Wednesday, August 17, 2011

Siapa Boleh Bantu Aku Yang Buta IT Ni?

Salam semua



Malam tadi otak dah cair sebab dok kira markah korang *manually*. Huissh lama sungguh meninggalkan bidang ilmu hisab tu yang kira guna jari semalam. Kehkehkeh. Sekali imbas, aku dah macam cikgu yang sibuk dok kira markah student.  Don't worry semua aku bagi markah bonus tinggi-tinggi. Apa ada hal. Harta dunia wei. But for now, aku nak stop sekejap cerita pasal contest and its result. Sekarang ni aku kena mengaku, memang aku buta IT sikit. Sikit je, tak banyak mana pun. Jadi ada dua masalah yang melanda : 


Masalah Satu

Aku nak tanya lah kat korang macam mana ye nak link kan kita punya share link kat blog tu pada Fanpage kita di FB. Bukan private page kita. Faham tak? Kiranya sekarang ni kalau aku klik button share kat atas entry tu, dia akan terus publish ke FB private aku bukan ke fanpage. Sekarang ni aku nak ubah. Setiap kali aku like, dia akan terus ke fanpage. 


Masalah Kedua

Sapa lagi yang boleh tolong aku untuk ubah nombor kat Share tu. Semua entry aku seperti dah di set upkan bilangan share adalah 150. Segan aku wei! Sebab hari tu ada yang dah tegur. Kira cam perli lah. Jadi aku nak accurate number yang betul-betul share entry aku tu di FB mereka. 


Aku harap sangat ada yang sudi membantu. Bagi link tutorial ke, atau macam mana sekalipun lah. Sebab aku ni kalau suruh baca HTML code ni cepat mabuk. Allergic! Kehkehkeh. Harap ada yang baik hati di luar sana. Kerjasama korang amat dihargai. 


Terima kasih. 


10 comments:

  1. kalo yg probs 1 tu sy rase awk kena using fb as a page dulu kot...i think laa...kalo xjadi xtau la...plz jgn publish my komen..hihi *malu* =.="

    ReplyDelete
  2. kalo prob 2 sy pon xtahu gk..hehe...btw , jadi x yg prob 1 tadi tu? ^^

    ReplyDelete
  3. once fb share yang kite letak dalam blog kita..die akan terus share dalam akaun fb kita..untuk link kan ke fanpage..i'm not sure how to do it..maybe kene upgrade coding kot..I'm not sure..sorry can't help..kite biarkan yg lebih pakar komen..^_^

    ReplyDelete
  4. boleh ke bila kita like some entry publish kat fanpage? Tak boleh rasanya kot. melainkan tukar link account kat coding share tuh ***mungkin...mungkin***

    masalah kedua juga...tak dapat nk tolong...HEHE

    ReplyDelete
  5. Dapat! kena switch ke account fanpage dulu baru tekan button share!

    ReplyDelete
  6. mslh pertama x tau sbb x menggunakannya. hehe...

    masalah kedua, mmg tiap kali ada acc fb berbeza like entry kita, dia akan auto bertambah.

    cth skrg 150.

    esok ada sorang yg x pernah like, dia like. akn jd 151... dan stiap entry akn mcm tu..

    saya rasalah. xtau btul ke tak.

    ReplyDelete
  7. Hajat di hati ingin sangat nak tolong, tapi apakan daya Kak Nida memang kurang arif wahai yang arif (

    ReplyDelete
  8. cuba sygku tukar mcm dlm tutorial itew ini http://www.liyanaa.com/2010/05/tutorial-facebook-share-button-blogspot.html

    ReplyDelete
  9. eh sorry terpakai adik punya acc HAHAAAHAHA

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork