Saturday, October 22, 2011

Bangla Ini Cuba Songlap Duit Aku!

Salam semua

Baiklah, ini kisah aku minggu lepas sewaktu di Terminal Bersepadu Selatan (TBS). Aku harap korang berhati-hati lah ye... 

Sesampainya dari Johor, aku dengan akak aku lapar sangat. Jadi kiteorang pun decide nak makan kat food court TBS lah. Than, aku pun orderlah Set Pari+Sotong Bakar. Kat kedai paling hujung sebelah kanan tu. Nama kedai Sizzling & Claypot. Bangla yang jadi cashier ye. Aku tengok dekat menu tu, harga dia RM 8.90. Takde satu pun set yang harga RM 9.90. Harga set yang bawah dari RM 8.90 banyak. Tiba-tiba Bangla ni key in harga RM 9.90. Aku check balik harga aku, eh...betul RM 8.90. Tak kan ada tax kot? Aku pun terus lah tanya... 

Aku: Eh, apasal harga RM 9.90? Sini RM 8.90. Takde pun menu awak RM 9.90? *tak tau dia paham ke tak.*
Bangla: *tanpa tengok harga kat menu dan seperti dia pun dah jangka, terus dia tukar harga RM 8.90 sambil buat muka paiseh!*
Aku: Pandai-pandai je nak cilok seringgit. *dahlah tak mintak maaf pun. Terus aku bayar dan duduk tunggu. Bangla tu jeling dan buat muka kurang ajar! Aku pun apa lagi, SNAP lah gambar dia kan....Padan muka!*

Tuuu muncung lepas kena tegur! kehkehkeh

Hangin aku satu badan. Nasib baik akak aku tenangkan aku. Tu pun aku masih dok bebel-bebel. Suka hati dia je nak naikkan harga. Seringgit tu... Kalau seposen, ada maaflah kan. Langsung tak cakap sorry. Buat muka lagi ada lah. Sebab terang-terangan dia nak menipu. Makanan memang takde yang harga RM 9.90. Lepas tu, kalau betul dia tersalah, at least mesti dia check kat menu, untuk confirm kan harga. Tapi nampak dia macam plan nak tipu.  

Contoh macam makcik aku, dia belanja my whole big family around 30 orang makan. Makan dinner kat kedai seafood biasalah kan. Makan pakai set-set jugak. Bayangkan lah tiba-tiba bil datang, total cecah RM 700. Terkejut beruk semua orang kan. Than, beberapa makcik dan pakcik aku pergi dekat cashier (Orang Kelantan-Siam), suruh check balik semua. Harga yang dia letak tak masuk akal dengan portion hidangan wei. Last-last, lepas re-check. Cuma RM 300++ je. Korang nampak jauh beza. Punyalah nak untung cepat kan. Tauke kedai tu siap mintak maaf bersungguh-sungguh. Siap merayu-rayu supaya jangan hebohkan kes ni dekat kawasan sekitar. Tau takut.... Kalau ikut hati aku, dah lama dah panggil Karam Singh Walia. 

So, hati-hatilah ye. Lagi lagi yang order ramai-ramai atau banyak-banyak. Check satu-satu. Kalau tak clear, tanya. Jangan senang lenang je dia nak tipu dan makan hasil usaha kita. Aku pasti ramai yang dah kena kes macam ni kan? 


p/s: Memang ramai orang nak cepat kaya dan ambil kesempatan! Ceh. 




26 comments:

  1. wahh.. melebih2 plak bangla ni.. pasal mkn pun nk tipu..

    ReplyDelete
  2. Sekarang ni buat apa pon kena hati hati kannn =..="

    ReplyDelete
  3. skrg yg keje blajang tabir kt kedai makan ke kedai roti ke semua nak org asing. haih~

    ReplyDelete
  4. selalu kena kat mcd dekat ngn pudu raya tuu...kekdang tu balance kita dia ta pulangkan..even 30/40 sen.. ermm..

    ReplyDelete
  5. hover mamat nih...bygkan kalau org yg jenis tak cek sgt macam daku nih...mak aihh..kalo 10 org yg beli dah 10hengget 'komisen' die dapat..pheww...thnks 4 sharing this

    ReplyDelete
  6. Kat kedai mamak pun kena hati2 jugak....

    -kunjungan balas dan follow

    ReplyDelete
  7. sayang!!!

    gilew lah mat bangla tu..rasa nak kasi dia makan penyepak jerk..dasar tamak duit orang! eiiii!
    tak sangka ada jgak kes camni..lain kali nak hati2 lah bayor makanan..kn sekarang ni,semua kedai,mat bangla ada...damn!!

    ReplyDelete
  8. Kalau dah sehinggit sorang, satu hari 100 orang gi makan kat situ.. Cepat kaya mamat bangla tu.. *sigh

    ReplyDelete
  9. biasa la..owg asing nie kalau dtg negara kita belagak mengalahkan macam kat negara dye..huh..benci..ikowt sedap rasa jek..tetibe ter-emo plak..hehehehex..=)

    ReplyDelete
  10. amboi3 sedap je dia wat mcmtu .

    ntah2 sis org yg keberapa ntah yg terkena ..

    # banglaa betul . bb

    ReplyDelete
  11. hamboih. banyak cantik muka dia, tu baru sorang dia nk songlap. tah2 kat luar dah lebih 100 org dia songlap. untung la dia. hampeh.

    ReplyDelete
  12. Salam...

    Mak uih... seringgit tu... jahatnya dia.

    Kak Nida pula terbalik, masa makan kat KLIA dulu, harga makanan semua belas-belas ringgit.. tapi bangla yg jadi cashier tu bagi harga rate staf..hehe, so tak sampai ler sepuluh ringgit...rezeki....

    ReplyDelete
  13. sepak laju laju mamat bangla nih kang...dtg tmpt org wat t**k pulak...
    eeeeeee geram geram geram

    ReplyDelete
  14. @syakey: tu la pasal. macam lah orang melayu dah takde kan... semua nak murah.

    ReplyDelete
  15. @azwa amani: fuhyooo banyak gak tu! lain kali cuba try mintak baki kita tu!

    ReplyDelete
  16. @alexa yussida: geramlah dgn orang yang amik untung atas angin ni~

    ReplyDelete
  17. @laskar pelangi: tu lah, kalau orang yang tak perasan mmg selamba je bayar!

    ReplyDelete
  18. @Azmira Yusof: tu lah. kita pun tak tau, mungkin ramai yang dah kena!

    ReplyDelete
  19. menyirap je baca entry ni..buka marah innanie tapi marah warga asing dasar bresett!

    coz mas pernah makan kat food court ts,sama kes..mereka ckp tax..so terpaksa diamkan jew la..hemm

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork