Saturday, February 16, 2013

Amalan Blogwalk & Komen Entry Memang Bagus!

As Salam semua

Hari ni aku sempat berblogwalk dan letak comment di banyak blog. Makin banyak aku blogwalk, makin banyak pulak blog yang aku rasa memang awesome tahap cipan kau tahu. Awesomenya penulisan mereka tu sebab mereka cool. Mereka relax je merencana aktiviti atau apa saje yang berlaku di sekitar mereka. Haisssh, timbul rasa jeles sebab aku teringin benar sebenarnya nak hasilkan penulisan yang cool gila kentang sebegitu. Bukan sekadar dapat berkenalan malahan kita juga dapat belajar banyak benda dengan membaca satu per satu entry yang dikongsikan. 


Tapi, apakan daya. Aku tak ke arah situ. Kita ni dalam berblog, aku rasa main character yang perlu ada mestilah jadi diri sendiri. Tak perlu nak tiru gaya orang itu atau orang ini. Biarkan mereka dengan gaya mereka. Sebab kepelbagaian tu kan awesome. Kalau dah semua rentak dan corak penulisan sama, mesti jadi boring kan. Jadi teruskan je lah dengan gaya aku sendiri ni. Insya-Allah mesti ada orang yang suka. Dan paling penting biarlah ia bermanfaat! 

Aku percaya mungkin gaya penulisan dipengaruhi banyak benda. Sebagai contoh, kematangan, persekitaran, kawan-kawan dan mungkin jugak mood. Semua itu menjadi satu faktor untuk penghasilan entry yang berkualiti seterusnya menjadikan blog menjadi kesukaan orang ramai. Aku sendiri pun masih berlatih menulis dengan baik. Masih belajar dengan segala kekurangan yang ada. Jadi sama-samalah kita baiki penulisan kita dan sekali lagi dengan niat untuk memberi inspirasi pada orang lain. 




p/s: Malam ni kita jalan-jalan lagi ye :)


26 comments:

  1. penulisan akak pun terbaik juga. saya suka baca setiap entri akak yang mempunyai nasihat yang tersirat dan tersurat. :D

    ReplyDelete
  2. setuju... kita jadi kita sendiri. apa yang ada dari blog lain-lain, kita jadi kan rujukan di kemudian hari.

    salam perkenalan dari fyna.

    ReplyDelete
  3. penulisan kamu pun awesome apa :)

    ReplyDelete
  4. saya lagi tak pandai nak menulis cool macam awk... kira ok la tu kan..... awk pandai menyusun ayat bagi menarik perhatian saya dan yg lain2.... saya suke...

    ReplyDelete
  5. penulisan sini pun ok juga... ;) cool..

    ReplyDelete
  6. penulisan awk pun cool la..best :)simple dan x b'belit-belit..hehe :)

    jemput singgah :)
    http://noraqilahjohari.blogspot.com/2013/02/pasang-surut-hidup.html

    mohon like sini juge ye :)
    http://www.facebook.com/pages/noraqilahjoharidotcom/267245240052274?ref=hl

    ReplyDelete
  7. bw mmg best klu mood rajin tgh menggila.ehhehe.mmg rjin la ltk komen time 2 ^^,

    ReplyDelete
  8. Kdg2 suka sgt bce entry yg berpuitis bgai.kreatif sgt.

    ReplyDelete
  9. kannn.. huhu.. saya rajin komen blog orang time line laju . btw, suka baca blog ni. even jarang komen. tidak mengapakah?? haha.

    ReplyDelete
  10. setiap orang lain2 penulisan..dgn cara penulisan kita tau serba sediki karakter die..hhee..blog BCE pun best dibaca..

    ReplyDelete
  11. saye masih kurang maju dr segi penulisan..
    sllu xde idea part ending dlm entry..
    kehkeh

    jeles tgok entry awk yg sllu ohsemmm!

    ReplyDelete
  12. pnulisan awk da ok sgt2 da...ct ni msih kebudakkan2 entrynyer...hahaha..msih mahu blaja tp xsmpat kot...tulis je apa yang terlintas tp masih mnjage hati org disekeliling :D

    ReplyDelete
  13. kdg2 aku komen tp orang tu xdtg pon.. hohohoho

    ReplyDelete
  14. betul2.. setuju2... deno pula tulis biasa2 je, xde gaya pon.. haha.. akak, cer komen deno punye blog..hehe.. bkn apa, dari gaya penulisan akak, mmg cool..^^

    ReplyDelete
  15. betul tu akk..bila kita blogwalking ni akan jumpa mcm2...hehe..dlu lyeen adalah mnusia paling mls bw....skrg tetiba rain..ahhha

    ReplyDelete
  16. kalau kita nak cari kesempurnaan, memang sampai sudah kita xkan jumpa n dapat. tapi yang penting, serlahkan kelebihan n keunikan tersendiri.. either dalam penulisan atau kehidupan. sebab setiap kita diciptakan dengan sebaik2 kejadian. betul x?

    xtvt BW n komen mengomen memang ohsem.. kalau internet sepantas kilat. hoho.. ;P

    ReplyDelete
  17. Lama tak datang sini..serious takde masa nak online...bw mana yang sempat jer...tak selalu komen blog akak pon..hehehe..selalu nampak kat shoutbox jer...blog akak camane? Ce komen..ce komen..XD

    ReplyDelete
  18. BERJALAN-JALAN SMBIL CARI MOOD YANG ABADI. ewahhhh

    ReplyDelete
  19. menulis biar dari hati. baru ada umphh. Kalau tiru karektar orang apa pun x jd. heeee

    ReplyDelete
  20. Penulisan nanie sungguh berpuitis.. Tu pun bole menarik minat orang nak bace.. Tetiap individu lain lain identiti, gunakan unique identity masing2 utk tulis entry, ye dak? Komen pun kena laa membina utk rapatkan hubungan cewah ;)

    ReplyDelete
  21. muja suke komen sebab muja nak orang tu tahu yang actually there are people reading their stories,, hehe,,

    ReplyDelete
  22. yerp,berblogwalking memang best.banyak blog yang dapat bagi kita info dan cara penulisan yang baik kan.dan semestinye dapat ramai kawan lagi.^__^

    ReplyDelete
  23. suka bw n komen... lebih baik jd dri sendiri dr jadi org lain

    ReplyDelete
  24. onie pun sedang perbaiki penulisan dalam blog....

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork