Tuesday, January 25, 2011

Dua Telur Yang Mungkin Korang Tak Tahu!

Salam semua

Best tajuk tu? hehehehe.... saja bikin gempak. Jangan pikir bukan-bukan yer anak-anak... Telur yang dimaksudkan adalah Telur-lah...telur ayam!! Bukan itu "telur" yer. So, jangan nak gatal muka happy sangat bila baca tajuk tu. Lagipun, entry ni takde kaitan dengan blog TELOR DIBASUH.

Okeh, aku tak berapa pasti sejauh mana kebenarannya... tapi korang MUNGKIN lah tak tau tentang kewujudan dua jenis telur kat Malaysia ni. Jenis yang first ialah TELUR PINDANG dan yang kedua ialah TELUR PADI. Ada sapa-sapa penah dengar atau tahu kewujudannya?

Kalau tak tau, tak pe... meh aku ceritakan ye...


TELUR PINDANG

Memula kenalkan dulu ngan Telur Pindang,

sumber: DAPUR TANPA SEMPADAN


sumber : google-lah

Aik, kenapa warnanya hitam? Bukan telur busuk ye... memang inilah kaler aslinya. Hitam-hitam si tampuk manggis korang, walaupun hitam tetap laris! Telur Pindang ni menjadi kegemaran orang Johor bila ada keramaian cam kenduri kahwin, pontong jambul dan berkhatan. Telur ni akan direbus dengan berbagai-bagai bahan dan daun contohnya laa (kalau tak salah), daun jambu, kulit bawang etc. Telur ni jugak direbus dalam waktu yang sangat lama. Berhari-hari kot. Tak sure pulak berapa lama.  Fungsi utama direbus cam tu adalah untuk ketahanan. Biasanya orang Johor ni, kalau buat kenduri mesti paling singkat pun 3 hari, jadi kalau guna telur pindang ni, boleh lah tahan lama sikit. Tak mudah busuk. Untuk masa sekarang ni, kalau nak kerja kahwin dah ada dah orang yang boleh kita tempah untuk rebus telur pindang ni. Harganya lebih kurang 80sen - 90 sen sebiji. Mahal memang mahal, tapi dicari orang....Rasanya, sedap dan tak memuakkan. 




TELUR PADI 


Mungkin ada yang tak pernah dengar pun namanya kan...






sumber: google-lah


Telur padi ni atau lebih dikenali sebagai Century Egg merupakan telur itik yang disalut dengan padi. Padi yang panas tu, menyebabkan telur padi ni kelihatan seperti jeli. Yang menariknya, telur padi tak perlu direbus untuk dimakan. Boleh makan terus lepas dikupas kulitnya. Dia lebih kurang cam telur masin jugak lah. Tapi, nak lebih sedap, telur padi ni dimakan dengan kicap, bawang dan lada digaul sama. Pegh, memang ngancam lah dengan nasi putih panas. Harganya pulak kalau tak silap aku lah lebih kurang RM 1.50 sebiji. Rasanya, lemak-lemak manis gitu. Yang macam aku ni jenis tak makan sambal belacan atau pun ikan kering, jadinya kalau tak de lauk sangat... telur padi ni lah gantinya. Balik ni aku plan nak cari telur padi lah.... sedapnya!!!!

So, amacam? Ada tak makanan pelik tapi sedap yang korang pernah makan? Share lah dengan aku. Sebabnya kalau aku pegi negeri korang aku boleh tahu... tak lah jakun sangat. Aku rasa, orang Malaysia memang unik dan kaya dengan makanan! 

17 comments:

  1. telur pindang pernah dgr tapi telur padi tu memang 1st time..

    xmkn sambal belacan?rugii...:P

    ReplyDelete
  2. tengkorak emas: haaaa tu laa sbb sy publish entry ni... bagi korang tau!

    ReplyDelete
  3. sedapnyaa telur pindangg....hantar sikit...ekeke.

    telur padi tu pestime dgr...

    ReplyDelete
  4. shima: alamak, kalau kat Joho banyk laa.. ni kat KL... susah sket nak cari laaa...

    heheh, telur padi tu mmg ramai yang tak tau!

    ReplyDelete
  5. siyes xpenah dgr bout telor padi..tp century egg penah la~hehe

    thanks 4 ur support pasal kolej 2..follow kamu=D

    ReplyDelete
  6. NURUL: century egg & telur padi tu benda yang sama. it was call century egg because of it's appearance... looks like a century to be like that!
    what a long period!!! =)

    ReplyDelete
  7. Kalau orang johor memang suka telur pindang..ehem ehem tu pic telur pindang DTS tuuhh..tapi SB nya geng tak pe...mat gebu izin kann...waaahh

    ReplyDelete
  8. Mat Gebu: owh ye ke... sbabnya pic tu dapat dari pakcik google... okeh!! jap g buat editing sket k... kasi up lagi DTS punya trafik!!!

    ReplyDelete
  9. telur pindang tau sbb kita org johor..tp x suka makan..telur padi..first time dengar..

    ReplyDelete
  10. Cik betty: hehehe memang ramai yng tak tau telur padi tu... tapi sedap!

    ReplyDelete
  11. oo..pernah dengar sal telur padi tu tapi xpernah lihat. best ke ek? pelik je tengok eheheee..

    ReplyDelete
  12. Tadi bila rebus telur tu jadi mcm jeli..baru je nak buang..sempat google dlu baru tau pasal telur ni..harap selamat untuk ditelan..aminn

    ReplyDelete
  13. Dari kecik sampai umur ak 30 thn dh biasa mkn century egg.telur pindang pun sedap

    ReplyDelete
  14. Mana nk beli telor padi di Shah Alam?

    ReplyDelete
  15. Dulu akak selalu makan telor padi dengan bubur ayam di Hotel Promenade, KK, Sabah.
    Sedaaap sgt. Mana boleh beli telor tu di area Shah Alam?

    ReplyDelete
  16. Telur padi@ telur kuda mmg terkenal dan wajib ada dlm belacan di sarawak

    ReplyDelete
  17. telur padi...kalau makan...jgn lupa letak kicap...bawang besar...cili padi...perah limau...wahhh...memang gojes...

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork