Monday, July 21, 2014

Sejuta Pageviews Buat Blog Coklateyes!

Assalamualaikum semua

Mana-mana yang dah baca entry sebelum ni ataupun follow Nanie di Instagram (@innanieariff) mesti tahu betapa sedih dan penatnya Nanie melayan mereka-mereka dalam industri blog ni. Tapi, malas Nanie fikir lagi. Insya Allah sekarang ni masa untuk Nanie kuatkan semangat. 

Kalau diikutkan hati, Nanie betul-betul rasa give up dengan apa yang berlaku selama ni. Bila perasaan kita ikutkan mula lah rasa nak quit dari bidang  blogging. Bukan sebab Nanie malas nak update blog, tapi Nanie terlalu penat dengan sandiwara, permainan dan drama orang-orang blog ni. Mujur ada teman-teman yang baik hati, yang selalu beri semangat pada Nanie. Beri moral support dan kekuatan untuk Nanie fikir banyak kali sebelum quit. 

Bila mana Nanie fikir untuk quit, dua hari lepas blog Nanie berikan kegembiraan untuk Nanie. Allahuakbar kegembiraan yang menyembuhkan luka Nanie. 

   

Setelah lebih 4 tahun Nanie dalam dunia blogging, akhirnya Blog Coklateyes mencapai 1 juta page views daripada pembaca!!! Ya Allah, terharu sekejap... terus Nanie ukir senyuman pelan-pelan dekat bibir ni. 

Nanie rasa, mana-mana blogger pun bila dapat cecah 1 juta page views ni mesti akan gembira. Walaupun mengambil masa yang lama, tapi disebabkan hasil titik usaha sendiri tanpa bantuan mana-mana aplikasi, Nanie cukup bangga dengan Blog Coklateyes ni. Banyak perkara yang Nanie lalui untuk menjadi blog pilihan pembaca. Dan Alhamdulillah juga, sepanjang Nanie berblog, pembaca menerima entry-entry Nanie dan sangat memberikan inspirasi. 

Sebagai penulis Blog Coklateyes, Nanie cuba untuk berikan yang terbaik kepada pembaca blog Nanie. Nanie akan pastikan, setiap kali mereka baca entry Nanie, mereka akan dapat 'sesuatu' yang baik dan berkualiti. Malahan, kalau boleh Nanie mahukan mereka responsive dan beritahu Nanie pandangan mereka mengenai entry-entry Nanie. Moga-moga dengan komunikasi dua hala sebegini, Nanie dapat improve lagi skill menulis Nanie.

Last but not least, terima kasih banyak-banyak buat semua pembaca Blog Coklateyes. Buat semua yang pernah jengah Nanie di blog ni, anda semua inspirasi Nanie. Inspirasi untuk Nanie berikan yang terbaik dan inspirasi untuk Nanie terus ber-blogging! Mohon doakan Blog Coklateyes dan Nanie sentiasa dimurahkan rezeki. :)


p/s: Insya Allah Nanie nak buat lucky draw untuk pembaca Blog Coklateyes! Hadiah apa yang korang nak rasanya? 








Wednesday, July 16, 2014

Ketidak Adilan Dalam Dunia Blogger

Assalamualaikum semua 

Pertama kali Nanie menulis entry tanpa menggunakan sebarang gambar. Sebab Nanie nak pembaca blog Nanie merasai dengan hati bukan merasai dengan mata apa yang bakal Nanie tulis dalam entry ini. 

Menjadi seorang blogger telah mengajar Nanie banyak perkara. Mengajar Nanie menjadi seorang yang matang dalam tindakan, percakapan mahupun pemikiran. Nanie tak nafikan, dunia blog memberikan 1001 warna dalam hidup Nanie. Nanie seolah-olah masuk dunia baru yang Nanie kena explore seorang diri. Ibarat kata, kalau untung sabut ada rezeki... 

Dalam kegembiraan Nanie menulis blog, tanpa Nanie sedari ada mata-mata yang memandang Nanie sebagai satu 'lombong emas' buat mereka. Maka muncullah mereka memperkenalkan diri dengan salam persahabatan. Bukan bermaksud Nanie hebat, tapi ada udang di sebalik mee. 

Nanie jenis kawan yang setia. Bila Nanie percaya pada seseorang, Nanie akan cuba sedaya upaya untuk memberikan lebih dalam persahabatan. Tapi rupanya dalam diam Nanie yang dipergunakan. 

Rupanya, menjadi seorang blogger bukan bakat penulisan yang dinilai oleh mereka. Bukan entry-entry "heart to heart" yang mereka cari. Tapi apa yang dilihat sebenarnya bagaimana kita memberi keuntungan kepada mereka. Dan keuntungan dalam dunia perniagaan sangat mudah, hanya memerlukan kecantikan. Kerana "pengguna" perlu ditipu dengan testimonial yang telah sedia cantik. 

Bukan sekali dua Nanie dilabel "tidak cantik". Banyak kali. Secara terangan mahupun secara halus. Nanie sedar tahap mana "kecantikan" Nanie, tapi apakah perlu bertindak bias dalam persahabatan? Apakah perlu bila blogger cantik dibayar, dan blogger tak cantik diketepikan begitu aje? Oh lupa, kami tidak menguntungkan. Kalau terdesak barulah kami digunakan. 

Kepada semua PR, pihak pengiklan dan pihak perniagaan, yakinlah dengan produk anda. Jika ia bagus, siapa juga yang gunakannya pasti akan menyerlahkan lagi kecantikannya sebab manusia itu Allah cipta penuh dengan kesempurnaan dan kecantikan. Siapa kita untuk bias, prejudis dan bersikap tidak adil dalam menentukan kecantikan. Sedangkan Allah menilai manusia hanya gunakan amalan. Gunakan sesuatu yang kita tak nampak. 

Maaf, saya menegur. Buat teman-teman blogger yang dilabel cantik, berhati-hatilah kerana dalam diam anda dipergunakan. Tidak langsung wujud perasaan iri hati dalam hati saya dengan anda semua sebab saya yakin, setiap kita ada rezeki dan bahagiannya masing-masing. Cuma saya khuatir, jika kita terlalu dipergunakan, kita akan jumpa lebih ramai lawan dari kawan. 

Maaf dengan segala luahan hati Nanie. 

Salam.  
 

Blog Coklateyes [Beauty | Food | Lifestyle] Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork