Saturday, December 31, 2011

Azam Tahun Baru? Jangan Hangat-Hangat Tahi Ayam Jer!

As Salam semua



Dah jadi resam, bila mula tahun baru masing-masing pasang azam dan impian. Dengan harapan, azam dan impian itu sebagai satu landasan yang memacu hidup kita supaya lebih fokus. Tapi ramai jugak yang semakin lama semakin lupa pada azam dan seterusnya azam dan impian gagal dilaksanakan. Jadi, ini ada beberapa tips dari pakar motivasi terkenal, Dato' Dr. Fadzillah Kamsah tentang tips merealisasikan impian dan azam kita.

1. BINA DIRI
- Persediaan diri ini penting. Kita perlu siapkan diri dari semua aspek. Mental, fizikal dan emosi. Kita sentiasa bersedia dengan sebarang kemungkinan yang bakal berlaku dan paling penting set kan minda dalam mode positif supaya kita tetap dan fokus pada azam kita. 

2. MATLAMAT JELAS
- Matlamat yang dibina perlulah jelas. Contohnya "Aku nak dapat 4.00 flat semester depan!". Kita perlu spesifik matlamat tu. Bukannya, "Aku nak dapat pointer lebih 3". Matlamat yang spesifik telah terbukti menyebabkan minda dan hormon kita lebih terangsang dan memfokus pada matlamat tersebut seterusnya dapat membina sendiri kekuatan dalaman diri. Matlamat juga perlulah realistik. Supaya kita benar-benar yakin ia boleh dicapai. 

3. GUNA KELEBIHAN SENDIRI
- Setiap manusia ada kelebihannya dan jangan persiakan kelebihan yang Allah bagi. Kelebihan itu boleh menjadi satu momentum untuk diri kita lebih maju dan bergerak ke hadapan mencapai azam. Malahan kelebihan diri akan meyakinkan diri kita dan jangan sekali-kali memandang rendah diri sendiri. 

4. SENTIASA INGATKAN DIRI
- Manusia mudah lalai dan lupa. Jadi, untuk merealisasikan sesuatu azam, kita dinasihatkan untuk sentiasa mengingatkan diri kita tentang matlamat kita itu. Kita boleh gunakan persekitaran kita sebagai 'jam penggera' untuk ingatkan diri kita. Jangan malu dan hebohkan tentang matlamat kita boleh membantu kita lebih fokus dan kuat menghadapi sebarang kemungkinan atau cabaran. 

5. PERCAYA, YAKIN & BERTINDAK
- Kita mesti percaya dan yakin dengan matlamat kita. Seterusnya bertindak dengan bijak untuk merealisasikan matlamat tersebut. Keyakinan tu jugak bergantung pada doa dan tawakal lah pada Allah. Perancangan yang hebat, matlamat yang jelas, tindakan yang bijak dan disusuli tawakal akan membuahkan hasil. Insya-Allah. 


Aku sendiri harap aku dapat realisasikan azam tahun 2012 ni serta tak mudah mengalah. Segala cabaran adalah untuk kekuatan dalaman . Semua orang ada kekuatan tersendiri dalam dirinya. Salam tahun baru! Semoga kita semua diberikan rezeki dan dipanjangkan usia! Amin. 



p/s: Ingatkan diri aku jugak. Nanti ada orang kata, aku selalu keluar entry mengutuk je! Heheh

Full Video Maharaja Lawak Mega Final | Osbon Memang Legend!

As Salam semua



Memang terbaik. Osbon menang!!! Tahniah. Legend lah! Lagi-lagi Abon. Terbaik sangat. Haaa mesti ramai yang menanti videonya kan... Jangan risau, kat sini semua ada....






p/s: Jawa rules! 




Silakan Join!!! "Mini Give Away: TQ Followers" by Blog Hanya Dari Mata

As Salam semua

* entry lekat-boleh-cabut-cabut! Scroll down untuk stalk blog ini* 

Aku nak launch satu Mini Give-Away. Hadiah yang aku nak bagi ni adalah barang yang aku sangat-sangat suka dan sayang. Kalau nak tau, aku sekarang tengah obses dengan Leopard Print. Apa-apa je barang yang leopard printed, di mata aku ia sangat seksi dan menampakkan ke-eksklusif-annya. Seriusly! Ni semua sejak bff aku hadiahkan INI masa awal semester hari tu. Terus aku fanatik bila nampak leopard-printed-thing terus nak beli. Meroyan. Sekarang ni pun, desktop laptop dan handphone aku bubuh leopard-print. Sexxxay siot! Jadi tanpa membuang masa, mari aku introduce hadiah yang bakal pemenang miliki. 


 - 2 X Leopard-Printed Cosmetic Bag 
inspired by ELLE  





- 5 Blog X Blog Review @ Blog HDM





- 1 X Eksklusif Custom Made Satin Shawl
(follow &like FB sponsor)



- 2 Set Hair & Body Care La Source Series
by Crabtree & Evelyn
(follow & like FB sponsor)



Syarat-syaratnya mudah

1. Buat entry tajuk "Blog Hanya Dari Mata Mini Give-Away :TQ Followers!" & link ke blog HDM
2. Follow blog HDM & letakkan gambar hadiah seksi tu.
3. Tag 2 orang blogger lain yang hot, sexy dan baik serta 'paksa' dia join G.A ni. *kehkehkeh
4. Tinggalkan URL di komen entry ini
5. Doa banyak-banyak, nama anda ada ONG! 

Tarikh tutup : 31 Disember 2011 (Sabtu) , Jam 12.30 tengah malam
Penentuan Pemenang : Tangan bertuah aku *sebab Random.Org selalu tak sayang aku. Jadi tak mau guna!*

Mudah tak? Mudah tak? G.A ni pun bersempena dengan pencapaian blog aku yang mencecah 2000 orang follower pada hari Isnin lepas. Jadi ni adalah sebahagian daripada sesi penghargaan aku pada semua. Walaupun  nilainya kecil jika dibandingkan dengan sokongan yang korang berikan, tapi aku ikhlas untuk menghargai korang. Nanti ada rezeki lagi, aku bagi lagi hadiah yang lebih menarik! Janji!!! 

Jadi, jangan lambat-lambat untuk join ye. Aku harap ada yang sudi untuk join. Sebab kalau kurang dari 30 orang, aku fikir nak batalkan lah G.A ni. Tak meriah! So, cepat promote kat blog korang untuk join Mini G.A ni! Selamat Mencuba & Semoga Sukses! Happy Blogging ye.... 


p/s: Nangis sebab cosmetic bag tu sangat meragut jiwa aku!



Friday, December 30, 2011

Jangan Takut Komen Entry Blogger Lain!

As Salam semua



Ada banyak tunjang utama untuk meletakkan sesebuah blog itu bagus dan berkualiti. Yang biasa orang ukur adalah dari segi bilangan followernya. Sebab itu adalah salah satu ukuran yang jelas dilihat terpampang pada blog selain daripada hits dan page view. Sebenarnya ramai di antara kita yang masuk ke blog orang lain hanya membaca entry dan kemudian pergi. Kita takut untuk memberi komen dan pendapat. Lebih-lebih lagi kalau blogger tersebut adalah blogger hebat letap letup. Kita akan rasa kerdil dan persepsi kita adalah "Alaa...mesti dia tak pandang komen aku ni!"  Tahukah korang, komen pada entry ada banyak kebaikannya?

1. MEMBERIKAN PENDAPAT
- Dah nama pun komen kan, semestinyalah pendapat korang yang dilontarkan. Bila kita habis baca sesuatu entry, mesti punya ada pandangan kita sendiri. Macam mana kita menerima entry tu. Adakah positif atau negatif atau biasa je. But for sure, mesti ada yang terlintas kat kepala kita. Betul tak? Jadi apa kata, luahkannya supaya dapat share sama-sama.

2. BERKONGSI PENGALAMAN
-Kadang-kadang entry yang blogger tu tulis sama macam yang pernah kita lalui. Haa jadi inilah masanya untuk sama-sama share pengalaman korang. Mana tahu, pengalaman korang dapat membantu si blogger dan memberi idea kepadanya. Kata orang, pengalaman itu kan guru dalam hidup!

3. GET NOTICED
- Salah satu cara nak mendapat perhatian adalah melalui komen tau. Lagi-lagi kalau komen-komen yang membina macam INI, lagi tuan blog akan bagi perhatian. 

4. BERMESRA
- Ramai blogger sependapat dengan perkara ni, dari berbalas-balas komen lahirlah kemesraan. Bila dah mesra, mesti kita boleh jadi kawan baik dalam alam maya. Kalau tak percaya, kau boleh baca entry aku yang INI dan INI. Jangan takut, cuba je letak komen kat entry-entry mereka. Insya-Allah mereka mudah mesra.  

5. RASA DIHARGAI
- Kau tau tak macam mana perasaan penulis entry bila lihat ada komen yang dilemparkan pada hasil entry nya? Bangga sangat wei! Siries. Kalau aku lah, aku gembira baca komen berderet-deret apatah lagi kalau satu entry beratus yang bagi respon. Gembira sebab entry kita berjaya disampaikan pada orang lain. Haa tu lah seronoknya! Bangga. Tapi aku belum pernah lagi dapat komen ribu riban cam FL, Irine Nadia, Cik Epal, Yuyu mahupun Nisa Kay. 

6. SUMBER TRAFIK 
- Betul. Lagi-lagi kalau komen korang tu mendapat perhatian dan sangat bernas, silap-silap tuan blog buat entry khas lagi untuk korang sebagai tanda penghargaan. Haaa kan dapat trafik dari situ. Untung..untung..


Sebenarnya aku tak nafikan, memang ada blogger yang pilih bulu. Hanya melayan komen blogger-blogger yang sama taraf dengan dia je, tapi korang jangan lah give up. Ada jugak pendapat yang kata, setiap komen perlu dibalas, well itu terpulang pada tuan blogger. As long as dia publish, thats mean komen tersebut telah dibacanya dan dia acknowledge dengan kewujudan si pengomen. Kalau aku kan, aku akan terjah blog komentator aku tu. Haaa... barulah seronok kunjung mengunjungi sekali! 



p/s: Mulai hari ni, aku pun nak rajinkan diri komen-komen!

Mudah Melenting Bila Ditegur? Janganlah Begitu!

As Salam semua



Biasalah tu, kalau tak iya-iya memang ramai orang melenting bila ditegur. Memang susah untuk kita bukakan hati dan lapangkan dada bila mana kita ditegur. Lagi tambah dasyat kalau orang yang menegur tu mulut makan cili api sekilo. *aku tak tahan pedas*  Bertambahlah tak dapat terimanya tu. Tapi, rileks. Jangan cepat naik angin. Rasional sikit.


Bila orang menegur kita, itu tandanya orang sedar akan kewujudan kita. Orang memerhati kita dan yang paling penting orang sayang dekat kita. Supaya kita tak lalai dan terus melakukan kesalahan. Umur muda adalah waktu terbaik untuk dibentuk. Bukannya memberontak dan marah tak tentu pasal. Iyer, kadang-kadang orang tua pun bukannya betul sangat. Tapi sedarkah korang, wahai orang muda kenapa orang tua membebel menegur itu dan ini? Sebab orang tua tak nak kesalahan atau kealpaan yang mereka lakukan dulu berulang lagi. Mereka dah lalui zaman anda tu... sebab tu mereka dah tau selok belok, pahit maung zaman muda hari ni. Kelak korang jugak yang rugi... 

Aku sendiri menegur dengan cara yang aku rasakan cukup tapisannya. Bukan senang-senang aku nak publish satu entry tu. Fikir baik buruknya. Kesannya pada orang lain. Persepsi dan penerimaan orang lain. Maklumlah, penerimaan kita terhadap satu-satu benda berkait rapat dengan cara dan suasana kita dibesarkan. Namun, manusia mana yang sempurna. Kita tetap memerlukan pandangan, kritikan dan sokongan orang lain untuk menjadikan diri kita at-least-perfect! Malahan untuk pengetahuan kawan-kawan blogger yang lain, entry-entry aku semuanya bersifat fair comment. Iaitu tak menuju spesifik pada mana-mana individu. Aku lebih suka talk it as generally. 

Aku dulu pun susah bila orang kritik kita macam-macam. Tapi time by time, kita akan realize yang apa yang ditegur dulu tu betul. Banyak kebaikkannya bila orang tegur kita. Bukannya orang tu tegur saja-saja kasi sakit hati kau, tapi menegur sebab nak kau jadi manusia. Jadi, rasionalkan diri anda bila ditegur. Mana yang kau boleh terima, kau ambil. Mana yang kau tak suka, kau buang je lah. Yang penting, jadikan diri kita berkualiti luar dan dalam. Baru boleh maju! Maaf lah ye kalau ada yang berkecil hati...


Tambahan: Baca entry balasan DISINI. *Still wondering, entry aku mana satu yang ada bahasa kasar melampau ye sampai Eija takut terpengaruh... hmmm....


p/s: Khas buat adik manis Eija Terima kasih sebab selalu singgah Blog Hanya Dari Mata dan letak link saya di blog anda dan ENTRY INI. Thanks. 

Macam Gampang! Apa Tu?

As Salam semua

Kau orang pernah dengar tak orang cakap...

"Ko niey cam GAMPANG, dowh!"

Kau orang nak tahu tak, sampai sekarang ni aku memang tak tahu maksud MACAM GAMPANG tu. Adakah dia bermaksud yang baik atau tak baik? Sumpah, aku tak tahu! Bukan sebab bodoh. Tapi aku memelihara bahasa aku. Aku sayang bahasa aku. Tak payah nak tunjuk macho sangatlah kalau guna bahasa yang entah-apa-apa tu. Buat sakit telinga orang lain je mendengarnya. Kau tau tak bahasa itu cerminan bangsa? Jadi dengan bahasa kau yang macam tu, aku tak tahu kau bangsa apa. 

Kesian budak sekarang. Muka lawa, tapi takde bahasa! Haish....rugi je cikgu-cikgu mengajar bahasa Melayu dulu. Sedih Pendita Za'ba kalau tengok bahasa anak muda hari ni. Langsung hilang sifat hormat, sifat kemelayuannya apatah lagi. Sibuk meniru bahasa orang lain. Mengagungkan bahasa asing. Takde identiti langsung lah dan aku rasa bahasa kau tu tak cool pun... 


P/s: Aku nak suruh Kementerian Pelajaran wajibkan semua student BM dapat A!





Perempuan Jenis Apakah Kau Ini?

As Salam semua

Betul pepatah Melayu, "rambut sama hitam, hati lain-lain". Memang susah nak diduga hati orang. Didepan mulutnya manis sekali. Melihat matanya penuh simpati seolah-olah memahami apa yang dihadapi, tapi nun jauh di dalam hatinya penuh benci. Penuh dengan iri hati. Aku tak faham kenapa di dunia wujud orang yang macam ni. Orang yang berani menabur pasir dalam periuk nasi orang lain demi kepentingan diri. 

Layakkah orang sebegini digelar manusia? Bertambah pelik bila pelaku-pelaku yang sebegini adalah seorang perempuan. Bukan ke sepatutnya perempuan itu seorang yang mudah memahami. Melihat kesusahan orang dengan empati. Tapi dia... mencucuk jarum dan duri. Sabarlah wahai hati.... 

Aku kena kuat. Kalau aku lemah, semua orang akan lemah. Ini dugaan keluarga aku. Mungkin kau belum pernah merasainya. Tapi salah ke kalau kau cuba memahami apa yang kami alami? Janganlah pura-pura memberi belas ihsan tetapi kau lah sebenarnya orang yang penuh dengan racun. Meracuni minda dan  hati orang lain supaya mereka juga berkurang sifat belas ihsan itu pada keluarga aku. Iri hati kau tu membunuh aku dan keluarga aku! Kenapa perlu kau bertindak macam tu? Apa yang kau cemburu sangat dengan keluarga aku? Jadilah manusia yang berani, kita bertemu. Bukan main kotor cara orang penakut macam tu! Walaupun aku anak perempuan, tapi aku sanggup buat apa sahaja demi mempertahankan keluarga aku! Kau belum kenal kot siapa aku... Oh lupa, kau kan pengecut. Tak seberani aku menempuh dugaan hidup! 

Tak apalah, aku cuma mendoakan keluarga kau sihat walafiat, dilimpahkan rezeki dan dijauhkan dari segala kesukaran. Biarlah keluarga aku yang tanggung semua ni. Biarlah kami yang mengerti. Kerana kami adalah insan yang terpilih untuk dinaikkan darjatnya disisi Illahi. Aku tak perlukan simpati pura-pura dari kau. Aku percaya, hikmah Allah itu pasti...terima kasih sebab 'simpati' kau tu wahai perempuan talam dua muka! 



p/s: menangis dalam hati...






Thursday, December 29, 2011

Ciri-Ciri Lelaki Dambaan Wanita

As Salam semua

Aku bukanlah doktor cinta yang selayaknya berbicara pasal cinta. Tapi aku tulis entry ni guna akal yang waras dan kebiasaan yang kita dengar daripada mulut gadis-gadis. Well, aku rasa minat semua orang lebih kurang sama je. Basic thing mesti ada kan? Jadi, guys cuba tengok ni apakah ciri-ciri lelaki dambaan wanita! Fuh...Fuh...



1. TINGGI
- Kalau korang tanya dengan semua perempuan, dia mesti nak lelaki yang lebih tinggi daripada diri dia. Barulah dia rasa dilindungi. Lelaki tinggi itu selalunya digambarkan sebagai seorang yang tegap dan mampu memberi tempat perlindungan yang baik. Ini kredit ni untuk lelaki yang tinggi. Kira peluang cerah lah. Tapi macam mana pulak dengan lelaki yang rendah? Peluang dorag amacam? Don't worry! Mak aku kata, kalau suami lebih rendah dari isteri, maksudnya murah rezeki. Haaa, jadi lelaki yang rendah apa kata korang guna alasan tu untuk memikat gadis yang lebih tinggi dari korang. Hehehe.

2. TIDAK MEROKOK
- Rugilah lelaki merokok! Lelaki selalu kata merokok tu cool. Boleh pikat hati wanita, but the real situation it is not! Kalau korang perasan, bila seseorang wanita menjalin hubungan dengan lelaki, soalan pertama yang basic dia akan tanya "Are you smoking?". Jawapan biasa lelaki, "Yes, tapi sekarang I dah mula kurangkan!". Betul tak? Dan mulalah perjanjian dibuat. Tapi sampai kahwin pun tak stop smoking. So, kenapa masih terus merokok lelaki? Stop it now. Korang lagi nampak cool dan kacak tanpa rokok tu tau! Gunakan kekacakan semulajadi anda!

3. PANDAI MEMUJUK
- Perempuan memang selalu merajuk. Tapi kalau merajuk lebih-lebih, aku pun menyampah! Perempuan biasanya mesti nak cari lelaki yang pandai memujuk. Bukan pujuk gila-gila pun. Cukuplah dengan kata-kata romantis dan berlembut sikit. Bukan api dibalas api. Dalam pada pandai memujuk tu, sifat romantis kena ada sekali. Barulah cair hati perempuan tu! Ewah. 

4. ADA MASA UNTUK DILUANGKAN BERSAMA
- Perempuan suka lelaki yang berkerjaya. Sebab kerjaya yang bagus, sumber kewangan yang baik. *hehe* Tapi, perempuan tetap nak lelaki yang pandai bahagikan masa antara peribadi dan kerja. Tak kan lah setiap minggu tu perempuan je yang terhegeh-hegeh tanya "Bila awak free?". Sekali-sekala apa kata lelaki yang ajak keluar. Tanya soalan tu pada perempuan pulak. Barulah perempuan tu rasa diri dia penting dalam hidup si lelaki. 

5. KEMAS
- Sapa je lah nak lelaki yang serabai plus yang berbau badan busuk. Memang tak lah. Lelaki perlu sentiasa kemas barulah kelihatan kacak. Pakai perfume, rambut terurus, bulu-bulu muka pun mesti diurus jugak. Kulit  bersih, halus mulus. Lagi smart kalau kerja-kerja korang jugak kemas. Lagi cepat perempuan tu cair. 

6. KACAK ITU BONUS
- Perempuan takdelah memilih sangat sebenarnya. Kalau korang perasan, ramai je perempuan-perempuan cantik dapat lelaki yang muka biasa-biasa je. Tapi kenapa? Sebab pada diri perempuan, kacak itu bonus bukan semestinya. Yang penting kena ada karisma sebagai bakal suami yang baik. Barulah dia rasa terjamin hidup dengan lelaki tu. Another part kan, perempuan suka dengan lelaki yang ada mata dan bibir yang seksi. Ouch! *ini fakta, bukan aku yang cakap ye*

7. BUKAN PEMARAH & PENGONGKONG
- Pemarah memang paling perempuan tak suka. Apatah lagi yang suka mengongkong kehidupan perempuan. Ada lelaki yang jenis semua benda nak kena report kat dia. Sampaikan masa bersama kawan-kawan pun dia sibuk nak amik tahu. Perempuan rimas dengan cara macam ni. Jadi, lelaki buatlah macam main layang-layang. Lepas-lepas, kemudian slow-slow tarik. Get it loose sayang! 


Wah. Pandai je aku list downkan kriteria ni. Sebenarnya, apa pun yang diidamkan, it start from ourself. Hati kita kena baik dan ikhlas menerima seseorang tu dalam hidup kita. Kata orang kalau dah suka, busuk pun wangi. Ini cuma sebahagian daripada perahan otak aku je. Kalau nak tambah boleh. No hal. This is just a basis thing. So, good luck guys!

p/s: Aku rambang mata nak letak gambar lelaki hensem. Ouch!

Wednesday, December 28, 2011

Perangai Seorang Blogger Tegar

As Salam semua

Apa korang rasa bila hidup sebagai seorang blogger ni? Happy? Penat? Menakutkan? atau biasa-biasa je. Dunia blog hari ni memang membangun dengan pantasnya. Ramai yang dah ada blog. Meluah perasaan, berkongsi cerita suka, duka semua dalam blog. Kat sini aku nak list down beberapa kriteria atau perlakuan biasa seorang blogger tegar. 


1. TIME MAKAN
- Kau akan jadi orang paling lambat makan. Sebab utamanya, kau nak snap dulu makanan yang terhidang tu. Tak kisahlah kat rumah atau kat kedai. Apatah lagi kalau makanan tu memang special. Kau mesti amek gambar makanan tu dari setiap sudut. Yang lagi dasyat, bukan makanan kau je, makanan kawan atau ahli keluarga kau sekali disnapnya. Nak masuk blog katanya! 

2. KELUAR JALAN-JALAN
- Kau mesti dah siapkan segala perkakasan untuk entry di blog. Kau charged handphone, digital camera semua supaya tak kong bateri. Kalau nak travel lama sikit tu, brodband dipastikan dah bayar, laptop dibawa, charger semualah. Kiranya kalau ada masa terluang memang kau akan update blog dulu. 

3. APPEARANCE
- Kau dah jadi macam public figure. Lagi-lagi yang memang blogger retis tu kan. Kau kena pakai elok-elok. Makeup cantik-cantik. Lagi-lagi kalau kau pergi shopping complex. Kau memang tak boleh pakai selekeh-selekeh. Yerlah, bila kau jumpa blogger lain for sure lah dorang nak amek gambar dengan kau. Kau kan blogger femes. So, tak kan nak muka serabai masuk blog. Ye dak? 

4. BF/GF/KAWAN-KAWAN
- Yes, bf atau gf korang serta orang yang rapat dengan kau turut mendapat tempias publisiti. Malahan, secara tak sedar korang akan mempengaruhi mereka untuk sentiasa berpakaian cantik dan kemas. Sebabnya, segala aktiviti korang dan mereka akan direkodkan dalam blog. 

5. TENGOK BLOG DULU BARU FACEBOOK
- Korang memang dipanggil blogger tegar bila mana korang akan check atau jenguk blog dulu barulah beralih kepada facebook. Sehari tak bukak blog rasa tak complete je hidup! Fuh....kritikal ni. Aku sendiri macam tu sebenarnya. Blog sentiasa memanggil-manggil aku! Cewah...

6. PEKA DENGAN SEKELILING
- Habit baru korang ialah pantang nampak benda yang pelik sikit ke, atau yang lain macam sikit ke, mesti korang nak ambik gambar dan masukkan dalam blog. Korang akan sentiasa peka dengan keadaan sekeliling korang sebab manalah tahu dari situ boleh menjana idea untuk blog kan? 


Heheh. Kelakar jugak kadang-kadang bila jadi blogger ni. Korang ada macam tu tak? Semua benda kita nak masukkan dalam blog kalau boleh. Tapi sebenarnya memang seronok pun dunia blog ni. Dunia yang membolehkan korang berinteraksi secara mesra dengan orang lain walaupun orang tu tak pernah korang jumpa. Pada aku tak salah semua tu, asalkan kita tahu batasan dalam berblog dan batasan dunia maya ni. Pandai-pandailah bahagikan masa antara real life dengan virtual life. Ada masa kita kena jadi 'manusia sebenar'.  Selamat berbloging semua! 


p/s: Senyum sendiri je...

Kalau Tak Mampu Nak Makan Tutti Frutti, Yoghurtlicious Pun Ok!

As Salam semua

Kalau kau pernah baca entry ini dan ini, aku rasa korang mesti dapat faham perasaan aku. Mana taknya, selamba ajer cikgu tu menayang kan. Sungguh aku geram menahan nafsu. Walaupun TF ada dekat je dengan kawasan UM, tapi memandangkan poket kelihatan semakin menipis, makan telan liur sahajalah bila mana CPB post entry-entry menayang dia tu. Kata orang, kalau betul-betul nak sesuatu kenalah usaha. Jadi, aku pun cari alternatif untuk merasa jugak keenakan dan kelazatan serta kemanisan pencuci mulut alaf baru ni. Akhirnya jumpalah dengan Yogurtlicious! Yippie! 



Aku tak boleh nak comparelah kesedapannya dengan TF sebab aku memang tak pernah rasa TF. *ada sapa-sapa nak belanja?* Tapi kalau compare harga, aku rasa YL memang akan menang. Big size cup dia hanya RM 9 sahaja complete dengan 2 jenis buah, 2 jenis flavour dan tambahan satu topping hanya RM 0.60. Murahkan. Dia tak kira pakai gram. Itu yang seronok tu. Sebab kalau ikut berat, kita amek takut-takut. Melainkan, memang kau dah spent RM 50 semata-mata nak makan benda kiut miut tu. Untuk flavour pulak, ada 4 jenis. Originial- masam, Almond Honey *masa aku pergi dah sold out, mesti sedap ni*, Chocolate Lava dan Strawberry Love. Nak tengok mana aku punya pilihan? 


Penuh tak? Kalau kat TF berapa agaknya ye?
Aku amek topping waffle love tu. Hanya RM 0.60
 dan flavour Chocolate Lava + Strawberry Love
Buah pulak- Kiwi + Sea Coconut yang sangat manis. Peghhh!~~~
Kat YL jugak ada Smoothie. Pun sama, sedap yang amat. Harga juga berpatutan lah. Smoothie adalah yogurt  yang diblend bersama buah fresh! Rasa manis-masam dicampur. Dan kalau kau nak topping sekali pun boleh. Memang tak rugi. Sebab cup yang besar hanya RM 7 sahaja. Buah tu dalam portion yang banyak ye!

tu Smoothie Strawberry Watermelon! Fresh up~ 
Rasanya ok lah kan kalau setakat nak lepak-lepak chill out sambil makan benda ni. Sejuk je tekak rasanya. Nyaman sampai ke usus. Manis pun tak manis sangat, masam pun boleh tahan. Last but not least, nah ini gambar keriangan sambil berposing gumbira bersempena hari orang kaya katanya! Hahaha. 

tenten
seysey
Tambahan, YL ni aku jumpa kat Kluang. Berhadapan Kluang Parade. Orang KL, tak tau pulak kat mana nak jumpa YL ni. Kalau korang jumpa, bagitau ye.


p/s:  Sebenarnya buat sendiri pun boleh. Beli yogurt, beli buah fresh! Yummy~






Tuesday, December 27, 2011

Daripada Makan-Tidur-Makan-Tidur, Baik Kau Kerja!

As Salam semua

Haaa dengar sini mari-mari adik, akak. Aku ada berita sikit nak khabarkan kat semua. Bukan iklan berbayar, tapi kawan-kawan punya pasal, no hal lah. Ada sesiapa yang mencari pekerjaan? Maklumlah hari ni semua orang pakai duit! Kebetulan pulak, budak-budak sekolah lepasan SPM atau STPM pun ramai kan. Bukan tu je,  pelajar IPT pun boleh kalau nak mohon sementara cuti semester tu kan.  Apa kata daripada korang duduk melangok makan-tidur-makan-tidur, korang kerja. Aku nak promote satu jawatan kosong. Bekerja kat butik tau! Butik mana lagi kalau bukan butik KZ NABIHAH




JAWATAN KOSONG

TUKANG JAHIT / PEMOTONG KAIN

FULL TIME/PART TIME(JANUARI 2012)

GAJI: 
RM 350-800 SEBULAN

PENGALAMAN: 
TAK MAHIR TAK APA, TAPI KENA ADA BASIC MENJAHIT

LOKASI: 
BUTIK KZ NABIHAH @ KLUANG JOHOR 

BERMINAT???

HUBUNGI: Cik Bihah - 012 7032370 
atau @ http://www.kznabihah.com/


Haish, pakal je aku ni tak de basic menjahit... kalau tak, memang dah lama aku yang apply. Bagus apa masa cuti-cuti kita bekerja. Selain tambah duit poket sendiri, kita jugak boleh tambah pengalaman. Penting tu. Aku rasa kalau kerja kat butik ni, firstly mestilah pengalaman bisnes yang korang akan dapat. Handle customer, service yang baik dan berkualiti dan yang paling best mesti korang akan belajar macam mana nak jadi fashionable. Kalau ada pulak yang takut atau segan, haish jangan bimbang. Owner butik sangat tolerable ye. Friendly! Gerenti. Kalau dia dera korang, report lawyer meh! Kehkehkeh. 


p/s: Jangan lepaskan peluang menimba pengalaman beharga ni ye! 






Kepahitan Yang Menginspirasikan Kemanisan!

As Salam semua

Tahun 2011 bakal melabuhkan tirai. Sekejap je lagi. Macam mana dengan azam? Pasang baru lagi atau teruskan yang lama je?Kehkehkeh. Jangan give up! Itu paling penting. Kalau give up maksudnya kau dah kalah sebelum berjuang. Lagi kena boo. Jadi baik kau buat betul-betul azam kau tu. Kasi termakbul semuanya. Becerita pasal azam... hmmmm aku senyum sorang-sorang. Dalam hidup aku, aku rasa aku lebih suka panggil azam sebagai impian. Impian lebih dekat. Tak seserius azam. Tapi matlamatnya sama. Nak semua yang dihajati dapat dicapai. 

 Kalau korang tanya aku apa impian aku, for this time being aku cuma nak satu je. Aku nak ayah aku pulih seperti sedia kala. Kembali aktif dan ceria. Dah takde sugul-sugul dan muka masam mencuka. Hanya nak dengar ketawa, ketawa dan bahagia. Oh. Dah mula dah hati aku sayu. Sebak sekejap. 


Kalau korang nak tahu, dalam adik beradik aku... aku paling rapat dengan ayah. Kadang-kadang tu dulu, mak aku sendiri mintak bantuan aku sekiranya ada apa-apa hal terhadap ayah yang perlu dinasihatkan. Sebab bonding aku dengan ayah sangat kuat. Malahan, ayah jugak boleh terima dan dengar pandangan aku dengan hati terbuka.  Mungkin sebab tu lah, masa ayah sakit aku lah anak yang satu-satunya ada kat rumah. Allah sedang menguji ketabahan aku melihat orang tersayang terlantar sakit. Oh, sungguh aku yang terseksa. 

Masa ayah aku jatuh sakit, aku hilang punca. Aku buntu. Untuk beberapa hari aku menangis kat tepi koridor hospital setiap pagi. Bukan menangis mengenang nasib, itu namanya aku tak redha dengan ketentuan Allah, tapi aku menangis sebab aku rasa aku sangat looser ketika tu. Aku tak pandai nak berdikari. Aku takde tempat bergantung dan aku tak tahu macam mana aku nak survive dalam hidup tanpa ayah. Maksud aku, dalam keadaan keterbatasan keupayaan ayah aku. Sumpah, masa tu aku rasa aku anak tak guna! 

Tapi, salah sorang kawan aku nasihatkan aku. Dan nasihat dia betul-betul memberi semangat pada aku...

"Semua orang sayang ayah dia. Takde anak yang tak sayang ayah. Bila kita sayang seseorang tu, kita mesti kena uji. Adakah kita sayang dia dengan seikhlasnya atau bagaimana. Kalau kita ikhlas, kita kena redha.  Ini ujian untuk ayah kau tapi satu anugerah buat kau. Anugerah untuk jadi anak solehah! Anak yang berbakti pada kedua orang tuanya. Inilah masanya. Kau beruntung. Sebab aku tak dapat!" 

Aku menitik air mata bila dapat SMS dari kawan aku tu. Dia seorang lelaki. Yang telah kehilangan ayah sejak  kecil lagi. Betul apa yang dia cakap. Sekurang-kurangnya, aku berpeluang untuk berbakti pada orang tua dan merasa lagi nikmat kasih sayang seorang ayah tapi dia? Menumpang  kasih pada ayah tiri. Yang pasti tak akan sama. 

Entahlah, tak pasti bila penyakit ayah akan sembuh. Aku selalu sedapkan hati aku sendiri kata semuanya akan jadi ok. Esok atau lusa, tak kisahlah asalkan ayah sembuh seperti sedia kala. Sejak ayah sakit tu lah, macam-macam impian aku. Aku nak bukak rumah jagaan pesakit strok dan  kalau boleh nak berbakti pada orang seperti ini. Aku nak orang lain memahami keadaan mereka. Psikologi dan mentally. Kau nampak tak, daripada impian membawa kepada azam. Sememangnya banyak hikmah yang Allah tunjukkan pada aku sekeluarga bila ayah sakit ni. Masing-masing memberi kekuatan tersendiri dan mematangkan aku serta adik beradik aku. Lagi-lagi dalam urusan berdikari hidup ni. It just like a turning point pada diri aku sendiri. Sebab kepahitan itu akan menginspirasikan kemanisan! 


p/s: Aku nak ayah dapat tengok aku masa graduasi nanti dan menikahkan aku di hari bahagia nanti...




Monday, December 26, 2011

Air Tangan Mak Membawa Aku Ke Syurga!

As Salam semua

Semua mak kat dunia ni kalau memasak memang nombor satu! Air tangan mak tu membuatkan makanan bertambah lazat. Tak kisahlah walaupun makanan tu simple di mata orang lain tapi pada perut si anak-anak, ia cukup membahagiakan. Aku pernah bagitahu dekat sini dulu, bahawa mak aku memang akan layan anak-anak dia ala-ala hotel 5 bintang kalau kami balik bercuti. Sungguh seronok! Heaven rasanya. 

Kau bayangkanlah daripada Khamis lepas, mak aku tak berhenti masak yang best-best untuk kami sekeluarga. Semua kehendak anak-anak diikutnya. Ada je idea dia yang datang. Bersilat dia kat dapur. Ketang, ketung, keting... tup-tup dah siap terhidang makanan yang maha menyelerakan. 

Macam-macam yang dia masak. Kebetulan ada makcik aku daripada kampung yang sememangnya Master Chef keluarga datang, lagi seronok dorang memasak. Menu dari segenap pelusuk dicuba. Western ada, masakan kampung ada, masakan melayu ada, india ada. Pegghhhhhhhhhhhhh!!!! Terbaik. Dengan aku-aku sekali belajar masak. Kata nak jadi menantu pilihan kan... barulah suami bangga. Kan Cik Puan Bunga?  

Antara menunya: 

- Mee Kari
- Ikan Siakap 3 Rasa
- Tauhu Telur dan Sayur Campur
- Soto + Bergedel
- Fillet 3 Rasa
- Cucur Bawang + Sambal Tumis
- Laksa Johor
- Ayam Masak Merah
- Sayur Lemak Pisang
- Daging Black Pepper
- Carbonara Spaghetti
- Kek Gula Hangus
- Kek Pelangi
- BBQ 

Memang seronok. Lagi-lagi ada sedara mara datang sama kan. Jadi makan tu lagi bertambah selera. Masak sama-sama, makan sama-sama dan happy sama-sama. Sempat jugak buat doa selamat kecil-kecilan untuk family. Alhamdulillah. Jadi, disebabkan tak sempat jemput korang makan, korang tengok sebahagian gambar je lah ye! Kehkehkeh. Saja bikin panas kat korang...

Tauhu Telur + Sayur Campur

Ikan Siakap 3 Rasa

Lunch sponsored by Along
Mee Kari untuk juadah Doa Selamat 

BBQ Time! Dengan angin kuat sebab Johor kan musim banjir. Dah macam tepi pantai

Kek Pelangi
Gebu tak? 
Carbonara Seafood Spaghetti
Laksa Johor. Super Delicious! 

Amacam? Terliur tak? Memang. Sungguh mak aku memang pandai masak. Kau cakap je apa, dia boleh masakkan. Kalau dia tak tahu, kiteorang akan cari resepi dalam internet, bacakan resipi tu dekat dia dan taraaaaa.... dah siap! Sungguh kan kasih ibu membawa ke syurga! Amacam CPB? Boleh lawan? 


p/s: Ni lah penyebab badan aku gebu gebas macam anak gajah! Kehkehkeh. 

5 Hari Je Lagi. Alahai Ruginya Kalau Tak Join!

As Salam semua


Sekejap je masa berlalu. Tinggal 5 hari je lagi Mini Give Away: TQ Follower yang aku anjurkan tu akan sampai kepada kemuncaknya. Walaupun dah melepasi syarat iaitu sekurang-kurangnya 30 penyertaan, tapi kalau boleh aku nak lebih lagi. Bukan apa, saja nak bagi follower gembira dan rasa dihargai. Walaupun hadiah mungkin tak seberapa tapi aku harap keikhlasan tu yang dipandang.

Jadi, aku nak jemput semua pembaca, pelawat apatah lagi pengikut aka follower kesayangan aku ni untuk join Mini Give Away : Tq Follower. Hadiah-hadiah yang cool boleh korang INTAI DISINI. Sangatlah rugi nampaknya kalau korang tak join. Silakan ya! Jangan malu-malu...


p/s: sedang syok baca BUKU INI. Really inspired me!



Sunday, December 25, 2011

Yeay!!! Dapat Sampel Perfume "Especially" by Escada Diterbangkan Daripada Belgium

As Salam semua

Lepas dapat kejutan-kejutan budaya dari Abang Posmen di ENTRY INI, semalam aku terima satu lagi kejutan yang sangat best! Dapat hadiah daripada Belgium. Fuhyo jauh tu. Aku pun terkejut. Tapi happy sangat sebab hadiah tu memang menarik hati dan membuatkan aku gila terbayang-bayang. Mana taknya, aku dapat sampel perfume original  percuma iaitu Especially dari Escada! Teruja sangat. Walaupun hanya sample, tapi sungguh aku bangga. Escada memang aku minat! 





Bau dia memang best. Sweet dan tak terlalu keras. Aku tak suka bau perfume keras sangat. Sebab boleh mabuk. Based perfume ni adalah musk dan bau rose dia memang ohshem! Aku memang dah lama minat perfume Escada ni kerana bau dia yang menggoda dan meyakinkan. Rasa elegan sangat bila pakai. 




 Sebelum ni pun aku dah cuba perfume Incredible Me by Escada tu dan ternyata memang tak mengecewakan. Perfect for me! Kalau korang belum pernah cuba perfume dari Escada, apa kata sekali sekala korang try. Mesti korang terpukau dan boleh memukau! 



p/s: Geram je bila tengok perfume...

Friday, December 23, 2011

Orang Lain Sambut Krismas, Aku Yang Dapat Hadiah!

As Salam semua

Sapa-sapa pun akan meloncat bila dapat hadiah. Lagi-lagi kalau hadiah tu memang osem habis. Cuti study week aku kali ni agak bermakna sebabnya kepulangan aku disambut dengan beberapa bijik kotak berbalut dan berpelekat Pos Laju di atas meja. Senyum sampai telinga. Bangga. Alhamdulillah, segala hadiah kemenangan dah sampai.






Terima kasih pada Cikgu Bahasa Inggeris yang "HANDAL" memasak ni kerana telah memilih entry ini sebagai Kritikan Nombor Satu blog beliau! Toceh.Toceh. Excited sangat bila mak call bagitau 3 hari berturut-turut, abang pos laju datang meminang menghantar bungkusan. Sampai dah kamceng dengan mak aku. Kehkehkeh. Walaupun ada sikit tak puas hati lah sebab nama aku yang comeloteh telah bertukar. Daripada Nur kepada Nurul. Tapi takpe. Dimaafkan! Maklumlah, CPB kan dah tua



p/s: Tengah kompius yang macam ubat cina tu nak makan camana! 




Wednesday, December 21, 2011

Hadiah Terbaik Daripada Seorang Pensyarah

As Salam semua


Over the year, law student macam nightmare nak pegi Englis class. Bukannya kata kiteorang ni dah pandai English, tapi keboringan yang melanda English class sangat-sangat tak tergambar dek kata-kata. Dahlah 2 jam straight. Panas je bontot semua orang. Kehkehkeh. But not for this semester beb. Semester kali ni, aku jamin english class aku memang terbaik! 


Kiteorang dapat seorang lecturer yang sangat awesome plus mak-mak sangat. Kiteorang having fun sangat dan langsung tak rasa 2 jam tu berlalu. The way she teach us very friendly. She treat us like her children. Dia akan betulkan grammar kiteorang dengan cara yang baik. Jadi bila macam tu, kiteorang akan confident untuk berspeaking depan dia. 

Tadi, our last class we had a debate. Not a stress debate. Everbody just deliver their point confidently. Part paling best, after class kiteorang semua dapat satu Best Seller books. Its really awesome kan. Actually, it is our project for next semester. Kiteorang kena buat forum dan bincang tentang pengisian buku tu, tapi pandai betul lecturer aku tu tackle hati student. Ye lah budak-budak kampung macam aku ni memang gigihlah kalau nak beli buku omputeh, baca dan review buku tu kan. Jadi pendekatan dia, dia hadiahkan buku-buku yang berkaitan kepada semua orang. Seriously cool! Bangga sangat kiteorang dapat hadiah buku tadi. Masing-masing rasa dihargai. Buku-buku yang dihadiahkan masing-masing ada motivasinya tersendiri. It is really good book perhaps! 


Read with love. Yang ini aku dapat. 

Dan menambahkan lagi ke-sentimental-an valuenya ialah....


oh. i'm touched!
Speechless. Nak menitik jugak air mata kiteorang semua tadi sebab lecturer english yang sangat baik hati dan penyayang. Tak pernah dia marah dan sangat supportive. Kau tengok, dia siap suruh aku tulis dalam blog lagi. Fuh, bangga beb! Thank you so much Pn. Fauziah! Memang disaat-saat sebegini, aku betul-betul memerlukan mereka yang penuh dengan kasih sayang untuk membina semangat aku. And Pn. Fauziah, you are one of them! 


Macam Mana Nak Tentukan Jantina Kura-Kura?

As Salam semua

Disebabkan masalah Wifi kat UM beberapa hari lepas, terus mood aku untuk  berbloging menjunam. Takde idea. Kepala kosong. Blank! Cis! Memang potong stim betul. Dah lah aku tengah running Give Away kan. Macam mana nak promote kalau Wifi terus tak dapat. Bukan lembap, memang terus tak dapat. Seteresss aku. Rasa macam tak tau hal ehwal semasa. Nak study pun payah. *kalau ada Wifi pun, macamlah kau study!* 

Kalau orang ada anak, bolehlah main-main dengan anak dia kan. Lagi-lagi kalau comel macam Adam Irfan Xaharis. Memang tak lekang lah aku melayan. Tapi, takde baby. So aku main-main dengan Kontot je lah. Aku bersihkan akuarium Kontot sambil tengok Kontot berlari terkedek-kedek  main air. Lantaklah. Janji kau happy.



Lepas aku post ENTRY INI, ada beberapa orang yang tanya aku mengenai totis. Jadi, aku jawab kat sini ek. *dah macam doktor haiwan dah*


1. Totis boleh hidup tanpa pasangan?

Yes, boleh. Aku dah google dan dapat confirmation dari expertise. Tortoise boleh hidup tanpa pasangan. Lagipun kalau aku nak beli pasangan dia, kat pasaran semua totis kecik-kecik lagi. Jadi, expertise kata dia tak boleh satu besar, satu kecik. Nanti yang besar akan gigit yang kecik.


2. Ada berapa banyak jenis totis yang boleh dibeli kat Malaysia ni?


Ni aku tak boleh nak jawab dengan details. Sebab aku pun tak pasti. Tapi kalau korang pergi kedai pet, yang biasa dijual adalah yang sama spesies dengan Kontot. Yang ada jalur oren kat tepi bahagian kepala. Harga seekor RM 7-8.  Selain tu, yang aku pernah nampak ada dijual di pasaran, adalah Horsefield Tortoise (as picture). tapi mahal gile. Beratus jugak sekor. Ni ada dijual di Wonderland Pet, Mid Valley. 


3. Macam mana nak tahu totis Jantan @ Betina?


Aku suka soalan ni. Ramai yang tak tahu. Let me share. Caranya macam ni, korang kena rasa permukaan bawah totis korang. Cengkerang dia tu... kalau flat, dia betina. Kalau ada curve atau cekung sikit, dia jantan. Lagi satu, ekor jantan lebih panjang dari betina. 

Rasanya, sampai sini dulu. Aku ada debate sekejap lagi. Doakan aku berjaya ye dalam English Debate ni. Hehe. Lama dah tak berbahas. Harapnya, info-info tu dapat membantu. Kalau ada persoalan lagi, jangan segan boleh tanya! Insya-Allah kalau aku tau aku jawab. 

p/s: Aku rasa macam nak bela Leopard Totis pulak sebab lawa! Lagipun aku kan addicted leopard-printed. Sama macam Give Away aku. Nak join, KLIK SINI CEPAT! 








Sunday, December 18, 2011

Siapa Je Yang Nak Baca Entry Nasihat Kau Tu?

As Salam semua



Kalau korang peminat setia Blog Hanya Dari Mata ni, *wait ada ke peminat?* korang boleh perhatikan corak penulisan entry aku lebih kepada luahan ketidak puasan hati, pengubahan mental dan sikap masyarakat, serta analisa aku mengenai perkara sekeliling. Apa sahaja yang aku rasa, aku cuba cernakan dan kupas dengan sebaik mungkin dan cuba untuk tidak memalukan mahupun menyentuh isu-isu peribadi. But suddenly ada orang tanya aku:

"Kau buat entry nasihat semua tu, sapa je yang nak baca? Kau rasa kau berjaya ke didik dorang?"

Aku tergamam dan terkumam sekejap. Tapi masih lagi aku senyum memandang mata si penyoal. Bukan satu soalan, ada lagi...

"Kau rasa orang suka ke perangai orang yang lantang bersuara macam kau ni?

Sekali lagi aku senyum.  Tarik nafas dalam-dalam dan ini jawapan aku. Aku tau si penyoal baca blog aku ni. Dia kata dia pembaca tegar Blog Hanya Dari Mata. Oh, terima kasih banyak-banyak atas sokongan kau. Aku hargainya! Jadi, ini jawapan aku untuk merungkai persoalan kau... 

Aku bukan malaikat. Tapi rasanya kalau semua orang kena jadi malaikat dulu baru boleh memberi nasihat kebaikan, jawapannya musnahlah dunia. Aku tau sifat aku memang lantang memberi pendapat dan idea, menegur dan bersuara dan aku rasa dunia hari ni memang memerlukan orang macam aku. Kenapa? Sebab pada aku, masyarakat hari ni dah kurang sifat kepedulian, kurang sifat bertolak ansur dan yang paling sedih kurang sifat hormat. Hormat sesama manusia, sesama makhluk dan hormat pada agama yang aku sayangi ni.

Masyarakat hari ni dah tak makan saman dah kalau kau nak berlembut. Bagi nasihat elok-elok kau fikir mereka rela hati nak dengar dan patuh. Untung benarlah! Sebab nanti kepala kau yang dipijaknya. Kau yang akan diperlekeh sebab konon-konon jadi baik. Jadi sebelum kau kena 'boo' baiklah kau buat sesuatu tu sampai kau berjaya. Walaupun orang benci kau, tapi kau tau apa yang kau buat adalah baik untuk diri orang tu sendiri. Terima atau tak lain cerita. Yang penting cuba!

Kalau bercakap soal terdidik atau tidak pembaca aku, itu aku tak dapat nak pastikan. But at least, aku menyumbang sesuatu dalam pembinaan moral dan keperibadian mereka. Aku cuba membuka pemikiran mereka kepada satu dimensi yang lebih luas. Menanam sifat bahawa dunia ini adalah satu perkongsian. Bukan hidup sorang-sorang. Jangan jadi selfish!
  
Malangnya, aku tak perasan orang yang didepan aku yang masih tertutup pemikirannya. Orang yang tak dapat menerima kritikan membina dan pada kau orang macam aku ni umpama "Cakap je lebih, tapi habuk pun takdak!". Well, nak buat macam mana. Susah nak robohkan dinding yang ada dalam kepala kau. Mungkin aku kurang dari satu segi tapi izinkanlah aku menyumbang bakti di blog picisan aku ni.

Aku teringat kata-kata seorang Ilmuwan Islam:

"Aku boleh berdebat dengan sepuluh orang bijaksana, tapi aku tak boleh berdebat dengan satu orang yang berfikiran tertutup!"

Walau apapun yang orang fikir tentang aku, yang pasti aku akan cuba jadi diri aku sendiri di dunia realiti mahupun di alam maya ni. Buat apa nak menyorok dalam bayang-bayang kau? Buat penat je!


p/s: Jangan risau, aku tak patah semangat dan terus menulis entry yang lebih berkualiti!



Sampah Pun Kita Bayar Lah!

As Salam semua



Kalau bab pasar malam, rakyat Malaysia memang suka. Sebab barang murah dan banyak sumber makanan. Kalau kat area UM ni, 2 pasar malam yang paling popular ialah kat Kerinchi dan Pantai Dalam. Jadi, semalam aku ke pasar malam Pantai Dalam, yes kawasan Black Mentor tu. Sapa nak jumpa, mari datang! Tapi bukan pasal Black yang aku nak ceritakan. Bukan juga pasal White. Tapi pasal peniaga pasar malam.

Aku beli dadih. Terus makan kat situ.  Lepas dah habis makan, aku tercari-cari lah tong sampah untuk aku buang bekasnya. Tapi tak jumpa. Agak pelik jugak sebab kenapa takde tong sampah. Tak kan peniaga ni bawak balik sampah dorang. Untung benar lah kan! Aku pun  tanyalah kat abang peniaga dadih tu. 

Aku: Abang, tong sampah mana? 
Abg: Tong sampah takde, awak buang je kat mana-mana yang awak suka. 
Aku: Haaa?? buang kat mana-mana?? 
Abg: Ye, awak buang je kat mana-mana yang awak suka. Sini pun boleh. Sebab kita dah bayar. Sampah tu pun kita dah bayar pada DBKL. Jadi biarlah diorang buat kerja. Angkut sampah yang kita buang! Kalau tak dorang takde kerje. 
Aku: Tapi saya tak pandailah nak buang sampah merata. *sumpah aku tak tau nak campak ke, letak ke atau macam mana. Aku tak tipu! 
Abg: Hish, awak ni, itupun tak pandai. Meh sini *sambil rampas bekas dadih tu kat tangan aku dan dengan selamba dia campak bekas dadih tu kat tepi jalan. Tak lama terus ditendang oleh satu kaki, dan satu kaki lagi dan akhirnya hilang dari pandangan. 
Aku: Tergamam!
Abg: Sengeh kerang busuk. 

Kau nampak tak macam mana mentaliti orang kita. Bila dah ada yang diharapkan, buat apa nak bertanggungjawab! Aku speechless sangat bila berhadapan dengan orang yang mentaliti kelas rendah ni. Ye, aku tau abang-abang peniaga ni dah bayar cukai pada Majlis Perbandaran @ DBKL tapi itu tak semestinya kita boleh buang sampah merata-rata. Tak semestinya tanggungjawab kita terus takde. Kita tetap kena jaga kebersihan dan kalau boleh kurangkan pembuangan sisa pepejal. Ini tidak, mentang-mentang ada orang yang diharapkan, makin dibuang-buang sampah tu. Longgokanlah satu tempat. Masukkan dalam plastik sampah ke. Jangan sepah-sepah. Kau dapat bayangkan tak kalau semua peniaga berfikiran cetek macam abang tu apa jadi pada kawasan pasar malam tu? Dia ingat bayar berapa ringgit ntah tu besar sangat agaknya! 


Tanggungjawab menjaga kebersihan ni adalah tanggungjawab semua. Kecik, besar, tua, muda semua kena bertanggungjawab. No excuse! Tak kira tempat, tak kira masa. Pada aku lah kan, takde masalah nak didik budak-budak untuk buang sampah dalam tong sampah, kutip sampah dan sebagainya. Yang jadi masalah ni haaa bila bapak budak, abang budak atau mak budak. Nak ditegur, kang nanti dikata kurang ajar. Tak ditegur, sakit je hati dengan perangai dorang! Tak kan nak sepanjang masa kita nak sabar.... 


p/s: Kalau  tau macam itulah cara abang  buang sampah, baik aku reuse bekas dadih tu!

Saturday, December 17, 2011

Dapat tajaan lagi! Cepat Rebut Peluang Miliki Hair & Body Care by Crabtree & Evelyn.

As salam semua

Lagi berita gembira! Alhamdulillah syukur. Dapat tajaan lagi untuk Mini Give Away: TQ Follower. Mesti korang tak sabar kan nak tau hadiah apa lagi kali ni yang dipertaruhkan. So, get ready girls!!!!

2 X Set Hair & Body Care La Source Series 
by Crabtree & Evelyn

(sila follow & like fanpage sponsor)  




Fuh, fuh... aku sendiri tengok hadiah ni meleleh tau! Jadi, aku rasa takde alasan lagi untuk korang tak join Mini Give Away ni. Cepat! Jangan lepaskan peluang.....  KLIK SINI UNTUK JOIN & MENANGI HADIAH MENARIK!

Apa Yang Perlu Korang Tahu Untuk Membela Kura-Kura?

As Salam semua

seminggu selepas dijadikan pet! kecik macam duit 50 sen! 

Lama pulak aku tak becerita tentang Kontot The Kura-Kura ni. Kontot sekarang semakin membesar. Takut pulak aku tengok dia makan sekarang. Haish! Kalau besar sangat macam pinggan, aku ingat nak tinggalkan je kat UM ni. Tapi sayang... 

BTW, hari tu aku lupa nak cerita yang aku dah belikan rumah banglo baru untuk Kontot! Bukan main lagi dia seronok. Siap buat diving lagi untuk tunjuk kegembiraan melampau! Ceh. Pandai kau ye Kontot. 



Sebenarnya, kat sini aku nak share beberapa tips penjagaan kura-kura memandangkan dah 3-4 orang request dan tanya. So, basically tips yang aku share ni adalah based on my own experience. Di tambah dengan pencarian maklumat daripada google dan pakar haiwan (pekerja Pet Wonderlan, Mid Valley). 


1. MESTI RAJIN CUCI AIR
- Kura-kura ni, satu perangai dia kalau makan dia akan hambur keluar. Kira macam budak-budak lah makan comot-comot. Disebabkan tu, sisa makanan yang tertinggal akan menyebabkan air cepat sangat menjadi kotor dan jika terlalu lama akan membangkitkan bau yang kurang enak. Oleh tu, sapa-sapa nak bela kura-kura ni kena rajin cuci air dan bekas dia sekali. Serta boleh tahan bau busuk! Aku akan cuci bekas Kontot 2 hari sekali. Paling malas 4 hari sekali. Tapi nasiblah kalau muntah... 


2. DARATAN & AIR
- Kura-kura haiwan 2 alam. Sapa tak tahu, nah buku sains darjah 3! Jadi, kura-kura memerlukan dua kawasan di tempatnya. Yang satu, part dia berendam, satu part dia berjemur. Aku gunakan potongan kayu kecil sebagai pelantar dia berjemur. Letakkan kat sudut akuarium dan satu part lagi aku penuhkan dengan air. Paras air pulak, mestilah sama atau kurang daripada pelantar yang korang sediakan tu. Kalau terlalu banyak air, kura-kura boleh lemas! 

3. PENCAHAYAAN
- Memang kura-kura secara naturalnya suka tempat gelap, tapi kalau boleh seminggu sekali korang dedahkan kura-kura pada cahaya matahari. Ini adalah supaya warna cengkerangnya tetap kehijauan. Malahan cahaya matahari juga penting untuk kesihatan kura-kura supaya kekal aktif. Lagi satu, jangan letakkan kura-kura di tempat yang banyak nyamuk sebab kalau nyamuk hisap darah kura-kura, badan kura-kura akan ditumbuhi ketumbuhan dan boleh mengakibatkan kematian! 

4. MAKANAN
- Makanan kura-kura adalah berbeza daripada makanan ikan. Jangan kau bantai je bagi! Kura-kura ada makanan khasnya yang mengandungi zat yang diperlukan. Cari makanan kura-kura yang mengandungi protein  yang bawah 40% sebab kalau protein terlalu banyak, cengkerang kura-kura akan buruk dan kelihatan kusam. Malahan cari yang mengandungi D3 yang tinggi untuk bagi keras sikit cengkerangnya. Selain tu, korang semua jangan sekali kali gatal tangan nak bagi biskut lah, roti lah, snack lah pada kura-kura. Ini kerana, haiwan ini alah pada makanan proses tinggi (highly-processed-food) kerana akan menyebabkan cengkerangnya lemah dan boleh pecah! Kalau aku pulak, 2 minggu sekali aku akan bagi Kontot sayuran segar macam sawi, kangkung dan kobis. Ini adalah habitat asalnya! 


5. CUCI CENGKERANG KURA-KURA
- Cengkerang kura-kura pun mestilah dicuci. Aku ada berus khas untuk gosok cengkerang Kontot. Lumut-lumut dan kotoran yang ada pada cengkerang perlu dibersihkan sekurang-kurangnya 2 minggu sekali. Ini jugak adalah faktor untuk bagi air tahan bersih lebih lama.


6. INTERAKSI DENGAN KURA-KURA
- Melalui pemerhatian aku pada Kontot, kura-kura adalah haiwan yang boleh tahan bijak. Aku train Kontot dari kecik dengan goncangkan botol pellet makanan dia sebagai tanda waktu makan. Lama-lama dia dah tau. Once aku goncang, dia akan meronta-ronta nak mintak makan. Tapi kalau aku bunyikan benda lain yang hampir bunyinya, mampus dia tak layan! Jadi interaksi macam ni sangat bagus. Sebab kura-kura akan kenal kau. Dan merangsang kura-kura untuk aktif. Bukan lembap macam yang selalu kita bayangkan!


7. GUNAKAN WATER CONDITIONER @ ANTI KLORIN 
- Untuk elakkan air cepat kotor, aku gunakan water conditioner atau anti klorin. Anti klorin ni boleh menghapuskan heavy metal dalam air paip dan meneutralkannya. Sangat penting ye penggunaan anti klorin @ water conditioner ni sebab kalau tak guna, cengkerang kura-kura tak lawa dan tak hijau lagi! Malahan lebih teruk, kura-kura boleh terkena jangkitan dengan badannya ditumbuhi bintik-bintik besar!


besar dah! macam mouse laptop size mini
Jadi, jangan tahu membela binatang je tapi kebajikannya tak dijaga. Tak baik tau!


p/s: Tak lama lagi movie Cinta Kura-Kura akan ditayangkan. Wajib aku tengok!
 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork