Wednesday, June 15, 2011

Aku Benci Blogwalk ke Blog Korang!

Salam semua

*jangan marah dulu sebab tajuk. Baca the whole entry~!

Lama tak update blog. Maklumlah tugas dan tanggungjawab aku sekarang bertambah lagi satu. Aku mula jadi driver untuk ayah aku sendiri. Alhamdulillah dia dah mula bekerja. Tapi masih lagi Lite Duty. Harap boleh doakan ayah aku kembali pulih sepenuhnya secepat mungkin. Lagi-lagi nak puasa ni kan. Harap dia boleh bersolat tarawikh seperti biasa. Insya-Allah. 




Back to our topic. Korang rajin tak blogwalk? Kalau rajin, bagus. Sangat bagus. Sebab blogwalk merupakan satu amalan mulia. Selain dapat berkunjung dan mencari idea untuk entry baru, dapat juga kita saling berkenalan. Macam-macam ragam. Macam-macam cerita. Suka aku baca dari satu blog ke satu blog. Tapi, sapa yang malas blogwalk rasanya korang patut cuba. Cara ni merupakan salah satu cara terbaik untuk promot blog korang. Haaa.... bila korang dah singgah rumah orang tu, jaga adab, jaga bahasa dan yang penting jangan sombong. Tegur-tegur lah kat shout box tu. Barulah tuan rumah boleh datang rumah kita semula kan. Berbalas kunjungan macam hari raya tu. 

Tapi, ada satu benda yang bikin aku geram dengan amalan blogwalk ni. Korang tau apa?? Aku geram dan sangat jeles tengok blog orang lain yang comel-comel  dan hebat belaka tu.*jeles yang positif tau.  Rasa nak gigit je satu-satu blog tu. Kemas, cantik, entry-entry yang berinfo. Kiranya memang complete sebagai sebuah blog idaman semua. Kadang-kadang tu terfikir, macam mana diorang boleh dapat idea berbloging dengan kreatif sebegitu ye. Hebat lah korang ni! Share dengan aku sikit, mana korang generate idea! hehehehe

Bila aku dah jumpa berduyun-duyun blog comel dan hebat, mula lah aku rasa blog aku tak seberapa. Mula otak jalan fikir nak tambah itu dan ini pada blog sendiri. Hahahaha....sabar je lah. Walaupun dah renovate sikit-sikit, aku masih lagi tak berpuas hati dengan blog sendiri. Haisssh apa punya tak bersyukur lah aku ni kan. Alamak...lupa pulak. Aku ada bad habit. Cepat boring! Teeeeettttt!!!! Hish, tak elok perangai ni. Kena buang cepat-cepat sebelum kahwin. Kang tak pasal je....

My point is syukurlah dengan apa yang aku ada. Tak elok sikap cemburu ni. Sikap sebegini jangan dilayan. Kalau dilayan boleh membawa keruntuhan. Apa yang orang lain lebih tu, itu rezeki dia. Kita yang tak ada, jangan nak cemburu-cemburu. Buat cara tak ada. Tapi berusaha untuk jadi seperti yang kita inginkan dengan cara yang baik. Tak mau jeles-jeles yang negatif ni ye! Dunia blog ni ciput je... kalau bukan kita yang happeningkan dunia blog siapa lagi kan??? 

p/s: Tajuk tu saja bagi letap letup sikit! hahahaha..propa lebih!

35 comments:

  1. haha..tajuk memang gempaq..haha..alah, nak banding blog awak dengan my belog, lagi la x comel my belog..hehe

    ReplyDelete
  2. ahaha.gempak gile title~ ngtkn nk ckp..ade blog yg berat giler ke..menymph ngn word verification 2 je..upenye pasal ni..huhu...pelik lah..apesal zie xde ase cm 2 pon eh..huhu...zie tme je blog zie cmne...hrp2 readers pon cm 2 lah..p blog ni~ dah cun melecun dah drpd blog zie..huhu.. wink3 >_<

    ReplyDelete
  3. I really love to blog walk to your blog..nanie pon generate idea what..banyak info menarik yang Fiza dah bace!lovelovelove..thanx for sharing.kadangkadang..banyak juge yang nanie dah sampaikan rase nak share sumer..ahaha..bagi link terus..hehe..lagi satu blog nanie ade pink..I loike ^__^..lastly,fiza nak doakan smg ayah nanie cepat sembuh..aminn

    ReplyDelete
  4. haha.. blog dia dh cntik pun... lain la blog sy.. hihi... papepun, smoga keadaan ayah awk semakin baik...amiinn

    ReplyDelete
  5. ehh, sme lah kita. jelous bila tengok blog orang cantik. btw, blog u pon nice okay ! :)

    ReplyDelete
  6. mmg propa.. hakhak.. tp cantik je tgk blog ni.. xde ape pn yg kurang..

    tp, prangai kita sama jer :p slalu rsa xpuas hati ngn blog sndri.. hakhak

    ReplyDelete
  7. hahah ingat nak ajak gado td.
    haha.ala..toksah risau.
    sebab semua blogger mcm tu.
    tgk org len punya, rs sendiri punya
    hampeh.pdhal bg pandangan or len
    da cun habis...cool.. ;p

    ReplyDelete
  8. blog ni ok jek, syukur lah.

    hehe.

    simple2 sudah, tak payah nak gempak sangat, yang penting kualiti entri, hiasan blog bagi nampak professional jek.

    hihi :P

    ReplyDelete
  9. wah, GEMPAQ gilers title. pndai dy yerr. HEHE. blog u COMEL tao! xper, lame2 nnti blog awk msti tip top kan :)

    ReplyDelete
  10. ala.. jgn risau in.. blog keen xsecomel dan secantik blog in.. biasa2 je.. ^_^

    ReplyDelete
  11. woohh tajuk entry dasyat woh tekejut saye ;D

    ReplyDelete
  12. @KinosKoko: hahaha! saja bikin panas bagi tajuk cam tu kan... blog sy masih byk kurangnya awak =)

    ReplyDelete
  13. @EiZaRaZiErYa: oh zie takde rasa cam tu ke?? bagusnya... zie tak kuat cemburu ni... =)

    ReplyDelete
  14. @Azhafizah[フィザ]: thanks fiza for that compliments. appreciate that & thank u so much for the pray!!!

    fiza mmg suka pink kan?

    ReplyDelete
  15. @Cik Miera: time kasih doakan ayah sy.... btw, setiap blog ada kelebihannya!

    ReplyDelete
  16. @shedameor: thanks ya! tu lah kan awak.. geram je bila tgk blog orang comey2!

    ReplyDelete
  17. @eQuRlz: tu yang payah kan bile asyik tak puas hati dgn diri sendiri. geram sgt!!!!

    ReplyDelete
  18. @syafiqakarim: hahaha mana mungkin nak gado. tp kalau gado, msti lah cik innanie yg menang. ada brani? hahaha... btw, tu lah kan pandangan orang beza2

    ReplyDelete
  19. tajuk entry dgn yang di shoutbox tu boleh menyebabkan jantung berhenti berdenyut 2.5 second...hehe propa yang menjadi...smart...anyway dah baca entry ni...selalunya kita tak rasa puas hati dengan apa yang kita ada...ada baik buruknya perasaan mcm ni...

    ReplyDelete
  20. @NUR AIN AZMAN: hahah saje kasi panas sikit tajuk tu kan!

    ReplyDelete
  21. hahaha..tjuk gempaq seyh! nak ggur jantung baca..hehehe..pe2 pun keep it up dlm berblogging yer..best wa ckp lue =)

    ReplyDelete
  22. sila blogwalking ke blog TE sekarang..

    http://tengkorakemas.blogspot.com/2011/06/wordless-wednesday-ii-hidden-words.html

    ReplyDelete
  23. alamak..terletak double n la pada nama awk..sowi

    ReplyDelete
  24. rara suke BW,sehari more then 100 blog kot.heheh

    ReplyDelete
  25. mak cik ! heee
    nice blog mak cik ! COMELL !
    kemass ! awesome !
    mak cik ! salam perkenalan ! :D
    ops ! terpanggil mak cik plak..kih3..
    hai awak..kih3 :P

    ReplyDelete
  26. aloloh =')

    blog nanie dh sgt comel dh,

    tgk,rmai yg follow blog ni, sbb diorg suka blog nanie, n off course, raima is one of them *hug*

    ReplyDelete
  27. tekejot mak.hahaha
    sy follow kamu. follow sy balik ye. tQ :D

    ReplyDelete
  28. kalau tak busy baru boleh bw sampai lebam..kalau tak just singgah tgk2 je..hehe..

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork