Friday, December 31, 2010

Ada Blogger Buat Sajak Untuk Aku. Ko Ada?

Salam semua


Pernah tak korang dapat sajak, syair atau lagu yang diciptakan khas untuk korang? Tak penah kan... tak penah kan... Hehehehe.... Dengan bangganya, aku pernah beb! Dicipta khas untuk aku oleh seorang blogger ni. Namanya CIK AMY. Korang boleh tengok je? Haisssh... meh sini cursor korang, klik link dia. TERJAH SAMA BLOG DIA!

Ni lah sajak yang dia bagi untuk aku....


khas buat fateen innanie


kau yang bernama sahabat
dalam lembut tutur bicaramu

dalam ayu lentuk gayamu
aku senang mengenalimu



terima kasih sahabat
terjalinnya ikatan kemesraan
di ruangan penuh makna
dalam epilog persahabatan
yang indah berkembang



kau yang bernama sahabat
teruskan perjuangan
mengharungi hidup yang singkat
berbekal ilmu dan amal!



terima kasih daun keladi
kerana sudi menjadi
seorang yang bernama sahabat
walaupun kita jauh 
tapi di hati tetap
kekal berpanjangan dalam 
satu ingatan yang ikhlas



terima kasih buat sahabat

yang bernama FATEEN INNANIE





Fuh.Fuh.Fuh.... Terharu aku baca sajak ni. Time kasih banyak lah ye Cik Amy sebab sudi dedicate sajak ni untuk saya. Sebenarnya, sajak ni hadiah daripada Cik Amy sebab aku follower bertuah dia yang ke 300. Dan sebagai membalas budi.... Cik Amy mari amik ini ....


Kalau Cik Amy ada sajak, saya ada pantun je lah....

Ke hulu berakit ke hilir berkayak,
Sambil berkayak membawa ragi,
Terima kasihlah banyak-banyak,
Moga hubungan kekal abadi.

Hehehehe.... boleh gitu? 

Aku Ada Duit Ni, Nak Buat Apa Ek?

Salam semua

Dah nak abes dah tahun 2010 ni kan....muncul pulak tahun 2011. Aku rasa semua orang pun merasakan yang memang masa begerak pantas. Tup...tup dah setahun. Bagi aku, tahun 2010 memang banyak kenangan dan pengalaman. Biasalah asam garam hidup. Bila mula tahun 2011 maknanya umur aku tambah lagi setahun. Jadilah 22 tahun. Bila usia semakin matang ni, semakin banyaklah pekara yang perlu aku buat. Tapi yang penting sekali aku nak capai impian untuk jadi lawyer. Semestinya tu dalam TOP LIST aku kan.... kekal selama bertahun-tahun kot. Insya-Allah. Nanti kalau aku jadi lawyer, korang ada masalah... apa lagi runding lah dengan aku! Hahahaha.... promote pulak (dah menyalahi etika ni.. tapi aku belum jadi lawyer lagi daaaaa)

Dalam pada aku menguruskan ayah, aku terpikir....
(sapa yang tak tau apa kes dengan bapak aku meh baca ni



" KALAU LAH AKU ADA DUIT SATU HARI NANTI, AKU NAK BUKAK RUMAH JAGAAN UNTUK PESAKIT STROK" 


Bukan apa, bila aku dah nak balek KL ni... susah hati aku nak meninggalkan mak sorang-sorang untuk jaga ayah. Maka, mak dah tak kuat. Aduh, lagilah aku serba salah. Tapi, pembelajaran aku kena teruskan. Jadi, tu yang datang idea nak buat rumah jagaan pesakit strok. Bila aku search kat internet, memang sangat sedikit pusat jagaan untuk pesakit-pesakit strok ni. Maklumlah, kerja-kerja amal memang kurang sikit mendapat perhatian daripada masyarakat kita ni. Dah nama pun kerja amal kan, maknanya memang takde gaji lah. Mungkin itulah sebab kot kenapa kerja amal kureng sikit di apply.... 


Bila aku ada rezeki nanti, Insya-Allah aku nak bukak rumah jagaan untuk pesakit stroke. Ada doktor, ada ahli terapi, ada nurse, ada pusat kaunseling dan macam-macam lagi kemudahan untuk mereka. Kata orang complete set-lah. Supaya mereka cepat sembuh dan boleh menguruskan diri seperti sedia kala. Sebabnya, pesakit strok ni perlu dirangsang dan dibantu. Kadar cepat atau lambat pemulihan mereka sebenarnya bergantung kepada kekuatan semangat pesakit tu sendiri.

Dalam menjaga pesakit / orang tua / OKU dan yang sewaktu dengannya ni, kita kena banyak bersabar. Memang kita penat dan boleh naik hangin jugak... tapi yer lah... dorang tak mampu nak uruskan diri sendiri. Kalau dorang boleh buat, mesti dorang tak suruh kite kan...Sabar...Sabar....

Aku rasa, kalau kita infaq kan rezeki kita ke jalan macam tu, insya-Allah semakin bertambah rezeki kan. Aku harap, niat suci murni aku ni dapat dimudahkan dan dimakbulkan-Nya. Meh laa korang, kalau aku bukak pusat jagaan cam tu join sama k! Sekarang ni pun korang leh bantu aku. Cemana? Senang je... Klik Nuffnang kat sebelah tu... heheheehehehehe

Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing!



Wednesday, December 29, 2010

Holiday Give Away

Salam Semua


Nak join lagi satu Give Away yang menawarkan hadiah yang sangat dashat! KEBAAAABOOOOM!!!!

by WWW.DIVA-DARLING.COM




This is how to enter folks:
1. A MUST – become a follower of Diva Darling (if you are already a follower, you qualify!)
2. Blog, Tweet, or Facebook about the giveaway and provide us your link or post.



Saya Follower anda ke 236

DATELINE: 31 December 2010


Aku boleh dapat


atau 




atau



Good Luck 

Tuesday, December 28, 2010

Giveaway eqbalzack "SERBA SATU"

Salam semua

Mahu join satu Give Away. Mana tau ada rezeki kan.... Just a simple GA from EQBALZACK. Jangan segan-segan lah kalau korang berminat nak join!


Lucky Person: Cikgu Loqman Hakim

Tarikh tutup: 
1.1.11 jam 1.11 pagi

Keputusan: 
1.1.11 jam 11.11 pagi


Tak kan tengok je...silalah join!

Monday, December 27, 2010

Nasib Baik Aku Masih Hormat Kau

Salam semua

As usual, i'll come out with the "BUKAK MATA" entry. Hari tu,  aku ke HSA, JB untuk pemeriksaan lanjut neurologi ayah. Alhamdulillah, segalanya semakin baik. Pendarahan di otak ayah semakin mengecil, dan ia tetap akan meninggalkan bekas lebam di otaknya. Doktor kata, medical check up dah tak perlu lagi. Just monitor blood pressure ayah supaya tak lebih dari 140/90. Urutan tradisional tetap diteruskan.

Lepas dah habis check up dengan doktor semua & berbincang-bincang sikit, aku pun keluar. Ayah aku dibawa turun ke tingkat bawah (Unit Neurologi Tingkat 3) manakala aku tunggu jap sebab nak amik Medical Cert. & beberapa dokumen. Dalam 5 minit aku duduk, tak lama nama ayah aku dipanggil. Aku pun pegilah ke meja nurse. Sesampainya kat meja nurse...

Nurse: Awak siapa dengan En. Ariffin?
Aku: Saya anak dia.
Nurse: Oh... doktor kata ayah awak tak perlu lagi buat datang ke sini buat medical check up. Kalau ada apa-apa bawa ke Klinik Kesihatan yang terhampir ye. Ayah ada kencing manis & darah tinggi kan?
Aku: Eh! bila masa pulak? Setahu saya doktor kata ayah saya takde apa-apa. Blood pressure normal , diabetes pun takde. Just 6.3 je, gula dalam darah.
Nurse: Buat muka pelik. Eh, ayah awak takde darah tinggi, takde kencing manis, pun boleh kena strok? Macam mana ni? Nada mengejek.
Aku: Maaflah, saya rasa soalan tu awak tak patut tanya kat saya. Baik awak tanya kat Allah. Sebab dia yang bagi dan saya redha. Takde sapa yang tahu apa takdir kita. Kadang sekarang ni kita sihat, mana tau 5 minit lagi maut menjemput kita. Tak tahu kan?
Nurse: Senyum kerang & pegi sambung keje dia. 
Aku: Thanks  ye...

Apa perasaan korang sebagai anak pesakit dan diajukan soalan sebegitu? Patutke seorang nurse bertanya macam tu? Seolah-olah tak percaya takdir. Qada' dan Qadar Allah. Aku akui memang pelik bagi mereka yang kena strok tapi tak de darah tinggi dan kencing manis. Tapi semua tu sekadar penyebab je. Kalau dah disuratkan kita sebegitu, maka jadilah apa yang dikehendaki-Nya. 


Firman Allah SWT di dalam Surah Al-Hadid,Ayat 22:
Tidak ada sesuatu kesusahan(atau bala bencana) yang ditimpakan di bumi dan tidak juga yang menimpa diri kamu,melainkan telah sedia ada di dalam kitab (pengetahuan kami) sebelum kami menjadikanya



Lagi satu cerita. Macam yang aku pernah ceritakan sebelum-sebelum ni, memang ramai yang menziarah, melawat dan mendoakan moga ayah aku beroleh kesihatan seperti sedia kala dan sesungguhnya aku sangat terharu dengan semua tu. Cuma kadang-kala aku rasa kita perlu menjaga adab dan pertuturan kita ketika melawat orang sakit. Hati dan perasaan pesakit dan keluarganya perlu dijaga. Bukan apa, dalam keadaan begini hati mudah sangat terasa. Al-kisahnya.....


Pakcik K: Apsal tak hantar  pakar?
Mak: Dah cukup bersyukur lah orang masjid hantarkan ke hospital biasa. Kalau kena time drive ke atau pun sorang-sorang ke, macam mana?  Kat JB pun, doktor pakar ramai. Setiap masa check.
Pakcik K: Hmmm.... kalau pakar 2 hari je dah boleh jalan. Ni dah lambat. Susah lah nak baik. Silap-silap takde harapan. (sambil mencebik)

Nasib baik lah aku kat dapur masa tu. Kalau time tu aku kat depan atau aku dengar apa yang dia cakap... memang aku balas BAIK PUNYEEER!
Takpe, sabar & hormat orang tua. Lagi pun pakcik tu jiran lama aku. Tak kan lah nak beta plak!


Tak pelah, tak kesa. Aku bersyukur dengan segala nikmat yang diberi Allah dan aku sentiasa mendoakan ayah aku cepat sembuh seperti biasa. Insya-Allah. Sepatah kata pakcik aku. Hari ni Allah berikan kepayahan, tangisan dan ujian pada aku sekeluarga sebab Allah nak bagi satu kebahagiaan dan kegembiraan yang sangat besar selepas ini. Alhamdulillah.....


Thursday, December 23, 2010

GA Malek Ku...Strawberry Earphone

Salam semua

Nak join satu Give Away yang sungguh bombastic hadiahnya. 


GA Malek Ku..Strawberry Earphone



saya follower ke: 525 


sapa nak join jugak? meh TEKAN SINI

Wednesday, December 22, 2010

Berbanggalah Kalau Anda Seorang Nurse!

Salam semua




Entry kali ni aku nak bagi penghargaan pada SEMUA NURSE @  JURURAWAT kat Malaysia ni. Eh, apasal pulak tiba-tiba je aku nak buat APPRECIATION ENTRY ni? Hari ni bukannya Hari Jururawat Sedunia kan. Tak! Memang tak.... sebenarnya, aku bangga dengan semua jururawat kat Malaysia. 



Pengalaman aku selama 6 malam kat Hospital Sultanah Aminah ni memberi aku banyak pengajaran dan baru aku tau macam mana susah payahnya menjadi jururawat. Seorang jururawat mestilah baik hati, penyabar dan yang paling penting lemah lembut. Kalau garang macam aku singa, jawapannya semakin ramai lah pesakit yang mati. Hehehehe....Seriusly, kakak nurse memang baik hati. Menolong pesakit tak kira masa. Masa kat wad hari tu, adalah jugak pesakit-pesakit terbiar yang ditinggalkan keluarga. Kira family memang dah tak jenguk langsung lah. Pesakit tu pulak dah tak mampu buat apa-apa. Makan, pakai, kencing, berak semua diuruskan nurse. Kesian jugak aku tengok kakak-kakak nurse ni. Terkejar-kejar dorang melayan semua pesakit. Yer lah, kalau lambat sikit kena maki & marah dengan pesakit. Kang nanti kalau buat kerja nak cepat takut tersalah pulak. Kena marah lagi dengan doktor atau ketua jururawat. Itulah cabaran mereka. Bukan setakat bagi ubat je tau keje dorang, kena amek darah, cek tekanan darah, cuci luka. Macam-macam lah. Tapi mereka tetap sabar dan berikan senyuman.

Cuma ada satu je pengalaman aku yang tak berapa BEST dengan kakak nurse masa kat Hospital Kluang. Pagi tu, ayah aku perlu buat City Scan (brain) kat HSA, JB. Jadi ambulans diperlukan untuk hantar pesakit. Masa tu, aku & mak aku je yang ada. Jadi, aku bimbang lah tak kan hanya mak aku je ke sana kan. Aku pun nak ikut jugak. Sebab mak aku dah tak berapa kuat. Aku pun pergilah bertanya kat sorang nurse yang sedang isi form guna ambulan tu...

Aku: Kak, boleh tak saya ikut sekali ke JB naik ambulans?
Nurse: Habis mak awak ikut tak?
Aku: Yerlah, mestilah ikut. Jadi, saya dan mak saya naik ambulans sama.
Nurse: Kalau bawak mayat je baru boleh 3 orang, setakat bawak pesakit sorang je.
Aku: (Just diam sebab masa tu aku kelam kabut nak uruskan ayah aku. Aku tak perasan pulak, ayat dia tu agak kurang manis. Kalau aku tau... dah lama aku bagi Kick sikit.....Sabar je lah kan.)

Pengalaman naik ambulans? Menurut mak aku lah kan.... 

" kalau nak beranak naik ambulans, boleh beranak kat situ jugak lah!" 

Dah, kenapa pulak kan? Mak aku kata, fuh.... kalah formula 1 pakcik driver ambulans tu bawak. Laju semacam. Tak hirau pun pesakit kat belakang. Jalan berlubang ke, selekoh tajam ke, dilanggar je lah.... janji sampai cepat. Ayah aku kat belakang yang sakit tu terlompat-lompat dibuatnya. Nurse yang sepatutnya pastikan keselamatan pesakit pun duduk depan dan dibiarkan mak aku sorang-sorang kat belakang. Haissssh~ tak patut, tak patut!  Tu yang kadang-kadang kita dengar ada kemalangan yang melibatkan ambulans. Janganlah macam tu kan. Memang betul kita nak cepat sebab kecemasan, tapi keselamatan pun perlu diutamakan. 



Walau apa pun, aku tetap berpuas hati dengan layanan dan perkhidmatan semua nurse & doktor pakar yang merawat ayah aku semasa di HSA, JB. Terutamanya buat nurse & doktor yang bertugas di Wad Dahlia 2 dan Wad Kelas Pertama. 

Tahniah & Keep up the good works!

Contest Kami Seiras

Salam semua

Di kesempatan ni, aku nak join satu contest anjuran Yaya ( oh sama nama ngan anak buah saya yang comel tu). Mesti Cik Yaya pun comel kan.... (bukan nak bodek okeh!)  




Memang sesuai dengan aku lah sangat. Sebabnya memang aku dah jumpa kembar aku yang sejibik sama. Siap ada yang panggil kiteorang potostate. Hik hik hik.... Sedangkan aku & dia memang langsung takde pertalian darah apatah lagi sesama bulu dan sekutu. Tapi, memang KOMPEM muka kiteorang sama! Korang tak percaya? Nah amek ni....

amacam? ada berani?
Saya padankan wajah saya dengan JUNIOR saya yang lain fakulti ni. Namanya Aqilah Zambri. Bahagian paling ketara yang menampakkan kami ni seiras ialah mata, mulut, hidung, eh.....SEMUALAH!!!! hehehe....

Untuk memenuhi syarat kena buat slogan kan. 

" SAYA SUKA BLOG THE CHRONICLES OF YAYA KERANA huruf-huruf Y.A.Y.A! "

Y- 
You'll feel LIKE NEVER BEFORE when you've been visit this blog.

A- 
Awesome & Superb HOT STORY of the owner

Y- 
YES, surely your eyes will NOT BLINKING & being captured of this FASCINATING pink blog

A- 
Absolutely YOU WILL COME HERE AGAIN!




aku nak tag 2 orang


1. Aida Azryn
2. Haris Khairuddin

Segmen Jom Berkenalan (by Loqman Hakim)

Salam semua.

Bila ayah aku dah tido, barulah aku ada masa untuk diri sendiri. Buat rutin harian aku. Aku rasa sejak aku join dunia blog ni, semakin ramai bloggers yang aku giler-giler admire dengan hasil tulisan mereka. Ditambah pulak dengan kreativiti masing-masing hias blog. Memang boleh buat mata aku senyum-senyum lah! (cemana mata senyum ek? Aku pun tak tau!). Tapi ada jugak ramai blogger yang belum aku kenal & ziarah blognya. Jadi disebabkan tu, aku decide nak join satu segmen yang dianjurkan oleh BRO LOQMAN HAKIM iaitu SEGMEN JOM BERKENALAN. 



Soalan 1: APAKAH STATUS ANDA

Jawapan: Masih anak dara & belum dimiliki apatah lagi disunting kan? hehe...mendalam gitu jawapan i

Soalan 2: CERITAKAN TENTANG DIRI ANDA

Jawapan: Banyak perkara yang aku dah sharekan tentang diri aku kat blog ni. Walaupun tak semua, tapi aku rasa  memadai lah kan. Tapi tak pelah, disebabkan request dari pihak organizer, aku dengan senang & ringan tangannya menjawap soalan ni okeh! 

Nama aku dalam I/C ialah NUR FATEEN INNANIE BT ARIFFIN. Tapi kat blog aku guna Innanie Ariffin. Komersial lah kononnya kan. Aku ni memang asal & purely JOHOREAN. Aku lahir di Batu Pahat & besar kat Kluang. Umur aku 21 tahun dan aku tengah bertapa kat UM tu untuk 4 tahun. Nanti lepas 4 tahun, aku menetap plak kat mana-mana mahkamah. Insya-Allah la. Aku rasa aku ada satu communication skill yang agak bagus sebab aku boleh masuk je bile borak ngan mana-mana orang. Tak kira lah tua ke muda, lelaki dan perempuan, malahan apa jugak bidang kerjaya pun aku boleh berborak. Kawan-kawan aku pun pelik! Dan untuk rekod aku sendiri lah, aku pernah berborak panjang  & beramah mesra dengan salah seorang pesakit HIV + TIBI yang berusia 41 tahun masa kat hospital hari tu. Memang tak dijangkalah, tapi aku layan secara berhemah. So, disebabkan aku ni ramah tamah (mengikut situasi ye,bukan 24 jam bercakap) jadi korang semua tak yah la memalu nak tegur aku. Citelah apa saje, mesti punya aku layan!

Soalan 3: CERITAKAN TENTANG BLOG ANDA

Jawapan: Sebenarnya, ni merupakan blog aku yang ke-2. Yang 1st tu, sekadar percubaan dan aku belum betul-betul serius nak menulis. Idea banyak tapi skill menulis waktu tu masih kureng. Jadi, aku decide lah untuk off kan blog 1st dan buat 2nd blog yang mana aku rasa lebih confident & idea yang aku keluarkan lebih tersusun dan mesra pelanggan. Aku selalu anggap yang blog ni sebagai sebuah kedai. Bukan sebagai diari. Kalau kita ada kedai, kita mesti nak pelanggan kita selalu datang & jengah kedai kita kan. Jadi, macam tu jugak yang aku harapkan dari blogger kat luar tu. Aku sangat suka bila sekali dorang melawat blog aku, dorang akan datang lagi & sudi share cerita dengan aku. Pasal tu lah, aku concern dan cuba bagi respon pada setiap comment & visitor yang datang melawat blog aku. Aku tak nak dorang kecik hati & rasa menyampah nak jenguk blog aku ni. Aku jugak cuba untuk susun atur blog aku dengan sebaik & sekemas yang mungkin supaya senang visitor nak cari aku. 

Selain tu, aku juga percaya dengan gaya penulisan blog yang baik dapat pikat visitor. Gaya penulisan yang baik ni adalah satu soft skill yang aku applied kan dari communication skill yang aku ada. Aku kerap & sangat suka publish entry "BUKAK MATA". Dengan cara ni, visitor aku dapat bagi idea/comment/pengalaman dengan aku terhadap isu-isu yang aku ketengahkan. Aku juga suka berkongsi serba sedikit selok belok undang-undang yang aku belajar kat faculty tu. Jadi, aku rasa blog aku ni merupakan wadah terbaik untuk aku asah soft skill aku!

Soalan 4: NASIHATKAN RAKAN YANG BARU NAK BUAT BLOG

Jawapan: Janganlah risau takde idea atau masa kalau buat blog. Yang penting semangat, ketekunan & keberkesanan cara penyampaian korang. Memula memanglah korang ZERO, tapi rajin-rajin belajar & usha blog sana-sini. Nanti korang akan dapat banyak input berguna. Masa memula tu, tahankanlah hati korang ye dari perasaan jeles sebab korang akan jumpa beribu @ berjuta blog yang sangat GOJES + AWESOMMME....

Soalan 5: NYATAKAN KEUNIKAN YANG ADA DI BLOG ANDA

Jawapan: Keunikan? Apa yer, apa yer? Haaaa dah dapat dah jawapannya! BLOG AKU UNIK SEBAB TUAN PUNYA BLOG TU ADALAH AKU! yeeeeehaaaaa! memang confiden kan jawapan aku. Tapi, blog aku, suka hati akulah nak define keunikannya cemana. Tak gitu?

Soalan 6: SAMPAI BILA ANDA AKAN MENULIS BLOG & IMPIAN ANDA DALAM DUNIA BLOG

Jawapan: Sampai bila tu aku tak tau lah, tapi aku cuba untuk maintain mood berblog ni selama mungkin & impian aku dalam dunia blog ni, aku nak cuba asah skill aku dalam deliver idea secara tersusun & mudah difahami. Selain tu, aku jugak berimpikan untuk memiliki blog yang MAHA cantik & superb disamping MASTER tahap DEWA dalam editing & photoshop!

Soalan 7: Tag 4 orang kawan yang lain

Jawapan:  1. Pink Pearl Lady @ http://pinkpearllady.blogspot.com/ 
                   2. Misz Una @ http://dontcallmeafool.blogspot.com/
                   3. Esty Raa @ http://eistiramohdsaleh.blogspot.com/
                   4. Cik Amy @ http://kilauancintasangratu.blogspot.com/

Jadi rasanya, dengan terjawap kesemua soalan maka sah lah saya telah join ini segmen! 

Tuesday, December 21, 2010

Dulu Aku Lawyer, Sekarang Aku Doktor !

Salam semua.

Ramai yang bertanya pada aku macam mana keadaan ayah aku sekarang kan. Terima kasih banyak-banyak pada mereka yang concern pada aku & family aku. Tak lupa juga pada semua kawan-kawan yang mendoakan ayah aku. Terharu aku dibuatnya. Pada mereka yang tak tau apa cerita sebenar, silalah rajinkan diri anda baca entry aku sebelum ni.... supaya anda mengerti apa yang saya bakal ceritakan.

Aku buat entry ni adalah untuk bagitau kat korang tentang perkembangan kesihatan ayah aku. Alhamdulillah banyak perubahan positif yang dah ada pada dia. Lepas keluar dari hospital tu, salah sorang pakcik aku bawak kan tukang urut daripada Sungai Balang, Muar. Seorang nelayan yang cukup humble. Dia urut ayah aku untuk 3 hari berturut-turut. Dan semalam merupakan sesi urutannya kali ke-4. Sekarang ni tangan ayah dah boleh diangkat sikit dan menggenggam. Kaki pun dia boleh angkat sikit gak cuma agak lemah la. Walaupun sikit tapi aku sangat happy. Sebab ada perubahan. Setiap pagi & petang mak aku akan tuam badan dan kaki ayah aku dengan air panas untuk melancarkan darah. Bagi makan madu + air suam untuk tambah tenaga. Aku akan buat fisioterapi untuk ayah di waktu pagi dan petang. Setiap 4 jam, aku akan amek tekanan darah ayah aku dan pastikan tekanan dia stabil iaitu tak lebih 140/90. haisssh kalah kakak nurse kan!  Untuk pengetahuan semua, menurut doktor, ayah aku bukan kena strok/ angin ahmar. Tapi Hypertension & pendarahan otak. Entahlah, mana-mana lah yang penting sekarang ni aku just nak ayah aku baik seperti sedia kala. 



Pendarahan otak yang dialami ayah aku mengenai saraf pergerakannya dan benda ni memberi kesan pada pertuturan dan ingatan ayah aku. Memang mula-mula masa kat wad kecemasan, pertuturan ayah aku susah untuk difahami. Tapi semakin hari pertuturan ayah  dah semakin baik. Terapi yang aku buat setiap hari membuahkan hasil. Untuk pulihkan ingatan pulak, aku gunakan terapi yang aku buat & kaji sendiri. "Terapi Soalan". Aku kerap bertanya pada ayah aku tentang apa sahaja. Contohnya, kalau kawan-kawan dia datang, aku tanya pada ayah aku sapa nama kawan-kawan dia. Kawan-kawan dia tinggal kat mana. Lepas tu, bila azan, aku akan tanya siapa nama yang azan tu. Supaya dia boleh  mengecam suara melalui pendengaran dia jugak.  Untuk elakkan stress bila dia lambat atau tak dapat jawab soalan aku tadi, aku akan bagi hint dan buat terapi tu secara humor. Jadi, dia akan gelak-gelak di samping buat exercise untuk mukanya. Memang agak rumit dan susah untuk terima keadaan tu, tapi aku tak kan mengalah. 


Blood Pressure Machine
Bila ayah aku kena penyakit macam ni, aku mula belajar cara rawatan & penjagaan pesakit. Ketua jururawat HSA sendiri yang panggil aku dan ajar cara penjagaan. Bukan secara fizikal je, emosi & perasaan pun kena diambil kira. Sebenarnya, aku belajar BERSABAR. Bersabar melayan kerenah ayah. Alhamdulillah, aku tabah & sabar hadapi segala ujian. Tak putus-putus orang masjid menziarahi ayah. Macam tu jugak anak-anak buah ayah di JKR. Sedia membantu tak kira masa. Memang bersyukur sangat. 

Aku redha & sabar dengan semua ni. Insya-Allah ada hikmah & kegembiraan yang bakal kami sekeluarga terima. Semoga ujian ni membersihkan hati & dosa kami sekeluarga. Sekali lagi, aku memohon doa dari anda semua. Terima kasih.

Aku Sudi Share 25 Rahsia, Korang pun share samalah yer!

Salam semua

Hari ni, aku nak setelkan satu lagi tag yang dibagi oleh campus-mate aku, Haris Khairuddin. Sebenarnya dah lama bebenor dia tag aku, tapi sorry sekali lagi ye awak... sy terlalu busy & takde idea sebenarnya! Tapi, jangan risau. Hutang tetap dibayar! Dah ramai dah yang buat tag ni, aku je tercicir. BTW, thank you so much ya Mr. HK!




RULES :
"Once you have been tagged,you are supposed to write a note with 25 random,things,facts or goal about you.at the end,choose 25 people to be tagged.you have to tagged the person who tagged you.if i tag you,its because i want to know more about you."




  
1.   Telah bercita-cita untuk jadi seorang peguam sejak berada di tingkatan 4 lagi setelah menyertai pertandingan bahas ala parlimen.

2.  Pernah menyandang gelaran pembahas terbaik daerah selama 3 tahun berturut-turut ketika di sekolah menengah.

3.  Memenangi 2 buah computer & laptop untuk 2 kali berturut-turut dalam pertandingan pidato lhdn semasa form 6

4.  Mula-mula masuk pertandingan becerita kanak-kanak masa umur 6 tahun.

5.  Seorang yang penakut untuk bercakap depan khalayak ramai masa sekolah dulu.

6.  Sampai sekarang, takde sorang pun ahli keluarga aku yang pernah tengok aku bercakap/berbahas ketika pertandingan. Sebab aku tak bagi. Kalau dorang ada kat depan stage, nanti aku nervous tahap cipan.

7.  Pernah termakan kari cicak kat kedai roti canai yang masa tu aku ingatkan ekor cicak tu sebagai sotong! UWeeeeek! (sumpah kedai tu, tak laku 7 keturunan)

8.  Mempunyai tanda lahir bewarna merah sebesar duit 50 sen di belakang tapak tangan tapi sekarang dah hilang. Tak tau pulak cemana boleh hilang tiba-tiba.

9.  Berhajat untuk memiliki sebuah rumah banglo yang lengkap dengan kolam renang.

10. Sangat obses pada apa sahaja yang bewarna coklat.

11.  Mengimpikan satu percutian yang super duper superb ke rome, Italy.

12. Aku seorang yang cepat marah, tapi cepat pulak redanya

13. Sangat allergic pada barang kemas. Jadi save sikit duit laki aku nanti. Tak yah nak beli emas.

14. Tak minat langsung pada matematik tambahan. Walaupun cikgu yang mengajar tu Best giler!

15. Aku takde satu pun t-shirt yang bewarna pink. Baju kurung pink Cuma ada 1 saja.

16. Masa kerja kerani kat kilang mosaic dulu, aku pernah terjatuh kat kawasan machine sebab tak perasan ada tumpahan minyak. Nasib baik Cuma ada bangla 2 orang je. Tak laa jatuh sangat saham aku.

17. Tak pernah langsung main sebarang game yang ada kat Facebook tu (Farmville, barn buddy etc.) alasannya tak mau addicted.

18. Sangat meminati bidang photography & editing walaupun takde dslr sendiri tapi dig.camera pun okeh lah.

19. Sangat malu & segan giler babeng punyer bile berbicara tentang perasaan aku pada lelaki. Apatah lagi nak meluahkannya sebab takot kena reject! Hehehehe

20 . Aku tak berapa kenal sangat jenis-jenis ikan ni. Tapi aku rasa bukan aku sorang kot. Ramai je kan. =)

21 . handphone sony ericcson w705i merupakan handphone sony pertama yang aku pakai. Selama ni aku percaya pada makcik Kia je.

22 . sedang diuji oleh-Nya untuk menjadi anak yang soleha & berbakti pada kedua orang tua


23 . aku sangat mementingkan ketepatan masa bila berjanji.

24 . pernah tefikir & berangan nak jadi ahli politik, tapi tiba-tiba cancel plak!

25 . sentiasa mencuba untuk jadi terbaik daripada yang terbaik dalam apa juga perkara yang aku buat. 


aaku kena tag 25 orang lagi? herm.... sapa ek. sapa2 pun boleh lah.  kalau berminat, amek je. aku alu-alukan sangat! semoga anda HAPPY!


Monday, December 20, 2010

Saya GAY, Saya Ok! Apa komen korang?

Salam semua


Semakin jauh pulak aku dengan blog kesayangan ni hinggakan ada yang bertanya bila lagi aku nak kuar dengan entry-entry 'bukak mata'. Sebenarnya, memang jauh dalam hati aku ni teringin benar menghadap laptop 24/7 dan    kuarkan entry-entry yang best serta join contest, GA & lucky draw yang ada cuma kekangan masa membantutkan niat aku ni. Buat masa sekarang, masa aku agak terhad untuk blog & diri sendiri sebab aku banyak tumpukan masa pada ayah aku. Dia lebih banyak memerlukan aku sebab kudrat yang Allah bagi pada aku untuk jaga dia.

Tapi, hari ni aku online je.... tiba-tiba je darah aku mengelegak bila tengok satu video yang di publish di OH MEDIA. Meh aku tunjuk kat korang mamat yang bikin aku panas ni..... Namanya Azwan Ismail.... adakah geng Azwan Ali? Mana tau kan.....


jangan nak bangga sangatlah ko popular

Untuk pengetahuan korang, dalam video ni mamat ni dengan selamba & beraninya mengaku bahawa dia adalah seorang GAY! Wah memang berani laa ko bang. Berani untuk kena tamparan hebat SATU MALAYSIA.

Komen aku pada video ni senang je. Inilah namanya manusia yang kurang ilmu agama. Terlalu mengikut nafsu. Terlalu bangga & rasa dirinya betul sedangkan apa yang dibuat tu salah. Dia lebih mengagungkan karya Shanon Ahmad dari Karya Agung Allah SWT (Al-Quran). Dalam karya Shanon Ahmad tu, yang kononnya ditafsirkan olehnya supaya setiap manusia perlu mengenali diri sendiri dan berhak menyuarakan pada orang lain sapa yang kita ingin jadi dan bukannya orang lain itu. Aku tak rasa Shanon Ahmad menulis karya tersebut untuk golongan songsang seperti Azwan Ismail ni. Cuma dia sahaja yang menjadikan tulisan Shanon Ahmad tu sebagai satu garis panduan yang menyokong bahawa apa yang dibuatnya (hidup sebagai gay) adalah betul. Aku baca komen2 kat page Oh  Tidak berkaitan hal ni semuanya mengutuk dan mengecam "keberanian" mamat ni. Bajet COOL je dia. Langsung tak rasa malu dan bersalah. Kalau ikut hati aku, mau je aku bagi sebijik kat dia.

Aku percaya memang ramai & telah berleluasa golongan-golongan songsang ni malahan kehidupan aku sendiri di KL tak dapat lari dari benda ni semua. Tapi, satu je pesanan aku pada Azwan Ismail dan mereka-mereka yang sewaktu dengannya ni....mungkin bila korang berani bersuara dan mengaku bahawa anda adalah GAY, anda rasa ada dapat kekuatan & keyakinan, tapi tolonglah hormat agama & adat budaya kita. Tolonglah  berhati-hati. Mungkin dengan cara itu anda diuji supaya lebih jauh dari Allah. Percayalah pada apa yang telah ditetapkan dalam Quran. Bacalah kisah Nabi Lut dan sejarah Pompeii. Tolonglah jangan biarkan sejarah berulang lagi. Sebab kalau sejarah berulang, dia tak kira manusia tu baik atau jahat semua kena.


* as usual, just my personal view!


 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork