Thursday, March 22, 2012

Sate KL vs Sate Kluang

As Salam semua

Aku percaya kalau dah nama orang Malaysia, mesti suka makan sate. *Ya Allah tak habis-habis cerita pasal makan aku  ni kan...sorry*  Sapa yang tak tahu sate pun bukan truly Malaysian lah jawabnya. Kalau korang penggemar sate kan, harga sate di pasaran selalunya memang mahal-mahal. Kalau kat KL ni, secucuk cecah harga RM 0.80-RM1.00. Itu bukan sate kajang lah. Sate biasa kat pasar malam. Kalau sate Kajang lagilah korang kena pikir 28 kali kalau nak makan. Maklumlah student kan. 

ini sate Kluang. RM 0.25 secucuk

Tapi, semua masalah harga sate tu boleh diselesaikan bila aku balik Kluang. Segala mengidam terhadap sate boleh dilepaskan di sini. Serius beb. Kat Kluang, harga sate masih ada lagi yang RM 0.25. Paling mahal pun RM 0.50. Iyerr.... Plus, saiz satenya boleh tahan besar dan sangat-sangat lah super duper sedap! Kira kalau kau beli RM 30 tu memang dah muai sangat nak makan satu family. 

Entahlah tak tahu kenapa dekat KL harga mack up sampai macam tu. Nak kata sedap sangat pun, tidak jugak. Nak kata barang mentah mahal di KL, I don't think so. Sebab harga ayam, daging semua kan terkawal. Pada aku kan, peniaga kena lah letak harga berpatutan. Jangan terlalu menekan pengguna. Kesian pengguna. Mereka pun ada banyak lagi keperluan lain. Jangan jadikan alasan "Ini banda besar!". Sebab dalam Islam sendiri menganjurkan peniaga mengambil keuntungan yang berpatutan.



p/s: Kalau aku teringin nak makan sate kat KL, aku tahan dulu....balik Kluang baru balun.



12 comments:

  1. wowwwww! terliurrrr.
    wanie pun suka sangat cakap pasal makan. ehehee ^______^
    murahnya satay kat kluang.bestnyeee orang kat sana kan.memang kat satay kajang ni mahai2..xleh nak makan selalu

    ReplyDelete
  2. opssssss.. kena lap air liur atas meja skrg. hahaha. sodappp je rupa tu! klau kat sarawak, pun ada gak sate yg terbaekkkk :D

    ReplyDelete
  3. Kat johor still lagi leh dapat harga RM0.25 secucuk.Kalau sampai RM1 tu agak melampau lah.alamatnye beli secucuk je la rasa.hehe..mmg berbaloi kalau makan puas hati kan.^__^.

    ReplyDelete
  4. mahal giler harga satey kat KL lapanposen... kat melaka starting ade 4posen....

    ReplyDelete
  5. gile mahal r nk mkn sate kt KL,,mau telan air liur jewk dulu kene tahan smpi balik kluang baru buleh mkn,,luckily kt sintok neh still murah2 lg,,hehe

    ReplyDelete
  6. kl dtg kuantan nnt, try lah sate zul. serius mantap. sate best kt kuantan. kedainya sblh kiri nk ke teluk cempedak. HEHE

    ReplyDelete
  7. mahainya.
    wan tak makan lagi satay kajang.

    kat sini, kelantan ni, paling mahal, 50sen kot sepucuk.

    ReplyDelete
  8. sedapnya Nanie.... meronta batin akak melihatnya...uwaaaaaa

    ReplyDelete
  9. terliur nak mkn satey lak, baru smalam pasar malam, dh terlepas..kna tunggu minggu dpan lak, sbab p.malam je murah he3...

    ReplyDelete
  10. fuhh 25sen je..murahnya..aah la bru sedar dh lama xmkn satay..nak paw alongku satay haji smuri

    ReplyDelete

Inspirasi Anda Buat Saya Happy! :)

 

Blog Coklateyes Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork