Saturday, February 19, 2011

Penggunaan Watermark Menghalang Jenayah Siber

Salam semua

Mungkin aku agak ketinggalan tapi aku rasa masih belum terlambat untuk aku aplikasikan dalam blog aku ni kan. Penggunaan watermark! Dah beriban dah  blogger yang guna watermark ni... dan sekarang aku baru terhegeh-hegeh nak guna. Biasalah, flight delayed laa der...heheheh

Pada yang masih belum tahu, watermark is just like a trademark. Digunakan sebagai tanda hak milik sesuatu bahan itu milik anda. Mula-mula dulu aku pun tak terfikir untuk gunakan watermark, tapi bila aku jumpa BLOGGER BERJARI HALUS a.k.a KAK CHIK minggu lepas, dia bercerita yang dia mesti letak watermark pada setiap gambar yang dipublish, dan-dan aku terfikir " I should do the same!". Sebabnya, hampir semua entry aku, aku akan publish gambar.. jadi untuk mengelakkan jenayah siber yang semakin berleluasa ni, penggunaan watermark dapat membantu untuk halang mana-mana pihak COPY gambar kita dan salah gunakannya. FYI, dah banyak kes yang sebegini yang dilaporkan. Salah satunya, aku pernah publish dalam blog aku ni.... bacalah kes KESIAN PAK CIK HARUN ISMETH!

Tapi, perlu diingat jugak... penggunaan watermark menjadikan kita sebagai orang yang berliabiliti penuh terhadap material yang di publish tu. Maksudnya, sekiranya gambar tu mengandungi unsur-unsur yang bertentangan dengan norma masyarakat, dan ada orang lain yang alert serta dipublishnya bahan tu, makanya kitalah yang akan bertanggungjawab. Jadi, jangan publish gambar bukan-bukan okeh. Keep it privacy. Tak semua perlu didedahkan!

biasa-biasa je. masih belajar nak dpt WM cam cik epal punye!
Disebabkan aku ni sangat sibuk orangnya ditambah pulak internet yang agak siput, aku perlukan satu aplikasi yang boleh buat watermark dengan cepat. Jadi, aku pun survey lah beberapa tutorial yang menyediakan service tu. Than, aku jumpa satu blog yang sediakan tutorial untuk buat watermark pada banyak gambar. Maksudnya jimatkan masa kita lah. Tak yah dok letak satu-satu, leceh kan? Jadi, kalau korang berminat mari ramai-ramai kita melawat TUAN BELOG SOLEHAHN


P/s: WM pun membantu promote blog korang. Harap Maklum! 


14 comments:

  1. wah .. sudah pandai watermark ye?? good adik. ekceli, memula dulu kc pun tak buat. main publish je. hihi ..

    ReplyDelete
  2. kc: tu laa pasal, bila akak cite ri tu, akk ltak WM kan.. barulah terfikir... hehehe... improve skt2 je kak...

    ReplyDelete
  3. owh..seyezzzly sgt berguna dr menghalang owg guna pic kita kn

    btw plz elp me:(
    http://eityzaty.blogspot.com/2011/02/tolong-advice-zaty-mana-u-yg-bgossss-n.html

    ReplyDelete
  4. bkn x nak wat..tp mcm mls je...

    ReplyDelete
  5. wm kena letak ats gmbr ka kn? tkot org crop pic pulakk

    ReplyDelete
  6. zaty: betul tu, wm blh prevent & protect benda tu

    ReplyDelete
  7. azzey: skrang dah ada applikasi yang mudah utk letak watermark. sbb kalau tak letak, in case ada orang yang curik pic kita dan ngaku dia punya, lagilah kita marakan....

    ReplyDelete
  8. syamimi: yer, tak wajib tp sebagai langkah pencegahan laaa~

    ReplyDelete
  9. akak pun dah buat watermark aritu..hehe..tp biasa ajer..tak pandai sgt nak buat

    ReplyDelete
  10. cik betty: wah bagus kak..bagus.... takpe, biasa2 pun as long as hak kita terpelihara kan!

    ReplyDelete
  11. ekeke tak de watermark yg betul2 lg main hantam jer

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork