktu buka kan. 
Gambar noise sikit. Sebab guna fisy eye dan front camera. 




Boys Talk. Entah apa je Kirin tak puas hati tu. 
Macam tadi Nanie cakap, Amarin Heavenly Thai ni memang sedap lah! Sesuai dengan tekak kami semua. Ara, Oche dengan Arief baru balik Krabi & Phuket... so dorang pun cakap Amarin punya makanan lebih pure dari Absolute Thai. Tapi still tak boleh lawan pure Thai lah kan! Dah berbuka masing-masing senyap!

Time buka semua senyap kan. Sumbat makanan.



Dah kenyang masing-masing pergi solat. Lepas tu sambung balik lepak situ. Entah macam mana secara kebetulan, Oche, Kirin & Ara rupanya bawak souvenir untuk setiap sorang. Kirin bagi keychain Sarawak & make up bag dari Manila. Ara bagi kad ucapan comel. Oche pulak bagi cute pail. Alah sweet!!! Nanie je tak bawak apa-apa. Segan gak... tapi Nanie bagi kasih sayanglah kat semua! :)

Cehhhh muka happy dapat souvenir! 
Borak punya borak, gelak punya gelak. Tiba-tiba ada lagu "Happy Birthday". Galak jugak lah Nanie, Kirin dan Oche nyanyi sambil cari meja mana lah yang sambut birthday tu kan... Syok-syok nyanyi tanpa sapa pun sedar, ada kek datang dan diletakkan depan Nanie. Ya Allah!!! Terharunyaaaaa lahai. Kejutan dari Ara & Arief untuk sambut birthday Kirin, Nanie dan Oche serentak. Sumpah tak sangka!

Kek kami yang comel. 

Kirin sampai gigil-gigil tangan terkejut. Sweet gila lah Ara & Arief ni. Haihhh terharu kejap Nanie. Menitik air mata sat. Tu lah kan kalau dah nama kawan. Cepat atau lambat celebration tu dah tak kisah dah. Yang penting kesetiaan dan sokongan kawan-kawan.

To be honest, Nanie paling selesa dengan mereka-mereka ni. Saling menyokong, mendoakan dan sentiasa ada untuk satu sama lain. Alhamdulillah, Nanie syukur sangat Nanie kenal orang-orang ini. Terima kasih banyak-banyak pada Ara, Arief, Kirin dan Oche sebab sudi terima Nanie jadi kawan baik korang. :)

So, disebabkan Nanie takde hadiah untuk semua.... ni Nanie nak bagi ucapan sikit lah... hahahaha. Nanie bagi kat sorang-sorang : 

1. Ara : Ara, macam yang Ara cakap, walaupun kita baru kenal... tapi Alhamdulillah kita serasi. Kita suka gila tengok Ara sekarang. You turn to a better person and I need to learn from you as well. Insya Allah, moga-moga hubungan kita ni kekal sampai bila-bila and kita paling suka dengar Ara ketawa! 

2. Oche : Haaa ni mek kelate ni... kadang blur, kadang advanced kemain! Hehehe. Oche, you are such a sweet girl. Suka kacau-kacau Oche...tapi Oche rileks je... Ingat tak masa Oche mintak kita teman Oche belajar drive mula-mula kereta sampai. Hahahaha. Kita beranikan diri je duduk sebelah Oche. And yes... you made it girl! Balik kelate drive dah sekarang! Pawer! 

3. Arief : Yes. My sayang-sayang. Thank you so much Arief for everything. Serius dalam ramai-ramai kawan, kau antara yang aku paling suka "pillow talk". Pengalaman, motivasi dan cerita-cerita yang kau pernah lalui, selalu aku ambil jadikan ingatan. Thank you so much for being my best friend Arief. Insya Allah susah senang kita sama-sama. Kau susah aku tolong, time aku susah...aku yakin kau ada dengan aku kan. Thanks BARIP! 

4. Kirin : So much sweets words to describe you my dear friends. Yang penting, you are a dream achiever! Apa kau nak, susah senang memang kau dapat. Kau banyak gila tolong aku. Tak kira lah dari zaman study sampai sekarang ni. Sampai mati aku ingat semua jasa baik kau Kirin. Aku sentiasa doakan kebaikan dan kejayaan kau. Alhamdulillah, dah bertahun kita kawan and Insya Allah sampai bila-bila kita kawan!!!! 


Huhuhu.... nangis sat. Lap air mata kat lengan baju. Tu lah kan, kawan ni... gelak sama-sama... nangis sama-sama. Allah syukur sangat ada kawan macam ni lah... kawan yang Insya Allah masa susah senang ada bersama. Tak kira jauh beribu batu, celah mana kau duduk, tapi kalau ada kawan yang jenis macam ni... kau jangan sekali lepaskan ok!


K lah... bye. Heheheh


Thursday, June 25, 2015

Dugaan Bulan Ramadhan Agaknya!

Assalamualaikum semua

Bulan Ramadhan kali ni merupakan kali pertama Nanie berpuasa jauh dari family. Cewahhh kalau tahun-tahun sebelum ni, setiap kali puasa mesti Nanie ada kat rumah. Cuti semester panjang kan. Dari puasa sampai ke raya, tapi sekarang selepas masuk bekerjaya...oh no!!! jauh dari mak ayah. 

Gila tak terasa? Mestilah terasa. Kalau dulu, senang lenang dan senang hati je... bangun sahur ada hidangan atas meja. Setakat tolong sikit-sikitlah... panaskan lauk ke, jerang air panas ke. Tapi sekarang tidak lagi ye. Kau sendiri kena bangun pukul 4.45 pagi. Jerang air sendiri, panaskan lauk sendiri, basuh pinggan sendiri. Heheheh. Kalau kau off alarm yang dah berbunyik... sorry... memang kelaut lah sahur kau hari tu! 

Nanie balik dari kerja untuk bulan Ramadhan ni pukul 5 petang. Lepas tu berdesup dari Setapak ke Bangsar untuk masuk UM dan ambil akak Nanie. Kena speed jugaklah. Kalau lambat sikit, area Bangsar-Damansara tu memang jammed kaw-kaw punya. So biasanya dalam 5.30 Nanie dah boleh sampai UM. 


Memang betul lah, dugaan Ramadhan ni memang kuat. Kadang mulut tu laju je nak keluar perkataan-perkataan rare! Dalam kereta kadang, Nanie fed-up sensorang. Geram ketap-ketap bibir lagi. Memang perangai driver Malaysia kan. Ada sesetengah yang selfish. Nanie tak nak lah cakap orang apa, tapi kalau korang drive korang tahu lah! Time orang nak cepat nak berbuka puasa tu lah, dia bawak kereta berdondang sayang. Sambil-sambil main phone. Sambil-sambil berangan. Sampaikan jarak kereta dia dengan kereta depan boleh masuk bas 3 bijik! Woi... jalan lah depan! Nak tunggu apa? 

Tu belum lagi kes-kes pakcik teksi yang memandu secara merbahaya. Suka hati berhenti nak ambil passenger. Kadang tu, bukan tempat ambik penumpang pun kau selamba je berhenti. Yang salahnya orang yang tahan teksi. Kau tak tahu ke mana tempat tunggu teksi? Apa kau ingat sepanjang jalan boleh tahan? Haihhhh lahhh perangai manusia! Dah tahan teksi tu, haaa masuk cepat sikit. Tak payah nak flip hair kiri kanan. Hehehehe


Bulan Ramadhan ni semua orang nak pantas. Di samping nak pantas tu, memang kena banyak-banyak bersabar. Lagi-lagi hidup kat KL ni. Dia punya tahap kesabaran kena maximised habis! Kalau tak sabar, silap hari bulan boleh mengundang kecelakaan. Nauzubillah! Namun walau apapun, Nanie bersyukur sangat-sangat. At least jalan yang Nanie gunakan untuk pergi-balik kerja tak jammed. Kiranya dia macam menentang arus lah. So, jammed yang Nanie harungi takdelah terlalu jammed sampai tak gerak. 

Pada semua yang memandu, banyakkan bersabar dan sentiasalah berhati-hati. Macam Nanie cakaplah tadi, semua nak cepat. Tapi cepat-cepat kalau tak jaga keselamatan diri kita memang bahaya lah kan. Jangan terburu-buru kalau akhirnya mengundang celaka! 


p/s: Mana nak dapat ayam percik & bubur lambuk sedap-sedap ye? 


Tuesday, June 23, 2015

Hukum Penggunaan Alkohol Dalam Alat Kosmetik & Minyak Wangi

Assalamualaikum semua

Nanie dapat soalan ni dalam komen-komen pembaca Nanie melalui entry "Review Nature Republic Aloe Vera 92% Soothing Gel" yang mana ramai bertanya kepada Nanie status Alkohol dalam produk tersebut. Nanie balik rumah dan Nanie baca satu per satu ingredient dalamnya, ye memang betul tertulis perkataan "Alkohol" sebagai bahan utama produk ini. 




Sebagai beauty blogger dan sebagai seorang Islam khususnya, adalah menjadi peranan serta tanggungjawab Nanie untuk memberi pencerahan dan penerangan mengenai perkara ini. Malahan disebabkan persoalan ini timbul, Nanie telah menjalankan sedikit kajian sendiri dan bertanya pada orang yang lebih arif.


Pertama sekali, sebagai muslim of course lah bila kita dengar perkataan Alkohol, kita terus terbayang arak, minuman yang memabukkan. Dan sudah semestinya ia adalah najis pada kita dan haram untuk menggunakan, memakai, menyentuh dan apa sahaja yang berkaitan dengan 'body touch'. Jadi jika alkohol adalah najis, sebarang alatan kosmetik yang mengandungi alkohol juga adalah haram? 

Baiklah... ini adalah jawapan yang Nanie ambil dari Portal Rasmi Fatwa Malaysia. Nanie copy paste disini. Nanti Nanie akan summarize kan ye ...


Berdasarkan taklimat, pembentangan dan penjelasan yang disampaikan oleh pakar-pakar daripada Institut Penyelidikan Produk Halal, Universiti Putra Malaysia serta dengan mengambilkira keputusan-keputusan yang telah diputuskan dalam Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia terdahulu, Muzakarah Khas Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia yang membincangkan isu alkohol dalam makanan, minuman, pewangi dan ubat-ubatan pada 14 hingga 16 Julai 2011 telah bersetuju memutuskan seperti berikut:
  1. Setiap minuman arak adalah mengandungi alkohol. Walaubagaimanapun bukan semua alkohol itu adalah arak. Alkohol yang diperolehi dari proses pembuatan arak, hukumnya haram dan najis.
     
  2. Manakala alkohol yang diperolehi bukan melalui proses pembuatan arak hukumnya tidak najis, tetapi haram (tidak boleh) diminum dalam bentuk aslinya kerana ia adalah racun dan boleh membunuh.
     
  3. Minuman ringan yang diproses/dibuat bukan dengan tujuan untuk menghasilkan arak dan mempunyai alkohol di bawah aras 1%v/v adalah harus (boleh) diminum.
     
  4. Manakala minuman ringan yang dibuat dengan niat dan cara yang sama seperti proses membuat arak, sama ada mengandungi banyak atau sedikit alkohol atau alkoholnya disuling adalah haram diminum.
     
  5. Makanan atau minuman yang mengandungi alkohol secara semulajadi seperti buah-buahan, kekacang atau bijirin serta perahannya, atau alkohol yang terkandung itu terjadi secara sampingan semasa proses pembuatan makanan atau minuman adalah tidak najis dan harus (boleh ) dimakan/diminum
     
  6. Makanan atau minuman yang mengandungi bahan perisa atau pewarna yang mengandungi alkoholuntuk tujuan penstabilan adalah harus (boleh) digunakan sekiranya alkohol itu bukan dihasilkan dari proses pembuatan arak dan kuantiti alkohol dalam produk akhir itu adalah tidak memabukkan dankadar alkohol tidak melebihi 0.5%.
     
  7. Ubat-ubatan dan pewangi yang mengandungi alkohol sebagai bahan pelarut adalah tidak najis dan diharuskan sekiranya alkohol tersebut bukan diambil melalui proses pembuatan arak.

Baiklah kat sini Nanie nak summarize kan. Melalui pemahaman Nanie dan setelah merujuk kepada Majlis Fatwa Kebangsaan serta beberapa kajian dan artikel terbitan beberapa sumber yang boleh dipercayai, penggunaan ALKOHOL DALAM ALAT KOSMETIK & MINYAK WANGI ADALAH TIDAK NAJIS & DIHARUSKAN PENGGUNAANNYA. Alkohol dan arak adalah dua perkara yang berbeza. 

Formula yang Nanie gunakan adalah senang : 

"TIDAK SEMUA ALKOHOL ITU ADALAH ARAK, TETAPI SEMUA ARAK ITU BERALKOHOL"

Kita selalu terbayang, dalam pembuatan alat solek mesti dorang tuang arak kan. Arak yang dorang minum sampai mabuk tu kan? Salah... sebenarnya dalam pembuatan alat solek dan minyak wangi, mereka menggunakan Alkohol yang mana alkohol boleh terhasil melalui pelbagai proses. Contohnya alkohol yang terhasil melalui proses penapaian bukan proses pembuatan arak. 


Jadi, mana-mana alkohol yang terhasil TIDAK MELALUI PROSES PEMBUATAN ARAK adalah diharuskan penggunaannya. Selain itu, penggunaan alkohol dalam kosmetik dan minyak wangi juga adalah TIDAK MEMABUKKAN sama sekali. Manakala arak yang diharamkan adalah kerana ia boleh menyebabkan mabuk dan hilang ingatan atau akal. 

Secara mudah, alat kosmetik dan minyak wangi yang mengandungi ALKOHOL adalah TIDAK NAJIS dan HARUS DIGUNAKAN oleh umat Islam. Asalkan menepati dua ciri  iaitu: 

1.    ALKOHOL TERSEBUT TIDAK MELALUI PROSES PEMBUATAN ARAK
2. PERATUSAN ALKOHOL TIDAK MEMABUKKAN / MENGHILANGKAN AKAL 

Sebab tu, Nanie suka bila pembaca blog Nanie bertanya soalan, komen semua. Sebab pada Nanie salah satu tugas atau fungsi blogger adalah menjadi medium perbincangan dan hebahan. Bila ada soalan macam ni, Nanie cepat-cepat buat rujukan, bertanya pada yang arif dan merujuk kepada artikel serta sumber yang boleh dipercayai. 

Namun sekiranya korang ada syak dan was was mengenai hal ini, Islam sentiasa menganjurkan cara terbaik iaitu dengan meninggalkan terus dari menggunakannya atau mencari inisiatif yang kukuh untuk menggantikannya. Insya Allah dalam pasaran kosmetik, ada banyak produk yang 100% bebas alkohol dan muslim-friendly. Contohnya face brush dari Breena Beauty, 100% Muslim Friendly. 

Moga-moga perkongsian Nanie dalam bab Penggunaan Alkohol dalam kosmetik dan minyak wangi ni membantu korang semua untuk lebih memahami dan mempraktis Islam dengan sempurna. Sekiranya ada pendapat atau mana-mana kekurangan yang boleh Nanie improve lagi, korang bagitau ye :) 

Wallahualam.

Sumber rujukan




 

BLOG COKLATEYES Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork