Saturday, July 3, 2010

Artis dan Tudung

saya tak maw komen apa2... mari sama2 nilaikan!


*** pic kat bawah ni 18sx!!!

**************
************
***********
*********
********
******
*****
****
***
**
*
*
*
*
*
*







sopan kan?
realitinya




kan manis begini
*
*
*


realitinya



gugur jantung tgk si manis ni....

realiti dewinya!
huh!


apa punya fesyen daa??? atas tutup bawah bukak?? aiyo!





nak lagi?

ramai kot terpesona dengan wataknya....


realitinya....




ada lagi.....
hakikatnya



pic sterusnya ini paling sy marah....







apa komen anda?
apa pandangan anda?

maaflah! sy bukan hendak memperkecilkan mana-mana pihak sbb sy rasa semua orang tahu

" tak semestinya kita tak bertudung bermakna kita jahat, dan tak semestinya kita bertudung kita baik"

tp sy lihat artis hari ni menggunakan tudung hanya sebagai fesyen dan membawa watak dalam drama/filem shaja.
realitinya mereka tidak begitu, malahan kehidupan sosial mereka keterlaluan.
saya pernah ada pengalaman.
salah seorang kawan sy perempuan india dan cina.

waktu tu sedang heboh cerita NUR KASIH
jadi budak india dan cina ni pun, sama-samalah tengok sbb dia hairan kenapa kawan melayu dia sibuk cerita pasal NUR KASIH....
dan dia sangat kagum dengan watak TIZ ZAQYAH dalam cite tu
memuji sgt.
katanya cantik, alim, bertudung.
sampai budak cina tu cakap
" kalau i masuk Islam, i nak jadi macam dia. Cantik"

tapi
tak lama lepas tu....

kuar berita kata TIZ ZAQYAH bersosial di pub dgn kawan2.
dan berita tu turut diketahui budak india dan cina ni.
mereka sndri tak percaya dan mereka kata


"boleh ek macam itu? dekat drama you tutup2.... betul2 punya dekat luar pelakon ini lagi teruk!
kesian mereka yang pakai tudung. sbb orang yang tak tahu akan anggap perempuan bertudung pun masuk pub."

budak cina tambah pulak
" spatutnya merka kna tunjuk contoh yang baik. kalau berlakon sopan2, luar pn mestilah sama"



haaa......

tengok2....
apa nak dijawab?
budak bukan islam pn boleh bg pendapat!
ada benarnya jugak kata2 mereka.

kadang2 saya sendiri tak taw nak mara pd sapa.
pelakon ke, pengarah ke, penulis skrip ke?


sebabnya....
mereka bgi watak yang sopan & menutup aurat pd beberapa pelakon padahal di luar mereka berbeza sama sekali.
saya taw, memang artis sebegitu mampu menarik penonton yang ramai tapi
ini akan menimbulkan kekeliruan.
maklumlah mereka kan public figure, jadi tak mustahil kalau ada yang mencontohi mereka.
tp kalau dah sekejap on sekejap off cemana tu???

sape nak jawab???


walau apa pun, kita tidak patut menilai mereka! biarlah DIA shj yang menilai!



* ooopss sebelum terlupa... td sy sempat menonton drama baru di Astro, tajuk JANJI KEKASIH
ada ramai artis yang pakai tudung dalam cite tu
dan PUTERI SARAH memakai purdah!


* sy pernah terbaca tulisan seorang uztaz mengenai kewajipan bertudung.
nanti sy cari dan postkan!

6 comments:

  1. susah nk ckp bab2 mcm ni...
    yg pandai bfikir tu bleh terima lah,
    yg 'kurang' tu hmmm.. ntah la kan..
    spatutnya artis2 ni jd role model for those yg blom menutup aurat mereka.. ini tidak...

    ReplyDelete
  2. zaza: ermm tu la... i ada artikel dr ustaz zahazan about this matter! wait for that entry k!

    ReplyDelete
  3. penah gak buat entri pasal ini.


    http://zikeryhassan.blogspot.com/2010/04/wanita-bertudung-vs-gadis-tidak.html

    ReplyDelete
  4. zickery: bagus cadangan anda kat entry awak tu! sy sokong!

    ReplyDelete
  5. wanna share sOme articel wit u guyz;

    1) http://www.facebook.com/notes/kempen-aurat-saya-maruah-saya/hukum-amalan-seseorang-yang-tidak-menutup-aurat/132765396743839

    2) http://www.facebook.com/profile.php?id=1276122147&v=photos&__a=16#!/note.php?note_id=135770889775903&id=109822995712140

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork