Wednesday, June 30, 2010

Kedekutnya Kau!

Teringin nak g book store ni!


semester baru dah nak bermula....
so, biasalah berkobar2 dengan semangat baru
dalam kepala dah mula list macam2
nak beli itu, nak beli ini.

tapi yang paling penting saya dah target nak beli beberapa buah buku dan akta2 yang diperlukan.
bukan ape, senang bila dah ada.
tak payah berebut2 nak beli.
lagi satu
kalau beli skrang, for sure laa ayah akan bayar kan
so tak payah laa guna pocket money yang cik peetee bg! hehehe!!!!
bijak tak? bijak tak?
maklumlah buku bukan murah!

cite pasal harga buku yang mahal ni...
pernah tak anda tengok ada sesetengah student yang berat je nak kuarkan duit bila nak beli buku? tapi beli benda lain boleh!
saya pernah tengok!

student ni, agak berduit laa jugak kalau dilihat dari gayanya.
ye laa... pakai branded2...
hp sampai dua
tapi
bila bab beli buku....
mak oiii berkira bukan main.

tak kesalah kalau tak nak beli
tapi janganlah condemn bila orang lain nak beli.
bila saya beli...
" Buku ni, bagus ke?"
" bukan kat library banyak ke?"
dan yang paling tak tahan

" FOTOSTATE SUDAH!!!!"


DAMN!

haiiihhh menyirap sy dengar.
bukan ape.... kalau satu dua takpela nak fotostate
mungkin buku tu dah takde kat pasaran atau mungkin harganya mahal sgt
(jika dibanding harga topup hp.....)

tp fotostate cari jugak member yang beli original.
bila tnya, apsal tak nak fotostate dr buku yang kat library atau mmber2 yang dh fotostate lain,
" kalau dr yg dh difotostate, tak terang la... so better amek ori."

bukan tu je, time orang dah nak exam, time tu laa baru menyebok nak cari buku.
pinjam sana sini buat fotostate.
geram je... ye laa orang nak guna buku tu... tak phm ke???

so
dengan selambe nye laa sy akan jawab cam ni

" DULU ORANG SURUH BELI TAK MAW, MEMBAZIR DUIT LA, BUKU BANYAK KAT LIBRARY LA, TAPI BILA DAH NAK EXAM.... PANDAI PULAK KAU CARI ORANG2 YANG MEMBAZIR DUIT NI!"

hamek ko!
time tu... sendiri maw ingat laaa ye!!!
hekhek!

tapi takpelah,
hari ni saya tolong awak. esok awak tolong sy.
tolong doakan sy berjaya pn dah cukup ye!

pada sy la....
harga ilmu yang ada dalam buku tu tak ternilai dengan harga sebuah buku tu.
ilmu tu boleh diguna sampai mati malah boleh buat kita masuk ke syurga.
jadi janganlah kedekut2 nak kuar duit beli buku.

kalau tak nak beli sekali pun...
TOLONGLAH JANGAN CONDEMN ORANG YANG MEMBELI BUKU TU!!!!

*plagiarism adalah satu kesalahan!

6 comments:

  1. hamek ko, bile faten dah kua kan ayat bebisa, haha, sebaek aku dlm golongan nk beli ;P

    ReplyDelete
  2. cik fatin,,
    sy amat sokong dengan katakata anda,,
    cik Yana pun tak suke orang yg fotostat buku ni..
    kesian kat penulis, penerbit,,
    dorg pun nk carik mkn jugak,,
    berkorban la sikit tuk ilmu yg bgune spnjang hayat kan?
    heee~

    ReplyDelete
  3. ella: hahaha!!! bisa aku?? ak msih baek hati kot sbb still lg bg pinjam...
    ek..bukan ke hari tu ko fotostate buku kimia! ko ada beli buku ke??? hahaha!

    ReplyDelete
  4. cik yana: time kasih sbb sokong entry ni...
    btul tu... photostate ni bialah berpada2.
    ada lecturer sy yang paling pantang nampak orang fotokopi buku. lg2 kalau buku tu dia yg tulis....

    ReplyDelete
  5. urmm...i like this entry.teringat time akak study dulu.course accounting.buku mmg agak mahal.akak suka beli & tak suka photostat ni. Yg paling best, ramai kengkawan tau akak ni akan beli buku, then diorag akan pjm buku utk photostat. akak yg baik hati ni pun bg lah (pujian utk diri sendiri :p).slalu yg pjm, geng2 chinese-tp depa ni sgt bagus.pas abis pjm, depa collect duit utk bagi pd akak.kiranya contribution sbb bg pjm.tak lah harap duit tu pun tp puji lah diorang punya cara :)

    ReplyDelete
  6. kak mieza: bagus laa kalau phm bahasa cam tu. at least budi kita ni dihargai.....

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork