Monday, May 21, 2012

Satu Malam Dengan Gay

As Salam semua


Rasulullah pernah bersabda: 

"Barangsiapa yang menjaga di antara dua janggutnya (mulut) dan apa diantara dua kakinya (kemaluan),maka dia akan dimasukkan ke syurga."

Aku renung lama-lama buku hadis tu. Sekejap-sekejap aku pandang sekeliling. Kebetulan, waktu aku baca buku ni, aku dekat Mid Valley. Lalu depan aku, sepasang kekasih.  Berpeluk dan berpegang bagai. Aku diam. Aku tengok balik hadis tu. Aku angkat muka lagi, dan kali ni terpandang sepasang kekasih jugak. Mesra. Macam suami isteri. Eh, sekejap. Aku salah. Mana satu suami, mana satu isteri? Eh kenapa macam tu pulak? Kenapa aku tak dapat bezakan mana satu suami, mana satu isteri. Kan sepatutnya kacang je benda tu. Ah pulak dah. Aku yang bodoh, atau....... mereka yang bodoh? Tak dapat beza mana lelaki, mana perempuan. Bila fikir balik. Oh...rupanya mereka. Mereka tak dapat beza mana satu fitrah, mana satu nafsu. Sebab....................................................................
















..................dua-dua lelaki. 




Lama betul aku cuba mengarang entry ni. Berbulan-bulan dah.  Aku peram bukan sebab aku takut. Tapi aku peram sebab aku berfikir-fikir perlu atau tidak aku ketengahkan isu ni. Aku macam tak percaya, dalam usia aku 23 tahun ni aku berdepan dengan isu yang melibatkan aqidah, iman dan fitrah manusia. Dulu isu perempuan, sekarang isu lelaki. Tipulah kalau kata aku suka. Aku pernah stress, aku pernah menangis, dan aku sendiri pernah jumpa kaunselor pasal benda ni. Isu yang aku rasa,membuktikan bahawa dunia benar-benar dah sampai ke akhirnya. 

Aku berkawan tanpa sedikit pun prejudis. Sapa pun boleh jadik kawan aku. Pesakit HIV/AIDS pun pernah aku berkawan. Pernah dulu seorang kawan perempuan aku menegur aku. "Buat apa kau kawan dengan orang-orang macam tu! Silap hari bulan, kau terikut sama!". Aku geleng. No. Aku berkawan tak kira dia orang apa pun. Sebab aku yakin aku boleh jadi diri aku sendiri bila aku berkawan dan aku yakin didikan agama yang mak ayah aku bagi dan iman aku kuat untuk beza baik dan buruk. Aku yakin Allah tetap menjaga mereka yang menjaga batasan. Dan sebab tu, aku berkawan dengan 'mereka'. Bukan pilih bulu. 

Berdebat dengan golongan ini bukan sekadar perlukan hadis dan ayat Al-Quran, sebab aku bukan ahlinya. Pengetahuan agama aku masih cetek. Tak sehandal mereka yang memang hafiz dan hafizah. Orang seperti mereka, sekali kau keluar hadis atau ayat Quran, macam-macam yang ditempelak. Kau pulak yang dituduh alim-alim kucing. Tapi berdebat dengan mereka, kau kena guna logik akal dan keberanian yang tiada calangnya. Bila aku cerita dengan salah sorang kawan aku yang amek Syariah, dia sendiri tak sangka, aku kuat dan berani macam ni. Dia kata, kalau dia pun dia akan senyap je. Tak nak lawan. Tapi Alhamdulillah, pada malam itu... lidah aku lancar menutur bicara. Memberi nasihat, menentang maksiat. Membetulkan apa yang dia salah fikir, memberitahu dia apa yang dia jahil. Bukan untuk tunjuk diri sehebat malaikat, tapi sebagai sesama kawan. Sebab aku kenal dia sejak sekolah. Dia senior aku, dan aku kenal keluarganya. Tak sangka, Kuala Lumpur menghanyutkan dia. 

Pada malam itu...yang telah berbulan-bulan ni berlalu....

Dia: Kenapa you boleh kawan dengan golongan macam kiteorang ye? 

Aku: Sebab I berkawan tak pernah prejudis. Sapa-sapa boleh jadik kawan I. *senyum kat dia*

Dia: Ke sebab you takde boyfirend? You takut ke nak couple dengan lelaki sekarang?

Aku: Eh, tak lah. Buat apa nak takut. Insya-Allah kalau kita baik, Allah akan bagi pasangan yang baik buat kita. Itu janji Dia tau. 

Dia: Are you sure all the guys today, baik? 

Aku: Depends on yourself. As I mentioned before kan...just believe on Him. Kenapa you jadi gay ye?

Dia: For the happiness. Hidup macam suami isteri yang lain. Happy! 

Aku: Are you sure you happy macam ni? 

Dia: Ye. Sure.

Aku: Walaupun u tahu, apa yang u buat tu salah? 

Dia: Salah atau tak, itu dosa I. Bukan dosa you. Kubur lain-lain kan nanti bila mati. I tak kacau orang. I dengan couple I buat apa yang kiteorang suka. Tak de pun mintak duit orang. Tak menyusahkan orang lain.  

Aku: You confident kan you kata you tak menyusahkan orang lain. And on behalf of "orang lain", I rasa you menyusahkan semua orang.

Dia: Apasal pulak?

Aku: Because of golongan you, you telah meletakkan masyarakat dalam keadaan berisiko tinggi. you dah musnahkan iman dan aqidah orang lain. You dah jatuhkan maruah dan moral orang lain dan paling teruk You letakkan diri orang lain untuk sama-sama terima azab Allah in anytime. Did you realize that? I'm really sure you tahu pasal cerita Kaum Nabi Luth kan? Kalau you tak tahu, cuba try google and type Pompeii. Everything will come out. Sebabnya mula-mula dulu, golongan macam you ni, hanyalah minoriti and now you nak semua orang terima golongan macam you. Nak mempertahankan hak kesaksamaan semua. Macam mana dengan hak kiteorang ni. Majoriti? Hak kiteorang untuk hidup selamat? Tanpa ada gangguan aqidah macam golongan you buat? And you jangan lupa, sebelum kubur kita lain-lain, jenazah kita akan diuruskan orang lain. you still depend on others tau... 

Dia: Eh, you ingat orang bertudung, berjubah macam you ni baik sangat ke? Belum tentu lah. Even dekat kampung I, ada seorang Imam ni, berketayap semua tapi merogol anak dara orang. Kenapa? 

Aku: Well, semua orang ada dugaan masing-masing. Dan semakin kuat iman seseorang tu, semakin besar ujian yang Allah bagi. Pelbagai cara dan pelbagai bentuk. Memang I akui mereka yang berjubah dan bertudung apatah lagi berserban tu semua belum tentu baik. Itu sebabnya pakaian tak melambangkan apa-apa. It just outer line. Tapi sekurang-kurangnya, fitrah masih seperti apa yang Allah aturkan. Lelaki pada perempuan, dan perempuan pada lelaki. But you, totally change! 

Dia: Eh, you ingat I suka-suka ke nak tukar sexuality macam ni? I jadi macam ni semua sebab Allah yang aturkan! *Cantik perangai kau, salahkan Allah!!! Masa ni, aku mengucap panjang dalam hati*

Aku: Allah tak pernah kejam. Allah aturkan apa yang terbaik buat hamba-Nya. I tak percaya apa yang you kata tu. You cakap Allah jadikan you macam ni? No. It's wrong. You pernah ada girlfriend kan dulu? Bukan seorang dua. Ramai kan? So, where's the point Allah jadikan you macam ni? Allah jadikan you dengan fitrah yang sama macam I. Sama macam orang lain. Suka pada jantina yang berbeza. Tapi you yang ubah. You yang beralih arah. You yang cuba membengkokkan apa yang lurus. Ini dugaan you. Semua orang ada nafsu. Memang kalau tak iye-iyer, nafsu boleh jadi raja. Tapi you kena ingat. Allah tu Maha Bijaksana. Dengan adanya nafsu, Dia bagi jugak aqal. Apa fungsinya? Untuk suruh you berfikir baik dan buruk. Bukan semua benda betul. *masa ni, dia dah tunduk. badan dah mula tak tentu hala. Hisap rokok dah masuk 3 batang*

Dia: I rasa you kena tengok satu movie lah. Movie 'Pray For Bobby'. Pernah tengok? 

Aku: Emmm tak pernah. Kenapa cerita tu ye? 

Dia: Dalam cerita tu, asalnya Bobby ni anak mak. Semua benda mak dia aturkan untuk dia. Sampailah dia dah besar, mak dia nak kahwinkan dia dengan seorang budak perempuan. Tapi Bobby tu tak suka. Takde nafsu pada perempuan. Dia suka lelaki. And then, mak dia paksa-paksa dia jugak untuk kahwin. Mak dia marah-marah. Mak dia put pressure. Lastly, Bobby tu bunuh diri sebab mak dia terlalu push dia. Mak dia menyesal. Dan sejak tu, mak dia realize yang apa mak dia buat tu salah. Sepatutnya mak dia ikutkan je Bobby tu. I rasa, kalau you tengok mesti you akan faham apa yang kiteorang rasa. 

Aku: Cerita tu asal mana? American, Britain or where? 

Dia: Not sure. Rasa American kot...

Aku: Tapi cerita tu cerita mat salleh lah kan? Heheheh. You, you. Tak sangka lah. You pandai. Sekarang pun kerja bagus. Muka kacak hensem bergaya. Tapi you tak dapat kenal the hidden agenda. Sah-sah lah cerita tu memang nak pesongkan you. Buat apa you nak relied on cerita barat? Cerita orang yang memang salah. Dia buat cerita tu berat sebelah. And orang bodoh, suka lah cerita macam tu. Kononnya, meluahkan perasaan terpendam mereka. Padahal cerita tu lagi memesongkan aqidah. Dah lah gay, lepas tu ajar orang untuk bunuh diri. You nak macam tu ke? 

Dia: Well, I tanya you lah. Kalau lah you dapat husband macam I, yang you tau dia Gay, you nak terima ke? Dia kahwin dengan you bukan sebab cinta. Tapi sebab desakan mak bapak. You rasa happy ke? 

Aku: Kalau ikut logik akal, takde sapa dah nak terima orang macam tu untuk dijadikan suami. Tapi bila fikir balik, mesti ada sebab kenapa Allah berikan "lelaki tu" sebagai suami kepada perempuan tu. Bukan bermaksud perempuan tu tak baik sebab dapat lelaki tak baik. Tapi itu rahsia Allah. Mesti ada kekuatan atau sesuatu yang ada pada perempuan tu yang boleh menyebabkan lelaki tu back to normal. Kembali pada fitrah yang asal. 

Dia: Walaupun tak puas dari segi batinnya? Tak happy langsung? And kiteorang golongan macam ni happy dengan hidup kiteorang. F*ck lah with those people's talk and think! 

Aku: I bagi you analogi. You nampak seseorang yang you sayang, contoh adik you nak terjun bangunan untuk bunuh diri. Apa you buat?

Dia: Mestilah I tak bagi. 

Aku: Than adik you cakap, "Abang, this is for my happiness. I happy bila I bunuh diri!" You sanggup ke tengok adik you dapat "happy" macam tu? Sedangkan you tahu, membunuh diri adalah antara dosa besar dan sapa yang bunuh diri, rohnya tergantung antara langit dan bumi. Allah tak terima. How come, adik you bahagia? You sanggup biarkan dia tetap dengan pendapat dia "untuk happy" tu? 

Dia: *senyap. bisu. Sambil hembus asap rokok. Jeling aku sekejap. Mata dah merah*

Aku: You, I cakap semua ni bukan sebab I benci you. Tapi sebab I sayang. I kenal you sejak kita sama-sama kecik. You tahu tak apa yang you buat adalah dosa besar? 

Dia: Tahu. *jawab slow je*

Aku: Kalau you tahu, maksudnya you masih ada peluang untuk berubah. Untuk kembali pada asal. selagi you masih boleh hembus nafas, selagi tu Allah masih sayangkan you. Dia tetap bagi masa untuk you. Dia tak pernah kejam. Tapi kita manusia ni yang kejam. Sebab selalu membantah apa yang dia suruh. Dia tak luak apa pun, you. Tetap kaya. Tetap Maha Berkuasa. I bukan malaikat. Tapi I kawan you. 

Dia: Pandang aku sepi....


******Dua-dua senyap sampai lah dia hantar aku balik UM******

Sebelum aku turun kereta tu, aku mintak maaf dan aku tahu sepanjang jalan drive back to UM, dia berfikir setiap butir bicara aku dengan dia tadi. Dan sampai sekarang, doa aku tetap untuk dia dan kawan-kawan aku yang sama macam dia.... Insya-Allah. 

Aku harap, entry ni bukan untuk disalah erti. Aku bukan malaikat, tapi sekurang-kurangnya, janganlah hidup atas dasar nafsu semata-mata. 



p/s: Friends is angel followed you through life... i'm not an angel. But I am the one who loved you. 




42 comments:

  1. salute kak nanie...zaman skarang ni mcm-2 hal....manusia dh lari dripada fitrah...

    ReplyDelete
  2. satu nasihat yg sgt bagus....sedih bce entry nih..mudah mudahan ALLAH bukakan pintu hati dia agar bertaubat dan kembali ke pangkal jalan.

    ReplyDelete
  3. cube banyangkan, kalau perempuan yang lawa lagi cun jadi lesbian. rasa macam rugi je..

    ps; nice entri kak.

    ReplyDelete
  4. entry yg menusuk ke kalbu...penuh dgn maskud yang tersirat..mcmna ler klu 'lelaki tu' baca entry nie..mesti dia tergagam n berfikir habis-habisan

    ReplyDelete
  5. nasihat yg bagus dan bguna dr sowg kwn yg sygkn kwn dia...hope dia kn berubah 1 hr naty dan Allah kn buka pintu hati dia

    ReplyDelete
  6. Ya Allah , bukakan hati mereka . smoga mereka menjalani kehidupan di jalan yg benara ...


    bagus teguran itu .

    ReplyDelete
  7. bagus nasihat tu.
    harap dia sedar la jugak nanti.

    geli la tengok orang gay.

    ReplyDelete
  8. terbaekkkk...kita doakan terbaek utk mereka2.. tu dugaan mereka tu...hummm

    ReplyDelete
  9. Baguslaa kak innannie ni. Being prejudis buatkan oarang-orang LGBT ni takut nak baik dengan orang biasa kan and benda ni akan buat kita makin susah dekati diorang dan betulkan diorang. Saya respect kak innanie that you are not easy to get mad. Kalau saya tak tahulahh sumpah seranah apa dah saya bagi. Ya Allah teruk sungguh saya ni. Kak Innanie, keep on doing the great things. InsyaAllah Allah will bless you all the way as long as kita berdakwah berlandaskan agama. Bukan untuk feymes mahupun kesenangan dunia. Good job kak innanie. keep it up :)

    ReplyDelete
  10. suka dengan cara kau, not being prejudice with people. sebab x ramai yang pikir macam tu.

    but fyi, kota kaum nabi luth (kota Sadum) bukan kat pompei.. tapi kat laut mati. setahu aku la.

    ReplyDelete
  11. good words...most of the gays they dont like org senbarangan to tarbiyyah them becoz some of the org sembarangan tend to selar mereka...nice words from a friend is one of the best way..sbb kita pun x kesah klu kwn2 kita yg btol2 kenal kita sound/nasihat kita..kan? nice entry gurl!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  12. kalau saya gay,conform saya akan berubah lepas baca entri u ni sis!=)
    btw,u student um fak law eh?saya stdent UM gak.hiihii

    ReplyDelete
  13. sgt berilmu entry awk sy nk share kt fb ye

    ReplyDelete
  14. harap dia boleh berubah:)
    InsyaAllah :)

    ReplyDelete
  15. speechless again. well done girl!

    ReplyDelete
  16. nice one..dpt org yg boleh bidas dan petah mcm awak, maka bertemula buku dan ruas walaupun kita tak keluarkan dalil.. :) syabas. moga dia berubah.

    ReplyDelete
  17. pergh... saya pon rasanya belum ada kekuatan nk buat mcm tu...

    ReplyDelete
  18. nice dear...tanggungjawab muslim berpesan sesama muslim...

    ReplyDelete
  19. good entri.... suka sy membacanya....

    ReplyDelete
  20. CIK INNANIE ARIFFIN LEPAS BACA ENTRY INI SAYA BETUL2 BANGGA DGN SAUDARI MESKIPUN SY XKENAL PUN SAUDARI..CUKUP HEBAT SAUDARI BERHUJAH SAMBIL BERDAKWAH. UNTUNG KAWAN SAUDARI ITU DAPAT KAWAN MCM SAUDARI.KEEP ON BLOGGING AND SHARE SOMETHING INTERESTING..MAY ALLAH BLESS U HERE AND AFTER...

    ReplyDelete
  21. salam..
    saya kagum dengan keberanian awak memperdebatkan mengenai masalah ini..

    saya juga doakan semoga kawan awak itu mendapat petunjuk dan hidayah dari Nya..

    ReplyDelete
  22. Baguslah akak, tak semua orang ada kekuatan untuk tegakkan hal macam nie.. insyALLAH kawan akak tu akan berubah jugak satu hari nanti, sama2 la kita doa dia kembali ke pangkal jalan.. amin~~ :)

    ReplyDelete
  23. nasihat u ke atas dia pnuh dgn hujah yg bernas, tak semua dpt mblas balik tutur bicara org(gay) yg sentiasa rasa dia btul ...

    ReplyDelete
  24. moga2 kawan kak nani dapat hidayah,, and sedar kesalahan dan kesilapan nya,,, tersentuh hati ni,,, tq akak,, kan best kalau ada kwan yang berani tgur saya macam akak tegur kawan akak ni,,,

    ReplyDelete
  25. bergetar jiwa raga bila bce entry ni... penuh dgn pengajaran dan pengertian yg teramatlah dalam...

    http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/09/wedding-cik-siti-nh-cik-oden.html

    ReplyDelete
  26. I like this entry. Tahniah coz keberanian adalah kekuatan utk menepis segala2nya :)

    ReplyDelete
  27. yayang, sedih tiba2 baca entry ni. sebab kak yaya pon ramaiiiiii sangatttt kawan2 macam ni. time belajar dulu kak yaya amek couse hotel managment, ramai sanagttttt budak same course jadi macam ni. kesian kann. T__T

    ReplyDelete
  28. Seriously ske bce entry ni. :) terjah yg lain sok. Xbest lak bc kt phone

    ReplyDelete
  29. slaute sama you
    you are brave enough
    kalau lah ramai orang yg macam u, indah betul hidup
    apepun, kita doakan mereka agar kembali kepada fitrah

    good sharing indeed

    ReplyDelete
  30. Nasihat akak memang sangat bernas. Bagus la akak. ^_^

    ReplyDelete
  31. Eye opener...

    Menarik sebab ada org yg pilih untuk tidak berkawan dgn sesetengah pihak,
    Berhujahkan semata.

    Siapa kawan kita menggambarkan diri kita.

    Nice. :)

    ReplyDelete
  32. wah! terbaek! hebat! .. kadang2 orang mcm tu takde orang nak tegur .. then bile ade orang tego sekali poun dwng akan nafikan .. alhamdulillah akk dah sedarkan die even sikit.mudah-mudahan Allah buka kan pintu hati die untuk berubah .. meremang baca enrty ni .. huhu ! thumbs up! :)

    ReplyDelete
  33. Nampak keIKHLASAN kak Innanie dalam berkawan. Best wooo dpt kawan camni. Saling tegur menegur ;D

    -Aiman Aziz

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum.. Firstly, I think you're totally wrong.. Ok I'm gay.. Ya know, this feeling (gay) have been here in my heart since I was a little, maybe it's 6 years old.. Come to think of it, what a boy in this age have in mind? I already started to like all men that I found attractive to me.. And now, I'm already 21 years old.. I don't think that is came out from my parents misguide or their wrong teaching method.. I'm pretty sure this is the biggest test Allah have made for us.. I personally think that this feeling was not something that I made not something that I want.. I've fighting for this for my whole life.. And it's not an easy feat for me.. Do you really think I want to be gay? I wish to have a normal life.. I don't want to be this.. I've always avoiding that.. But somehow, my 'Iman' have its upside down.. I still seek for Hidayah to enlighten my path as a true Muslim.. Don't easily justify us..

    ReplyDelete
  35. sedih giler..sblm mengatakan sesuatu dan wat article yg pelik2 better selidik dulu..article mcm kau nie dh belambak dh,,,maybe aku rasa kau jew yg kureng ckit explore then terus wat article mcm nie..orang yang bijak pandai berfikir dahulu sebelum mengatakan/menyampaikan...bukan direct dr otak kau terus ke keyboard bangang.

    hasil kajian yang dibuat hampir keseluruhan universiti di dunia termasuk malaysia tentang dunia gay dan pengkid telah membuat kesimpulan, kehadiran naluri suka sama suka antara jantina hadirnya dari mereka lahir lagi..para pengkaji percaya ini merupakan dugaan yang paling besar pada diri gay/pengkid pada akhir zaman..Tuhan menguji umatnya pada akhir zaman untuk memberikan mereka pilihan dan memilih jalan yang betul...dan ini dugaan yg paling berat perlu ditanggung oleh golongan gay/pengkid ni..tapi bagi mereka untuk menghilangkan rasa dan naluri suka sama suka antara jantina ini hanya mendekatkan diri pada yang Maha Esa..hanya mampu berserah..walupon mereka sembahyang 5waktu sehari semlam kadg2 benda itu ssh untuk hilang dr dalam diri mereka..tetapi mereka perlu berusaha untuk menghadapinya demi memikirkan syurga dan neraka dna dimana meraka tempatkan..dan faktor yg membuatkan mereka ssh untuk berubah adalah keadaan sekeliling yg menekan mereka..

    aku pelik dgn perempuan zaman sekarang nie..gay pon ade perasaan dan kiteorang belajar lebih tggi la kot dari korunk..walaupon pengetahuan agama agak kureng tp tu bkn alasan 1st aku pasti sgt..yg korunk aku rasa memg lebih tahu la and terer gila la bab2 agama nie..

    allah mengangkat darjat kaum hawa ini sebaris kemuliaannya/darjat siti khadijah..dan merupakan darjat kedua tertinggi selepas Rasulullah..PEREMPUAN semua korunk seharusnya malu...sbb jawapannnya ada depan mata korunk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah and really thanks to yo sebab sudi baca entry ini. Seperti biasa pendapat, penerimaan dan interpretasi kita semua berbeza-beza. Ini pandangan saya, dan Alhamdulillah saya rasa pandangan saya masih terus lagi berpegang pada Islam. Saya tidak mahu melibatkan soal tinggi atau rendahnya ilmu agama seseorang sebab saya sendiri belum tentu tinggi darjatnya di sisi Allah.

      Umur awak baru 21 tahun dan saya juga pernah merasai umur tersebut. Walaupun awak dah punya naluri sejak umur 6 tahun tapi saya yakin umur itu masih belum matang dan belum lagi terfikir akan kesudahan sebuah kehidupan. Belum terfikir hala tuju dalam hidup dan belum terfikir apa gunanya hidup sebagai gay.

      Mereka yang saya ceritakan dalam entry ini, adalah mereka yang telah menginjak akhir 30 an. Yang mana telah berfikir soal kesudahan. Sampai bila mahu hidup sebaga gay bergelumang dosa dan bergelumang laknat Allah.

      niat saya menulis entry ini adalah sebagai satu pesanan dan ingat mengingati. Jika saya jadi anda, saya menerima teguran ini dengan hati terbuka. Berfikir semula... dan jangan cepat melenting. Tentu tampak bodoh kan jika saya melihat sesuatu kejahilan dalam diri rakan-rakan tapi saya biarkan? Lebih baik saya menegur sebab saya tak sanggup tengok mereka hanyut dalam kebodohan dan terus dalam laknat tuhan.

      Mungkin belum sekarang untuk awak terima apa yang saya kata, tapi saya tetap berdoa untuk awak JUHA BACH... satu hari nanti awak terpanggil untuk berfikir semula intipati entry saya ini.

      Terima kasih! :)

      Salam sayang dari seorang kawan.

      Delete
    2. JUHA BACH :

      Boleh baca entry seterusnya... supaya awak lebih faham apa yang saya sampaikan dan bagaimana reaksi mereka yang menginjak akhir 30an bukan 21 tahun...

      http://www.coklateyes.my/2012/05/balasan-satu-malam-dengan-gay.html

      Delete
    3. Assalamualaikum.. Well sorry.. First comment is came from me, and the 2nd one that I copied from others commenter(not from here though).. Yup, I'm still young indeed.. But who knows, I might be die tomorrow or even earlier.. It's true, there is always deep in my heart that always whispering to me to seek a better life.. Tk change.. I've always trying.. And I'll not giving up as a Muslim.. I really got war within myself.. I'm fighter.. May Allah bless me always.. Sorry for misunderstanding though.. And thank you..

      Delete
    4. Alhamdulillah kalau itu yang awak niatkan. semoga ALLAH memberi ruang, peluang dan jalan untuk awak dan kita semua kembali pada teras yang diredhai. Pintu taubat Allah tetap terbuka, tetap menerima siapa saje tak kira sama ada mereka pendosa hebat atau biasa saje.

      Terima kasih jika hati awak telah terbuka ruang untuk menerima apa yang saya cuba sampaikan...walaupun sedikit ruangnya, saya tetap syukur. Semoga awak juga dapat terus sampaikan pada kawan-kawan seangkatan apa yang awak rasa dan fikir selepas baca entry ni.

      :)

      Delete
  36. good job kak innanie.. tak semua orang mampu buat macam ni taw.. terharu.. nampak benar akak memang berkawan ikhlas dari hati.. :')

    husna nak jadi macam ni jugak di tegur dan menegur demi kebaikan.. tapi husna risau andai ada yang terguris hati dan perasaan.. :(

    ReplyDelete
  37. Not sure how I came to this post. But just saying as I respect your opinions, I totally disagree on all the points.

    Ms x tgk prayers for bobby tapi tak mengendahkannye sbb it is american is plain discriminatory.

    I think its laughable that u think you're being tolerant of LGBTQ but in effect you're totally ignorant.

    Humanity and mores prioritizes against ALL religions. Period.

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork