Kecoh Satu Malaysia Pasal UM, Universiti Aku Tuh!

8:58:00 AM

Salam semua

Pagi-pagi lagi mak aku dah jerit-jerit panggil nama aku suruh tengok Malaysia Hari Ni. Nah! "Universiti Malaya Dalam Krisis!" Alaaa... memang dah lama dah krisis ni berlaku sebenarnya. To be honest, student menjadi mangsa tau tak. Sebab apa? Sebab sibuk mengejar ranking. Nak international sangat! Paling tak boleh diterima, perlantikan 576 pensyarah baru dari luar negara. Eh, apasal orang Malaysia ni tak laku ke? "Kera dihutan disusukan, anak kat rumah mati kebuluran!". Tak nak komen panjang-panjang. Kita tunggu dan lihat je lah, what is next....* mungkin ini adalah harga yang perlu dibayar untuk menjadi yang 'terbaik'. 


UM alami krisis kemerosotan?KUALA LUMPUR 17 Ogos - Universiti Malaya (UM) didakwa sedang mengalami krisis kemerosotan ilmuwan dan pakar berikutan peletakan jawatan 146 staf akademik sejak 2009 kerana dikatakan tidak berpuas hati dengan kepimpinan Naib Canselornya, Tan Sri Dr. Ghauth Jasmon (gambar).
Mereka yang meletak jawatan melibatkan profesor, profesor madya, pensyarah dan ahli akademik dari pelbagai fakulti yang sudah lama menabur bakti dan berkhidmat di universiti itu.
Presiden Persatuan Kakitangan Akademik UM (PKAUM), Prof. Madya Dr. Azmi Sharom semasa mendedahkan perkara itu berkata, antara yang meletakkan jawatan ialah 52 orang dari Fakulti Perubatan, 12 dari Fakulti Perakaunan, 10 Fakulti Sains dan 8 orang dari Fakulti Kejuruteraan.
Pada tahun ini sahaja, katanya, kira-kira 20 staf akademik meletak jawatan atas alasan yang sama.
"Berikutan itu, pihak pengurusan universiti telah melantik 576 pensyarah baru dengan 80 peratus daripada mereka dari negara lain seperti Bangladesh, Nigeria, Filipina, Sri Lanka, India dan Jordan.
"Pelantikan dibuat bagi tujuan penerbitan jurnal bahasa Inggeris demi mengejar rangking sehingga menganaktirikan pensyarah tempatan yang telah lama berkhidmat," katanya kepadaUtusan Malaysia di sini, hari ini.
Naib Canselor UM itu pernah mengeluarkan kenyataannya Mac lalu yang mengakui 'kegilaannya' meletakkan universiti tersebut dalam rangking 100 terbaik di dunia.
Usaha tersebut bagaimanapun kurang berkesan kerana rangking universiti tertua di Malaysia itu jatuh ke tangga 207 pada 2010 berbanding kedudukan 180 pada 2009.
Azmi mendakwa Ghauth turut memperketatkan proses dan prosedur kenaikan pangkat dengan memfokuskan penerbitan jurnal yang tersenarai dalam pangkalan data ISI dan Scopus yang kurang memberi tumpuan kepada penerbitan dalam bahasa Melayu.
"Tindakan ini menjejaskan perkembangan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu dan bercanggah dengan Dasar Pendidikan Kebangsaan yang menjadi tunjang pembinaan negara bangsa Malaysia.
"Beliau hanya memberi tumpuan kepada penerbitan jurnal antarabangsa tanpa mengira kualiti penyelidikan dan mutu jurnal semata-mata untuk mengejar rangking sehingga mengabaikan fungsi teras universiti untuk menyebarkan ilmu dan melahirkan graduan berkualiti," katanya.
Ghauth dilantik menjadi Naib Canselor pada 2008 menggantikan Tan Sri Dr. Rafiah Salim.p/s: Prof.Madya Azmi Shahrom adalah lecturer terbest fakulti aku! =)

 • Share:

You Might Also Like

2 Inspirasi Dari Pembaca

 1. eh kite pon budak UM!!

  memang da banyak sangat masalah UM ni...yuran, pentadbiran, student...sume bermasalah. nak kejar ranking, tapi makin lame, makin turun. student yang tertindas.

  ReplyDelete
 2. seriously, masalah gila skrg ni..

  bila pensyarah ramai takde, kelas pun banyak tergantung sebab takde lecturer. macam last sem, ada subjek aku tu minggu ke 7 baru lecturer. ko bayangkan macam mana kalut nak kejar silibus...

  sem depan pulak masalah kelas tak di offer sebab takde lecturer..aku dah lah nak final yr ni..aku nak grad tahun dpn..x nak extend!!

  ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

.