Wednesday, September 22, 2010

Cuba Tahan!

Saya cabar awak semua.... supaya tahan dari....................


MENGUAP










hahahah... boleh??? 
kompem tak boleh. sapa boleh memang tak normal.


iyerlah. sebab kajian dah menunjukkan bahawa MENGUAP 
memang boleh berjangkit.
even, kalau kita tiba-tiba terpikir pasal menguap pun, automatik mulut kita nganga beso-beso! sedangkan kita tak mengantuk!


menurut kajian saintifik, proses ni dinamakan
"mirror-neuron system" yang mana otak akan menganalisis dan meniru gaya yang dilakukan oleh orang lain.




maaf lah... tiba-tiba nak buat entry jahat cam ni. walau apa pun, menguap tu tak semestinya kita mengantuk. tapi biarlah kita jaga adab menguap okeh... sebagaimana yang disarankan Rasulullah....




Diriwayatkan oleh Muslim daripada Abu Said Al-Khudri r. a., katanya : Telah bersabda Rasulullah s. a. w. yang bermaksud: Apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia meletakkan tangannya pada mulutnya, kerana sesungguhnya syaitan itu akan masuk (melalui mulut yang terbuka). Kebanyakan ulama menghukumkan sunnat meletakkan tangan di mulut ketika menguap, sama ada di dalam sembahyang ataupun di luarnya.
Ada diriwayatkan iaitu apabila seseorang itu dapat menahan menguap, lalu dia berkhayal dalam ingatannya, bahawasanya Nabi s.a.w tidak pernah menguap sama sekali, nescaya akan hilang perasaan hendak menguap itu dengan izin Allah.

pssst: even nak buat entry ni pun saya dah bnyak kali menguap!!! hahaha




4 comments:

  1. sudah baca entri ni jom join http://suhaidasupalio.blogspot.com/2010/09/peraduan-memori-di-pagi-raya.html

    ReplyDelete
  2. nguap memang siyes berjangkit!wah..rupenye memang da di kaji ye...0_0

    ReplyDelete
  3. kerang rebus: ye... memang dah terbukti dah sah berjangkit kan... hehehe! bape kali awak menguap masa baca entry ni?

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork