Tuesday, December 25, 2012

Soalan Hantu & Cara Dapatkan Hadiah Hebat Berjumlah RM 300 000 Dari Blog Coklateyes

As Salam

STICKY POST #2. ENTRY TERKINI SCROLL DOWN.

Bacaan Sebelumnya, KLIK SINI ;) 

Aku sampai menggigil-gigil ni nak taip dengan cepat dan sebarkan pada korang semua mengenai berita gembira ni. Sumpah wei, aku gembira sangat. Sebab at last, aku ada sesuatu yang dapat aku berikan buat korang semua. Korang yang memang best dan selalu support Blog Coklateyes (BCE) ni. Sebab tu lah bila aku dapat peluang ni, aku tanpa fikir panjang terus grab the opportunity and dalam kepala aku terfikir korang-korang semua. Well, macam aku jugak... bila kita sebut pasal domain, banyak benda yang menghantui kepala kita. Jadi dekat entry ni, aku akan terangkan pada korang semua, apa sebenarnya projek ni dan akan aku halau segala soalan-soalan hantu yang ada dalam kepala korang tu! Lets start!


S1: Apa itu domain, hosting etc.? 
Jawapan: Aku dah try to simplify benda ni. Kau tengok dulu gambar rajah ni. Nanti ada explanation. 


Macam ni, analogi simple yang aku boleh bagi adalah: 

BLOG = Kereta
HOSTING = Driver 
DOMAIN = Nombor Plate

Jadi, untuk sesebuah kereta... macam mana kita nak tahu kereta ni milik siapa, adalah kita tengok pada nombor platenya dulu. Nombor plate akan bagitahu sapa drivernya. So, domain adalah satu "alamat" yang memperkenalkan blog / laman web korang di enjin carian (Google etc.). Bila korang ada alamat sendiri, lagi mudah enjin carian, cari korang sebabnya kita tak menumpang alamat lagi. Direct terus pada kita. 



S2: Kalau tukar domain, hosting macam mana? 

Jawapan:Hosting kita tak akan ganggu. Kita hanya tukar alamat saje. Jadi basically untuk storage kita masih gunakan blogspot. Alamat sahaja terus pada kita. Tapi kalau korang berminat untuk ada storage sendiri pun boleh. Korang email aku untuk keterangan lanjut. 



S3: Bayaran macam mana? 

Jawapan: Part bayaran ni lah yang aku rasa korang sangat-sangat untung. Bila aku dapat offer untuk promote benda ni, aku macam meroyan sekejap sebab dia memang best weh! Ok, bayaran. Macam ni... dengar elok-elok ok. 

SEKIRANYA KORANG MENDAFTAR DENGAN PROMOSI YANG AKU TAWARKAN NI SEHINGGA 25 DISEMBER 2012, TAHUN PERTAMA DOMAIN YANG BERHARGA RM 120 ITU KORANG AKAN DAPAT SECARA PERCUMA!!! YES, AKU ULANG PERCUMA!

MAKSUDNYA, KORANG HANYA REGISTER SAHAJA TANPA PERLU BAYAR APA-APA! HAAA TAK PERCAYA KAN? SEBAB TU AKU CAKAP AKU BAGI HADIAH DOMAIN NI UNTUK KORANG. WORTH RM 120 WEI!!!!


S4: Tahun-tahun seterusnya pulak macam mana? Kena bayar RM 120 untuk renewal? Mahalnya!!!!

Jawapan : NO! NO! NO! and NEVER! Once again, hadiah best wei. Untuk renewal korang hanya bayar RM 20/tahun untuk selama-lamanya. Rebet sebanyak  RM 100 untuk domain tersebut selamanya!!! FIXED PRICE! Kau nampak tak kau untung kat situ???



S5: Domain tu kita dapat apa? [dot com] atau [dot my]

Jawapan: Ini adalah Projek di bawah MOSTI jadi kita akan dapat [dot my] sebab MY dibelakang bermaksud MALAYSIA!!! *proud to be Malaysian! 


S6: Kenapa tak [dot com]? Apa lebihnya [dot my] 

Jawapan : Baiklah, macam korang jugak... dulu aku rasa dot com adalah gah. Gah sebab nampak profesional gila kan. Tapi, di satu segi, dot my ada kelebihannya. Kelebihannya adalah kita menyumbang kepada kepesatan pembangunan intelek untuk negara. MY dibelakang itu memberi maksud Malaysia. Malahan, kita juga ada Google Malaysia sendiri. Jadi, apabila MY ada dibelakang domain kita, Google MY akan lebih mengutamakan produk- produk tempatannya berbanding yang lain. Semakin ramai penggun MY, semakin laris kita di Google MY dan seterusnya kepada Google Worldwide.  So, secara tak langsung, kita menaikkan rating Malaysia di mata dunia dari segi teknologi siber. 

Malahan kalau korang nak tahu, domain ini membantu mengurangkan jenayah siber. Kelemahan yang berlaku pada [dot com] adalah, sesiapa saja boleh mendaftar dan maklumat palsu boleh digunakan. Sedangkan melalui [dot my], hanya warganegara Malaysia dibenarkan dan sebarang maklumat yang diberikan akan disemak di Jabatan Pendaftaran Negara. So, kalau ada yang buat blogshop tipu ke apa, senang kita boleh cari alamatnya di JPN dan bawanya ke muka pengadilan. Nampak tak macam mana jenayah siber dibendung?


S7: Susah tak nak tukar daripada blogspot  kepada [dot my]

Jawapan: Ini soalan paling hantu. Memang nightmare kalau nak main dengan code buat budak buta IT macam aku. Tak susah pun sayang. Jangan risau sebab segala step dah disediakan. Hanya 7-8 langkah sahaja. Malahan untuk activation hanya memerlukan 24-48 jam waktu bekerja bagi pemprosesan data. 


S8: Kalau dah ada [dot com] macam mana? Boleh tukar ke [dot my] 

Jawapan: Tetap dan masih boleh! Sebab ia kan percuma. So, kalau korang masih dalam 1500 tu lagi, korang akan dapat lah tawaran hebat ni. Domain lama, tak payah renewal lagi.


S9: Ada effect tak pada pageview, visitor, Nuffnang, comment, readers semua? 

Jawapan: ADAAAA!!!! Memang effect yang besar! Tapi effect ke arah positif lah. Hehehe. For Nuffnang, don't worry. Memang tak usik langsung. Berjalan seperti biasa.  ;) 


S10: Kenapa Blog Coklateyes masih tak tukar pada [dot my]? 

Jawapan: Sayang-sayang, saya dapat offer ni baru sekejap tadi. Dan selepas perbincangan dengan wakil Kementerian, saya terus assign untuk tukar domain kepada [dot my] dan permohonan saya sedang diproses sebagaimana yang saya bagitahu kat atas, 24-48 jam waktu bekerja.


S11: SAYA SUKALAH!!! SAYA NAK SATU DOMAIN NI!!!! Saya nak buat apa sekarang?!

Jawapan: Mudah sahaja!!! Caranya ialah :

  1. Jadi FOLLOWER dan LIKE Facebook Fanpage Blog Coklateyes dan juga Temin.fm
  2. Check availability domain yang ada mahukan di ruangan atas sidebar blog saya dan KLIK Go:

TIPS*masukkan sahaja nama domain yang anda inginkan. boleh sama dengan nama url sekarang atau berbeza. Tapi saya nasihatkan biar sama, jadi semua orang dah tahu url anda tu! ;)


3. Selepas GO, anda akan ke sini dan Klik Check Availability




4. Anda akan dapat seperti di bawah sebagai menandakan url anda available. Untuk ruangan bayaran, pastikan tetap 1 year @ RM 20. Terus Klik Continue.




5.  Sekarang berada di page Domain Configuration. Untuk di sini, pastikan anda KLIK RIGHT di petak DNS MANAGEMENT (FREE). 


Bagi bahagian bawahnya, Nameserver... biarkan sahaja dan Klik Update Cart.




6. Ini part paling penting, HARAP BERI TUMPUAN YE. 


Di bahagian Review & Checkout ini. Korang pastikan Domain Registration adalah nama url yang korang pilih. Kedua. Pastikan harganya RM 20. Dan pastikan korang dapat RM 20.00 One Time Discount yang mana membawa kepada Total Due RM 0.00. Dan total Recurring RM 20.00 Annually.

Cara untuk dapat ONE TIME DISCOUNT adalah korang kena FILL FORM DETAILS YANG ADA DIBAWAHNYA. PASTIKAN BUTIRAN TEPAT. SEKIRANYA SALAH, AKAN MENYUKARKAN PROSES PENDAFTARAN.

* Jangan cepat melenting kalau bill belum tukar pada RM 0.00 sebab PROMOTION CODE BELUM DIMASUKKAN. Korang ikut step bawah ni, nanti tengok Bill akan tukar dari RM 20.00 kepada RM 0.00. Promotion code ada di STEP 7!!!


Tips* BAGI BLOG PERSONAL KORANG KOSONGKAN YANG BERTANDA STAR TU. YANG COMPANY PULAK, SEMUA RUANG PERLU DIISI. JANGAN SALAH TAU!!!



7. Sekarang, scroll down anda akan jumpa part ini.


PART INI SANGAT MENDEBARKAN. KALAU TAK ISI DENGAN BETUL PART INI, ANDA TAK KAN MENERIMA PROMOTION TU. 

ANDA DIKEHENDAKI MASUKKAN PROMOTIONAL CODE 'coklateyes' DAN KLIK VALIDATE CODE. PASTIKAN EJAANNYA BETUL. DAN TAK ADA SPACE. HANYA SATU PERKATAAN 'coklateyes'. UNTUK PAYMENT METHOD, BIARKAN SAHAJA DENGAN BANK TRANSFER.

DAN JANGAN LUPA UNTUK KLIK "I have read and agree..."



8. Step last. Klik COMPLETE ORDER.

TAHNIAAAAAAAAHHHHHHHH!!!!! 
Sekarang anda telah mempunya satu domain yang anda idam-idamkan. Blog anda telah diprofesionalkan. Terima kasih daun keladi. 

Dalam masa 24-48 jam waktu bekerja, anda akan menerima beberapa email dari pihak admin dan anda ikut langkah untuk activate domain baru anda. Mudah sangat!!! Jangan risau. 



Fuh. Fuh. Happy ;) sangat aku dengan PROJEK KITA ni. Oh ye, sebelum terlupa. Bagi memudahkan registration, last sekali korang kena send satu email ke alamat innanie.ariffin@yahoo.com dan beritahu nama url pilihan untuk blog  korang. Title email, korang letak lah as "TERIMA KASIH BLOG COKLATEYES". Baru aku feeling retis sikit bila bukak email. *hahahahahaha*

Takdelah wei, aku just nak share rezeki dan happiness ni sama-sama. Ni rezeki orang bagi pada aku dan untuk dipanjangkan lagi manfaatnya, aku panjangkan pada korang. Jadi, kalau dah kita semua dapat dari orang lain, apa kata korang pun buat benda yang sama. Panjangkan atau share entry ni atau korang buat entry berkenaan BIG DAY BLOG COKLATEYES ni dengan kawan-kawan blogger korang. Tak kisah lah baru atau lama. Yang penting kita semua Happy Blogging dan dapat kebaikan mutual! ;) 

Last but not least, cepat rebut peluang dan register sebelum 
25 Disember 2012. Kalau lambat tak dapat. Tempat terhad, nanti blog korang yang tak menyengat!!! 



p/s: kalau ada masalah atau persoalan , korang boleh terus pm aku di FACEBOOK atau email di innanie.ariffin@yahoo.com

84 comments:

  1. boleh tak share bende nie..tpi3..klu share dapat ape2 tak..hehe

    ReplyDelete
  2. nak tanya, kalau tak de online banking system tak pe ke? boleh ke transfer guna atm je? will we get the account number?

    ReplyDelete
  3. bila muja buat, total due tu keluar RM20 la pulak,, camne tu?

    ReplyDelete
  4. @Walking Azrul: silakan awak. sy sngat hargai kalau awak nak share... awak akan dapat habuannya... emm boleh inbox sy di fb ;)

    ReplyDelete
  5. hai sis,

    Total Due Today tu tetap RM20.Camne nak buat yer?

    ReplyDelete
  6. Kenapa saya punya 'total due today' jadi RM 20.00 ? Sebab kat atas tulis RM 0.00. macam mana ya? :) btw, boleh kan kalau untuk next year yang RM 20 tu tak bayar? Maksudnya akan bertukar .blogspot balik lah :) Nak try dulu sebenarnya hehe :)

    ReplyDelete
  7. Btw, umur minimum berapa ya? hehe

    ReplyDelete
  8. ok sudah...harap2 tak de masalah apa2 dengan blog akak lepas tukar ke .my ni..kalau ada masalah siap kamu..muahahahha..

    ReplyDelete
  9. peh. bagus kau ni. sungguh2 tulis. haha. .com.my mmg power tp panjang pulak nak tulis haha

    ReplyDelete
  10. done.. waiting for my new domain.. hee~ :-D

    ReplyDelete
  11. Total due today tu jadi rm20 sebab anda2 semua tak isi promotional code
    Dah klik situ baru la dia jadi 00.00..
    Sekian..tlg jwb je..hehe...

    ReplyDelete
  12. KENAPA TOTAL DUE TODAY RM 20.00KA RM00.00?

    ReplyDelete
  13. TAKUT NAK TERUSKAN HEHE.... TAKUT ADA YG SALAH TIBA2 KENA BAYAR MAHAL HUHUHU

    ReplyDelete
  14. terime kaseh daun keladi. baru je daftar tadi. nanti mintak bantuan update langkah seterusnya ye hehe

    ReplyDelete
  15. kene amek mase ni nak memahami semua ni.(:

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum saya nak tuntut hadiah yang contest Aiman Aziz punya

    ReplyDelete
  17. wah,,,best,,dah selesai daftar ngee ^__________^

    thanks coklateyes ^_______________^

    ReplyDelete
  18. Alhamdulillah...Done register..Tq COKLAT!

    ReplyDelete
  19. @Walking Azrul:boleh sangat awak. silalah share benda ni di blog... habuannya dapat trafik dan ni hadiah saya, domain rm 120 ;) hehehe boleh gtu? tak pun meh sy belanja ais krim malaysia. hehehe

    ReplyDelete
  20. heee...selesai dengan cabaran register domain...huh!!
    akhirnye...:D
    menunggu domain Myun...;)

    ARIGATOU GOZAIMAS COKLATEYES-CHAN...^_^

    ReplyDelete
  21. nak register la....

    akak stil tak phm la dik...contoh la kan....mcm url blog akak http://coratcoretpinkummi.blogspot.com lpas 2 kalo akak tukar dot my nti follower yg terjah blog kite leh terjah blog mcm biase ke atau kite kne maklum kat dorang url blog kite dh tukar?

    ReplyDelete
  22. Terima kasih Coklateyes! Hehe, dapat jugak berdomain blog nih setelah 3 tahun berblogging. Sayang akak!

    ReplyDelete
  23. saya dah register dan emel pada awak..dah like kedua page, dan jadi follower awak ^_^

    ReplyDelete
  24. salam.saya dah register and email u already ;)

    ReplyDelete
  25. done sent email...ni entry yg syg buat sbagai pnghargaan..
    http://cheerymessy.blogspot.com/2012/12/terima-kasih-blog-coklateyes.html

    ReplyDelete
  26. dah siap.. tenkiu ^_^

    ksger.blogspot.com

    ReplyDelete
  27. assalam.. nak tanya, camne kalau saya takleh access facebook.. camne nak like.. sbb kt tempat saya facebook kene block.. saya juga ingin register .my kalo saya folo blog ni aje bleh tak?

    ReplyDelete
  28. shared !
    http://www.ahsfantasy24.com/2012/12/jom-rebut-1500-domain-my-percuma.html :)

    ReplyDelete
  29. dah siap register & shared! :D
    TQ!! ^^

    jemput singgah : http://alynnnyzaa.blogspot.com/2012/12/big-day-blog-coklateyes.html

    ReplyDelete
  30. nnt kne bayar kat mne eh? kiranya kalo gne skrg taun dpan la bru bayar> cmtu ke?

    ReplyDelete
  31. Kalau umur 15 tahun , x blh nk daftar la ? sila jawab please

    ReplyDelete
  32. knp hana buat dye ckp promotion code does not exist? cm ne nk buat nie?

    ReplyDelete
  33. tenkiu kak , paan dh daftar dh ..

    ReplyDelete
  34. sy da register n emel..n da da buat entry juga
    Tapi confuse..dia xminta alamat blog, url blog kita yg blogspot tu..so cam ne tu? dia check ikut emel ke?

    ReplyDelete
  35. thanks dear, dah try..nerves plak.. :D

    ReplyDelete
  36. tetibe akak nk tny awk satu soklan lah dik...soklan nih timbul bile de 1 of followers akak komen smething psl nih kat entry akak...let say la, if 1 day akak sakit n tak mampu nak teruskan berblogging nih, payment mcm mane?stil on ke wlupun kite dh tak nak berblog lg?mcm mane nk stopkan perjanjian byrn domain nih if kite dh tak mampu nak berblog?pastu url blog kite stil akan kekal dot my atau akan kembali ke asal iaitu blogspot.com?hope dpt jwb ye...tetibe je terdetik soklan nih kat kpla otak akak...akak just nk tahu aje...bnde baru kan..

    ReplyDelete
  37. erk.. tahun depan bayar kat bank mana ni?

    ReplyDelete
  38. makasih innanie...selesai sudah...nak tgu email plak..

    ReplyDelete
  39. akak, link yang akak letak dalam entry tu dah tak berfungsi sebab dia dot com. do change k :)

    ReplyDelete
  40. yea...sy dh berjaya... Alhamdulillah... Terimakasih cik Innanie... cayang cik Innanie ketat2.... hehe...

    ReplyDelete
  41. http://www.paly.my/2012/12/tutorial-domain-my-ke-blogspot-anda.html

    tutorial untk korang tukar domain bru .my ke blogspot hosting :)

    ReplyDelete
  42. awakkkk!! Da salah buat.. skang ade dua domain, mcm ne nak delete?

    ReplyDelete
  43. TQ coklateyes ! & Mai dah buat entry pasal nie ! Kalau rajin , jum jalan jap http://aries-pinky.blogspot.com/2012/12/sapa-yang-nak-free-domain.html

    ReplyDelete
  44. kalau tridak bayar untuk tahun depan, dia akan ubah ke blogspot balik ke?

    ReplyDelete
  45. akak ,kenapa total due today tu still RM 20.00? ..tolong kak~saya tak tahu nak wat cam na da nih :(

    ReplyDelete
  46. Hi nanie, macam mana nak tau domain kte dah tukar ke belum ???

    ReplyDelete
  47. sha da changed happy thnks a lot to you!!

    ReplyDelete
  48. akak...camane nie... saya buat dye soh bayar... saya salah buat ke ?? waaaaa..... T.T Dh habes ke domain free tuu.. http://online.asiahost.cc/viewinvoice.php?id=10485

    ReplyDelete
  49. Boleh x buat domain banyak?

    ReplyDelete
  50. alhamdulillah, sangat mudah, sangat senang !!, TERIMA KASIH SANGAT.. :)

    ReplyDelete
  51. salam, nak tanya, kalau tak bayar untuk tahun seterusnya apa kan jadi ye ?

    ReplyDelete
  52. done!
    thanks for sharing this info :)
    Happy blogging..

    ReplyDelete
  53. as salam, tq share info ni, hany dh buat dh dpt. maknanya xsampai lg la 1500 kot ;). tp status masih pending, ahaha tunggu la 48hours kannn.

    again, tq so much. hany nak share boleh yer ?

    ReplyDelete
  54. Nak tanya . contoh sy nak domain ni.SO saya buat smpai dapat.Then bila dh habis setahun saya..nak ubah balik ke blogspot boleh ke ?sebab saya malas nak bayar... the soalan kedua.. contoh nanti nak bayar domain untuk tahun seterusnya macam mana ya ? bank in ke ? Mohon kasi respon sama saya di blog ini http://dotdotputrymirah.blogspot.com

    ReplyDelete
  55. ehh ? yg nombor 6 tue, price yg saya dapat RM38, total due today & total recurring saya rm38 juga..

    ReplyDelete
  56. kenapa due tottal yg sepatutnya RM 0 tu jadi 20 . Tolonglah sy takut ni sis

    ReplyDelete
  57. aLAMAK SAYA TERLETAK EMAIL YAHOO SAYA.PADAHAL SAYA GUNA BLOG GUNA GMAIL.TAPI SAYA DAH TUKAR KE EMAIL YG GMAIL TU.,ADAKAH DIa AKAN IKUT EMAIL YG BARU SAYA MASUKKAN ?

    ReplyDelete
  58. ha..siapa yang takde domain. bolehlah ambil satu. hehe..

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork