Saturday, December 1, 2012

Save Our Seafood Project. Fakta Yang Perlu Kita Ambil Tahu!

As Salam semua

Penglibatan aku dalam UM Cares memang dikategorikan agak baru. Tapi pengalaman dan pendidikan aku dapat melalui UM Cares sangat-sangat bermanfaat. Buat mereka yang masih tak tahu lagi, UM Cares adalah sebuah sekretariat alam sekitar Universiti Malaya yang based pada kerja-kerja kesukarelawanan. Fokus kami adalah tertumpu pada isu-isu alam sekitar. Banyak projek dah aku join dengan UM Cares ni, antaranya KLEFF 2012, Green Wardrobe, SLIM Symposium, Youth Environmental Expo dan banyak lagi. Memang seronok! 

Ok, kita hold dulu pasal volunteer work tu. Sebab untuk entry kali ni, aku nak ketengahkan satu isu mother-earth yang sangat penting. Mungkin tak ramai tahu, tapi as belia we should aware! That is the first step before we think how to solve the problem and take action. 

gambar dari : Innaniestagram @ http://instagram.com/innanieariff

Korang suka makan seafood tak? Sapa yang tak suka. Aku sendiri suka. Sedap kan. Manis dan lazat. Tapi, korang percaya tak kalau aku cakap dalam masa beberapa puluh tahun lagi, kita tak dapat lagi merasa nikmatnya seafood tu lagi. Kenapa? Sebab bekalan seafood kat laut bakal habis. Tak percaya???

"Eh, laut kan luas... tak kan ikan boleh habis?" 

Not to explain more. Try to read this.



Aku dapat guide book ni masa satu exhibition dua minggu lepas. Masa mula baca tu, aku sendiri terkejut dan tak sangka yang kita bakal menghadapi masalah ni. Macam korang jugaklah, eh laut tu besar kan. Tak kan habis ikan. Tapi itulah hakikatnya. 

Kau rasa kenapa masalah ni timbul? Personally, aku tak tahu. Sebab aku bukan dari keluarga nelayan, mahupun mereka yang terlibat dalam industri perikanan ni. But, sekali lagi as belia kita kena concern dan aware. Semuanya sebab ketidak lestarian penangkapan ikan. Kerja sapa? Manusia jugak. 


Melalui buku panduan ni, ada 3 kategori yang disenaraikan. Korang boleh baca penjelasan setiap group sebagaimana dalam gambar atas tu.

gambar dari : Innaniestagram @ http://instagram.com/innanieariff


gambar dari : Innaniestagram @ http://instagram.com/innanieariff

Menangis jugak lah bila aku tengok beberapa seafood kegemaran aku macam pari, kerisi, kerapu berada di group merah. Tapi nak buat macam mana. Kita yang salah. Jadi kitalah kena tanggung akibatnya. Kita lah yang kena bekorban. Kalau tak, generasi akan datang tak akan kenal lagi spesies ni semua. Sebab tu lah pentingnya Sustainability. Iaitu pembangunan atau penggunaan sumber semulajadi secara bijak dan berhemah. Jangan ikut nafsu dan materialistik semata-mata. 



Untuk maklumat lanjut, download guide book dan support project ni. Sila KLIK SINI dan SINI JUGA ;)



p/s: Kita tidak mewarisi alam sekitar dari nenek moyang kita, tapi meminjamnya dari anak cucu kita!



19 comments:

  1. Alamak! kalau nanti seafood dah takde, macam mana nak buat tomyam seafood? alamak! alamak!

    ReplyDelete
  2. Alaaa. bawal hitam akak termasuk group merah.. group elakkan... adeh! dah la suka masak kari bawal hitam.. adeh lagi sekali !

    ReplyDelete
  3. terbaik r ayat nani..

    nasib ieza xmkn seafood.. i elegik seafood.. hihi..

    ReplyDelete
  4. bguslah ade jugk bg cara2 penangkapan seafood yng betul.

    ReplyDelete
  5. aduss.. walaupun muja tak suka sangat sea food ni,, tetap tak suka kalau dorang takde,, tak kn reti nak makan ayam cucuk tu je,, sob3

    ReplyDelete
  6. akak suka jgak makan seafood, tapi takdelah selalu....jarang2..akak suka makan ayamm...hehehe...

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Alamak..takdapat makan ikan2 dah? Kena hati2 ni..thanx utk entry ni akk..<3 sgt hebat...

    ReplyDelete
  9. nanieee, very the macam MC tengah bagi speech dekat depan stage. kagum sangattttt akak. ;))

    ReplyDelete
  10. kurangkan makan rasanya kurang beri efek sebab kalau kita tak makan, ada org lain makan. car apaling efektif adalah dgn mengehadkan penangkapan ikan2 ni. pada pendapat aku laa. ahhahha

    ReplyDelete
  11. haiyakk....bgus siap bg cara penangkapan yg betul

    ReplyDelete
  12. @Elie Lily: haa kena pakai ayam lah. jadi tomyam ayam! nyum2

    ReplyDelete
  13. @luqman zakaria: we should practice the right way to catch seafood ni kan

    ReplyDelete
  14. @Nurmujahidah Ismail: tu lah muja. semua sebab tangn manusia. tak reti gunakan sumber secara lestari

    ReplyDelete
  15. @Nory Zoulkefle: so akak kena take action jugak utk menyokong seafood dari pada kepupusan

    ReplyDelete
  16. @syafiqakarim: thanks for your support, bagitau kawan-kawan and family jugak ye

    ReplyDelete
  17. @nadia: hahahahah realllly kakak? thank you so much!

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork