Monday, January 31, 2011

Rezeki Musim Hujan!

Salam semua

Alhamdulillah, rezeki datang lagi. Moga lepas ni makin mencurah lah rezeki aku. Sama mencurahnya macam air hujan yang turun kat bumi Johor ni. Petang tadi, aku diumumkan sebagai salah sorang pemenang untuk MISZ ELLA CONTEST.

Hadiah yang aku dapat ialah........jeng, jeng, jeng!!!!

TARAAAAAAAAAAA.......






eh..eh... bukan..bukan.... hadiah ni bukan milik aku. Aku just dapat saguhati je... Hadiah grand kat atas tu untuk Prince & Princess!!!  Aku punya hadiah worth RM 40 - RM 60. Bangga ni.... banyak tu!

Walaupun kempunan lah jugak nak pakai perfume Georgio Armani ni kan... tapi tetap bersyukur sebab persaingan memang sengit. Semua peserta memang berbakat dan kreatif! Aku antara yang bertuah.Well, terima kasih banyak-banyak pada Kak Chik sebab sudi pilih Adik Coklateyes ni sebagai salah sorang pemenang. Adik Coklateyes doakan, moga rezeki Kak Chik semakin bertambah dan buat lagi contest GRAND macam ni.... 



* untuk senarai penuh para pemenang MARI DATANG BLOG PURPLE KAK CHIK!




Mari Sama-Sama Doakan Rakyat Malaysia Di Mesir.

Salam semua



Terkejut jugak aku bila dengar berita pergolakan di Mesir yang semakin serius dan menjadi-jadi. Daripada berita yang aku baca, banduan terlepas semakin ramai dan keadaan sangat-sangat tidak terkawal. Apa yang aku bimbangkan ialah nasib rakyat kita kat sana. Maklumlah, ramai kan yang sedang menuntut ilmu di bumi Anbia tu.

Aku harap sangat, kerajaan kita bertindak dengan cepat dengan menyelamatkan rakyat kita kat sana. Kawan-kawan aku pun ramai yang ke sana. Aku bimbang dengan keselamatan mereka. Dorang menjadi mangsa keadaan. Kerajaan perlu bawak dan kumpulkan mereka di Kedutaan Malaysia.

Daripada apa yang aku tahu, connection mereka dengan dunia luar dah disekat. Internet dan talian telefon dah di block. Semakin susah kan? Macam mana agaknya khabar mereka. Aku harap kita semua dapat doakan keselamatan mereka disana sebab daripada BLOG SOLIHIN ZUBIR ada pelajar Malaysia yang dah dirogol di Mesir oleh banduan yang terlepas. Kesiannyaaaa!!!

Ya Allah, kau lindungilah sahabat-sahabat aku di sana. Lindungi mereka daripada bala bencana dan selamatkanlah mereka untuk pulang ke tanah air tercinta demi keluarga mereka! Amin....


UNTUK TERUS MENYOKONG & DAPAT KAN MAKLUMAT TERKINI :

sila KLIK " Selamatkan Pelajar & Rakyat Malaysia di Mesir"



Saturday, January 29, 2011

'Pondan' Pakai Shawl di Bukit Jalil

Salam semua

Aku dah start cuti ni untuk Tahun Baru Cina + Mid Sem. Break sekali. Memang kerja menimbun, tapi blog tak akan aku lupa okeh. Wajib untuk jengah dan update apa yang patut. Buat masa ni aku ada plan nak cantik kan blog tapi aku masih survey lagi, mana-mana pihak yang bleh renovate blog aku ni kasi gah sikit. Tacap mana penting kan... 

Becerita pasal cantik, dalam dunia ni kalau boleh semua benda kita nak nampak cantik dan bagi cantik kan. Cantik dengan perempuan lagi lah sangat sinonim. Tak boleh pisah. Takde perempuan pun yang nak nampak buruk di mata orang lain. Macam-macam yang sanggup dilakukan untuk nampak cantik dan sempurna. Bagus. Sangat bagus... aku sendiri suka pada kecantikan. 

Cuma kadang-kadang, ada jugak yang menghias terlebih-lebih. Semalam bila aku naik bas di Bukit Jalil untuk balik ke Johor. Mak oi... aku sampai berpaling 3 kali melihat sorang budak ni. Punya nak pastikan dia ni laki ke pempuan.  Umurnya aku rasa lebih kurang aku kot... dan aku pasti dia jugak student macam aku sebab dari gayanya yang pakai shawl dan outfit yang trendy. Silap, SANGAT TRENDY. Hinggakan aku rasa outfit yang dipakai tak sesuai untuk dia naik bas, dengan shawl, kain kembang, pashmina bagai, belit sana belit sini, boots, bag, accesories kat tangan, kepala, gantung kat leher dan segala macam lah. Colours? Jangan cakap.... pelangi pun kalah.  Cuma yang lagi bertambah aku tak senang adalah make-up dia. Pada pandangan aku, budak perempuan tu lagi cantik kalau kekalkan natural beauty yang dia ada. Tak perlu lah letak eye-shadow sampai 13 kaler, merah pipi 4 inci tebal, bulu mata 5 kaki panjang. Cukup dengan kecantikan asli dia. Bila dia pakai make-up sampai cam tu... looks weird. Kira sekali pandang orang tengok dia punya solekan cam mak nyah pun ada padahal dia perempuan tulen. Tak ke naya tu? ... sampai ada 3 orang mamat sebelah aku ni... selamba je dia cakap kuat-kuat... 

" Mati-mati aku ingat bapok!  Setakat naik bas je kan. Pakai t-shirt dengan jeans pun dah lawa."

" ada sapa-sapa nak amek i jadi model shawl?"

Aku cuma dengar, tengok dan gelak kecik je. Sebab, aku pun bukan lawa mana. Tapi manis tu ada lah kot! hahahaah.... well, aku rasa kalau nak melaram tu tak salah, tapi biarlah kena gaya dan tempatnya. Sebab kalau salah gaya, dah nampak janggal. Kan lebih cantik natural beauty tu... berhiaslah untuk mereka yang berhak... lagipun, less is more. So, pasni tak maw make-up tebal-tebal sangat ek... takut nanti jantina anda diragui. 

Thursday, January 27, 2011

KITA ADA ANTARA HOTEL TERKOTOR DI ASIA - Wat???-

Salam korang

Aku dah habis kelas... dan dah cuti ni! yeeehaaaaa.... tgh pikir esok je nak balik Johor pukul 9 pagi. Disebabkan holiday, aku percaya kot ramai yang dah plan nak berjalan ke sana dan ke sini kan. Jadi ni aku ada sesuatu yang patut dikongsi bersama korang. Wajib baca okey demi kesejahteraan dan ke'heaven'an anda bercuti!

Satu survey telah dilakukan oleh sebuah laman web iaitu www.tripadvisor.com   mengenai kebersihan hotel-hotel di Asia. Yerlah kalau kita nak pegi bercuti, bilik hotel merupakan satu basic yang wajib kita dapatkan kepuasan. Kalau tak, tak bermaknalah cuti kita tu kan.... Apa yang menariknya, ada dua buah hotel kat Malaysia telah berjaya menempatkan diri mereka sebagai HOTEL TERKOTOR DI ASIA! wat!!! aku sendiri pun tak percaya. tapi realiti weiiiiiii........So kat sini aku bagitau korang k, apakah hotel tersebut supaya anda berfikir 38 kali kalau nak menyewa disitu.... (p/s: ni semua berdasarkan kajian kat laman web tu... jangan saman RM 6juta pada aku!)


Tempat Ke - 10 dalam carta:
HOTEL MAHKOTA, MELAKA


Dalam rekod, hotel ni dikatakan memiliki 4 bintang dan bertaraf antarabangsa. Tapi aku tak tau lah sejauh mana survey ni betul atau tidak dan dari aspek kotor tu dinilaikan. Menurut kajian tersebut,

Running tap water is yellowish brown.
















dan sebanyak 69% tidak merekomen hotel ni kepada pelancong! Aduhai.... macam mana ni? Mana tagline, "Melaka, Bandar dalam Taman" yang diwarkan? Kalau betul survey ni, boleh rugi hotel ni kan.


TEMPAT KE-2 dalam carta
CORUS PARADISE RESORT, PORT DICKSON


Wah tengok gambar dari udara cam kat Dubai kan... tapi bila kajian dibuat, amat mendukacitakan. Pun dikatakan sebagai hotel bertaraf 4 bintang. Jadi aku peliklah macam mana seramai 83% tidak mengesorkan pelancong stay kat hotel ni. Sebab paling popiler yang diberikan adalah ,

Wash basin with fungus and stains.








bilik air kat hotel memang perlu dalam kebersihan yang tip-top tau! takde sapa yang nak toilet yang kotor. Malu kot kalau ditengok pelancong. Lagipun, kalau ada fungus bagai ni, mesti bakteria pun banyak. Kan bahaya untuk kesihatan. Cemana ni makcik cleaner????

Jadi, pihak pengurusan hotel-hotel yang ada kat Malaysia ni perlu ambil berat segala survey dan pandangan pengguna hotel. Jangan amek remeh. Tengok, kalau dah sampai ke tahap ni kan payah. Mesti malu dan bagi impak buruk pada imej hotel korang. Bukan senang tau nak kembalikan kepercayaan orang kalau sekali dah terkena. Aku tak tahulah sejauh mana ketepatan survey ni, tapi macam aku kata tadi, benda ni penting. Lagipun, pelancong datang nak berehat dan luangkan masa dengan keluarga. Kalau dapat benda tak best, kesian kan.... Cam ni, payahlah Malaysia nak dapat pelancong lagi!

Untuk mengetahui carta yang penuh.... sila lah klik PADA LINK HOTEL TERKOTOR ASIA....

Wednesday, January 26, 2011

Aku Mahu Template Profesional by AizStories

Salam korang!

Aku nak join contest best ni, sangat-sangat best. Dan kalau korang berminat atau perlukan pengubahsuaian kepada blog korang, silalah join sama ye... dan yang penting... make sure korang klik LINK kat bawah ni....





Contest ini berlangsung pada 
25 Januari 2011 - 31 januari 2011

1. Boleh follow blog AIZ,  kalo korang taknak terlepas update contest nih. 
* ( AKU FOLLOWER AIZ KE 81)
2. Korang kene wat sticky post dekat muka depan blog korang.
3. Sticky Post tersebut, korang tuliskan mengenai taste korang.
4. Maksud AIZ, taste design blog yang korang mau.
5. Tuliskan sebab mengapa korang join contest ni juga yek..
6. Dalam entry korang tu mesti tampal poster contest ok.
7. Photo contest leh copy
8. Done. lepas korang siap, tinggalkan link korang kat ruangan komen AIZ

Dan sebagai memenuhi syarat 3 & 4  yang ditetapkan AIZSTORIES,


Aku TASTE dengan template blog profesional yang : 


1. VINTAGE 

Kekemasan dan keunikan template vintage memang dah lama menjadi kegilaan aku. Kebiasaannya vintage dikaitkan dengan warna coklat, maroon, hitam, cream, merah & putih yang merupakan warna fevret aku. Dah banyak template yang aku gunakan sebelum ni yang biasanya berasaskan vintage. Tapi aku guna tak lama mana pun sebab tak kena dengan cita rasa aku. Aku nak kan template yang boleh buat orang terlekat dan terkenang-kenang blog aku. 


2. KEMAS 

Bagi part kemas pulak, tu merupakan satu perkara wajib untuk sesebuah blog. Kekemasan mengatur letak segala partition dalam blog memudahkan pembaca membaca setiap entry di samping mengurangkan pening kepala mereka mencari maklumat. Kiranya, aku nak template yang MESRA-PENGGUNA lah. Bila sesebuah blog tu kelihatan kemas, confirmlah dia pro dalam coding, photoshop dan segala macam tools yang diperlukan untuk membangun & mengindahkan sesebuah blog. Aku nak template cam tu.


3. HEADER YANG CATHCY

Bagi aku, header merupakan satu daya tarikan yang sangat kuat untuk sesebuah blog. Bukan senang nak dapatkan header yang boleh buat orang terngigau-ngigau. Header yang aku guna sekarang ni merupakan header yang aku buat sendiri. Just try je... sebab tak berapa hebat pun nak main photoshop tu.  Jadi, kalau lah ada yang sudi buatkan header free (dengan harapan menang contest ni!), aku nak sangat header yang super bombastic yang ala-ala comel gitu. Sedap mata memandang dan lain daripada yang lain. 


4. SHOUTBOX & KOTAK KOMEN YANG COMEL

Shoutbox & kotak komen  ni je lah yang bleh buat blogger dan reader berinteraksi. Dengan adanya shoutbox & kotak komen yang comel dan mudah digunakan, reader akan lebih tertarik untuk melontar pendapat dan idea. Selain tu gak, aku suka komen box dan shoutbox yang tak memerlukan pembaca isi details banyak sangat. Leceh kot... yang penting apa yang nak disampaikan tu dapat dibagitau kepada tuan belog. 


Aku rasa dah cukup dah aku terangkan TASTE AKU pada template yang cemana. Dan sekarang aku nak penuhi syarat ke 5 pulak.


KENAPA  AKU JOIN  CONTEST NI?

Sebabnya, contest ni memberikan hadiah yang sangat berguna untuk seorang blogger. Pengubah suaian template. Pengubahsuaian template ni akan bagi impak besar pada sesebuah blog tau. Sebab pemilihan template yang cantik, kemas dan bergaya profesional mampu menarik minat pembaca.  Selain tu,  contest ni jugak memerlukan bantuan dan sokongan blogger lain yang mana pemenangnya dipilih berdasarkan Top Referrer. Jadi, kerjasama daripada blogger lain sangat diharapkan. Secara tak langsung, hubungan sesama blogger bertambah erat dan semua akan mendapat kebaikan. Memang terbaiklah contest ni. Ada cara tersendiri untuk membantu sesama blogger!!! Sebab tu lah aku join! Jadi korang pun kenalah join sama! Baru meriah contest ni.... 

Tuesday, January 25, 2011

Dua Telur Yang Mungkin Korang Tak Tahu!

Salam semua

Best tajuk tu? hehehehe.... saja bikin gempak. Jangan pikir bukan-bukan yer anak-anak... Telur yang dimaksudkan adalah Telur-lah...telur ayam!! Bukan itu "telur" yer. So, jangan nak gatal muka happy sangat bila baca tajuk tu. Lagipun, entry ni takde kaitan dengan blog TELOR DIBASUH.

Okeh, aku tak berapa pasti sejauh mana kebenarannya... tapi korang MUNGKIN lah tak tau tentang kewujudan dua jenis telur kat Malaysia ni. Jenis yang first ialah TELUR PINDANG dan yang kedua ialah TELUR PADI. Ada sapa-sapa penah dengar atau tahu kewujudannya?

Kalau tak tau, tak pe... meh aku ceritakan ye...


TELUR PINDANG

Memula kenalkan dulu ngan Telur Pindang,

sumber: DAPUR TANPA SEMPADAN


sumber : google-lah

Aik, kenapa warnanya hitam? Bukan telur busuk ye... memang inilah kaler aslinya. Hitam-hitam si tampuk manggis korang, walaupun hitam tetap laris! Telur Pindang ni menjadi kegemaran orang Johor bila ada keramaian cam kenduri kahwin, pontong jambul dan berkhatan. Telur ni akan direbus dengan berbagai-bagai bahan dan daun contohnya laa (kalau tak salah), daun jambu, kulit bawang etc. Telur ni jugak direbus dalam waktu yang sangat lama. Berhari-hari kot. Tak sure pulak berapa lama.  Fungsi utama direbus cam tu adalah untuk ketahanan. Biasanya orang Johor ni, kalau buat kenduri mesti paling singkat pun 3 hari, jadi kalau guna telur pindang ni, boleh lah tahan lama sikit. Tak mudah busuk. Untuk masa sekarang ni, kalau nak kerja kahwin dah ada dah orang yang boleh kita tempah untuk rebus telur pindang ni. Harganya lebih kurang 80sen - 90 sen sebiji. Mahal memang mahal, tapi dicari orang....Rasanya, sedap dan tak memuakkan. 




TELUR PADI 


Mungkin ada yang tak pernah dengar pun namanya kan...






sumber: google-lah


Telur padi ni atau lebih dikenali sebagai Century Egg merupakan telur itik yang disalut dengan padi. Padi yang panas tu, menyebabkan telur padi ni kelihatan seperti jeli. Yang menariknya, telur padi tak perlu direbus untuk dimakan. Boleh makan terus lepas dikupas kulitnya. Dia lebih kurang cam telur masin jugak lah. Tapi, nak lebih sedap, telur padi ni dimakan dengan kicap, bawang dan lada digaul sama. Pegh, memang ngancam lah dengan nasi putih panas. Harganya pulak kalau tak silap aku lah lebih kurang RM 1.50 sebiji. Rasanya, lemak-lemak manis gitu. Yang macam aku ni jenis tak makan sambal belacan atau pun ikan kering, jadinya kalau tak de lauk sangat... telur padi ni lah gantinya. Balik ni aku plan nak cari telur padi lah.... sedapnya!!!!

So, amacam? Ada tak makanan pelik tapi sedap yang korang pernah makan? Share lah dengan aku. Sebabnya kalau aku pegi negeri korang aku boleh tahu... tak lah jakun sangat. Aku rasa, orang Malaysia memang unik dan kaya dengan makanan! 

Belum makan lagi? Baca entry ni dulu....

Salam semua

Selamat tengahari. Ni merupakan entry first aku daripada fakulti. Belum habis kelas lagi. Tapi ni ada gap lebih kurang 2 jam pun aku masih sempat berbloging... well, i'm really addicted with this blogging-thing! heheheh... korang laa buat aku rindu je nak bukak blog tau.

Disebabkan ni tengahari, korang semua dah makan tengahari? Mesti ada yang belum kan.... sama lah kita! Aku pun belum makan apa lagi, sarapan jauh sekali lah... Jadi, apa plan korang untuk makan tengah hari ni? Apa yang sedap untuk dimakan ek???

1. Nasi Putih + Lauk Pauk


Alamak, hari ni rasa macam dah jemu pulak makan nasi putih + lauk pauk ni. Hari-hari lauk dia lebih kurang je. Lagi pulak kat Fakulti aku ni, harga lauk ....mak oi.... bukan main mahal lagi. Kadang tu aku hangin jugak lah, sebab biasanya cafe kan ada harga student. Tapi ni kite ni dibantainya harga orang bekerja. Mau tak tercekik aku nak bayar. Pernah dulu aku beli nasi putih + cendawan goreng + sayur lemak nangka = RM 6. Kalau korang nak tahu lebih lanjut cemana gilanya harga makanan kat fakulti kiteorang, pegi jalan blog SI DIVA (perasan ni)!!!


2. Makanan Laju a.k.a Fast Food


Oh No No No! Please.... I need something yang mengeyangkan untuk jangka masa yang lama. Aku punye kelas straight ok dari pukul 9 sampai 5 ptg. Macam opis hour kan... Jadi, kalau setakat fries dan burger tu, cam tahan utk 2 jam je... lagi-lagi laa dah masuk hall yang maha sejuk kan.... mau perut bunyik lagi!

3. Junk Food



Pun aku rasa cam tak sesuai je... jajan bagai ni aku rasa cam celah gigi aku je. Setakat buat celik-celik mata dalam kelas boleh lah. Untuk tahan lama... tak kot....


Jadi, apa yang aku nak makan? Aku pun tak tau.... rasanya, aku dah rindu giler ni kat masakan mak aku. Maklumlah minngu ni di kira pre-break sem kan, so memang dah rasa aura rumah memanggil-manggil lah kan... dah kecur je air liur aku ni nak makan masakan mak aku. Mak aku terer masak ooooo.... semua mak memang pandai masak kan.... Oh, tolonglah cepat minggu ni berlalu...aku dah tak sabar nak balik rumah ni!

nasi minyak my dad resipi 

ketam goreng kari
dalca johor

ayam goreng madu
Tensionnya tengok makanan yang lazat dan sedap ni, tapi tak dapat makan.........T_T wohooooo Sori lah korang, kalau jiwa batin korang lagi tak terbendung akibat entry ni..saje je nak gurau!

Monday, January 24, 2011

Ada yang kurang pada majis perkahwinan mereka......

Salam semua




Aku tengok banyak blog yang update cerita perkahwinan antara Ayu Raudhah dengan Zaquan. Memang cun lah pelamin dan baju2 dorang. Tahniah ye pada pengantin. Memang hot.... comel je dua-dua kan. Moga kekal hendaknya...

Tapi....

dalam ramai-ramai dan banyak-banyak gambar tu, aku tak nampak pulak gambar Rita Rudaini. Hubungan Rita kira sebagai biras Ayu kan.  Aku just nampak suami dia je.... Aidil Zafuan. Setahu aku lah kan.... dorang masih suami isteri lagi kan? Aku tak berapa nak update sangatlah dengan masalah perkahwinan artis-artis ni sebab almost the same...




Jadi pada sapa-sapa yang berada di lokasi kejadian, yang ada ternampak kelibat Rita atau ada gambar Rita ke, janganlah simpan n peram je.. share lah sikit. Yer lah, mana lah tau, dengan terbinanya sebuah lagi masjid ni dapat menjernihkan sebuah sillaturrahim. Lagipun, aku rasa rindu nak tengok Rita Rudaini.... cun kan dia! Manis je... setaraf kot dengan Rozita dan Ayu! 

Well, ada sapa-sapa yang leh bagi info?

Sapa Ada Boifren? Best tak?

Salam semua



Best tak ada boyfriend? Hahahahaha! Soalan aku tak boleh blah kan? Mana taknya... aku rasa cam best je ada boyfriend. I mean someone who loves and take a good care of you. So sweet kan....  Rata-rata blog yang aku jalan-jalan kan, mesti ada letak cerita buah hati pengarang jantung dorang. Pastu kat sidebar tu, mesti letak gambar si dia. Bagi title, GULA  HATI, CINTA MATI, PENGARANG JANTUNG, MR.RIGHT, MR. NICE GUY and what so ever lah kan.... Fulamak..... jeles i nyah!!!Kadang tu, aku teringin gak rasa cam tu. Ada seseorang yang boleh jadi tempat mengadu masalah. Berkongsi cerita dan segalanya lah. Kira cam jadi sumber kekuatan kedua lah kan. Mesti seronok kan. Siries lah kawan, aku tak pernah bercinta! Admire orang penah lah. Tapi tak terkeluar pulak nak luahkan. Maklumlah, sedar diri kan... banyak kekurangan. Heheheheh.... Lawa tidak, kaya pun tidak, pandai jauh sekali lah, apa je yang aku ada? hahahah ayat aku pasrah ni! 

Tapi ada jugak yang cakap kat aku. "Ten, lebih baik hidup sorang atau berkawan je tau daripada sakit bercinta. Seronok memang lah, tapi tu time baru-baru. Nanti bila dah lama sikit, ada problem sikit. Payah ten!" Huuuu...ngeri jugak aku dengar. Ada yang sengsara ke bila bercinta? Ada yang menangis air mata darah ke bila bercinta? Aku tak tau.... aku ingat semuanya happy!

Walau apa pun, aku tetap bersyukur dengan mereka yang ada di sekeliling aku. Sentiasa memberi aku semangat dan nasihat. Menegur mana yang salah. Mendengar keluhan dan masalah. Pada aku, aku serahkan semua pada Pencipta. Insya-Allah jodoh ada di mana-mana. Cuma cepat atau lambat je kan. Tapi, aku teringin beb.... nak rasa feeling-feeling ni. Adoyai! Hahaahaha... tak lah aku melawak je. Aku tak lah desperate mana. Cuma kadang-kadang suasana yang menyebabkan kita pikir bukan-bukan. Aku okeh jer!

Untuk semua kawan-kawan aku yang dah berpunya, aku nak doakan korang kekal sampai ke alam perkahwinan. Dah dapat tu, jaga baik-baik tau. Yang penting, pandai-pandailah jaga diri dan maruah keluarga. Jangan nakal-nakal. Berkawan biar beribu, berkasih biar satu! 






Saturday, January 22, 2011

Cabutan Tangan Bertuah Cik Nico

Salam semua

Aku telah ditag oleh Cik Kamoo untuk join satu cabutan bertuah.... jomlah join. Mesti best kan kalau bertuah. Harapnya adalah tuah aku kat sini yer. Korang doakan ye!



Untuk maklumat lanjut, sila klik -


Untuk melayakkan aku join, aku nak tag -







so, guys n girls.... lets join this lucky draw! =)




Friday, January 21, 2011

Salah ke kalau guna "I FOLLOW U, U FOLLOW I"?

Salam semua


Aku rasa trend " I FOLLOW U, U FOLLOW I" bukan lagi satu benda baru kan dalam dunia blog. Semua blogger tau. Ada yang tak suka, ada yang mengutuk, ada yang mengeji dan ada jugak yang membenci. Walhal benda ni terus dilakukan oleh sesetengah blogger. Kenapa kah??

Dan kat sini, aku dengan rendah dirinya nak mengaku... IYER, AKU SALAH SORANG YANG MENGGUNAKAN CARA ITU SATU MASA DULU. Masa aku baru nak menapak dalam dunia blog ni. Baiklah, maafkan aku jika entry ni mengguris hati mana-mana pihak. Tapi, aku tampil ke depan dengan entry ni bukan untuk menghentam mana-mana pihak apatah lagi untuk bermusuhan. Cuma sekadar menjelaskan kenapa aku memilih cara begitu satu masa dulu. 

Bila aku baca beberapa entry yang meletakkan trend  I FOLLOW U, U FOLLOW I ni seolah-olah sebagai satu kesalahan jenayah siber atau satu dosa besar, aku sangat sedih. Sedih sebab "KESALAHAN" kami ni macam tak dapat dimaafkan lagi. Ada sesetengah blogger tulis, bila dorang dapat ayat cam tu kat shoutbox dorang, dorang  rasa TERPAKSA  untuk follow balik, tak pun  rasa BERSALAH sangat bila tak follow balik semacamnya, ayat I FOLLOW U, U FOLLOW I tu adalah satu ugutan. 

Biasanya trend ni digunakan oleh para blogger baru yang mana mereka masih mencari-cari lagi tapak dalam dunia blog ni. Aku percaya, takde satu pun blogger yang guna trend macam tu berniat nak jadikan ayat tu sebagai ugutan atau ayat mintak belas kasihan. Tapi apa yang kami harapkan adalah:


1. BLOGGER BARU MEMERLUKAN SOKONGAN BLOGGER LAMA

Iyer, betul dan sangat betul. Bila kita baru dalam sesuatu bidang, pastinya kita takde pengalaman. Kita memerlukan kata-kata semangat dan sokongan dari mereka yang expertise dalam bidang tu. Sama lah jugak halnya dengan dunia blog. Blogger baru memerlukan sokongan dari banyak pihak. Masa aku guna trend tu dulu, setiap kali aku tengok follower aku meningkat, walaupun seminggu tu baru sorang je yang follow, aku dah melompat-lompat gembira. Itulah tandanya ada orang yang sokong kita. Bukan untuk mintak simpati. 


2. BLOGGER BARU INGIN TAMBAHKAN KENALAN 

Dunia blog sangat luas. Boleh dikatakan kebanyakan remaja @ belia hari ni ada blog. Mereka ingin berkongsi apa sahaja cerita dan pengalaman. Malahan, daripada blog juga bertambah kenalan. Jadi, aku rasa trend tu bukan sekadar memberi peluang kita berkongsi cerita tapi bagi peluang kita kenal sesama blogger. Bila kita follow seseorang, apa sahaja yang dia update kita akan dapat tau kan... jadi dari situ lah kita mengenal antara satu sama lain. Bukannya sekadar nak memenuhkan ruangan FOLLOWER kat blog.


3. BLOGGER BARU PERLUKAN RUJUKAN DAN PENANDA ARAS

Aku tak tau lah macam mana para bloggers terkenal hari ni meningkat naik. Adakah mereka naik mendadak atau berperingkat-peringkat? Apa yang aku pasti, takde sapa yang TERUUUUUUUS KE ATAS. Mesti mendaki perlahan-lahan. Dan untuk mendaki perlahan-lahan tu, pelbagai benda perlu dipelajari. Perlu dilalui. Dengan siapa mahu belajar skill untuk mendaki kalau bukan dengan mereka yang pakar. Jadi, bila kita Keep In Touch @ follow-memollow, sedikit sebanyak kita akan belajar macam mana nak attract readers. Macam mana nak hasilkan enrty yang menarik etc. Tak ke kita sepatutnya bangga sebab, kita membantu sesama blogger? Kita dijadikan sumber inspirasinya.

4. TAK RUGI PUN NUFFNAG ANDA KALAU FOLLOW BACK!

Maaf sekadar bergurau, tak bermaksud yang lain. Sebab setahu aku, kalau follow back, takde rugi apa-apa. Nuffnang tak sentuh dan tak tipu apa-apa kan? Bukan macam sistem autoblogwalk tu kan?


KESIMPULAN

Apa lagi yang ada pada dunia blog kalau bukan FOLLOWER. Apa lagi yang mampu menaikkan nama seorang blogger kalau bukan FOLLOWER. Apa lagi yang nuffnang boleh bagi kalau bukan kerana FOLLOWER? Dan satu je, kalau yer lah ada yang tak gemar dengan trend I FOLLOW U, U FOLLOW I ni, tak yah lah nak mempersoalkan kredibiliti penulisan  blogger  tu. Janganlah menjatuhkan semangatnya untuk berblog sebab dulu pun awak macam tu... ZERO. Takde sapa yang baru terus jadi HERO!

p/s: maaflah kalau ada yang terasa @ tersinggung. Ini sekadar buah fikiran saya. Dunia blog ni kecik aja. Tak susah mana pun kalau kita membantu satu dan yang lain! Sekarang ni aku dah tak guna lagi trend tu. Aku just pegi lawat blog dia. Baca entry dia dan tinggal jejak dengan berkata " Salam, saya singgah sini. Feel free to visit mine too!"  jadi tak lah rasa ayat tu macam ugutan kan... 

Khas Buat Semua Cikgu & Bakal Cikgu.

Salam semua

Penah tak korang rasa down dengan jurusan yang korang pilih dekat universiti? Korang rasa down disebabkan persepsi masyarakat yang memandang serong pada kerjaya yang bakal korang peroleh kelak bila dah grad. Aku rasa ramai kot di antara kita yang mengalami nasib macam tu. Atau pun, yang lagi dasyat bila ada yang bertanya pada kita " Eh, nanti kalau ko grad, apa je yang ko boleh kerja ek dengan course korang tu?" Peh... kalau dah sampai cam tu laa, bukan sekadar hati je sakit beb...rasa nak toreh je mulut orang tu dengan pisau lipat. Sedap je mulut ko cakap ek? 

Aku terpanggil untuk buat entry ni bila aku baca satu post dari seorang CIKGU WANNABE yang bernama CIK MAS kat blog dia.... (meh baca apa luahan dia)---> PROFESIONALKAH BIDANG PERGURUAN?

Untuk Cik Mas dan semua readers kan... bukan bidang perguruan sahaja yang dipandang serong oleh masyarakat, malahan bidang guaman yang bakal aku lalui ni pun hebat jugak cabarannya. Cabaran daripada mereka yang berfikiran konservatif yang kata bidang guaman ni hanya akan membawa kita ke neraka. Mengucap panjang bila aku dengar sampai ke situ sekali mereka memandang bidang yang aku impikan ni. Masih aku ingat kot, masa tahun pertama. Waktu tu aku tengah dok study sorang-sorang kat surau. Tiba-tiba datang seorang senior yang mengambil bidang keagamaan kat aku. Pada mulanya kiteorang berbual seperti biasa sampailah part ni...

Senior: Tak takut ke ambil civil law?
Aku: Takut kenapa?
Senior: Yer lah, tak takut dengan api neraka? Peguam dan undang-undang ni semuanya kan boleh sebabkan seseorang tu dihumban ke dalam api neraka? (pandang aku serius)
Aku: (terkedu). Kak, setahu saya Islam tak pernah melarang atau mengharamkan kita daripada menuntut ilmu. Malahan menggalakannya lagi adalah. Undang-undang sivil jugak satu ilmu. Ilmu yang mengajar kita untuk berlaku adil dan macam mana kita nak tadbir dunia ni kalau takde undang-undang? Lagi satu, semua orang perlukan undang-undang. Undang-undang sahajalah yang boleh tegakkan hak seseorang. Even akak jugak satu hari nanti akan perlukan peguam macam saya ni sebab nak uruskan beli kereta, rumah, harta pusaka, tanah dan macam-macam lagi. Rasanya tak elok akak kata bidang impian saya ni macam tu. Selain daripada ilmu hitam, takde ilmu yang akan bawak kita kepada neraka. Semuanya terpulang pada diri dan niat kita. Kalau akak sendiri pun, amik bidang keagamaan, belum tentu akak akan ke syurga. Mana tau akak salah bawak bidang tu hingga menyesatkan? Tak mustahil kan? Sebab urusan syurga atau neraka bukan milik saya atau akak. Tapi milik dia.....
Senior: Akak tak bermaksud cam tu, tapi akak mintak maaflah kalau adik terasa. Betul apa yang adik cakap tu. Yang penting niat. 
Aku: Just senyum je.....

Kalau korang kat tempat aku, mesti korang rasa semacam je kan dengan akak tu. Dan untuk pengetahuan korang jugak, ini bukanlah situasi pertama aku berhadapan dengan orang sebegini. Malahan ada jugak saudara mara aku sendiri yang memperlekehkan bidang impian aku ni. Aku bukanlah orang yang nak berbalas-balas, tapi aku akan ingat setiap butir dan setiap orang yang memperlekeh bidang aku ni. Aku akan buktikan bahawa satu hari nanti, BIDANG "NERAKA" ni lah yang korang perlukan untuk bantu korang. Aku tetap akan bantu mereka. Insya-Allah. Selagi mampu...

Pada Cik Mas, tak perlulah risau dengan pandangan masyarakat terhadap bidang perguruan tu. Hanya mereka yang berfikiran kolot je yang tak menghargai pengorbanan seorang guru. Pada saya lah kan Cik Mas, kalau jumpa orang cam tu... Cik Mas sound je direct! Cik Mas tanya kat dia, hari ni dia boleh membaca tak? Boleh mengira tak? Kalau boleh, tanya dia sapa yang ajar dia kenal huruf dan nombor? Tanya dia siapa yang ajar dia macam mana nak jadi seorang Manusia? Dah semestinyalah kan jawapan dia CIKGU! Masih tak nampak lagi ke betapa HEBATNYA bidang perguruan ni?  Maaf kalau aku nak sebut sesuatu ni ye.. aku harap takde pihak yang memanipulasinya. Ayat ni aku dengar daripada salah sorang guru aku masa kat sekolah dulu:


HEBATNYA SEORANG GURU ADALAH KERANA DIA BOLEH MENUKARKAN 
"SEEKOR LEMBU KEPADA SEORANG MANUSIA" 


Imam Ghazali pun tabik spring pada cikgu tau!

Sebenarnya, semua bidang @ jurusan yang kita ambil kat universiti ni ada cabarannya yang tersendiri. Macam tu jugak bidang perguruan. Hidup kita sebenarnya tak lari dari berguru ni sebab hari-hari kita belajar. Last but not least, kita manusia takde hak untuk menghakimi seseorang apatah lagi bagi mereka yang banyak berjasa. Jangan kerana mitos dari orang tua atau pandangan serong masyarakat menyebabkan kita terpaksa mengikutnya juga. Betulkan lah persepsi kita!

Jadi pada semua cikgu atau bakal cikgu, teruskan niat murni anda mendidik anak bangsa. Kalau dorang banyak cakap, jangan risau...sini ada lawyer... hehehehe




Tak Kan Hari-Hari Nak Sama Jer?

Salam semua.

Pagi Jumaat yang mulia ni kan..... sejuk je rasa. Hari ni budak sekolah dan mereka yang kerja, akan kembali seperti biasa kan? Jadi semuanya, Selamat Belajar dan Selamat Bertugas. Semoga hari ni lebih baik dari semalam. Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk bernafas di muka bumi ni.

Hari ni lepas solat subuh tadi, aku terus lah online dan search 'motivasi' kat You Tube. Bila cerita bab motivasi, sapa lagi motivator terkenal kalau bukan Dato Mohd Fadzillah Kamsah kan.... dalam siri tu dia kata, cuba fikirkan sesuatu perubahan yang kita nak buat agar hari ni lebih hebat dari semalam. Wah, mendalam ni... bagus!!! Memang inilah yang aku sedang usahakan.


Alhamdulillah, dua hari ni aku cuba untuk tak tidur semula lepas solat subuh. Aku bukak bacaan Al-Quraan atau zikir kat laptop than dengar lah.... rasa lebih tenang dan yakin. Dah takde dah serabut-serabut bagai ni. Malahan, aku jugak dah tak susah hati pasal keadaan ayah sebab aku serahkan pada Dia untuk 'menjaga' ayah. Tawakal. Itu yang paling penting. Semuanya kita rancang, tapi Dia penentu kita.

Semalam aku dengar Surah Ar-Rahman. Surah yang mengingatkan aku supaya jangan sombong dengan Pencipta. Daripada form 6 lagi, cikgu sejarah aku suka becerita tentang surah ni. "Maka nikmat tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?" persoalan yang patut selalu kita tanya pada diri kita. Bila ditenung balik, terlalu banyak rezeki yang Dia bagi, tapi kita sering lupakan Dia kan? Untuk hari ni, aku dengar surah Yasin dan surah Yusuf. Sedapnya bacaan imam ni....

Aku harap perubahan yang aku lakukan ni dapat dibuat secara istiqamah. Moga ada hikmahnya dan ada kelebihannya. Jadi, apa pulak perubahan yang korang fikirkan untuk hari ni supaya hari ni lebih baik dari hari semalam?



p/s: bukan nak menunjuk tapi nak ajak korang semua kepada kebaikan! =)

Thursday, January 20, 2011

4Nature KUAZ : Harimau Menangis Bila Diselamatkan! (Video Menyayat Hati)

Salam semua

Aku tengah semangat sangat nak memelihara dan memulihara alam sekitar kita. Bukan bermaksud seblum ni aku tak jaga, tapi sekarang aku semakin giat. Korang boleh baca entry aku ni, yang dari dulu lagi aku Nature's Lover!. Terbaru ni, projek aku ialah 4Nature anjuran JKP ADIN. Tema yang kiteorang pilih "Small Act, Big Impact". Malam pelancaran tu, WWF Malaysia sudi bagi talk pada Kuazian tentang harimau. Spesies yang terancam.



Talk yang Cik Syahaneem bagi sangat-sangat memberi kesedaran pada student. Mungkin kita semua tak tau kan ancaman yang dihadapi oleh seekor harimau. Harimau memang nampak garang dan seolah-olah mampu melindungi diri sendiri sebab ada taring dan kuku yang tajam, tapi manusia yang tamak dan selfish sangat kejam. Membunuh dan memburu harimau untuk dijul dagingnya, taringnya, kulitnya. Pemburu haram binatang liar ni gunakan jerat untuk tangkap haiwan. Dia menyiksa haiwan sebenarnya. Banyak yang aku belajar daripada talk WWF Malaysia. Bayangkan, dekat Malaysia ni sekarang cuma ada kurang daripada 500 ekor je yang tinggal. Dan sekiranya satu hari nanti harimau pupus, korang tau apa jadi pada dunia? Rantaian makanan akan putus dan menyebabkan alam sekitar tak seimbang akibat lebihan haiwan herbivor. Kalau korang nak tau lagi, bila harimau akan pupus, baca KOSMO ni

Paling tak boleh tahan, bila WWF Malaysia tunjukkan satu video yang sangat menyentuh perasaan. Seekor harimau yang diselamatkan di Hutan Belum yang mana telah 2 hari 2 malam tak dapat makanan dan minuman sebab kakinya terperangkap pada jerat. Luka pada kakinya dah sampai ke tulang. dan kalau korang nak tau kenapa sampai sekarang aku masih terbayang-bayang muka harimau tu, korang tengok video kat bawah ni sampai habis k....

video

Dan sebagai menyokong lagi usaha WWF Malaysia ni, aku gak dah menjadi ahli TX2. Ape pulak TX2 ni kan? Okeh, TX2 bermaksud Double The Number of Tiger.  Korang boleh join gak secara percuma kat WWW.TX2.MY . Banyak informasi dan bagaimana cara korang nak membantu WWF untuk selamatkan harimau ni. Untuk projek ni, Sazzy Falak merupakan duta TX2.  Aku gak dah tukar wallpaper desktop aku. Letak gambar anak harimau yang comel sangat! 




Jadi, kat sini aku nak seru lah pada korang supaya sama-sama sokong WWF-Malaysia menyelamatkan spesies harimau yang semakin pupus dan diburu. Kalaulah korang jalan-jalan, tiba-tiba nampak restoran yang sediakan makanan haiwan eksotik, orang jual haiwan-haiwan yang dilindungi, jangan takut! Korang boleh SMS atau call terus ke talian 019 3564194 iaitu Wildlife Crime Hotline. 24/7 dibuka. Jangan takut kalau salah sebab korang memainkan peranan korang. Itu yang paling penting. 

Percayalah, kita hidup kat bumi ni semua saling memerlukan. Manusia dicipta sebagai khalifah untuk mentadbir alam sekitar bukan merosakkannya. Selamatkanlah harimau kita! 

Tuesday, January 18, 2011

Lelaki Bukan Nak Seks Sajer! -tips untuk perempuan yang berpacaran-

Salam semua

Biasanya kalau sesebuah hubungan tu tak kekal, kita biasa dengar lelaki yang disalahkan sebab tak menuruti  kemahuan si perempuan.  Tapi pernah tak seorang perempuan tu terfikir apa sebenarnya kemahuan lelaki? Mesti korang cakap, "lelaki?  mestilah nak seks kan!". No.No.Noooo...... apsal pikir gitu? ke korang yang nak seks sangat? Tak, lelaki bukan mahukan seks semata-mata. Aku bercakap ni bukan sebab aku nak back-up lelaki atau nak menjatuhkan perempuan. Tapi ni hasil daripada pembacaan aku daripada sebuah buku yang aku baca "The man-ip-ulator vs The wo-man-izer". 

Korang nak tau apa lelaki mahukan dari kita, wanita ni?





1. LELAKI MAHU SAMA SEPERTI APA YANG AWAK JUGA MAHU
sama seperti perempuan, lelaki sebenarnya mahukan sesuatu yang berbentuk perasaan dan emosi. Maknanya, lelaki juga mahukan penghormatan, kasih sayang, cinta, masa untuk bersendirian dan sokongan dari orang sekelilingnya. Cuma kadang-kadang mereka malu untuk meluahkan atas dasar ego dan macho. 

2. LELAKI SANGAT PERLUKAN PENGHORMATAN
bersesuaian dengan tanggungjawab dan title sebagai ketua yang dipikul, lelaki perlu dihormati. Hormat tak semestinya tunduk pada arahan dia. Guna otak jugaklah yer. Jangan pulak boifren korang suruh buat "bukan-bukan" korang ikut je. Hormat kat sini maksudnya, kalau korang berpacaran tu, segala keputusan atau masalah cuba bincang dengan dia. Jangan membelakangkannya. Sebab lelaki ni pun pandai tacing tau! 

3. LELAKI SANGAT DAMBAKAN PUJIAN
percaya tak korang bahawa lelaki sangat-sangat kembang bila dipuji? Tak caya g laa test bf korang. Walaupun benda tu kecik, tapi pujilah dorang. Puji dengan ikhlas tau. Jangan buat-buat pulak! Kang tak pasal je kena cerai! Pujilah kecekapan dan kehebatan mereka. Itu adalah lebih baik daripada korang membebel tentang kelemahan mereka. Bila mereka tak boleh buat sesuatu cam tak pandai masak ke, korang jangan kutuk tapi korang encourage dia untuk belajar. So sweet!!!

4. LELAKI NAK KORANG PUN MINAT APA YANG MEREKA MINATI
rasanya, ni paling senang kalau korang nak jaga hubungan tu. Orang kata, kalau kita minat sama-sama, mesti timbul kemesraan tau. Contoh cam lelaki ni suka bola sepak, walaupun kebiasaannya perempuan memang kureng lah minat pada bola, tapi korang jangan halang mereka. Support minat mereka. Kalau korang baik hati, join sama tengok bola. Atau pun, kalau tak join sama, bagi dia tengok dengan kawan dorang, tapi korang tanyalah pasukan mana menang, pemain terbaik etc. Mesti bf korang pun akan sokong apa yang korang minat jugak. Sebab kita tak halang dia dalam apa yang dia minat kan!

5. LELAKI PERLUKAN SOKONGAN DAN GALAKAN
Sebenarnya, lelaki ni dalam hati dorang tetap ada rasa takut dan gentar sebelum melakukan sesuatu. Jadi, lelaki memerlukan sokongan dan galakan daripada pasangannya. Sokongan yang positif lagilah menyebabkan lelaki tu semakin bersungguh -sungguh buat kerja dia. Malahan, dia akan rasa tenang je bila nak buat sesuatu dengan adanya sokongan seorang wanita yang dia sayang. Tak salah kan, kita menyokong mereka. Contoh cam yang gf KFCM (khairul fahmi)  buat tu.... tu adalah sebahagian daripada sokongan gf dia pada KFCM! 


Walau apa pun, dalam sesebuah hubungan ni, pada pandangan aku kita perlu memahami dan bertindaklah dengan guna otak. Setia pun penting. Kalau kita tak nak pasangan kita buat bukan-bukan pada kita, jadi janganlah kita buat bukan-bukan pada pasangan kita. Deal? Lelaki, let's spoke up your voice! 


p/s: aku just translate apa yang penulis tu tulis tau. aku sendiri takde pengalaman sebenarnya! hehehehe




Monday, January 17, 2011

Gua panas hati dengan mesin basuh kat kolej ni!!!!

Salam korang.

Hari Isnin, memang ramai yang under the blues kan? heheheh.... aku pun sama. Lagi pulak kat area UM ni, redup semacam je...seolah-oleh mengulit-ulit untuk terus berpelukan dengan selimut. aduh...masyuknya bantal dan selimut. 

Than hari ni aku bagun awal sikit dari biasa sebab nak basuh baju. Dah 2 minggu aku tak basuh baju kotor. Sebabnya, masa minggu pertama tu weekend aku kena balik Johor, emergency. Jadi tak basuh lah baju kan. Lagipun sikit je baju kotor time tu. Masuk minggu kedua. Amek kau dah menimbun dah.... Yang minggu kedua tu bukan aku tak nak basuh, tapi mesin basuh buat hal. Seminggu, RM 5 ditelannya duit aku. Masuk duit boleh, bila nak tekan button Start tak boleh. Menjerit aku dari tingkat 3. Berangin aku satu badan!

Kat kolej aku ni, cuma ada 3 bijik je mesin basuh. Apa punye kedekut ntah! Satu blok ni, budak seramai-ramai, gilir-gilir pakai mesin basuh yang 3 bijik tu. Kalau semua berfungsi entah lah jugak. Ini tidak, ada je masalahnya. Takdelah dalam satu masa tu, semua beroperasi dengan baik. Bayangkanlah kalau time nak cuti panjang. Berderet-deret orang nak basuh baju. Pelik betul aku. Tak boleh ke kolej ni sediakan satu bilik khas untuk membasuh baju. Kat situ letak lah 10 mesin basuh ke, barulah berbaloi dengan yuran kolej yang mahal nak mamp*s tu. Barulah student rasa "KEBAJIKAN" mereka diambil kira. 

buatlah macam ni, berderet mesin basuh. baru best! hari-hari aku basuh baju!

Haissh, memang sabar jer lah kalau duduk kat kolej ni. Time ni lah rasa rumah tu memang SYURGA. Takpelah, nak buat macam mana. Dah terpaksa duduk jauh dari rumah. Kalau lah UM ni dengan rumah aku setakat macam kat UTHM tu, memang aku say buhbye la kat kolej kan! heheehehehehe

p/S: baju telah dibasuh dengan jayanya. Cuma cuaca yang redup dan lembap, MELEMBABKAN lagi baju untuk kering!

Perlukan Pengacara Majlis? Kan Ada Aku!

Salam semua.

Kebelakangan ni, aku pun tak tau kenapa. Bila muncul tengah malam, barulah idea datang mencurah-curah nak update blog. Siang tu, memang Haaaarem laaa takdak idea langsung. Jadi, besenya siang hari aku akan study atau buat tutorial. Maklumlah, tak nak mengecewakan lagi kan....

Well, nak cite kat korang ni. Esok aku akan jadi pengacara majlis untuk satu projek kolej anjuran JKP Akademik dan Intelektual (ADIN) yang mana aku sendiri pun terlibat sebagai Timbalan Pengarah projek ini. Aku ditugaskan untuk jadi pengacara majlis. Than, sebagai persediaan, aku pun buatlah teks emcee sebab tak nak lah nanti masa majlis kacau bilau. Tiba aku janggal pulak nak buat teks emcee tu. Mungkin sebab dah lama kot tak buat teks emcee. hehehehe....dah nak pencen kot!

Bidang pengacaraan ni aku aktif dah lama jugak lah. Masa memula aku mengacara waktu tu umur aku 9 tahun. Darjah 3. Dan acara 1st yang aku kendalikan adalah sesi soal jawab subjek Sains masa kat perhimpunan mingguan. Masa tu, pergghh memang kaku lah agaknya aku ni. Ikut bulat-bulat teks yang cikgu aku bagi. Chuak? Jangan cakap lah. Memang dah kompem! Mana taknya, berinteraksi dengan budak-budak yang lebih tua dari kita. Student darjah 4,5,6 kot. Aku baru tahap 1 dah buat kuiz kat tahap 2. Tapi, dari situlah cikgu-cikgu aku mula nampak potensi aku untuk bercakap di khalayak ramai. 

Start daripada tu, tiap-tiap minggu perhimpunan mingguan sekolah aku yang kendalikan. Perkara ni berlarutan sampai aku ke Tingkatan 6. Kebanyakan acara dan majlis aku jadi pengacaranya. Kadang tu, aku rasa takut sebab mesti budak-budak tu jemu dengar suara aku tiap-tiap minggu. Balik-balik muka aku yang kendalikan majls kat sekolah. Dari perasmian sampai ke persaraan. Kadang tu, aku sengaja je buat-buat sakit tekak sebab nak bagi peluang kat orang lain untuk kendalikan majlis. Bagilah chance kat orang lain belajar kendalikan majlis. Aku sekadar tempat rujukan boleh. Tak kesa pun nak tanya apa je!

Mengacarakan majlis ni perlu skill. Yang paling penting kita kena cepat bertindak buat keputusan dan spontan. Dalam sesuatu majlis lebih-lebih lagi yang protokol tahap SULTAN punyer. Lagilah banyak kerenah. Ada je perubahan last minute. Kelam kabut aku arrange balik teks. Salah cakap, salah sebut mau huru hara jadinya. Tapi kita kena professional. Biasalah cabaran dalam bertugas kan.

Sepanjang aku jadi pengacara ni, ada beberapa pengalaman yang memang tak dapat aku lupakan lah. Pertama, masa aku tingkatan 6. Masa tu aku mengacarakan Program Perasmian Kelab Buku Teks Peringkat Kebangsaan. Perasminya Dato' Hishamuddin Tun Hussein. Yang paling bangga masa tu nak tau kenapa? Jabatan Pelajaran Negeri Johor tak nak orang lain yang mengacarakan majlis tu. Dorang tetap nak aku! Fuh.Fuh.Fuh..... Terasa Diriku Begitu Berharga kan! heheheeh! perassaaaaan!

muka chuak tu sebenarnya!

repek.repek.merepek

Yang kedua pulak, masa aku Tahun 1/ Sem.2 kat UM ni. Aku dilantik sebagai pengacara Dinner Kolej a.k.a  Mandeta 10'  kat Sunway Hotel & Spa yang mana dihadapan para VIP termasuk Naib Canselor UM dan Dato' Seri Ali Rustam sebagai perasmi. Gegar lutut wooooooooooo!!! Sebab tu lah pertama kali aku mengacarakan majlis kat hotel dan penuh dengan protokol. Alhamdulillah semuanya selamat. Takde yang kelam kabut sangat!

untuk satu program jalinan antara ipta (UM & UPSI)


Bidang pengacara ni sangat best tau. Korang boleh cipta keyakinan diri korang. Mengasah skil komunikasi korang dan yang paling penting, cara mengendalikan sesebuah acara tu. Pengalaman dan pembelajaran tu lah yang sangat berharga. Macam yang ayah aku selalu kata, " Ramai orang boleh cakap, tapi hanya sorang je yang boleh bercakap di hadapan ramai orang!" cewah!!!

So, pasni kalau korang perlukan pengacara untuk apa je majlis, majlis kawin, majlis hari jadi, majlis anugerah cemerlang, majlis cukur jambul, semua boleh! Korang boleh panggil aku. Insya-Allah harga berpatutan. Tak de demand punyer!!!! heheheh promote plak!



p/s: entry ni bukan berbaur ngada-ngada atau show off ye! nak share pengalaman je!!!! sapa tak suka, button X ada kat atas tu! 

Sunday, January 16, 2011

Final Episode : Aku Anak Yang Menyusahkan

Salam semua.

Memang betulkan, walau apa jugak yang terjadi pada si anak, mak bapak tetap terima kita. Sebab kita adalah anaknya, satu-satu harta yang mereka ada. Satu-satunya pelaburan akhirat mereka. Yang boleh menarik mereka masuk ke syurga dan begitu juga sebaliknya. Cuma kadang-kadang, anak-anak seperti aku ni haa yang mudah alpa dengan tanggungjawab. Terlalu leka dengan keseronokan dunia. Pada mereka yang cam 'blur-blur' je apa yang aku repek kan ni.... sila lah korang baca beberapa entry aku yang menjurus kepada kekecewaan.

Aku memang tak boleh nak tahan sesuatu benda tu lama-lama sebab nauri orang tua aku lebih kuat. Ada je yang dirasakannya sampai aku rasa sangat-sangat sakit menyembunyikan perkara sebenar. Dalam keadaan macam ni, aku memang tak boleh nak bersuara. Lagi pulak ayah tengah sakit. Aku tak nak dia rasa tertekan atau kecewa. Sebolehnya aku nak bahagiakan mereka. Jadi aku gunalah teknologi yang ada kan untuk terangkan keadaan sebenar dan macam mana kecewanya aku. Supaya mereka memahami. Memang perit sangat kot bila terpaksa meluahkan kebenaran. Tapi sampai bila aku kena berahsia kan? Jadi teruskan jelah walaupun dah macam nak mati rasanya!!! 

Aku hantar mesej pada ayah. Dengan harapan janganlah ayah jangan call terus. Bukan apa, sebab tak sanggup nak dengar suara kecewa. Aduh.... jantung ni rasa pecah-pecah dah... masa tunggu apa respon ayah aku.... suddenly, mesej masuk....


mula rasa lega bila diiringi kata-kata semangat.....than satu lagi mesej masuk....


menitik air mata jantan aku kot bila baca mesej ni. Aku dah kecewakan dia, tapi doa dia tetap untuk aku. Apa lah aku ni kan. Anak yang macam mana agaknya? Anak yang mengecewakan orang tua---itu aku! 

PEGUAM HEBAT. no offence. memang itulah yang diimpikan. Bukan aku sorang tapi seluruh ahli keluarga. Berat tanggungjawab dan amanah ni. Semangat aku ada surut dan pasangnya. Cuma aku kena survive. Ubah apa yang patut. Cara belajar, cara jawab exam. Tapi yang penting keyakinan perlu kuat. Mak, ayah. Maaflah....kita tak sehebat Along. Tapi kita tak lah seteruk mana. Doa mak dengan ayah betul-betul buat kita tenang kat UM ni. Kita akan cuba kabulkan impian tu. Walau bergadai nyawa sekali pun.... demi kita semua....

Ok. fine. Nangis dah ni... Dah tak nampak keyboard ni.... Aku nak meraung sekarang. Korang! Please... jangan sekali-kali jadi macam aku. Selalu hampakan orang tua. Bahagiakan dorang sebab dorang dah korbankan segalanya untuk buat kita ketawa! 

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork