Friday, November 4, 2011

Student Memang Selalu Dipijak-Pijak!

As Salam semua

Who you are to speak up? 

Aku menulis entry ni dalam keadaan yang memang aku tengah panas, padahal kat sini hujan lebat. Sejuk luar rumah, dalam hati aku tengah terbakar. Menyirap yang memang tak ingat. Aku sedih sangat bila ada pihak yang mempermainkan dan memperkotak katikkan hak student. Apa mereka fikir, mereka ada kuasa senang-senang ke nak pijak orang? Please think twice because Allah is always there to be THE BEST JUDGE! Aku naik angin dengan kolej aku sendiri... Kolej Kediaman Ungku Aziz, UM. Korang refer lah ye print screen ni sebab kalau aku nak cerita balik, boleh gugur jantung aku tahan marah...










 * maaf atas skala gambar yang tak betul.

So, korang dapat rasakan tak betapa tertindasnya aku rasa? Apa perasaan aku yang dah balik rumah dengan senang hatinya ni tadi. Aku sedih sangat bila suara pelajar diabaikan. Tak de langsung yang boleh berfikir keadaan dan masalah pelajar. Aku rasa betul-betul teraniya sangat. Geram tak usah cerita lah. Dan yang lebih buat aku panas, perkara sebegini dah berlaku dua kali!!!! Last sem, benda yang sama berlaku. Aku pum-pang-pum-pang kat opis pun... aku tetap kena bayaran tambahan. Jadi, masih perlu kah aku bersabar? Sebab tu lah aku betul-betul nak jadi lawyer. Sebab terlalu banyak penindasan yang berlaku di sekeliling kita setiap hari.

Kalau korang tanya aku, takut atau tidak... yes personally aku takut. Tapi bila aku fikir semula, kalau semua orang hanya tutup mulut dan tunduk, sampai bila-bila pun korang akan menangis senyap-senyap. Aku buat tu semua sebab aku nak mereka tahu bahawa setiap orang di muka bumi ni ada hak masing-masing yang perlu dihormati dan diberikan selagi ianya tidak melampaui batas dan keterlaluan. Selagi kau tak berikan hak tersebut, selagi itulah hak kau juga akan diabaikan oleh orang lain!


p/s: AKU TIADA KAITAN DENGAN HAL POLITIK KAMPUS. Tapi aku consider hak pelajar!
p/s: Aku janji dengan diri aku, sekiranya satu hari nanti aku ada di atas, aku akan tetap ada hati perut!




3 comments:

  1. same as my campus, kecewa dgn sesetengah pihak, sedangkan kita dikira customer diorg ble kite blaja dkt situ.

    ReplyDelete
  2. owhhh pihak U mmg kejam.. makcik cafe lg kejam.. patut tlg budak2 tgh belajar ni xde duet.. tp hentam makanan mahal2... hohoho..(ade kaitan tak dgn post di atas... ? hahhaa) just luahan perasaan... =))

    ReplyDelete
  3. memang nani..akak pun dulu selalu camni..tension giler...semua u same je kot..papehal mesti nak salahkan student walaupun sebenarnye itu salah dorang...

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork