Thursday, July 21, 2011

Hati-Hati Dalam Meletak Widget Pada Blog

Salam semua



Macam-macam orang dengan pelbagai ragam. Tak lupa jugak dengan pelbagai minat dan kesukaan. Seperti biasa, aku rajinkan diri untuk berblogwalking. Pada aku blogwalking memang bagus. Selain boleh menyihatkan badan, *sihat ke kalau terbongkang je menghadap laptop*  kita juga dapat menambah kenalan.

Macam aku pernah bagitau dulu, aku benci blogwalk kat blog yang cam ni kan... tapi kali ni aku just nak share sikit pendapat aku lah atau maybe boleh dikatakan 'freindly reminder' maybe. Jangan prejudis pada entry aku ni tau, bukan belagak pandai atau hebat tapi sekadar berkongsi pengalaman dan ilmu. Mana yang baik korang ambil lah, mana yang korang rasa tak sesuai, jangan dibuang tapi dijadikan pedoman dalam dunia blog ni. 


Kalau boleh....

 JANGAN LETAK TERLALU BANYAK WIDGET DALAM BLOG

Relevannya, widget tu kalau tak disusun dengan baik hanya sekadar menyemakkan blog. Bila blog dah semak, agak sukar bagi readers untuk membaca entry-entry korang. Lagi-lagi jika ada widget yang bergerak-gerak. Pening jugak kepala kalau banyak sangat. Semua penjuru diletak widget. Kiri kanan penuh iklan churp-churp.  Kadang-kadang tu, ada widget yang tak klik pun dia terus keluar pop-up. Lecehlah kalau macam tu. Menggangu tumpuan untuk membaca. Bila banyak sangat gangguan, ini boleh menyebabkan readers tak gemar untuk masuk ke blog korang walaupun sebenarnya entry korang bermanfaat. Jadi, fikir-fikirkanlah ye.


p/s: tadi ada 5-6 blog, buat aku pening kepala dengan widget yang diletaknya. Agak berserabut dan memeningkan! - __*

19 comments:

  1. Blog Cik POP mcm tue x..?? ehhe XD

    ReplyDelete
  2. btol tu.akk lebih suke blog yg simple n nice.contohnya mcm blog cik adk ni.hehe

    ReplyDelete
  3. tak minat pakai widget2 ni semua..wat berat blog je! T_T

    ReplyDelete
  4. ahaaa... mmg semak.. tak kira lg dgn lmbot loading, warna tulisan, saiz dan jnis tulisan,, lagu lagi,, widget ntah pape,,

    byangkn time tgh bw,, msti ar open tab bnyk2.. klu ad 3 4 blog letak lagu... tak ke jadi disko >.<''

    ReplyDelete
  5. blog saya ade datang tak? kalau boleh komen pasal blog saya best jugak. baru nak belajar kan. hehe.

    ReplyDelete
  6. aku setuju sangat dengan kata ko tu...

    ReplyDelete
  7. blog yg simple org suka dtg ^___^

    ReplyDelete
  8. tambah, blog yg letak blink2 ke, snow ke..ahhh tension. dah lah berat, ada gangguan2 tu..ish2

    ReplyDelete
  9. err..agak2 blog saya tu berat tak?ramai jugak yg tego blog saya berat..

    ReplyDelete
  10. betul3! byk sgt widget sampai pening kepala dibuatnya.... pengsan terus!

    ReplyDelete
  11. isk. xminat sgt kot widget2 neh
    berat nak load page kang ha -.-"

    ReplyDelete
  12. saya rasa belog saya xda widget sangat loading pon xda la lama ngat :) jom2 jalan2 belog saya tapi x terbaek cam beloh Cik innanie :D terbaekkk

    ReplyDelete
  13. selera orang memang tak sama... but I suka blog nih... so friendly.. :) salam ramadhan buat tuan punya blog dan untuk semua... :)

    ReplyDelete
  14. Betul jugak kan..harap2 blog sy x menyusahkan reader..

    ReplyDelete
  15. thnks 4 da info. tetiba rsau dgn blog saya. cmner la agaknya yer.. maklum la. saya baru belajar..;)

    ReplyDelete
  16. tak suka ade widget, sbb mberatkan loading blog, adelaaa

    JOM SINGGAH : Kepuasan Sebenar Hanya Di Tutti Frutti

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork