Thursday, February 23, 2012

Driver Perempuan Selalu Kena Buli Kan?

As Salam semua

Ini cerita panas. Viva kesayangan yang banyak berjasa kena kiss dengan Myvvi. Dah lah cuaca panas, tambah panas lagi. Tapi ada yang lagi panas. Biasalah orang kalau dah eksiden ni, dia je yang betul. Walaupun terang-terang nampak dia salah. Eh, tak tetap nak tegakkan benang yang basah. 

baby viva aiiiii
Situasinya begini.

Kereta aku dah lama berhenti sebab traffik light merah. Kebetulannya, kalau sebelum ni dia yang drive, aku jadi mem besar duduk sebelah. Tapi tadi dia penat, so aku lah yang drivenya.  Tengah dok borak-borak sementara tunggu lampu hijau, DUMMMMM!!! Aku tak keluar dulu. Bukan sebab takut sebab tak tau nak buat apa. Rasional kan diri dulu... waktu tu aku pandang cermin pandang belakang, driver belakang lelaki. Aku pun turun. Dia pun turun. Tiba-tiba...

Driver Myvvi : Macam mana boleh eksiden? *suara garang and buat muka gengster
Aku : Eh, hello!!! Sapa langgar sapa? Saya dah lama berenti kat traffik light ni kot tiba-tiba awak langgar. Apa hal? *aku tinggi suara sambil buat muka berani. Dah lah reverse, nak tengok teruk ke tak!

Driver Myvvi tu  masuk kereta. dan try to reverse. Time dia reverse tu, kereta dia boleh mati enjin dan terhentak ke depan, langgar lagi kereta aku! Sah!!! Budak ni, FAIL bawak kereta. Kecik je aku tengok dia. Alhamdulillah, kereta aku tak de apa-apa. Calar ke kemek ke semua takde. Licin je. Toleh kereta dia pulak. Damn!!! Calar dan crack ye bumper dia. Kereta baru pulak tu! Rasakan bang...

Aku : Pasal kereta saya takde apa-apa, so saya malas nak buat report-report. Kereta awak, salah awak, settel sendiri

Driver Myvvi tu garu-garu kepala, muka berpeluh-peluh dan barulah suara baik sikit... 

Driver Myvvi: Sory ek kak, abang! 
Aku: Ni kereta manual ke? Tak reti bawak ek? * sambil buat muka kerek aku masuk kereta. 

Aku cakap dengan kawan aku tu, "Agaknya lah kan, kalau yang driver perempuan keluar buat muka takut-takut mesti abang tu dah buli kan? Silap-silap kita kena bayar padahal dia yang langgar kita! Sorry lah, saya bukan perempuan jenis tu ye, abang!" Kawan aku pun pikir benda yang sama rupanya. Sebab dia kata, lelaki ni kalau tengok driver perempuan mesti nak salahkan perempuan tu. Cakap bawak macam siput lah, brek emergency lah, padahal dia yang bawak macam pelesit! 

Syukur, dia tak langgar dengan momentum yang kuat. Kalau kuat, aku rasa kereta aku terinjak ke depan dan boleh kena langgar dengan kereta dari arah yang lain. Simpang tu sibuk pulak tu! Haisssh....syukur sangat. 

Moralnya, ini pada driver perempuan ye...

  • Kalau korang berada di tempat yang betul, jangan takut. Jangan bagi diri korang kena buli. Tapi jangan tunjuk berani sangat pun ye jugak. Call lelaki-lelaki yang boleh dipercaya seperti abang, ayah, suami, kawan lelaki atau sapa je untuk datang ke tempat kejadian. Jangan settel sorang-sorang. 
  • Kalau di waktu malam, dinasihatkan korang jangan keluar daripada kereta seandainya sorang-sorang dan kawasan gelap. Just bukak sikit je tingkap dan lock kereta. 
  • Paling penting, cuba dapatkan nombor plate dia dan seberapa banyak identiti kereta atau pemandunya. Sebab itu semua boleh membantu! 
Walau apa pun, selagi mampu jangan lah terlibat dalam kemalangan. Drive carefully ye... 



12 comments:

  1. mesti terhemo2 laki tuh kan..
    cayalah kak.baru de ciri2 peguam yg berani lantang bersuara..baguz2..geram tul klu sndri tpi slhkn org.

    ReplyDelete
  2. Nasib baik adik akak ni kencang sembang! Good job bebeh!

    ReplyDelete
  3. betul tu:)
    kena fight betul2,kalau kita betul2 berada dalam situasi kena langgar..huhu~~ nasib kereta nanie tak jadi papekan..uhu~~kalau kita tak langgar org..org lak duk langgar kita..macam tu la kan kehidupan di jalan raye..sob3x

    ReplyDelete
  4. betul tu.kalau bukan salah kita,kita tak perlu takut.cayalah nanie..anda hebat!inilah lawyer ^^

    ReplyDelete
  5. perghh..nasib baik kreta U x jadi ape2. kira U ni berani jgaklah ea.. ;)

    -->hashira yusoff

    ReplyDelete
  6. bagus la akak ni. bakal peguam. Memang terbaik kereta Viva ni/ tapi yang penting, akak berani! huhuhu

    ReplyDelete
  7. aaa betul! kite org pempuan kne brani, tp jgn la brani xbertempat..kne ade bantuan org lelaki jugak...

    lol muke cm samseng gile nak marah org tnye mcm ne leh eksiden..skali dia yg xreti bawak kete wakaka!

    ReplyDelete
  8. @Cik Puan Bunga: baru adik. belum kakak dia yang dok yong peng tu!

    ReplyDelete
  9. hahaha, kelakarnya lelaki tu.. lain kali pakai je keta auto..

    ReplyDelete

Inspirasi Anda Buat Saya Happy! :)

 

Blog Coklateyes [Beauty | Food | Lifestyle] Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork