Monday, March 23, 2015

Gunakan Kemahiran Diri Untuk Tampung Beban GST

Assalamualaikum semua

Last few days bila Nanie post entry mengenai GST, rata-rata memang tak berkenan dan tak sokong pemakaian GST di Malaysia ni. Walaupun ramai yang propa kata GST tu bagus untuk rakyat, hakikatnya mereka itu sekadar ikut skrip. Dan mereka itu juga mencari job lebih untuk menanggung beban hidup yang saban hari saban meningkat. 

Sekarang ni, kakak Nanie tengah ada masalah untuk career beliau. Institusi gah yang dia kerja sekarang mengalami masalah kewangan yang sangat teruk sehinggakan menjelang akhir tahun ni semua pekerja kontrak diberhentikan. Bayangkan, sebuah institusi ulung negara juga berdepan masalah yang sama. Apatah lagi kita ni, rakyat marhaen yang picisan sumber pendapatannya. Natijahnya, beribu kakitangan universiti ulung tersebut bakal berdepan "pengangguran". Kakak Nanie sendiri buntu dan muram kebelakangan ni. 


Jadi, Nanie terfikir... daripada kita ni yang timun bising sana-sini, apa kata kita gunakan kelebihan yang ada pada kita semua untuk dapatkan tambahan sumber pendapatan. Nanie rasa, dengan keadaan ekonomi hari ni, rakyat Malaysia tak boleh lagi berharap pada satu sumber pendapatan sahaja setiap bulan. Nanie sarankan kita cuba cungkil seberapa banyak kemahiran dan kelebihan serta peluang yang ada di sekeliling kita untuk diketengahkan. 

Mana-mana kawan-kawan Nanie yang pandai meniaga, masing-masing dah mula kumpul modal untuk memulakan bisnes sendiri. Macam-macam bisnes yang mereka teroka. Dari segi kemahiran, servis, makanan dan ada tu satu bidang yang mereka sendiri tak pernah tahu atau belajar. Yang penting mereka mencuba. Semangat mereka yang yakin bahawa 9/10 rezeki adalah dari bidang berniaga membuktikan anak muda hari ni bukan jenis suka goyang kaki. Golongan muda termasuk Nanie dan ramai pembaca blog ni adalah di kalangan mereka yang sentiasa ingin mencari ruang dan peluang. 

Untuk Nanie sendiri, Alhamdulillah Nanie boleh katakan Nanie berbangga dengan pendapatan Blog Coklateyes yang saban bulan memberikan hasil kepada Nanie. Walaupun taklah banyak, tapi kata orang setakat membantu back-up dan memudahkan perbelanjaan bulanan itu pun sudah cukup Nanie bersyukur. Masih Nanie ingat, masa Nanie di kampus... dari tahun 2 Nanie bayar sendiri duit pembelajaran Nanie menggunakan duit blog. Sehingga hari ni, sikit-sikit tak pernah putus rezeki melalui blog buruk ni. Nanie bersyukur sangat Allah kurniakan kepandaian menulis kepada Nanie dan Insya Allah Nanie akan gunakan sebaik mungkin dan pada jalan yang betul. 

Memang, ada je yang memperlekeh usaha Nanie dalam menulis entry ataupun berkempen untuk jenama-jenama besar. Tapi Nanie tak fikir sangat. Anggap je lah mereka tak faham dunia blog. heheheh. Nanie selalu fikir positif. Korang kutuk-kutuk kempen aku, korang mengata entry-entry aku, last-last aku jugak yang dapat payment. Aku jugak yang senangkan mak ayah aku tak perlu bagi duit belanja kat aku. Korang dapat apa? Kan? heheheh.



Menulis blog tidak mudah. Memerlukan daya kreativiti dan kemahiran menulis yang tinggi agar mudah menyampaikan apa yang kita mahukan. Melalui penulisan blog juga tanpa diduga sebenarnya memberikan sumber pendapatan kepada ramai orang. Lihatlah, ramai blogger hari ni yang memang buat duit menggunakan blog-blog mereka. Bukan sahaja mampu membuat duit, malahan memberikan influence kepada orang lain untuk sentiasa positif dan bersemangat. 

Namun Nanie nak pesan pada blogger-blogger baru khususnya. Walaupun tak dinafikan blog menjana kewangan, jangan pula korang branding kan blog korang cincai bancai. Bina dan kukuhkan branding blog anda. Jangan mudah mengharapkan client untuk membayar jika hasilnya tidak seperti yang diinginkan. Di luar sana, ada banyak pihak yang memerlukan Advertiser Media Social seperti blogger ini. Ada banyak peluang dan ada banyak sumber rezeki kewangan.


Jangan mudah putus asa, istiqamah dan kukuhkan nama anda dalam dunia blog.
Bila anda dah mencapai satu hala tuju yang jitu, jangan terkejut jika Nanie katakan bahawa anda boleh tersenyum bangga dengan blog anda! :) 


Sekadar perkongsian sepanjang menjadi blogger. Insya Allah Nanie akan kembalikan momentum berblog Nanie lepas ni :) 




Thursday, March 19, 2015

GST TIDAK BEBANKAN RAKYAT : REALITI @ FANTASI?

Assalamualaikum semua

Ramai yang countdown sekarang ni. Countdown menunggu GST. Jujur Nanie katakan, belum pernah lagi Nanie jumpa rakyat yang bersetuju dengan GST. Ramai yang setuju semuanya di kalangan menteri. Walaupun mereka war-warkan, GST tidak membebankan rakyat, tapi rakyat tak sebodoh itu untuk menerima bulat-bulat apa yang dihebahkan. 

Nanie melihat GST terlalu banyak percanggahan dan terlalu banyak kecelaruan. Kecelaruan sebegini membuatkan rakyat marah dan hampa dengan pimpinan. Suara rakyat seolah tak didengar langsung. Rintihan rakyat bawah macam Nanie ni takde siapa yang pedulikan.


Kalau korang tengok iklan, eh... sana sini artis Malaysia cakap GST bagus lah. GST tak dikenakan pada bahan-bahan keperluan asas lah, GST bantu ekonomi lah... tapi setelah Nanie teliti, Nanie baca sana-sini... SUMPAH... Nanie tak jumpa lagi mana-mana KEBAIKAN GST yang katanya TIDAK MEMBEBANKAN RAKYAT tu!!!

Celah bedah mana tak bebankan rakyat woi??? Nanie tengok semua barang harganya naik. Bukan kata itu je, belum pun bulan April, semua dah naik harga. Nanie beli barang kat kedai, eh naik sampai 2 hingga 5 ringgit. Apa citer tu? Tambah lagi... pagi ni kawan aku share, katanya tambang teksi dan bas pun naik! Aduhai!!!! Gila lah.....


Korang tengok lah berapa banyak perbezaan kenaikan tambang bas. Dan mesti korang tahu, orang yang gunakan perkhidmatan bas dan pengangkutan awam, majoritinya adalah pelajar mahupun mereka yang kurang kemampuan. Sama macam Nanie dulu, sana-sini aku naik bas, naik LRT. Tapi kalau dah naik pengangkutan awam pun mahal, sekali keluar sampai banyak duit habis... macam mana kau nak survive?



Nanie sampai sekarang masih mencari, di mana yang dikatakan GST TIDAK MEMBEBANKAN RAKYAT itu. Nak je rasa Nanie tanya dekat Nabil, dekat Pekin, dekat Usop Wilcha tu, yang korang confident sangat beriklan dan berkempen tu, korang faham tak intipatinya? Jangan main sedap cakap je pum-pang-pum-pang kata itu ini, tapi kosong! Tak tahu apa -apa pun.

Ye Nanie ini rakyat biasa. Budak bawahan yang tak tahu pasal ekonomi negara. Tapi, sebagai rakyat, Nanie ada hak untuk bersuara. Nanie ada hak nak tahu bagaimana duit Nanie dan duit kita semua ini digunakan. Jika ia diguna dengan baik, dengan bijak, dan memberi pulangan yang baik untuk Nanie dan anak cucu Nanie... takpe... Nanie tak kisah. Tapi kalau hanya mementingkan tembolok sesetengah pihak... Nanie kecewa. Nanie sedih dan Nanie juga punya hak untuk tidak menghalalkannya!

*menangis sambil pecah tabung ayam tepi katil*







 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork