Thursday, January 26, 2012

Pengantin Perempuan Disolek Macam Pondan?

As Salam semua

Aku memang kalau tengok pengantin, aku akan tengok tang solekannya. Entah macam mana semalam aku perasan, ada mak/pak andam yang pada aku menyolekkan pengantin jadi lebih buruk! Alahai kesian sangat aku tengok pengantin tu. Pada aku lah kan, less is more. Tak perlu lah solekan over-over gila nak mati. Dah macam bapuk dah aku tengok pengantin tu. Solekan memang kemas, tapi entah tak tahu apa yang tak kena, muka pengantin nampak sangat-sangat fake. Aku lebih suka kalau pengantin disolek bukan untuk menutup celanya tapi untuk menaikkan lagi seri wajahnya. Maksud aku, untuk menampakkan keanggunan dan keayuan seorang raja sehari. Ini tidak, make up dah macam pakai tepung gomak kat muka. Mata dah macam bulu burung merak. Kesian pengantin...


Seeloknya, aku rasa para pengantin kat luar sana pun perlu lah buat pre-caution dulu. Melabur sikit duit. Cuba mintak mak andam test make-upkan korang. Bukannya apa, supaya senang mak andam match-kan kesesuaian warna baju, solekan dengan rona kulit korang. Jangan time kahwin, time tu lah first time mak andam menyolek korang. Maklumlah, muka orang kan beza-beza. Tak boleh bantai semua sama. Salah gaya, disaster jadinya. 

Dah alang-alang aku becerita pasal make up ni, apa kata bakal-bakal pengantin semua usha sorang make-up artist ni. Hasil kerjanya sangat menarik. Simple, kemas dan ayu. Yuyu Zulaikha, blogger kecik femes tu pun dia dah make-up kan. Memang ohsem artwork kakak ni. Dan kebetulan, kakak ni jugak sedang mencari talent untuk dijadikan model kelas solekannya. Apa tunggu lagi, inilah masanya korang explore kecantikan semulajadi korang dan tonjolkan bakat terpendam korang! Ayuh KLIK SINI!

P/s: Ingat nak join jugak, tapi segan ah! 



13 comments:

  1. tu laa..teringat mse kahwin dulu, cam frust gak la ngan make up mak andam tu..(da tak lawa,nak wat cane hehe..)
    eh yangg, gi je laa..nak segan watpe...cute what!..**serius**

    ReplyDelete
  2. wink wink wink!!

    pelangi pun,kalau pergi kenduri kawen.mesti nak tgk mekap pengantin dulu...hik3~~

    ReplyDelete
  3. errr betul tu . kadang pelik semacam je tgk muke pngtin tu -,-

    ReplyDelete
  4. betul tu...kene lah wat testing dulu mak andam tu and kak yuyu memang make up dye cantik and sesuai dgn face dye =)

    ReplyDelete
  5. oke yg ni mmg sgt seram ya. sy pun byk kali tgk pengantin kena mcm ni..huhu..

    ReplyDelete
  6. Elok nanie try jadi model tu
    Jangan malu-malu, nanti apa pun tak dapat
    Mana tau ada bakat terpendam kan...
    All the best!

    ReplyDelete
  7. sedihnya kalau pengantin pmpuan kena mekap mcm pondan.. haha

    ReplyDelete
  8. dulu mak cik nad pernah di make up macam pondan...:(

    mak cik dh lah kurus...pastu buat shading mcm pondan...:(

    salam kenal dari MN..:)

    www.nornadiah.com

    ReplyDelete
  9. mmg sadis bile tgk pngntikena mekup cm hantu..huhu

    ReplyDelete
  10. saya dah kena saya dah kena.. bukan kenaloteri tapi kena mekap macam hantu masa kawin. hoho sedihnya!

    ReplyDelete
  11. ade jugak tengok pengantin kesian betol..
    jadi mangse huhu..
    btw kite x minat mekap sangat pun tapi saje nk try kat blog kak fareha tu huhu

    ReplyDelete
  12. betul tuh.selalu nampak,tak pasal jadi awwww..cian..riso gak takut turn mas lak.hahaha..

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork