Monday, June 21, 2010

WORLD CUP TAK JADI KALAU...



semalam, saya telah diminta oleh ayah sy utk tulis satu entry pasal world cup
dan disebabkan saya pun mmg nak share sesuatu pasal WC ni...


korang penah pikir tak....
apa benda yang kalau takde, WC tak kan bermula...
malahan akn tmbul kekecohan satu dunia???
pikir2 cpat!

haa.... dah dapat jawab??
ye btul.. mestilah bola
dah nama pun permainan bola sepak /soccer
kalau tak de bola, nak sepak ape??
sepak kaki? sepak terajang??? hehe! * agak nice disitu.... acara sepak terajang!!!

korang taw tak, bola sepak WC tu ada namanye...
kalau tak taw, jom baca ni... penat aku buat kajian taw.... macam buat assignment!



1930

nama bola: tiada nama
wc venue: Uruguay
final: uruguay vs argentina
(4-2)




1934


nama bola: The Federal 102
wc venue: Italy
final: Italy vs Czechoslovakia
(2-1)


1938

nama bola: Allen
wc venue: France
final: Italy vs Hungary
(4-2)



1950


nama bola: The Super Duplo T
wc venue: Brazil
final: Uruguay vs Brazil
(2-1)



1954

nama bola: The Suisse
wc venue: Switzerland
Final: West Germany vs Hungary
(3-2)




1958

nama bola: Tiada nama
wc venue: Sweden
final: Brazil vs Sweden
(5-2)



1962


nama bola: The Crack
wc venue: Chile
final: Brazil vs Czechoslovakia
(3-1)




1966


nama bola: The Slazenger
wc venue: England
final: England vs West Germany
(4-2)




1970

nama bola: Telstar
wc venue: Mexico
Final: Brazil vs Italy
(4-1)


1974

nama bola: Telstar Durlast
wc venue: West Germany
Final: West Germany vs Netherlands
(2-1)


1978

Nama bola: Tango Durlast
wc venue: Argentina
Final: Argentina vs Netherlands
(3-1)



1982


nama bola: Tango Espana
wc venue: Sepanyol
final: Italy vs West Germany
(3-1)


1986

nama bola: The Azteca
wc venue: Mexico
final: Argentina vs West Germany
(3-2)


1990

nama bola: Etrusco
wc venue: Italy
final: West Germany vs Argentina
(1-0)



1994

nama bola: Questra
wc venue: USA
final: Brazil vs Italy
(3-2)



1998


nama bola: Tricolore
wc venue: Perancis
final: Perancis vs Brazil
(3-0)



2002

nama bola: Fevernova
wc venue: Korea-Japan
Final: Brazil vs Germany
(2-0)



2006


nama bola: Teamgeist
wc venue: France
final: Italy vs France
(1-1/ 5-3)




2010

nama bola: JABULANI
wc venue: Afrika Selatan
Final: belum dapat dikenal pasti

*maksud JABULANI ialah UNTUK MERAIKAN / to celebrate
atau isizulu dalam bahasa ibunda mereka

* ada 11 warna pada bola Jabulani dan melambangkan 11 pemain dalam satu pasukan bola sepak, 11 bahasa kebangsaan Afrika Selatan & 11 komuniti Afrika Selatan

* disebut sbgai JO'BULANI (ada qalqalah gtu) yang membawa maksud nama jolokan bagi Jo'Burg atau Johannesburg

* paling best: bola ini adalah MADE IN CHINA.... means... industri pembuatan China telah diiktiraf dunia. so lepas ni, kalau anda beli bola Jabulani, dan ada tag MADE IN CHINA, itu bukan tiruan ye!!! =)


waaahhhh! akhirnya siap entry ni...... setelah banyak rujukan yang aku buat! satu hari tu buat entry ni sahaja!


*muke tersenyum puas!
* ayah... i've made it.....



2 comments:

  1. best la entry nie..dpt tgk bola2 dulu kala..hehe

    ReplyDelete
  2. thanks YUKI... i pun suke entry ni sbb byk info i taw!

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork