Saturday, February 4, 2012

Bila Tanda Kematian Diluahkan Di Facebook...

As Salam semua

Pagi ni dikejutkan dengan berita kematian salah seorang kawan semasa aku di High School Kluang. Semakin ramai manusia yang mati muda. Semua tu takdir Allah, Dia Maha Mengetahui. Sebagaimana aku pernah tweet masa kematian arwah Izwan Pilus, bahawa mati itu pasti. Tua atau muda bukan lagi persoalan. Entah kenapa, jadi habit aku bila ada kematian, aku akan tengok balik facebook arwah. Tengok gambar, tengok status-status lama dia. Sememangnya, tanda-tanda kematian itu wujud. Ini adalah status arwah kawan aku yang meninggal pukul 3 pagi semalam akibat kemalangan. 


Allahuakbar. Arwah seperti tahu kan ajalnya bakal menjelang. Al-Fatihah buat Syed Ahmad Kasyidi dan moga rohnya ditempatkan di kalangan muslimin yang soleh. Walaupun aku tak berapa rapat dengan arwah sebab berlainan kelas, tapi dia tetap kawan aku. Al-Fatihah...

20 comments:

  1. hye, sudi x exchange banner ngn saya?
    if sudi tgglkn komen di blog saya ye. :)

    done folow u, jemput jd folower saya blik ye. :)

    ReplyDelete
  2. Al-Fatihah, kematian tidak mengenal usia

    ReplyDelete
  3. betul tu u..i pun kalau lepas menerima berita kematian,walaupun dat person tak closed dgn kita, tapi da jd habit i akan tengok cerita2 lama mereka, cth mcm dalam fb,twitter,blog,atay yg berkaitan..kat situ secara tak sengaja da ada petunjuk sebenarnya yg tak de sape sedar...kan.. bila baca balik,berdebar hati..rasa sebak... A Fatihah untuk mereka yang da takde..
    DariNya kita datang, dariNya juga kita kembali..

    ReplyDelete
  4. kematian sesuatu yg pasti..kawan caer pon byk yg dah dijemputNya ='(

    ReplyDelete
  5. kesiannya . sdey lah klu kwn pegi dlu . klu time reunion mesti sume rase . :(

    ReplyDelete
  6. alfatihah...
    sentiasalah kita mengingati mati..:)

    ReplyDelete
  7. untung kalau dapat tahu petanda ajal kite bile..boleh bersedia :)

    ReplyDelete
  8. sama mcm my fren...dea xpnah pki baju melayu pg skola sejak kenal dr 6 bwah.. then aritu jumaat tu..pertama kali dea pakai baju melayu..dea nk betul kn smapin..n ade kawan tgur..seluar ko kotor la.. tp arwah jwab "tape ni kali pertama n terakhir aq pki baju ni"..mmg btul..tu la kali pertama n terakhir kami nmpak dea pki baju melayu...al-fatihah,,kami sentiasa sayang n doakan awk kt sana..

    ReplyDelete
  9. Al-Fatihah. iktibar pada kita yg masi ada ni...

    ReplyDelete
  10. hanya yg terpilih dapat rasa tibanya hari kematiannnya.. macam arwah atok saya.. tak ziah untuk keluarga arwah, dan semoga arwah ditempatkan dikalangan org yg beriman

    ReplyDelete
  11. Saya pun ada sorang kenalan hampir serupa kesnya, kini dah kembali ke rahmatullah. Arwah siap mintak halal makan minum dan jika dia ada berhutang mohon segera mintak. Rupa2nya itu petanda.

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork