Wednesday, August 27, 2014

ALS Ice Bucket Challenge : Trend @ Kempen Kesedaran?

Assalamualaikum semua

Sana sini Nanie tengok orang buat video simbah air sebaldi pada diri sendiri. Walaupun pada awalnya Nanie taklah peduli dan ambil kisah sangat tapi makin lama bila Nanie perhati, makin annoying jadinya. Satu persoalan dalam kepala Nanie, kebodohan apakah yang dah melanda rakyat negara ini? 


Secara jujurnya, memang Nanie tak faham dan tak tahu siapa yang memulakan benda ni. Tambah celaru lagi bila trend ini dikatakan adalah sebagai salah satu bentuk sokongan dan kempen kesedaran kepada satu masalah penyakit saraf iaitu Amyotrophic Latereal Sclerosis atau ALS. Sebelum Nanie teruskan, apa kata kita ambil tahu dulu serba sedikit mengenai ALS :


Amyotrophic lateral sclerosis (ALS), often referred to as "Lou Gehrig's Disease," is a progressive neurodegenerative disease that affects nerve cells in the brain and the spinal cord. Motor neurons reach from the brain to the spinal cord and from the spinal cord to the muscles throughout the body. The progressive degeneration of the motor neurons in ALS eventually leads to their death. When the motor neurons die, the ability of the brain to initiate and control muscle movement is lost. With voluntary muscle action progressively affected, patients in the later stages of the disease may become totally paralyzed.


Di US, mereka menyahut ALS Ice Bucket Challenge ini dengan tujuan untuk menyebarkan kesedaran di samping meningkatkan lagi jumlah donation mereka. Namun berbeza di Malaysia apabila rakyat kita hanya meniru semata-mata trending ini tanpa mengetahui asal usul apatah lagi mencari maklumat mengenai penyakit ALS ini. Senang cerita, mereka melakukan Ice Bucket Challenge sekadar untuk suka-suka, mendapatkan perhatian, ikut trend dan sebagainya. Tujuan yang langsung tiada kaitan dengan penyakit ALS. Nanie berani katakan, kalau ditanya mereka yang buat challenge tu... berapa kerat yang boleh jawab apa itu ALS!


Maafkan Nanie jika Nanie agak bersuara lantang dalam perkara ini, tapi Nanie sangat tak bersetuju dengan trend yang sebenarnya BOLEH MEMBAHAYAKAN NYAWA sendiri. Malahan, pak menteri juga turut sama serta dengan challenge ni. Sepanjang yang Nanie tahu, dah ada dua laporan kemalangan mengenai ice bucket challenge ni. Satu kematian dan satu kecederaan ringan. 


Nanie rasa apa yang rakyat Malaysia cuba lakukan bukan untuk kempen kesedaran. Tapi lebih kepada kempen populariti di media social. Ada banyak lagi cara bijak yang boleh kita lakukan untuk kempen kesedaran. Dan kalau anda kata disebabkan ice bucket challenge ni lah ramai yang peduli dengan ALS, cuba fikir... mereka tahu mengenai ALS atau mereka tahu mengenai mandi air batu? 

Islam sendiri sebenarnya sangat menegah kita daripada mengikut perbuatan sesuatu kaum. Apatah lagi jika ia membabitkan keselamatan dan kemaslahatan nyawa sendiri. Korang tahu tak, dengan mandi air batu yang sejuk tu... ada banyak lagi penyakit saraf yang boleh menyerang. Buat apa kita nak ikut mereka? Apa yang kita dapat? 


Sekali lagi, Nanie harap rakyat Malaysia jangan terlalu taksub ikut trend. Kata nak boikot Amarika,  tapi apa orang Amarika buat sibuk kita nak tiru! 


Apa guna mengikut orang kalau sekadar suka-suka, 
Apa sibuk dibangga adat orang kalau jati diri kita entah ke mana! 



Drama Seludup : Cungkil Bakat Pemenang Ujibakat!

Assalamualaikum semua

Korang ingat lagi tak Nanie pernah ajak korang join satu audition menjadi pelakon dalam drama Seludup? Alaaa yang boleh menang hadiah lumayan bernilai RM 15 000 tu. 

              1

Korang nak tahu tak, baru-baru ni dah ada pemenang yang diumumkan! Pergh, mesti hebat dan berbakat besar kan pemenang tu. Untungnya lahai! Bukan sekadar menang duit , malahan jadi pelakon dan berlakon dengan nama-nama besar industri hiburan! Sebelum Nanie umumkan siapa lah dua nama pemenang tu, Nanie nak cerita lagi mengenai Seludup. Supaya korang lebih jelas dan tahu apa kisah drama bersiri Seludup ni ye...

DRAMA SELUDUP adalah sebuah drama online yang diarahkan oleh Jehan Miskin. Pelakon-pelakon drama ni semua hebat-hebat belaka seperti Syafie Naswip, Tiz Zaqyah, Pekin Ibrahim, Raja Ilya dan lain-lain lagi. Ia berkisarkan tentang kisah kehidupan zaman sekarang, kalau kita tengok terdapat banyak kes penyeludupan seperti seludup rokok, perdagangan manusia dan banyak lagi. Drama ni drama pendek je, hanya 13 episod dan lokasi penggambaran dijalankan di sekitar Pantai Pengkalan Balak, Masjid Tanah, Melaka.

Untuk itu dua pemenang yang bakal dicungkil bakatnya oleh Jehan Miskin adalah :

     KEPUTUSAN UJIBAKAT DRAMA SELUDUP

                          20140819-121257.jpg

Menurut Jehan, “Pencarian bakat ini dimulakan sejak 25 Jun 2014 dan ia telah menerima sambutan di luar jangkaan dengan kiriman lebih 130 penyertaan melalui video yang dimuat turun di laman Facebook ‘Seludup’. Dua pemenang yang dipilih ini adalah yang terbaik di antara mereka”.
“Berdasarkan karekter mereka, saya telah menulis dua watak sampingan di dalam ‘Seludup’ yang bakal dilakonkan oleh dua bakat baru ini. Tujuan kami bukan sahaja untuk mencipta kelainan dan memberikan lebih impak kepada ‘Seludup’, tetapi juga untuk memeriahkan lagi suasana industri hiburan tanahair” ulas Jehan lagi.
Mohd Andika yang merupakan seorang pekerja restoran berkata “Saya amat berterima kasih kepada para juri yang telah memilih saya dan saya percaya saingan adalah sangat sengit. Peluang ini akan saya gunakan sepenuhnya untuk mencapai impian saya menjadikan bidang lakonan sebagai kerjaya”. Perasaan gembiranya turut dikongsi Nur Afieqah, seorang pelajar yang menyifatkan peraduan ini sebagai usaha yang sangat unik untuk mendedahkan bakat baru dengan realiti sebenar kerjaya lakonan.

Tahniah diucapkan kepada kedua-dua pemenang ni! See. Betulkan, rezeki manusia tu kita tak tahu bila dan bagaimana. Tup-tup mereka ini jadi pelakon. Mana tahu lepas ni semakin murah rezeki. Untung badan!!! 

Untuk maklumat lanjut boleh layari -
Facebook :
Instagram :
You Tube: 

#masukdramaseludup

 

Blog Coklateyes [Beauty | Food | Lifestyle] Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork