Thursday, November 20, 2014

REVIEW : NARS HOLIDAY 2014 COLOR COLLECTION

Assalamualaikum semua


Manalah ada perempuan tak gembira bila dapat make up. Walaupun Nanie ada banyak make up stuff, tapi setiap kali dapat hadiah make up mesti gembira bukan main. Seronok sebab boleh explore dan play around dengan make up stuff tu. 


Jenama make up terkenal, NARS memang dah lama menjadi idaman Nanie untuk berkolaborasi bersama. Alhamdulillah untuk Holiday Collection 2014 ni, Nanie antara blogger yang terpilih untuk bekerjasama dengan NARS. Dengar ceritanya, pelbagai rancangan hebat dan kejutan daripada NARS sepanjang 2015 tau. Tak sabar pulak Nanie nak tunggu. 

Dengan berkonsepkan "Laced with Edge", NARS Holiday 2014 Color Collection membawakan warna-warna berani dan eksklusif kepada produk mereka. Apa yang Nanie lihat, warna-warna yang dibawakan NARS amat bersesuaian dengan tona kulit orang Asia dan menjadikan raut wajah lebih berani dan lebih sofistikated. 


NARS HOLIDAY 2014 COLOR COLLECTION 

Cutting-edge color—anything but straightlaced. For Holiday 2014, François Nars projects a bold new design for the future femme. Decoding the thrill of seduction, this captivating collection exposes a full range of colors and textures with dramatic dimension.


The custom packaging adapts architectural designer Chris Kabatsi’s digitally-rendered Nebula print into a dynamic yet delicate depiction. The intricate web of black gloss grips the signature soft-touch packaging in a modern take on lace.
Untuk Nanie yang memang sukakan something bold & exclusive, NARS Holiday Collection 2014 memang padan dengan identiti Nanie sendiri. Paling Nanie suka mestilah NARS HARDWIRED LIPSTICK mereka. Memang mengancam dan menggoda. Apatah lagi kini diperbaharui dengan New Formula. Nanie suka teksturnya. Sedikit glossy dan ada shinning touch. 
Nars hardwired lipsticks
NARS HARDWIRED LIPSTICK : RM 90
Tak ketinggalan juga untuk NARS Hardwired Eyeshadow mereka. Warna-warna yang agak dark dan classy digunakan untuk koleksi ini. Macam biasalah untuk timbulkan kesan glamour, NARS memilih untuk meletakkan shimmering touch pada eye shadow mereka. Bila digunakan, lebih-lebih lagi untuk night make up memang sangat cantik dan pigment! 
NARS HARDWIRED EYE SHADOW : RM 90 
Oh ye, bagi mereka penggemar lipgloss, NARS Lipgloss juga cantik belaka. Nanie suka warna mereka yang lembut. Untuk Nanie, pihak NARS berikan Soleil D'Orient yang lebih natural dan earth tone. Boleh dipadankan dengan apa sahaja warna lipstick. Shinning touch masih lagi dikekalkan dalam lip gloss mereka yang menjadikan bibir mungil dan seksi! 

NARS LIPGLOSS : RM 85

Seperti kebiasaan, Holiday Collection adalah untuk perayaan Hari Krismas. Jadi, bagi mereka yang menyambut Krismas, tak lengkap gaya mereka tanpa kemasan dengan pewarnaan kuku. Sama seperti warna-warna pada eye shadow, lipstick dan lip gloss, NARS tampilkan tiga pilihan warna yang cantik-cantik untuk kuku anda! Mesti cantik di pakai kan? 
Nars holiday 2014 nail polish
NARS NAIL POLISH : RM 65 
KHAS BUAT NANIE - NARS HOLIDAY COLLECTION 2014 

Bersesuaian dengan tona kulit dan identiti Nanie, pihak NARS telah menghadiahkan Nanie : 
  • NARS Femme Fleur Hardwired Lipstick 
  • NARS Gabon Bronzed Green Eye Shadow
  • NARS Soleil D'Orient Shimmering Pink Champagne Lip Gloss
  • NARS Algonguin Sparkling Lilac Nail Polish 
Nanie belum berkesempatan nak gunakan semua produk mereka lagi, tapi Nanie dah cuba gunakan lipstick mereka. Haih, memang cantik dan cun sangat warnanya! Kena betul dengan tona kulit Nanie yang tak berapa nak cerah ni. Warna earth tone NARS Femme Fleur Hardwired Lipstick buatkan wajah Nanie tampak natural. Insya Allah nanti Nanie buat make up looks and reviewnya ye. Maybe di Instagram. Korang boleh follow instagram Nanie di @innanieariffin. 


Dapatkan inspirasi solekan NARS Holiday 2014 Color Collection dengan menonton video-video tutorial dari NARS MEDIA ni. Exited jugak Nanie nak cuba make up macam mereka. Insya Allah untuk event minggu depan, Nanie jadi emcee... Nanie cuba make up macam ni ye! 


Untuk maklumat lanjut, boleh klik link-link dibawah : 

Website : 

Facebook :
https://www.facebook.com/narscosmetics

NARS MALAYSIA :

NARS Malaysia Outlet
Lot 3.06.01, Level 3, Pavilion KUala Lumpur No. 168 Jalan Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
+60 3-2110 4806


Tuesday, November 18, 2014

Jangan Copy Paste Entry Orang Lain!

Assalamualaikum semua

Buat pemilik Blog Anagurlz87.blogspot.com, secara jujur saya kecewa dan sedih dengan perlakukan anda. Anda seorang blogger, saya juga seorang blogger... malahan jika dilihat anda telah mula berblog sejak 2008. Jadi saya yakin anda pasti tahu RULES atau UNDANG-UNDANG dalam perihal berblog. Seperkara yang PALING DIBENCI OLEH SEMUA BLOGGER adalah bila wujudnya COPY ENTRY. Namun apa yang awak telah lakukan pada hari ni? Ini entry awak [KLIK SINI] & ini pula entry saya yang saya tulis pada 2013 [KLIK SINI]

Sebagai blogger yang juga turut menjadi pembaca blog, saya boleh faham kadang-kadang kita rasa terinspirasi dan bersemangat untuk menghasilkan satu entry yang bagus dan menarik selepas kita baca entry orang lain. Tetapi itu bukanlah satu alasan untuk anda meniru entry orang lain word by word dan kemudian meletakkannya di blog anda sebagai entry hasil idea anda. Saya cukup kecewa dan malu jika anda mengaku diri anda seorang blogger jika begini perangainya... saya tak tahu berapa banyak lagi entry awak yang awak copy paste. 


Pertama sekali, bila saya lihat pada opening entry awak, ada HAK CIPTA ILLYA FARHANA. Maaf, jangan sekali-kali awak berani gunakan perkataan yang awak tak tahu betapa ia penting dalam undang-undang! Saya rasa anda tidak layak untuk gunakan perkataan Hak Cipta tersebut :

Definisi Hak Cipta mengikut Akta Hak Cipta 1987

Hakcipta adalah hak eksklusif yang diberikan oleh undang-undang untuk tempoh masa tertentu kepada pencipta karya untuk mengawal penggunaan karya mereka. Malaysia tidak mempunyai sistem pendaftaran hakcipta. Sesuatu karya adalah dilindungi secara automatik sebaik sahaja ia memenuhi syarat-syarat berikut: 

i. Usaha yang mencukupi telah dilakukan untuk menjadikan karya itu bersifat asli. 
ii. Karya tersebt telah ditulis, direkod atau dijadikan dalam bentuk bahan. 
iii.Penciptanya adalah orang yang berkelayakan. 
iv.Karya tersebut telah dibuat di Malaysia atau penerbitan pertama karya adalah di Malaysia. 


Kedua, saya meneliti setiap perkataan yang awak gunakan dalam entry tersebut. Bermula tajuk sehingga kepada akhir entry, kira-kira 2/3 entry awak menggunakan setiap perkataan daripada entry saya. Malahan, lebih teruk... awak menukar perkataan yang saya gunakan kepada rujukan diri awak sendiri, dengan niat agar entry tersebut "kelihatan" seperti anda sendiri yang menulisnya

*Bergaris merah adalah ayat yang awak copy dari entry saya


Jika dilihat pada entry awak... awal-awal awak menulis..."Blogging memang memenatkan". Ye, penat kerana ia melibatkan proses kerahan idea dan pembuatan ayat yang menarik serta sampai maksudnya kepada pembaca. Jadi saya berharap, anda tahu menghormati karya atau entry orang lain jika anda tahu rasa bagaimana menulis blog itu sesuatu yang PENAT!

Saya tahu, ramai blogger yang berkejaran mendapatkan ranking dan permainan SEO tapi saya tak pernah tahu SEO mengHALALkan perbuatan untuk MENIRU entry orang lain. SEO adalah satu skill yang perlu awak asah setiap hari, perlu awak tahu bagaimana ia memberikan hasil kepada blog awak. Bukannya meniru entry orang yang memberi hasil. Awak perlu tahu, dunia blog bukannya semudah COPY PASTE. Ia memerlukan ketepatan fakta, skill untuk deliver point awak dengan baik dan betul dan yang paling penting dengan CARA yang HALAL & BETUL! 

Ini entry saya, dan lihatlah berapa banyak perkataan & ayat saya yang awak 'CLAIM' sebagai ayat awak : 



Jadi kepada awak.... Illya Leya, apa alasan awak sekarang untuk sewenang-wenangnya menggunakan ayat-ayat dari entry saya dan menjadikan ia entry awak? Tambah dasyat, tanpa sebarang kredit... tanpa sebarang backlink kepada diri saya sebagai PEMILIK ASAL entry tersebut? Apa awak fikir kegiatan awak tidak diketahui orang lain? Apa awak fikir tiada orang membaca entry awak? Apa awak fikir menjadi seorang blogger itu cukup dengan sekadar COPY PASTE? Saya harap awak dapat fikir dengan lebih mendalam dan matang dalam setiap tindak tanduk awak. 




Saya bukan berniat untuk memalukan awak apatah lagi ingin mencari musuh dalam dunia blog, cuma saya ingin ingatkan diri saya sendiri, ingatkan para blogger di luar sana, malahan ingatkan diri awak sendiri bahawa PLAGIAT bukanlah satu perkara yang boleh dipandang enteng! 

Saya tak marah jika awak ambil idea yang sama dengan saya untuk hasilkan entry "TIPS DAPATKAN IDEA MENULIS ENTRY", tapi cuba keluarkan idea awak sendiri. Beri pandangan jujur dan buah fikiran awak sebagai blogger yang telah lebih 7 tahun itu. Gunakan skill dan pengalaman yang awak ada untuk dikongsi bersama. Gunakan ayat yang mudah, bahasa yang indah dan point yang tepat agar ia sampai kepada pembaca. Bukan dengan plagiat entry orang! 

PLAGIAT adalah satu jenayah yang akan merosakkan banyak perkara lain terutama berkaitan hak cipta. Jangan sewenang-wenangnya COPY PASTE entry orang lain kerana budaya MENIRU itu adakala memakan diri sendiri!!! 


Facebook Blogger Illya Leya :


*Ini kali kedua @ ketiga, entry Nanie kena copy paste... bertabahlah hati...



Salam. :)


 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork