Sunday, April 8, 2012

Inilah Orang Kita...

As Salam semua

Apa kata kau baca entry aku kali ni dan fikir. Itu saje. Last sekali, sebelum habis senyum dan tinggalkan komen. Boleh? Janji tau...



Orang kita, bila nikah cepat-cepat tanpa tunang
dikatanya pengantin perempuan dah berisi

Orang kita, bila nampak majlis buat besar-besar
dikatanya menunjuk-nunjuk

Orang kita, bila nampak majlis buat kecil-kecilan
dikatanya kedekut taik hidung masin

Orang kita, bila nampak lelaki tua dengan perempuan muda
dikatanya bini nombor dua

Orang kita, bila nampak ada orang tak dikenali senyum,
dikatanya cuba menggatal

Orang kita, bila nampak orang sebelah untung sikit,
dikatanya pakai mandrem atau  kuat bomoh

Orang kita bila nampak lelaki berserban
dikatanya dia buat-buat malaikat

Orang kita bila nampak budak kurus
dikatanya mat ganja

Orang kita bila nampak anak Melayu cakap bahasa inggeris,
dikatanya mengada-ngada

Orang kita bila nampak benda tak elok
dikatanya dan dikutuk

Orang kita bila nampak benda elok
tetap mencari yang tak elok


jadi, itulah orang kita kan?



p/s: sebenarnya banyak lagi perangai  orang kita




13 comments:

  1. Hahaha brilliant! Sometimes kita pun macam tu :D

    ReplyDelete
  2. mmg dah mcm tu.. jom kita buat perubahan..

    ReplyDelete
  3. mmg dah mcm tu.. jom kita buat perubahan..

    ReplyDelete
  4. nak memuaskan hati semua org tu ssh...=_="

    ReplyDelete
  5. sebab tu muncul perkataan "you cant please society. "

    huhu.

    ReplyDelete
  6. nak tambah..

    Orang kita bila nampak perempuan rambut pendek dikatanya pengkid..
    What the fish..

    ReplyDelete
  7. orang kita ni akalnya pendek kot.
    heheh

    ReplyDelete
  8. mostly mcm tu mentality orang kita..

    ReplyDelete
  9. huhu~ nobody perfect kan.. that's why suka mau cari orang lain tu kurang kat mane jew..,same x ngan dia.. hikhik~

    ReplyDelete
  10. refer caption blog hanis zalikha lebey kurang,, dont expect all people to love us,, we dont even love all people :D

    ReplyDelete
  11. refer caption blog hanis zalikha lebey kurang,, dont expect all people to love us,, we dont even love all people :D

    ReplyDelete
  12. sudah lumrah..jom sama sama fikirkan yang positive juga ^_^

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork