Thursday, July 28, 2011

Malu Sangatkah Kalah Perlawanan Bola Sepak Sampai Nak Tukar Warganegara?

Salam semua

Okeh, kita baru dapat result yang Malaysia gagal ke peringkat seterusnya setelah dikalahkan oleh Singapura sebentar tadi. Banyak ucapan tahniah pada KFCM dan Safee Sali. Ada juga yang mengkritik pedas. Biasalah tu, bila menang disanjung, kalah kena kutuk. Tipikal rakyat Malaysia kan. Dan dalam banyak update di FB, muncul satu status...



Oh, sampai begitu sekali hebatnya kekalahan Malaysia sebentar tadi. Eh, kamonlah budak. Dah nama pun game kan, mesti ada kalah dan menang. Hanya kerana benda kecik, kau sampai nak tukar warganegara. Kau nak negara mana? Singapura? Ello... dorang bermati-matian kot menyelamatkan maruah dan nama Malaysia. Macamlah memalukan sangat kalah match bola sepak je kot. Hadoi...

So, for my readers jangan berkelakuan begini ye. Cuba letakkan kita di tempat pemain-pemain Malaysia. Pelbagai tekanan yang mereka hadapi. Kita patut berikan sokongan moral dan berikan semangat supaya team kita bermain dengan lebih kemas dan tambahkan fokus. 


P/s: Post di FB, hati-hati. Banyak mata dan hati perlu dijaga. Perkara sebegini tak boleh buat main.

40 comments:

  1. kepada yang nak tukar kewarganegaraan tu..dipersilakan...
    anda tidak dialu-alukan di Malaysia jika perangai macam nie...
    terima kasih...

    ReplyDelete
  2. Cuba kau main seround tengok apa macammmmm!

    ReplyDelete
  3. btul2. kira hebat KF mempertahankan harimau malaya. dah bukan rezki. lgpun pemain singapore mmg tbaik dari segi lakonannya. mmg hebat la.

    ReplyDelete
  4. ish ckp byk pulak.. ckp kt dia.. pegi turun main sndiri la..

    pape pon tahniah skuad malaysia..cuba lagi ^^

    ReplyDelete
  5. xpe la....derang da cuba yang terbaik tu...sebelum2 ni kan x oenah dengar oun malaysia masuk kelayakan fifa,,,

    ok la,,,da berjaya lawan ng singapore tu...

    ReplyDelete
  6. cuba dorang main tengok menang x menang. kesian kalau pemikiran sampai mcmtu skali. pemikiran yg masih belum matang jelas kelihatan :)

    ReplyDelete
  7. tetap sokong harimau malaya \(^o^)/

    team mesia skrg dah best ^^

    ReplyDelete
  8. ntah pape ayat ... buang negara jew pttnyer die tuh

    ReplyDelete
  9. huhu akak pun perasan kat status fb macam2 dorang2 ni komdem player..kalau pandai sangat cerr korang main

    ReplyDelete
  10. tul tu.pemain bola sepak byk hadapi tekanan.
    we should support them not condemn bcuz they've try hard to win that match. :) peace no war ! :)

    ReplyDelete
  11. ish.sanggup nak tukar..teruk betul..

    ReplyDelete
  12. kalau malaysia menang.agak agak apa pplak dye nak post. ada ke nak tukar kewarganegaraan. pasukan negara bukan xusaha kan ? :(

    ReplyDelete
  13. mungkin fans bola hancur hati sgt kot.. harapan dorg tinggi kat skuad mlaysia.. agak sedih jgkla.. tapi.. jgn la bwt smpai camtu.. dorg da bwt yg terbaek..

    ReplyDelete
  14. conclusion nyew, budak 2 mmg hidup kritik sje..try maen, sepak bola pown xreti kowt..

    bdw..i'm very proud..

    ReplyDelete
  15. hye:)

    ye la..dorang da maen cukup bagus..adat permainan kan.ada kalah ada menang..next time bley try lagi:)

    ReplyDelete
  16. @Rawlins Ichigo Takashi Lutz: tulah kan. tak bek cakap macam ni. kesian team kita.

    ReplyDelete
  17. @Aimifiqa:geram kan tgk singapore main cam tu. sikit2 jatuh. ceh!

    ReplyDelete
  18. @amir aizat: kalah tu kan adat pertandingan. biasalah. harap lepas ni team malaysia tingkatkan mutu lagi

    ReplyDelete
  19. org gila kot cm tu,, pndai nk comment je..
    try suruh dyorg sndri yg pg main...

    ReplyDelete
  20. @kaseh suchi:betul kan... malaysia dah buat yang terbaik!!!

    ReplyDelete
  21. @Etong:pemikiran sebeginilah yang menjatuhkan semangat pemain malaysia!

    ReplyDelete
  22. @azie.azureEn:betul. dah banyak perubahan team malaysia kan...

    ReplyDelete
  23. @ღ p!nk veLvet ღ:hahaha... kalau buang negara, dia nak pegi negara mana yee?

    ReplyDelete
  24. @Lelord: patutnya bagi sokongan kan. bukan kondemn macam ni!

    ReplyDelete
  25. @miA:entahlah. biasalah kan. bila menang sanjung, bila kalah, orang tak ingat pun baik kita tu!

    ReplyDelete
  26. @ohh ayu!:memang kecewa, pemain lagi kecewa. tapi kita tak patut condemn. bagi support k!

    ReplyDelete
  27. @Nini Hartini:mungkin lah gurau. tapi gurau tak kena tempat.

    ReplyDelete
  28. @cik idora:beselah kan. manusia. mana penah puas hati!

    ReplyDelete
  29. Diorang tu spesies nak makan penyepak dari pemain bola sepak Harimau Muda kite je tuuu. Pfffttt

    ReplyDelete
  30. tu mesti tersangat fanatik dengan bola...
    adehh -.-... tapi xperlu la sampai macam tu..
    kenal ke sape yg update tu?

    ReplyDelete
  31. kot yer pun fanatik ngan bola jgn la sampai nak tukar warganegara...ilang akal hape???

    ReplyDelete
  32. lorh...ade gak ke org malaysia cmni...?
    ape la...
    match bola je kot..bkn menda laen pon kan....
    bkn stakat fanatik ni..
    over-fanatik dh kot..hehe

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork