Tuesday, June 28, 2016

5 Ciri Kamera Terbaik untuk Travel | Canon EOS M10

Assalamualaikum semua



Bila nak pergi jalan atau travel, satu benda penting yang wajib kita titik beratkan adalah kamera. Pemilihan kamera yang tepat dan bersesuaian amatlah penting bagi memenuhi dan melengkapkan percutian kita. Kalau tak ambil gambar yang lawa-lawa di tempat kita lawati tu macam rugi sangat kan!



Baru-baru ni Nanie dijemput untuk menghadiri Majlis Pelancaran kamera terbaru Canon EOS M10 dengan kolaborasi bersama Rilakkuma. Kamera Canon EOS M10 amat sesuai menjadi travel partner kerana fungsinya dalam perkongsian gambar di media sosial dan beberapa fungsi terbaik untuk sesebuah kamera travel.












Semasa majlis berlangsung, pelbagai aktiviti menarik yang Nanie kena buat. Antaranya adalah selfie dengan si comel Rilakkuma tu. Geramnya Nanie dengan Travel Toy ni. Kalau bawak jalan memang sedap dibuat peluk. So cute ok! 


Hari tu jugak rezeki di Rawlins Haiqal menang Grand Prize winner. Dapat bawak balik kamera baru tau. Dahlah dia memang kaki travel. Alhamdulillah rezeki murah dia tu. Sana-sini menang contest semua. Jeles iols! Hehehehe. Tahniah Rawlins! :) 


Bercakap mengenai kamera Canon EOS M10 ni kan, ada beberapa ciri yang buatkan Nanie pun tertarik sama dengannya untuk dibawa sebagai travel partner tau. Disini Nanie sediakan 5 ciri-ciri terbaik untuk travel kamera yang ada pada Canon EOS M10. 


5 CIRI-CIRI KAMERA CANON EOS M10 untuk TRAVEL 




1. Kualiti foto dan video yang terbaik untuk dimuat naik di media sosial. 
- Dengan 18.0 - megapixel APS-C sensor dan sistem Hybrid CMOS AF II, kualiti gambar serta video sangatlah cantik. Malahan untuk gambar yang secara spontan juga boleh dirakam dengan baik!

2. Ringan & compact untuk dibawa kemana sahaja 
- Apabila travel, kita memerlukan kamera yang ringan dan tahan lasak. Kamera Canon EOS M10 adalah sangat kompak dan dicipta dengan material yang ringan serta tahan lasak dengan penggunaannya dalam pelbagai keadaan.

3. Mudah untuk Sharing di Media Sosial 
- Melalui kamera Canon EOS M10 ini, pengguna boleh meng-upload gambar serta video travel mereka dengan pantas dan tanpa menjejaskan kualiti gambar. Aplikasi sharing dan Wifi  ke media sosial telah siap sedia berada dalam kamera tersebut.

4. Perfect for Selfie! 
- Melalui skring one-touch beautification shortcut, penggunanya boleh memberikan efek 'smoothing' kepada tona kulit serta sangat mudah dalam mengambil gambar selfie. Kerana semuanya menggunakan sentuhan. Touch screen LCD dengan ukuran 3.0" sangat user friendly. Dan skrinnya boleh diubah sehingga 180' untuk mendapatkan angle yang cantik & menarik bagi kemudahan si pemakai.

5. Perlindungan yang tahan lasak & tahan lama
- Semasa kita travel kadang-kadang kiita membuat aktiviti lasak. Oleh itu, Canon mengeluarkan beberapa pilhan 'jacket' kepada kamera kita dengan pilihan warna yang menarik. Jacket yang comel ini dapat melindungi sebarang hentakan, jatuhan dan aktiviti lasak. Bukan tu je, bateri untuk Canon EOS M10 ni jugak tahan lama iaitu kira-kira 600 klik.


SPESIFIKASI CANON EOS M10 


Klik untuk besarkan 



So, pada kawan-kawan Nanie yang suka travel dan perlukan camera yang best untuk dibawa jalan, why not to try this camera. Harganya sekitar RM 1,999.00 tak termasuk lens kit dan aksesori.

Untuk keterangan lanjut, boleh klik link di bawah :

Facebook :

Instagram : 

Monday, June 27, 2016

Hair Depot Pakar Penjagaan Rambut Anda!

Assalamualaikum semua

Bagi wanita berhijab seperti Nanie, tak dinafikan kadang-kadang rambut ada masalah. Ye lah bayangkan lebih dari 6-7 jam terkepam dalam tudung kan. Jadi Nanie kena ada inisiatif untuk menjaga kesihatan rambut juga.  Walaupun Nanie bertudung, pada Nanie rambut wanita berhijab lagi perlu dijaga dengan sempurna. Kalau ambil sambil lewa, macam-macam masalah boleh timbul dan boleh juga mendatangkan ketidak selesaan pada diri sendiri serta orang sekeliling.


Baru-baru ni Nanie dijemput oleh Hair Depot untuk ke outlet terbaru mereka iaitu Hair Depot Loft di One Utama, New Wing. Hair Depot merupakan one stop centre untuk penjagaan rambut sejak tahun 2009. Mempunyai 29 outlet di sekitar Lembah Klang dan JB, Hair Depot membawa lebih 13 jenama terkemuka dunia untuk produk penjagaan rambut seperti Midori, Hair Milk, Herbalogist, Cab's, Aurene dan banyak lagi.

















Kesemua produk penjagaan rambut yang diketengahkan adalah mengikut pelbagai jenis masalah rambut pelanggan dan dalam lingkungan harga yang bersesuaian mengikut bajet seseorang. Setiap produk di HairDepot berfungsi dalam merawat dan memberi perlindungan kepada rambut agak kekal segar, cantik dan terurus.



Di HairDepot korang jangan risau kalau tak tahu nak pilih syampu, conditioner atau rawatan apa yang sesuai dengan masalah rambut korang. Beauty Advisor HairDepot akan cuba consult korang dengan baik dan sesuaikan produk mengikut masalah rambut yang korang alami.



Sewaktu Nanie ke Hair Depot Loft, Nanie dapatkan advice dan consultation daripada Beauty Advisor mereka. Sekarang ni Nanie mengalami masalah rambut gugur yang agak serius jugak. Pantang disentuh. Ada je yang gugur. Geram tapi tak tahu nak buat apa. So Nanie pun terus minta cadangan daripada HairDepot mengenai masalah ni. Setelah diberi penerangan, ada beberapa produk yang dicadangkan kepada Nanie untuk membantu mengurangkan masalah keguguran rambut yang di alami.


PRODUK CADANGAN UNTUK MASALAH RAMBUT GUGUR 




1. MIDORI SECRET ENERGY HAIR GROWTH SHAMPOO 
2. MIDORI ADVANCED ENERGY SCALP BALANCE HAIR MASK 1 
3. ADVANCED ENERGY SCALP BALANCE BOOSTER with BIOTIN 
4. ARGAN OIL HAIR SERUM 


Kesemua rangkaian produk yang dicadangkan di memang fokus kepada masalah rambut gugur. Sebagaimana yang diterangkan oleh beauty advisor tersebut, masalah rambut gugur adalah berpunca akar rambut yang tak kuat.  Jadi untuk kuatkan akar kena seimbangkan dulu minyak di kulit kepala Nanie. 



Untuk Secret Energy Hair Growth Shampoo ni berfungsi untuk membantu mempercepat pertumbuhan rambut baru. Bila pakai tu memang rasa mint dan rasa fresh. Cuci bersih-bersih sampai ke kulit kepala dan sekarang selepas hampir 4 minggu, dah banyak jugak baby hair yang tumbuh. 

Manakala yang Hair Mask tu paling best. Nanie suka sebab dia melembutkan rambut. Setiap kali di bilas memang terasa kulit kepala bersih dan rambut terurus dengan baik. Ia berfungsi untuk memberi keseimbangan kepada kulit kepala kita. 


Next step adalah Scalp Balance Booster. Yang ini adalah tonic yang menguatkan akar rambut. Booster ni memberikan kesegaran kepada kulit kepala, menguatkan akar rambut dari dalam hingga ke hujung rambut. Yang ini bila dipakai terasa macam diurut-urut kepala tau!

 

Last but not least, Nanie suka Argan Oil dari HairDepot ni. Ini adalah salah satu produk di bawah label Hair Depot sendiri. Nanie memang tahu argan oil banyak manfaatnya. Tapi Nanie tak sangka lah yang dia berbau sebegini harum. Nanie memang suka sebab dia ada bau yang lembut dan menyegarkan. Hampir setiap hari Nanie gunakan Argan Oil untuk memberi volume kepada rambut dan sebagai penjagaan kepada rambut.


GIVEAWAY! 



Kalau ada yang perasan di Instagram Nanie, Nanie ada collaborate bersama Hair Depot untuk Giveaway 100 botol Argan Oil yang bernilai RM 89 setiap satu. Caranya mudah sahaja : 

Nanie nak bagi Argan Oil PERCUMA kepada follower Nanie. Argan Oil ni Nanie sendiri dah cuba dan memang best. Bau dia wangi & segar. Rambut terus jadi berkilat, lembut dan terurus.
.
.
Pada follower Nanie, cepat dapatkan Argan Oil bernilai RM89 ni secara PERCUMA & membership selama setahun di @hairdepot_my One Utama.
.
📍Syarat- syaratnya :
.
✅ FOLLOW IG @hairdepot_my & @innanieariffin.
✅ REPOST GAMBAR INI DI INSTAGRAM ANDA.
✅ TAG @hairdepot_my & @innanieariffin SERTA 2 ORG KAWAN ANDA.
✅ TUNJUK GAMBAR YG TELAH DI REPOST & REDEEM ARGAN OIL PD STAF @hairdepot_my di ONE UTAMA. 

Sempat lagi ni kalau korang nak dapatkan sebotol Argan Oil. Datelinenya adalah 15 Julai 2016. Tapi dia sapa cepat dia dapat tau. Kalau lambat takut allocation dah habis. Alhamdulillah, kawan-kawan Nanie pun dah redeem!








So far memang mereka semua suka dengan produk-produk Hair Depot. Nanie sendiri selepas daripada tu beberapa kali teman kawan-kawan Nanie ke Hair Depot. Jadi kalau korang nak suggestion, tips penjagaan rambut ke boleh lah datang ke Hair Depot ye.

Maklumat lanjut boleh klik di link di bawah :

Facebook : 

Website : 

Instagram : 
@hairdepot_my 


Tuesday, June 21, 2016

Nasihat Buat Adik-Adik Yang Hangat Bercinta

Assalamualaikum semua

Semalam kecoh seantero warga netizen dengan kehadiran video viral seorang lelaki meraikan birthday kekasihnya dengan menaiki limosin beserta surprise yang kelihatan "sangat sweet". Video tersebut telah dikomen, dishare dan tak kurang juga dikritik hebat. Dari warga twitter, instagram sehingga ke facebook. Semua ada pandangan tersendiri. Termasuk Nanie... secara jujur ini pandangan Nanie selepas tengok video so-called sweet tu. 




Kalau ada yang nampak komen Nanie macam cemburu tu semua... baik dilupakan. Di usia 27 tahun ni tak de masa Nanie nak bercemburuan haih. Nanie cuma rasa sedikit sedih sebenarnya. Ye lah, apa lah yang nak dibanggakan sangat seorang kekasih sampai perlu disanjung sebegitu rupa. Katanya masa si lelaki itu susah, perempuan itu yang sama-sama makan maggi dengannya. Jadi sekaranglah masa untuk dia 'balas budi' dengan segala pengorbanan yang si perempuan lakukan padanya. Kalau dulu makan maggi, sekarang makan spaghetti! Dasyat.... 

Adik, ini nasihat kakak... 



Memang betul time kita bercinta tak ramai yang nak susah dan senang dengan kita dik. Tak salah untuk menghargai seorang kawan yang sentiasa ada dengan kita. Tapi biarlah berpada-pada. Akak rasa sebelum adik makan maggi dan sekarang makan spaghetti, cuba adik fikir semula sapa yang lebih layak untuk disanjung. Kekasih atau ibu bapa? 

Sebelum si kekasih teman awak makan maggi, siapa dulu yang menyuap awak dengan nasi? Sebelum awak sekarang makan spagetthi, sapa dulu yang bersengkang mata menjaga awak dari malam sehingga pagi? Dan sebelum awak bangga menjemput dan memberi kejutan dengan kereta besar, sapa dulu yang bergolok bergadai memberi wang untuk awak belajar? 

Tak kiralah kalau ibu dan ayah awak tu orang senang mahupun orang kaya. Tapi UTAMAKANLAH MEREKA! Islam mengajar kita untuk memberi keutamaan pada mereka. Kerana redha Allah itu bergantung kepada redha keduanya. Malahan, tak akan rugi mereka yang mengutamakan ibu bapa. Ditambah berlipat ganda rezekinya dan dipermudahkan segala urusannya di dunia dan di akhirat sana! 


USAH DITIRU BUDAYA BARAT

Budaya mengagungkan kekasih ni adalah budaya barat. Nanie dah perhati lama di instagram, di pinterest dan segala macam channel media sosial lain. Budaya yang seolah-olah memperlihatkan hidup umpama pasangan suami isteri tapi hakikatnya belum sah. Pada Nanie tak perlu diikut budaya sebegini. Islam itu menekankan kepada kesederhanaan. 

Kalau iya pun kau sayang sangat pada seseorang jangan disanjung-dijunjung-diagung-agungkan sangat orang itu. Sebab apa? Segala pujian yang terbaik untuk seorang yang namanya manusia adalah pada junjungan besar Nabi kita. 


BAIK GUNA UNTUK MASA DEPAN 

Terus terang Nanie cakap, Nanie rasa celebration sebegitu sangat-sangat membazir. Kalau diikutkan pasangan ini bukan tahun ni je mereka celebrate surprise macam tu. Memang dah bertahun-tahun. Daripada kejutan hadiah iPhone 6, hadiah GoPro, dinner di hotel-hotel mewah dan pelbagai lagi yang semuanya boleh membuatkan orang lain seusia mereka cemburu. Lepas kes tu, berduyun-duyun 'adik-adik' lebih kurang mereka tag boyfriend masing-masing dan pasang impian nak berboypren seperti lelaki itu juga. Hek eleh.. gatalnya masing-masing aku tengok! 

Mungkin disebabkan mereka ini golomgan anak orang ada-ada, jadi mereka tak rasa jerih perih mencari duit. Apa lah sangat kalau tabur duit untuk satu malam kan. Kalau Nanie lah punya duit sebegitu, tak adanya nak dibazir pada benda tak berfaedah. Pada benda yang belum pasti dapat. Lebih baik digunakan untuk masa depan. Ye lah sapa je yang dapat teka masa depan kita? Dibuatnya esok lusa kita susah... siapa tahu? Siapa yang nak bantu? 


So, kesimpulannya... 


Tak payah disanjung kekasih yang belum pasti menjadi pasangan hidup kita tu. Sekarang senang mungkin dia ada. Esok lusa dia nampak yang lagi kaya... ditinggalkannya kita. Lebih mulia jika yang disanjung itu ibu bapa. Diberi segala nikmat dan bahagia. Mudah-mudahan berkat hidup selamanya! 

Walau apapun, kepada pasangan ini... Kakak doakan korang ada jodoh dan kekal hingga ke syurga. If ada apa-apa jangan mengungkit nak mintak wang semula ye! :) 


 

BLOG COKLATEYES Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork