Friday, October 14, 2011

Jangan Update Blog Hari-Hari Kalau Nak Buffered Earning Dari Nuffnang?

Salam semua

Aku tak pasti sama ada teori ini tepat atau tidak tapi aku dah banyak kali mencubanya. Alhamdulillah menjadi. Kalau korang follow blog aku, aku memang langsung tak pernah bercerita pasal pendapatan aku melalui Nuffnang. Malahan aku tak pernah pun revealed berapa Buffered Earning aku dapat. Never! But, since this theory give a lot of benefit for the blogger, kenapa aku perlu diam dan simpan sorang-sorang kan? Lebih baik share supaya ramai-ramai dapat kebaikan mutual. 



Baiklah, dulu aku pernah utarakan persoalan macam mana blogger hebat boleh kekalkan jumlah pelawat sedangkan jarang-jarang update. Nak baca KLIK SINI. Tapi korang setuju tak kalau TIPS UNTUK DAPAT Buffered Earning yang sebenarnya ialah :

KORANG JANGAN UPDATE BLOG HARI-HARI!!!

Aku dapat tips ni setelah aku perhatikan corak dan kekerapan penulisan blogger-blogger hebat. Kalau korang perasan, Fatin Liyana, Cik Epal, Liyana Lunia tak update blog hari-hari. Aku sendiri pernah try. Lepas aku publish satu entry, aku biarkan selama 2-3 hari. Berjaya beb!!! Pernah sekali aku dapat naikkan kutipan sampai RM 26 untuk 2 hari. Tapi ada syaratnya.... KORANG MESTI MAINTAIN VISITOR BLOG KORANG! Sama macam Abang Ben pernah bagitau kat aku dulu. Kalau tujuan korang berblog nak kumpul follower, rajin-rajin update. Hari-hari. Jadi, bila dah ada follower, trafik ada hari-hari. Than, sekali korang publish, follower tetap masuk kan? Secara tak langsung, insya-Allah B.E akan melekat. 

Tapi kan korang, kena ingat satu benda... 

Tujuan asal korang berbloging adalah untuk apa? Adakah untuk keseronokan semata-mata? atau untuk duit dan pendapatan sampingan? Atau bagaimana? Semuanya terpulang pada diri korang. Bagi aku, blog adalah tempat aku berkongsi idea dan pemikiran. Duit adalah satu bonus. Kalau ada, Alhamdulillah rezeki. Kalau takde, Insya-Allah rezeki kat tempat lain. 


p/s: Ini cuma teori aku. Kalau nak cuba tak salah, tapi tak dapat jangan marah....Lagi satu, ini sekadar berkongsi idea. Untuk kebaikan bersama. Bukan nak berlagak atau apa lah kan...



26 comments:

  1. like like :)

    kita update bila terasa nk update je.. hihi

    ReplyDelete
  2. thanks for info.. anyway dh lama jadi follower awk..

    ReplyDelete
  3. Hai Fatin. Rindu kat Fatin. Bagi KC pun blog tempat berkongsi pendapat dan idea. Tp KC tetap updet tiap2 hari sebab itu cara KC isi masa lapang. Hihihi.

    Lg 1, kalau tak updet blog, KC rindu dan rasa mcm ada sesuatu yg tak kena. It's ok la tak da BE pun. Kepuasan dan keseronokan dlm blogging itu yg paling utama bagi KC. Bkn duit semata-mata.

    ReplyDelete
  4. wahhh..pabila si otai bgtau tips =D
    mekasih darling!

    lebiu lahhhh

    ReplyDelete
  5. ouh..gitu ye..fiza takde strategy..berblogging sukesuki aje..^__^

    ReplyDelete
  6. ye la kot.. skrg ne da jrg update blog, byk laa pulak nuffnang bg BE..

    ReplyDelete
  7. sebenarnya dalam jawapan yang paling mudah, nuff lebih memberi perhatian kepada blog yang trafiknya sedang2 saja.

    Belalang juga bercakap berdasarkan pengalaman belalang. nuff dulu dan skrg sgt berbeza. blog yg update entry sebulan sekali pun boleh lekat BE sampai 2,3 ketul...

    tp blog yg maintain update dngn trafik yg sangat hebat, begitu susah utk dapat BE.

    :)

    ReplyDelete
  8. Ieqa mmg jarang update blog, sbb busy. huhu
    But, I got a problem with nuffnang.
    Bile buka website nuffnang tu, Ieqa tak dpt buka my profile.
    So Ieqa tak dpt cek brape earning Ieqa. So sad and confusing :|

    ReplyDelete
  9. syaz dh xkesah sangat sal be ni sebenarnya. rezeki memasing kan?

    ReplyDelete
  10. wah...ini tips yg menarik! boleh dicuba...sy update entri kadang sehari sekali...

    ReplyDelete
  11. @Liyana: kita pun ikut mood. kalau malas, haish mmg malas btul kan!

    ReplyDelete
  12. @Zaza Zafran 귀여운: thanks zaza jadi follower kite.... ni sekadar teori je~

    ReplyDelete
  13. @kakchik@ella:agree wth u kc. keseronokan berbloging dan dapat kenal ramai orang dan kawan adalah kepuasannya. yang penting kita jadi diri kita utk berbloging bukan sebab duit shj

    ReplyDelete
  14. @laskar pelangi: kehkehkehkeh....awak perli letew~~ sapa otai??? kta ordinary lah awak. dia tu lagi otai tahap petai pnya!!!!

    ReplyDelete
  15. @Azhafizah[フィザ]:saje je fizah buat teori sendiri... sbb ada orang mmg jadikan blog punca pendapatan kan?

    ReplyDelete
  16. @NanaHazwanee:wah lepas ni boleh ah blanja makan bila cash out nuffnang kan?? heheh

    ReplyDelete
  17. @Belalang Hijau: stuju jugak dgn awak... kita tak dapat judge blog tu dgn tgk trafiknya shj kan....

    ReplyDelete
  18. @ieqa:cianya u dear, why dont u contact nuffnang. mungkin dapat bantu...

    ReplyDelete
  19. @syAzAnA:stuju dgn syaz, depends on our rezeki jugak...

    ReplyDelete
  20. @Santri T.P.I.N.I:cubalah mana tau jadi.. boleh blanje saya nti ye~

    ReplyDelete
  21. err tq 4 the tips n like this kakak :)

    ReplyDelete
  22. aku dpt be nuffnang walaupun tak update hari2, tp aku slalu bw, tarik traffik mungkin ni pun dikira.

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork