Wednesday, October 26, 2011

Potong Stim Betul Lah Kalau Jumpa Blog Macam Ni...

Salam semua



Aku memang dah lama gile tak berblogwalk. Jadi disebabkan hari ni macam damai je, aku pun berblogwalk. Tapi, memang potong stim betullah kalau blog korang macam ni....


1. TULISAN MACAM CACING KERAWIT

Aku ni dah lah rabun. Bila dapat blog yang tulisan macam cacing kerawit melingkar-lingkar ni, aku memang tak berapa gemar lah! Susah nak baca wei. Kalau boleh carilah font yang tak banyak bunga. Plain and simple. Sebab blog kan tempat kita berkongsi idea, jadi macam mana mesej kita nak sampai kalau tulisan tak boleh dibaca?

2. TAK MESRA PEMBACA

Ni pun agak pantang lah bagi aku kan, aku suka entry yang dia tulis. Suka gile kadang-kadang. Tapi bila scroll sampai habis entry, "Erk...mana button comment kau?" Kadang tu, aku siap klik Title Entry untuk full view, tapi masih takde. Yang banyak, link churp-churp dok blinking. Perh, memang terbantut niat aku nak mengomen. Kita buat entry untuk dapatkan feed back, tapi macam mana nak dapat response kalau entry tak mesra pembaca?

3. WIDGET MERAPU KELILING BLOG

Aku dah penah bebel pasal hal ni dalam ENTRY INI. Korang boleh bacalah. Malas nak bebel lagi. 


4. TAK RETI EJA

Dah ramai blogger tegur benda ni. Aku pun tak faham, adakah mereka tak reti mengeja atau saje menggedik. Menyampah nak mampus aku bila buat entry, wording cam "SHAYER GHASE SY CUMEYL SHANGGGGAAAAT!"  Please lah, please lah. Aku tak boleh terima wei. The whole entries pulak tu. Mabuk aku baca. Apa susah sangat ke nak eja perkataan dengan betul? Bukan ke BAHASA ITU CERMINAN BANGSA? Aku masih boleh terima lagi orang yang guna Manglish sebab blog bukan satu benda formal, tapi kalau dah keterlaluan macam tu, aku rasa sekali tu je lah aku pergi blog dia....


So far itu aje lah yang aku nak cakap. Bukanlah nak kata my blog is PERFECT. Tapi aku rasa kita semua kena berusaha untuk capai PERFECT tu. At least be the best. Jadikan blog ada nilai-nilai intelektual bukannya satu benda yang membazirkan masa. Happy blogging! 


39 comments:

  1. Blog saya takde ciri2 tu semua! :D (eh ke aku perasan sorang2!)HAHA!

    ReplyDelete
  2. ; Ye. saya sokong! tak suka tulisan cacing kerawit. wuhuuuu.

    ReplyDelete
  3. hehe, innanie mengamokkk hari ini..:P ape2 pon, saya setuju.!

    ReplyDelete
  4. lagi 1 kalau blog yg ada lagu.. waaa.. lagi pening nak baca tambah pulak dgn bunyi lagu, radio segala bagai..

    ReplyDelete
  5. Salam..

    Maaf Kalau Kak Nida nak mencelah, Kak Nida sebagai seorang guru kadang-kadang rasa sedih juga apabila ada insan jenis yang keempat itu.
    KAk Nida dapat lihat kemerosotan bahasa yang keterlaluan sejak arus teknologi ini melanda.. pasti golongon cendekiawan bahasa lebih risau tentang fenomena ini.

    ReplyDelete
  6. hakak - sila la walking- walking ke Anasyg ^^ followanasyg.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. yg no.4 tu akak mmg x berkenan

    ReplyDelete
  8. blog saya tidak sebegitu.harap2.haha

    ReplyDelete
  9. sangat setuju...so,amacam blog pelangi? ada macam list kat atas tak?

    huhu =.=

    ReplyDelete
  10. haha tu la kan? rasa macam nak cepat2 je keluar dari blog dia. muehehheheeh

    ReplyDelete
  11. setuju sgt..blog kena la mesra pembaca..kalo x, baik x yah buat blog kan..hehe

    blog ni sgt neat!suke lah!

    ReplyDelete
  12. setuju...rasanya kebanyakan yg mcm tu blogger newbie kot sbb tgh taksub dgn blog..nanti lama2 depa boring bru la nk blog yg simple2..kalau jumpe blog yg mcm ciri2 tu apalagi kita pakat2 bla jer..hehehe..

    ReplyDelete
  13. @Fay:yes, tu pun salah satu gak. pening je kan baca

    ReplyDelete
  14. @Nida:stuju dengan akak tu. bahasa yang digunakan budak2 sekarang agak keterlaluan. dah macam tak penah belajar bm plak!

    ReplyDelete
  15. @Lelord:geram kan akak dgn blog macam tu. rasa nak delet je entry tak reti eja dia tu

    ReplyDelete
  16. @salwaismail: btul tu cik salwa. malas nak stay lama2. buat semak mata je kan

    ReplyDelete
  17. @Norlida Ramli:yes, kemesraan bersama pembaca sangat penting!

    ReplyDelete
  18. @fieda: newbie sebab baru boleh dimaafkan, tapi kalau yang dah lama... tu masalah sikit

    ReplyDelete
  19. setuju sangat.. suka tukau2 bahasa tu tak besh la sis.. ejaan tu pun satu.. kalau guna singkatan masih ok lagi la.. ni tukar2 ejaan.. hmm..

    ReplyDelete
  20. sy paling tak suke orang tulis entry pakai bahase menggedik macam tuu . eyuuuuwwww . kan senang eja saya daripada shayewr .

    ReplyDelete
  21. Putri setuju.. heee.. blog Putri ok x?

    ReplyDelete
  22. mungkin dah jadi habit kot..sabar je la..tak suke pangkah lajulaju je ^_^

    ReplyDelete
  23. haaaa...ambekkk kena sejibik dari bakal lawyer :D

    ReplyDelete
  24. Hah betoooool! So apakata anda pergi ke blog saya. HAHAHA

    ReplyDelete
  25. hahaha...

    betul betul setuju sangat sangat

    ReplyDelete
  26. x suke yg widget2 tue..

    loading lambat..

    pnat nk tggu xD

    ReplyDelete
  27. shayerwww pownsss taqqq shukerw ayats gewdiqs2.... hahahaha.... macam hamfeh..

    ReplyDelete
  28. Yang nombor 1 & 3 tu, macam sy je tu. Haha... sedang memperbaikinya. Yang nombor 4 & nombor 2 tu, saya pun nyampah... Terima kasih ya bagi tips berguna ni. I like it :)

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork