Saturday, December 8, 2012

Perhatian #2 Untuk Penerima Domain Percuma Dari Blog Coklateyes

As Salam Semua

Dah setel semua prosedur pendaftaran kan, so entry ini adalah untuk mereka yang dah setel prosedur pendaftaran.

Baiklah, first sekali... korang kena ingat... prosedur ini akan mengambil masa 24-48 jam WAKTU BEKERJA. Jadi, kalau korang apply hari minggu, In sha Allah hari Isnin atau Selasa baru dapat email pengesahan tu ye. Jangan risau.

Kemudian, korang dikehendaki check email inbox (email yang korang isi dalam form tu). Dan korang akan menerima 3-4 email daripada pihak admin.



Sekarang, mari kita bukak satu-satu email tersebut.



Email 1



Dalam email 1, titlenya adalah New Application To Register Domain Name. Ada beberapa perkara yang perlu disemak. Yang pertama, pastikan Domain Name yang anda mohon dieja dengan betul dalam email tersebut. Contoh, seperti yang aku bulatkan tu. Itu domain yang aku mohon.

Kedua, dibawahnya ada details yang korang isi dalam form tu. Pastikan semua betul.



EMAIL 2


Email kedua yang korang akan terima adalah REGISTERED DOMAIN NAME. Ini maknanya, domain korang telah berjaya didaftarkan. Dan korang sekali lagi pastikan domain korang betul. Semak macam yang aku bulatkan tu.



EMAIL 3


Email 3 bertajuk New Username Created. Baiklah dalam email ni, ada 2 perkara yang korang kena buat. Pertama, korang kena COPY USERNAME yang diberikan. Dan kedua, KLIK LINK yang diberikan dibawahnya.

Tapi ingat:

1. Link tersebut hanya valid selama 7 hari sahaja.
2. Hanya sekali KLIK dibenarkan.

Bila dah klik Link tu, korang akan dapat ini


Bila dah dapat ni, korang paste username korang tadi. Kemudian create satu password. Peringatan!!! Password mestilah 12-14 huruf dan mesti mengandungi huruf dan nombor. Than klik button RESET tu.  Lepas tu, korang kena hafal atau catat kat diari ke mana-mana password dan username ni.



EMAIL 4


Lepas dah create password semua. Korang akan dapat email yang ke empat. Yang ini, membuktikan bahawa akaun, username dan password telah BERJAYA didaftarkan.

Dan sekarang, tak payah risau... kita tunggu next email yang ada procedure untuk tukar kepada [dot my]. Yeaaaaaaaaaaaaaay!!!! Semakin hampir dah ni nak dapat domain sendiri.

Melalui admin, katanya paling lewat email tu akan dapat pada hari Isnin atau Selasa!!! ;)



p/s: Sayang-sayang semua... boleh tak korang share dan sebarkan dekat blog korang pasal benda ni. Ajak seberapa kawan yang korang ada untuk ambil hadiah best ni. Sebelum 25 Disember 2012. Pleaseeeeeeeeeeeeeeeee!!!! ;)






32 comments:

  1. kenapa emel yg sya dpt x sama mcm akak dpt ye??? emel sy dpt dari support@asiahost.cc, lepas tu kena log in ke http://online.asiahost.cc. eurmm macam lain je kak...ke sya ada silap.

    http://wadahberbicara.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. dah promote :)

    http://geeazielove4eva.blogspot.com/2012/12/nak-hadiah-hebat-tak.html

    ReplyDelete
  3. kenapa email yg saya dpat lain.. email saya smuanya dari support@asiahost.. lain sgt2.. dpat 4 email dri support@asiahost..
    1) invoice payment confirmation..
    2)Welcome
    3) Order confirmation
    4) Customer Invoice
    mcm mana ni??

    ReplyDelete
  4. lepas success kite share ok...hehe

    ReplyDelete
  5. Saya sudah promote di blog. Beberapa persoalan muncul:

    1. Saya daftar address lain dan memang cadang nak buat satu blog baru. Boleh ke atau memang kena ada blog lama sebagai host?

    2. Blog baru saya tu saya nak guna versi Wordpress sebab nampak lebih pro. Atau kena guna versi blogspot?

    3. Boleh daftar lebih tak? Saya cadang nak buka 2-3 blog lain dengan niche berlainan setiapnya. Bayaran kira ikut perblog atau satu blog sahaja dibenarkan?

    ReplyDelete
  6. Ok dah faham setelah melakukan beberapa googling tentang domain dan host.

    Domain: alamat blog seperti coklateyes.com, google.com, blogspot.com

    kalau percuma, kena tambah .blogspot.com
    kalau bayar, terus coklateyes.com

    Host:
    *percuma: wordpress, blogspot, tumblr, etc

    *berbayar: netkl, datakl, klserver, serverfreak

    Kira sekarang saya sedang tempah 3 domain. Tak sabar nak lihat kesannya nanti di blog saya.

    Terima kasih ya sebab share ni!

    ReplyDelete
  7. saie pown dpt email mcm Semuanya D Sini .. email yg lain.. kenaper yer ??

    ReplyDelete
  8. entah kenapa akak langsung tak dapat apa2 email..huhu..

    ReplyDelete
  9. @Semuanya D Cni:sama la, trasanya kena tunggu lagi kot. hehee~

    ReplyDelete
  10. @依之汉: domain ada dua , berbayar atau percuma , jika percuma kita xboleh buang perkataan seperti blogspot , wordpress dan sebagainya . jika berbayar , kita boleh buang perkataan tersebut dan pilih .com , .com.my , .org , .net , dan mcm2 lagi :D

    ReplyDelete
  11. dah bjya smuanya dgn slamt bru share^___^

    ReplyDelete
  12. pergghh xcitewd rasanya menantikn doamin sendiri nii.

    ReplyDelete
  13. kak.. sy pun tak dpt emel yg mcm akak dpat.tp sy dpt 3 email dr Asiahost Advance Tech. (Welcome, customer Invoice, Invoice Payment Confirmation) cmne ekk kak?? hm

    ReplyDelete
  14. yeay! dh siap sume nye. kne tggu procedure p'tukaran pulak :D

    ReplyDelete
  15. saya dah berjy dpt ke4 email..tp xdpt email utk bg arhn tukar kepada .my

    ReplyDelete
  16. sy dah dpt ke4 email..tp blm utk next email yang ada procedure untuk tukar kepada [dot my].

    ReplyDelete
  17. baru berjaya sampai step ni...thanks innanie...

    ReplyDelete
  18. saya tak dapat email ini. yang ada email apa entah, tak ingat. tak silap saya dia kata usaha saya gagal ke apa. yang pasti email tu berkaitan ada tulis 'failed'. tapi dah delete email tu :( nampaknya tak menjadi lah

    ReplyDelete
  19. sedang menanti email utk tukar kpd .my Relax dulu... bleh siapkan assignment dulu :)

    ReplyDelete
  20. @Semuanya D Cni: saya pon dapat macam tuu jgk .. kita kena tunggu lagi laaa :)

    ReplyDelete
  21. saya dah dapat ke 4 4 email tersebut tp selepas tu email utk tukar ke domain dot my sampai sekarang tak dapat2.. masuk harini dah lebih kurang seminggu.. camne ye..

    ReplyDelete
  22. saya dah dapat ke 4 4 email tersebut.. tp sampai sekarang masih takde email proses penukaran ke dot my.. lebih kurang 1 minggu dah..

    ReplyDelete
  23. Alhamdulillah, sy dah settle :) http://www.ieta.my/2012/12/review-dan-domain-free.html

    ReplyDelete
  24. selepas email keempt, pswrd sucsc reset, ada email lain lg kew?

    ReplyDelete
  25. ssaya dapat email yang macam dekat atas dan juga email dri support@asiahost.. kenapa saya tidak dapat email dr untuk penukaran kepada .my

    ReplyDelete
  26. sama la saya....dah pening ni..sy dtg 4 email dari asiahost jugak...hmmmm..sama mcm cik honney..wadahberbicara diatas tu.cmne ni... harap2 innanie dapt membantu kami....

    ReplyDelete
  27. samalah saya dapat e-mail sama kat atas tu...kena tunggu lagi ker?...

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork