Wednesday, June 30, 2010

Masih Aku Ingat


tengah dok belek2 semua folder picture yang ada dalam laptop saya ni
tiba-tiba saya terpandang satu gambar

gambar yang mengingatkan saya tentang bagaimana utk hidup di Universiti

* harap2 jangan gelak ye tgk pic ni....







this spirit sy tulis on the 1st week sy kat sana.
masa tu tgh nanges2 homesick....
sampai kan sy terfikir nak quit dr study!
* dan waktu tu sy sedang dilanda satu masalah yang teruk!


sy masih ingat waktu tu malam. kawan2 lain semua kat dewan sbb tgh orientasi
tp sy mintak permission utk balik bilik rehat sbb sy tak sihat.
dan dalam bilik tu, sy meraung & menangis puas2.
sy tak taw macam mana nak sesuaikan diri kat u masa tu.
macam mana nak study kat u dan macam2 lagi sy pkir.

dan
ketika tu, tb2 sy rasa sy perlu cari semangat baru.
sy tulis kat kertas kata2 semangat dan sy tampal kat soft board sblh katil sy.
tak kesa la orang nak kata ape sbb time tu sy betul2 down

ini cara saya utk dapatkan semangat. saya pasti stp orang adalah berbeza-beza caranya. tak kesalah macam mana, asalkan jangan buat benda yang bukan2 dan melanggar syariat kalau ye pn nak dapatkan semangat!

Alhamdulillah
makin lama sy dah dapat sesuaikan diri.
kenangan ni sy tak akan lupa smpai bila2
dan

kata2 semangat tu ttp dalam kepala sy!

WAKE UP LAWYER!

* hukhuk2! terharu! =,(

Kedekutnya Kau!

Teringin nak g book store ni!


semester baru dah nak bermula....
so, biasalah berkobar2 dengan semangat baru
dalam kepala dah mula list macam2
nak beli itu, nak beli ini.

tapi yang paling penting saya dah target nak beli beberapa buah buku dan akta2 yang diperlukan.
bukan ape, senang bila dah ada.
tak payah berebut2 nak beli.
lagi satu
kalau beli skrang, for sure laa ayah akan bayar kan
so tak payah laa guna pocket money yang cik peetee bg! hehehe!!!!
bijak tak? bijak tak?
maklumlah buku bukan murah!

cite pasal harga buku yang mahal ni...
pernah tak anda tengok ada sesetengah student yang berat je nak kuarkan duit bila nak beli buku? tapi beli benda lain boleh!
saya pernah tengok!

student ni, agak berduit laa jugak kalau dilihat dari gayanya.
ye laa... pakai branded2...
hp sampai dua
tapi
bila bab beli buku....
mak oiii berkira bukan main.

tak kesalah kalau tak nak beli
tapi janganlah condemn bila orang lain nak beli.
bila saya beli...
" Buku ni, bagus ke?"
" bukan kat library banyak ke?"
dan yang paling tak tahan

" FOTOSTATE SUDAH!!!!"


DAMN!

haiiihhh menyirap sy dengar.
bukan ape.... kalau satu dua takpela nak fotostate
mungkin buku tu dah takde kat pasaran atau mungkin harganya mahal sgt
(jika dibanding harga topup hp.....)

tp fotostate cari jugak member yang beli original.
bila tnya, apsal tak nak fotostate dr buku yang kat library atau mmber2 yang dh fotostate lain,
" kalau dr yg dh difotostate, tak terang la... so better amek ori."

bukan tu je, time orang dah nak exam, time tu laa baru menyebok nak cari buku.
pinjam sana sini buat fotostate.
geram je... ye laa orang nak guna buku tu... tak phm ke???

so
dengan selambe nye laa sy akan jawab cam ni

" DULU ORANG SURUH BELI TAK MAW, MEMBAZIR DUIT LA, BUKU BANYAK KAT LIBRARY LA, TAPI BILA DAH NAK EXAM.... PANDAI PULAK KAU CARI ORANG2 YANG MEMBAZIR DUIT NI!"

hamek ko!
time tu... sendiri maw ingat laaa ye!!!
hekhek!

tapi takpelah,
hari ni saya tolong awak. esok awak tolong sy.
tolong doakan sy berjaya pn dah cukup ye!

pada sy la....
harga ilmu yang ada dalam buku tu tak ternilai dengan harga sebuah buku tu.
ilmu tu boleh diguna sampai mati malah boleh buat kita masuk ke syurga.
jadi janganlah kedekut2 nak kuar duit beli buku.

kalau tak nak beli sekali pun...
TOLONGLAH JANGAN CONDEMN ORANG YANG MEMBELI BUKU TU!!!!

*plagiarism adalah satu kesalahan!

Tuesday, June 29, 2010

DSLR tak laku!




sekali lagi jutaan time kasih saya ucapkan kepada
CIK ELLA
kerana tak jemu2 mengeTAG diri sy utk contest!
(* bile contest ko plak?)
ayat aku skema!!! cam ucapan PM!

kali ni contestnye agak menarik
sbb ape???
sbb pic yang terpilih hanya apb guna camera HP shj!
jelas??? CAMERA HP je ok!
so pity sorry for those yang ada DSLR bagai!
(hukhuk....ayat jeles sbb tak dpt DSLR lg *_* )

nama contest ni pun cun taw!!!

LENSA BURUK, the CONTEST

* please sayang click the link above to be apart of this contest!



straight to the point!

the best picture i've ever snapped by my phone is~~~~~~~



Tajuk: Impian Lorong Belakang
Model Telefon Bimbit: Nokia N79
Slogan:
Saya suka Blog Lensa Buruk kerana hanya Lensanya sahaja yang buruk tapi gambarnya cantek!


* kenapa sy pilih tajuk tu???
pic ni sy amek dekat satu lorong di satu tempat yang terpaksa dirahsiakan.... lorong tu mmg agak popular dengan satu aktiviti yang tidak bermoral.... dan awan biru kat atas tu seolah2 satu jalan kepada dunia lain yang lebih indah bagi penghuni2 disitu!

* pic ni sy amek dalam kereta shj okeh!

dan sy akan tag 5 orang okeh!

1. yaya
2. sara
3. ayun
4. macy
5. cik yana



* psstttt: sorry DSLR owner... sy gurau yer!
*dpt RM 30 tu... nak simpan laa buat beli DSLR! =)

Datin Fateen



yeeehaaaa!!! saya kena tag lagi untuk satu quick contest!
seronok sgt sbb sy adalah nama 1st yang kna tag dgn MISS ORGANIZER
katanya sbb saya follower baru die....wah2!!! suke2!!!

nama contest tu
ialah

CONTETS MUSLIMAH ANGGUN

*feel free to join the contest by clicking that link!

Terasa anggun & feminin sungguh diriku!

sebab ditag utk contest ni....

thank you so much!


Mari review SYARAT yg terlibat :


  1. Anda sekarang mesti ada kat sekitar Malaysia sahaja..;)
  2. Anda mesti bertudung ~ compulsory
  3. Gayakan shawl anda seunik dan secantik yang mungkin
:: shawl sahaja tau! ::::Kpd sape2 yg xpenah pakai..cube okey!;) :::: Syria punye tudung juge diterima okeh!:::: Senang cter --> SELAIN tudung bawal..okey!(^_^)::::

4. Gambar bley full, half body or head-only by showing ur shawl that fit ur face okey..;)
5. Must be my follower..(^_^)
6. Must post satu entri khas tentang shawl yang anda gayakan
7. Tag sekurang-kurangnya 2 orang and let they noe bler korang tag ok..;)
8. Letak contest banner di sidebar blog anda dan link kan pd blog nie danleave url link kt comment
9. Makeup cantik2 or non-makeup okey!

10.
Jangan lupe tau tulis entry special about shawl yang anda gayakan tau!


for the SENORITA MISS ORGANIZER, this is my pitcha!!!!




kena cerita sket kan pasal shawl/tudung tu....

okeh!

this is the story!

tudung tu Brand HAWA (original) it is 1st collection of Diamond Glam,

dan beselah sy beli kat JALAN TAR

which is very synonym dengan fabrik2 yang cantik2.

tudung tu, saya beli dua hari sebelum

MALAM ANUGERAH PENDETA (MANDETA 10')

MANDETA merupakan Annual Dinner Kolej Kediaman Ungku Aziz,UM.

dan pada MANDETA 10, temanya ialah YOUNG & GLAMOUROUS.

so, ciri-ciri utk Y&G nite ada pada tudung tu, sbb kat awning dye BLING2 GTU!

SY SGT SUKE!!!!

dan apa yang lebih best lagi....

on that nite,

I'M THE OFFICIAL EMCEE....

heeee.... bangga kot. sebab bukan sekadar TNC & VIP UM je yang datang, tp

Dato' Seri Mohd Ali Bin Rustam sebagai VVIP nya...

wahhh agak2 sakit tak mata dorang tgk tudung saya yang bling2 tu???

ooopppsss

lupa nak bagitau

Location dinner tu adalah

Sunway Resort, Hotel&Spa

wahhh! can u imagine... the bling2 girl being an emcee in the 5 stars hotel??

peeehhhh! mmg menggeletar laaa sy!!!

msa tu tuhan je taw camne rasa hati ni...

ada lagi taw!

disebabkan tudung bling2 tu jugaklah...

ramai kawan2 sy panggil sy

DATIN FATEEN!!!!

OMG!

dapat tittle free kot! hehe! moga2 mulut kalian masin ye...

untung badan....

tp

kalau boleh sy nak dapat tittle atas usaha sendiri

bukan sebab suami...

tapi kalau dah diberi cam tu

amek je laaa!!!

OKEH!!!

so, that is my story about my tudung??

Cmon!!! Share yours by join this contest!

Sy tag 2 orang!

Ø CIK JALA ELAA

Ø CIK KOBES BUNGA AYUN

Last but not least!

who am i??
i am DATIN FATEEN!

hekhekhek!!!!

=)


* datin, harap datin menang ini contest!!!!


Monday, June 28, 2010

Penangkap Gambar Tegar, Itu Saya!



Alhamdulillah

dah selesai pun register 2nd year subject! Semoga tahun 2 ni dapat saya tempuhi dengan tenang dan tanpa banyak dugaan! wish me all the best k....

Malam td, saya bawa blog sy jalan2.... (*blogwalking*) hehehe!!!
dan tiba2 sy terjumpa satu contest yang sgt menarik.
al-maklumlah saya ni kan penangkap gambar tegar, jadi rasa cam rugi je kalau lepaskan peluang ni.
nak kata hebat tu tidaklah, tapi OKEH laaaa!!! hehehe

so, saya pun decide utk masuk ini....

CONTEST GAMBAR BEST by ASADA



setelah saya meneliti semua pic yang ada dalam folder, beberapa keping gambar yang ada high-value saya taruhkan....


Monumen Kubah As-Sakhra
Lokasi: Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu





Ceritanya:

Mata saya sangat kagum dengan seni bina Islam ni. Seni khat di sekelilingnya bagi satu impak pada setiap mata yang melihat. Rasa terpukau. Hati saya betul2 rasa rindu pada Rasulullah dan jiwa saya mengajak menjejak kaki ke sana. Saya terkenang sejarah kehebatan Islam satu masa dulu. Saya teringat pada tokoh-tokoh Islam yang pernah saya belajar dulu. Pada saya. kubah ini bukan sahaja melambangkan kehebatan seni bina Islam tapi turut menjadi simbol bahawa Islam merentas masa dan zaman. Kubah ini teguh seteguh hati saudara Islam kita di sana. Dan tiba-tiba saya juga terfikir, nasib Kubah As- Sakhra ni pada masa depan anda kita tidak berusaha mempertahankannya....


haa... nilah penyertaan saya! harap diterima dan moga ada rezeki saya!

* Kalau ada rezeki, saya ingin menziarah bandar-bandar sejarah Islam.




I'm Officially 2nd Year Student

....Keep this as our memory....


and.....



Let’s begin the new chapter,

with the new hope....


Kod

Keterangan

Kumpulan

Jam
Kredit

Hari

Masa

Lokasi

LXEB1104

UNDANG-UNDANG PERLEMBAGAAN

1

3

Isnin

09:00 AM- 09:59 AM

DK1

Rabu

09:00 AM-09:59 AM

DK1

LXEB2101

UNDANG-UNDANG JENAYAH

1

3

Selasa

10:00 AM-10:59 AM

DK2

Khamis

10:00 AM-10:59 AM

DK2

LXEB2102

UNDANG-UNDANG PENTADBIRAN

1

3

Selasa

09:00 AM-09:59 AM

DK2

Khamis

09:00 AM-09:59 AM

DK2

LXEB2103

UNDANG-UNDANG TANAH

1

3

Isnin

12:00 PM-12:59 PM

DK1

Rabu

12:00 PM-12:59 PM

DK1

LXEB2105

UNDANG-UNDANG KELUARGA

1

3

Selasa

12:00 PM-01:59 PM

DK1

LXEB2175

ORAL SKILLS FOR LAW I

5

2

Rabu

01:00 PM-02:59 PM

BS10

LXEB2302

UNDANG-UNDANG JENAYAH ISLAM

1

3

Isnin

03:00 PM-03:59 PM

DK2

Rabu

03:00 PM-03:59 PM

DK2

Jumlah Jam Kredit :

20



All the best friends!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork