Sunday, May 15, 2011

Blogger a.k.a Pengajur Contest Bermulut Lancang! Memang Aku Naik Angin!!!

Salam semua

Entry kali ni agak hot dan panas membuak-buak. Bukan untuk membuka aib orang lagi-lagi sesama blogger. Tapi rasanya, kebiadapan dan kelancangan mulut "si blogger" ni perlu di ajar. Tolong hormat dan berkata baik dengan orang. Aku panas hati giler dengan orang yang tak reti hormat dan jaga perasaan orang lain ni. Kau nak orang hormat dan faham kau tapi mulut kau biadap kau tak sedar. Aduhai, sedih dengan orang macam ni. 

Baru-baru ni, kalau korang perasan lah kan, aku ada menang TOP 3 untuk satu contest. So, si penganjur suruh aku contact FB dia, aku pun contact lah. Konon nak redeem hadiah kan. Hadiahnya ialah TOPUP RM 20 jer. Takdelah sampai ribu-ribu. Tapi tetap bersyukur. Jadi aku pun mintak HOT TICKET pada dia, RM 15 dan RM 5 lagi mintak topup Celcom. Masa mula-mula tu okeh lah, dalam perbincangan tu (hari rabu), si penganjur kata dia akan bagi hadiah tu by next week. Jadi, aku ni pun sabarkan lah diri aku , tak pegi topup untuk beberapa hari sebab hari Isnin mesti si penganjur topupkan. Seronok kan.Tapi sampai hari Rabu minggu depannya, masih sepi lagi tanpa apa-apa mesej dari penganjur. Jadi, aku pun tanyalah lagi si penganjur melalui email di FB. 


Di awal perkenalan, ayat baik je lagi


Tiba-tiba si penganjur jawab cam ni....


Ssssssedaaaaaaaaapnya bahasa ye

Waktu tu memang terkesima sangat sebab pelik, aku tanya elok-elok, baik-baik, si penganjur jawab macam tu? Aku just diam kan je, bagi masa. Mungkin ada masalah agaknya kan. Tapi selepas 2 minggu, aku tulis kat wall dia untuk bertanya. Juga dalam keadaan baik dan elok. Tapi sekali lagi dia bagi aku sebijik.... cam kat atas tu...



ni yang aku tulis kat wall dia. siap ada smile lagi. tapi dia jawab seperti yang kat atas tu. 

Dan bermulalah....

sedih dengan orang macam ni

Bye-bye lah kau

Korang nilaikan lah, dimana budi bahasa si penganjur. Termakan dan terbelit dengan bicara sendiri. Katanya suruh aku tulis kat mesej FB kalau hal-hal macam tu, bukan di wall. Aku pelik, aku tulis apa kat wall dia -sampai seolah-olah aku malukan dia? Aku siap letak ikon smile lagi. Bila aku tulis kat msg, kau maki aku, aku tulis kat wall kau pun, kau tetap maki aku. Tak kan aku nak diam kan.... 

Aku bukanlah mengharap sangat RM 20 dia tu. Aku boleh paham kot masalah dia, kalau dia bagitau aku. Ini tidak, sunyi sepi. Aku tak boleh terima 3 perkara daripada penganjur ni : 

1. BUDI BAHASA. Sebab, aku tanya baik-baik, dibalas kata-kata teruk spt DAMN dan ayat-ayat perli.
2. TAK TEPATI JANJI. Kalau tak boleh kau tepati janji, bagitau je alasan kau, aku boleh terima. Bukan diam bisu, tak bagitau apa-apa. Malahan masa kau buat contest dulu pun, kau banyak kali delay tarikh tutup sebab kau kata kau busy, semua peserta sabar je.... sebab hormat kau kot! 
3.  TUDUHAN MELULU. Kata aku serkap jarang dan tak baca wall dia dulu sebelum tanya pada dia. Eh, hello... apa kau ingat aku stalker kau?? Pleaseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Kesudahannya, aku block dia dan unfriend dengan dia. Tak rugi kalau hilang sorang kawan blogger macam tu sebab ramai lagi yang elok-elok pekerti. Pasal hadiah tu pulak, aku dah tawar hati. Lagipun simpati lah dengan nasib dia kan. Hilang wallet semua. Aku memahami keadaan tu sebab aku penah kena. Cumanya, tolonglah cik abang, jaga budi pekerti. Jangan jerkah orang macam ni. Tak rugi apa pun kalau kau berbaik pekerti sebab orang pun akan memahami masalah kau. Jadi, kepada mana-mana blogger, jangan anjurkan contest semata-mata nak bagi follower ramai, jangan anjurkan contest kalau tak boleh tepati janji. Bagi hadiah ikut kemampuan dan yang terakhir, jangan suka-suka maki hamun orang sebab setiap orang layak untuk dihormati. Barulah orang lain hormat diri kita jugak. Budi bahasa Budaya Kita. 

*panas semakin reda. Malas nak layan orang takde budi bahasa. Maaf kalau aku juga melawan api dengan api sebab aku rasa orang macam tu perlu bertemu ruas. Baru kena BUKU DENGAN RUAS!!!

46 comments:

  1. ish3.. apalah org cmtuh.
    kalau tau xbole bg hadiah
    jgn la wat kontes. bengong tul..huhu
    sabar ya kamu. :)

    ReplyDelete
  2. pehh , aku baca pun aku panas gak ni .. sokong kau lah .. bongok je , lain kali tak yah buat contest .. sabar je lah oke .. :D

    ReplyDelete
  3. saye tau sape ni .. tgk kat widget geng blogger tu , orang yg dikate tu dtg tgk entri ni . hahhaa , S.A kan.

    ReplyDelete
  4. Aduhai.Blogger sesama blogger pun nak gaduh.Be strong dear.Bawak banyak2 bersabar.What goes around comes around.Have faith in yourself ok :)

    ReplyDelete
  5. ini bukan mulot lancang la...ini berjari lancang...rare species nie..:D

    ReplyDelete
  6. adeiii.. banyak betul alasan orang tu ek.... sakit hati membacanya... anyway,baik gak gie sembur dia balik...

    ReplyDelete
  7. grr ~ kalau Tia yang kena , memang ceramah habis ni . betul lah tu , apa salahnya kalau bagitau elok2 ..

    ReplyDelete
  8. Tia dulu header . si polan janji nak kasi hadiah header sebab Tia antara yang paling awal join . Tia pernah claim . msg kt fb bagi detail yang dia nak . lepas dari tu dia wat senyap je . huh ! mls ah nak claim2 lagi .

    femes lak tu blogger tu . dulu mula2 newbie jugak ..

    ReplyDelete
  9. panas panas! macam2...tak pela benda dah berlalu, let it go..ok

    dunia milik kita bersama,
    buang yg keruh ambil yg jernih..:D

    ReplyDelete
  10. hahaha...hasil usaha, akhirnya...dapat juga sapa yg dikatakan tu...ssshhh...diam2..

    ReplyDelete
  11. hm..kalau ckp baik2..mesti org boleh fhm..ni x, main ckp kasar..xde org yg leh terima..sabar la ye..

    ReplyDelete
  12. sabar je laa,,, sakit aty jewk...

    let by g0ne b by g0ne...

    http://mcflurylover.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. sabar je laa,,, sakit aty jewk...

    let by g0ne b by g0ne...

    http://mcflurylover.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. ape lah penganjur camtu,cakap baik2 pon boleh la.

    xpelah.

    salam perkenalan :)

    ReplyDelete
  15. Wahhh.. Dolly bace pun panassss.. Jangan layan die lagiii :P

    ReplyDelete
  16. ISH SAPA TUH ORG NYE? NAK TAHU GAK. JDK NEXT TYME KALAU DAH TAU, TAK YAH JOIN CONTEST DIA. DAH DESPERATE SGT LAH TUH. GATAL NK BUAT CONTEST BILE DAH TAKDE DUIT. TOLONG LAH~ PFFFFFFFFFFFFT

    ReplyDelete
  17. Dah pulak~ Blogger gini pun ada ke? Aku rasa first time kot wallet dia ilang tuh.

    ntah hape-hape la~ Mengeruhkan situasi diri sendiri ja dia tu

    ReplyDelete
  18. omg.. sape2...? isk2.. sabar k

    ReplyDelete
  19. @nunui Joe: memang kena banyak sabar nunui.... tp sedih gak sebenarnya!

    ReplyDelete
  20. @emieysandra:maaf emieysan, tak nak bukak pekung orang. dia ada reason dia.

    ReplyDelete
  21. @Azri Fathurrahman:thanks bagi sokongan pada saya, memang banyak sabar ni azri.... =)

    ReplyDelete
  22. @death_of_20rose:wah bagus lah awak ni. prihatin!!! bagus mata tu, tajam penglihatan! =)

    ReplyDelete
  23. @Miss Dolce and Gabbana:sebenarnya tak nak gaduh... sebab benda kecik je. bukan hal negara melibatkan juta-juta. tp, sabarlah!

    ReplyDelete
  24. @ghab van hal:rare spesies ek??? hahahah bagus term awak tu!

    ReplyDelete
  25. @uLan: ni as a lesson utk semua blogger. sebab semua orang ada sensitiviti tersendiri. jangan cepat sangat memaki orang, orang benci. rugi air liur je awak maki orang tu kan....

    ReplyDelete
  26. @Ini Kisah Tia:itu jer la yg sy terkilan, slh ker klu bgtau elok2. tak mara tak....

    ReplyDelete
  27. @Ini Kisah Tia: kadang-kadang rasa macam kita pulak yg naik malu kan tia??? janji mesti ditepati. tu je... =)

    ReplyDelete
  28. @ABU:thanks abu atas nasihat tu... pada pihak sy, takde masalah pun.

    ReplyDelete
  29. @iniialahaku: peh hebatlah budak ni, dapat cari siapakah dia... heheh

    ReplyDelete
  30. @misyamissyou: tu lah, sy tak mara pun cuma nak tanya je kan... btw, budi bahasa budaya kita ok~

    ReplyDelete
  31. perghh...
    xleh ke xplains baik2 kt pompuan..budi bhsa kn budaya kite..
    ermm..xpyh bt contest klu setakat nk kejar glamer n nk cri musuh..buang mse..
    *sbr itu separuh drpd iman..
    *senyum itu merupakan sedekah..
    *bersedekah dpt phala..halalkn jer la rm20 tu..ati pon teng kn..

    ReplyDelete
  32. @intanEyka:kalau kira skit ht, memang sangatlah tp cara dia tu salah...

    ReplyDelete
  33. @mad khaz:salam perkenalan jugak. yer, sbg penganjur, bukan sekadar kena layan para pserta tapi juga kena jaga hubungan baik. baru lah adil. deal n mutual!

    ReplyDelete
  34. @Mizz D O L L Y:kena byk sabarkan dgn orang macam ni... =) moga dibuka hati untuk memohon maaf!

    ReplyDelete
  35. @CIK FERRA AWW: hmmm kira nak boikot la ni ye??? haish tak pelah, sian dia. kita doakan dia utk bukak hati mintak maaf k. mesti ada alasan kan dia buat cam tu!

    ReplyDelete
  36. @Mr Laptop.ez:beselah, bila wallet hilang semua tak kena kot.. sy pun penah rasa. cuma sy nak tegur cara dia tu layan orang lain, lagi-lagi orang yang penah bantu dia (i mean in terms of contest)....

    ReplyDelete
  37. yg penganjur tu pun . pe slhnya cntact faten bgitau 'saya bgi awak top up lmbt sikit ye .. sya tgh bermasalah ni'. Sure kita blh faham dan masalah tak berpanjangan, kan.

    ReplyDelete
  38. ragam manusia. miza pun ada 1 hadiah sampai sekarang tak dapat. kita pulak yang terhegeh2 contact dia tapi dia senyap je. hmmm

    sabar k. kerenah manusia memang macam ni.

    ReplyDelete
  39. salam. bagi saya, kalau perkara2 camni lebih elok ditanya dlm PM. tak berapa elok tulis kat wall someone. sbb even though mmg ada tulis 'cakap baik2', but then kwn2 dia lain yg baca akan misunderstood bout the whole statement.
    n biasa la bila org tgh stress+ marah, mcm2 benda leh jadi.
    n maybe ada pengajaran dari peristiwa ni... to both of you (I hope).

    *bukan nak menangkan mana2 pihak.

    ReplyDelete
  40. salam. bagi saya, kalau perkara2 camni lebih elok ditanya dlm PM. tak berapa elok tulis kat wall someone. sbb even though mmg ada tulis 'cakap baik2', but then kwn2 dia lain yg baca akan misunderstood bout the whole statement.
    n biasa la bila org tgh stress+ marah, mcm2 benda leh jadi.
    n maybe ada pengajaran dari peristiwa ni... to both of you (I hope).

    *bukan nak menangkan mana2 pihak.

    ReplyDelete
  41. salam. bagi saya, kalau perkara2 camni lebih elok ditanya dlm PM. tak berapa elok tulis kat wall someone. sbb even though mmg ada tulis 'cakap baik2', but then kwn2 dia lain yg baca akan misunderstood bout the whole statement.
    n biasa la bila org tgh stress+ marah, mcm2 benda leh jadi.
    n maybe ada pengajaran dari peristiwa ni... to both of you (I hope).

    *bukan nak menangkan mana2 pihak.

    ReplyDelete
  42. salam. bagi saya, kalau perkara2 camni lebih elok ditanya dlm PM. tak berapa elok tulis kat wall someone. sbb even though mmg ada tulis 'cakap baik2', but then kwn2 dia lain yg baca akan misunderstood bout the whole statement.
    n biasa la bila org tgh stress+ marah, mcm2 benda leh jadi.
    n maybe ada pengajaran dari peristiwa ni... to both of you (I hope).

    *bukan nak menangkan mana2 pihak.

    ReplyDelete
  43. rasa lama dah tak jenguk sini..

    saba kan jela.. mungkin masalah die tue buat die jadi cmtue kot..

    takpe2.. bukan rezeki kita.. org cmni.. better diri kita sendiri yang pergi jauh...

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork