Friday, December 30, 2011

Macam Gampang! Apa Tu?

As Salam semua

Kau orang pernah dengar tak orang cakap...

"Ko niey cam GAMPANG, dowh!"

Kau orang nak tahu tak, sampai sekarang ni aku memang tak tahu maksud MACAM GAMPANG tu. Adakah dia bermaksud yang baik atau tak baik? Sumpah, aku tak tahu! Bukan sebab bodoh. Tapi aku memelihara bahasa aku. Aku sayang bahasa aku. Tak payah nak tunjuk macho sangatlah kalau guna bahasa yang entah-apa-apa tu. Buat sakit telinga orang lain je mendengarnya. Kau tau tak bahasa itu cerminan bangsa? Jadi dengan bahasa kau yang macam tu, aku tak tahu kau bangsa apa. 

Kesian budak sekarang. Muka lawa, tapi takde bahasa! Haish....rugi je cikgu-cikgu mengajar bahasa Melayu dulu. Sedih Pendita Za'ba kalau tengok bahasa anak muda hari ni. Langsung hilang sifat hormat, sifat kemelayuannya apatah lagi. Sibuk meniru bahasa orang lain. Mengagungkan bahasa asing. Takde identiti langsung lah dan aku rasa bahasa kau tu tak cool pun... 


P/s: Aku nak suruh Kementerian Pelajaran wajibkan semua student BM dapat A!





15 comments:

  1. hehehe..wajib bm dapat A??hebak..



    marah melampau tu keluar bahasa yang kesat..

    ReplyDelete
  2. lepas nie pown kene ade undg2 untk blogger supaya jaga gaya penulisan dlm blog supaya tk mengguris hati sesetengah pihak....rasanya blogger hnya dr mata pown kena jg penulisan dlm blog....

    ReplyDelete
  3. tak tahu ape maksud dia tapi ditujukan kepada maksud yang tak baik.

    ReplyDelete
  4. @nur hafizah aKa eija: to my dear eija... well thank you so much sebab sudi datang BLOG HANYA DARI MATA. yes i do, selalu jaga penulisan saya and almost think twice before i post any entries. Biasalah waktu saya umur muda macam awak pun saya susah nak lapangkan dada untuk menerima teguran. tapi saya pujilah awak sbb awak berani ke depan dan tak guna nama anynomous untuk menegur. tahniah! saya harap cuba positifkan diri untuk menerima pandangan orang lain ye... it just my fair comment.


    p.s: "just my advice"

    tq!

    ReplyDelete
  5. tak tau betul ker tak...tak silap saya maksud gampang tu macam anak luar nikah la.... wallahua'lam

    ReplyDelete
  6. Perkataan GAMPANG tu tak bersalah sebenarnya.

    GAMPANG tu mengikut kamus bahasa indonesia yang saya cipta sendiri bermaksud SENANG.

    Contoh ayat : "2+2 berapa? Ahh ini gampang aja dongggg! Jawabannya sepuluhhhhh!"

    Yang salah guna adalah orang Malaysia sendiri untuk merujuk kepada konotasi negatif.

    Contoh ayat: "Kau ni dasar betina gampang!Aku lempang baru tau!"

    Sekian. Terima kasih.

    ReplyDelete
  7. fuh! bila lawyer berkata sentiasa bermaksud...hehe..budi bahasa dah kurang sekarang nie..

    ReplyDelete
  8. saya dah bace entry blogger name fizah yang kate sis gune bhse tak elok dlm penulisan,,wlupn sy jarang tglkn kumen tp sy mang suke bace blog sis,,stkt neh sy takde rase pown sbrg penggunaan bhse kasar dlm penulisan sis,,mgkn fizah tuh kene lebih untk cube memahami ape yg kite nak smpikn,,

    ReplyDelete
  9. kita serupa. fy pun tak faham juga apa yg dimaksudkan dengan cam gampang! >.<

    ReplyDelete
  10. salam kak... kak perkataan GAMPANG tu adalah bahasa ind0nesia... dan maksud GAMPANG ialah SENANG... saya tau sebab saya selalu juga teng0k sinetr0n... dari sinetr0n lah saya belajar bahasa ind0nesia... :)

    ReplyDelete
  11. gampang tu kalau nak tau ialah anak haram..tu bahse yg slalu di gunekan di perak

    ReplyDelete
  12. maaf menyelit gampang ni sebenarnya lebih kurang mcm 'ntah pape' cth
    "kau ni perangai cam gampang dowh"
    "kau ni perangai ntah pape dowh"..ntah pape tu dy boleh jadik mcm2 bgantung pda situasi.,cam bangang..shit, and biasanya more too silly and perkataan ni bukanlah teruk pun dy hnya sebahagian drpd gurauan kasar..Nmpak teruk bagi golongan yang terlalu menjaga bahasa n terlampau skema dan tak semestinya bljar bhsa2 mcm ni bm tak dpt A..peace ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. gampang/gam·pang/ a 1 mudah; tidak sukar: berbicara itu -- , yang sukar adalah mengerjakannya; 2 enteng; remeh; sepele: itu adalah persoalan -- , tidak perlu kita bicarakan sekarang;-in indonesia

      Delete
    2. gampang/gam·pang/ a 1 mudah; tidak sukar: berbicara itu -- , yang sukar adalah mengerjakannya; 2 enteng; remeh; sepele: itu adalah persoalan -- , tidak perlu kita bicarakan sekarang;-in indonesia

      Delete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork