Monday, February 18, 2013

Cara Leave Group Yang Bukan-Bukan Di Facebook

As Salam semua

Kebelakangan ni, aku perasan macam ada satu trend yang melanda facebook. Entah dari mana datangnya tiba-tiba ada orang add kita kat group yang entah apa-apa. Merepek-repek je semua. Group single lah, group kedai online lah, group cari jodoh lah. Masalahnya, kita tak add pun. Tiba-tiba automatik kita dengan kawan-kawan kita ada kat situ! Jilake! Ini antara yang tiba-tiba aku termasuk dalam group ni dan notification berjela-jela! 



Apa yang aku pelik, aku syak orang yang create group ni pakai auto-like tau sebabnya, dalam masa sehari sampai 6000 new members! Gila apa?! Sahih lah pakai auto-like! Jadi, jangan risau. Ini facebook kita, kita pun ada hak nak prevent benda-benda macam ni. Bukan tak suka, tapi takde keperluan. Malas ah dapat notification sehari sampai berpuluh-puluh. 

So, ini langkah-langkah untuk keluar dari group yang tak rela kita ni dijadikan member mereka. 

1. Pergi ke bahagian kanan page, dan klik pada simbol roda tu. Klik pada Leave Group.


2. Lepas tu akan muncul box macam bawah ni. Dan klik pada kotak kecik sebagai langkah agar takde lagi orang add semula kita pada group tersebut. And then terus klik button Leave Group. 



Done! 

Memang mudah. Tapi kalau korang kena banyak kali sehari jenuh jungak nak leave group kan. Entah kenapa entah ada binatang-binatang macam ni. 

Lama-lama aku geram senang je. Aku klik Report Group. 


Lepas tu, Korang pilih antara bawah ni. Biasanya aku klik as spam or scam. Senang! 



Than, terus leave group macam biasa. Puas hati! 

Bila entah agaknya kita jadi members dorang. Agak-agaklah tak payah nak pakai auto-like semua. Menyampah dan menyemak tahu. Sakit hati gila bila orang berniaga kat facebook tapi cara tak betul. Buat secara paksaan lah, gunakan facebook orang lain lah, testimoni tipu semua. Eh, macam mana nak berkat ek berniaga macam tu? Tak cukup-cukup lagi ke aku membebel bagi nasihat macam dalam ENTRY INI



p/s: annoyed gila dengan benda macam ni. rasa nak bunuh je sapa yang create group entah apa-apa tu! 


12 comments:

  1. bosan juga bila dpt add group nie..dah la tah apa2 punya group..selalu buat mcm innanie bt tu la..leave group spam terus..hehe

    ReplyDelete
  2. kehkehkeh.. sue pernah kena banyak kali, bila check list group, banyak kot list group yg xpernah sue masuk, tp satu je sue masuk setelah org tu add kite, niat saja je nak masuk sekali kena added friend list kite, bukannye sorang dua, tp semua yg ade dlm friendlist kite, kalau 2ribu, 2 ribu lah dia nak kite add ! guna auto add.. memang yg owner group tu akai xde.. -,- adoiii .. so, terkena jugak lah..

    ReplyDelete
  3. dah tak larat ak klik reort dah nani oi..akak ni tinggal belum mencarut je kat facebook tu..kalau mencarut tu hahal akak carut dah kat haiwan2 yang buat group mengarut tu.hhahah

    ReplyDelete
  4. prnh kene byk kali.. group bisnes yg ntah pape..
    mula2 leave group..
    bile dh saket ati sgt org yg add saye utk join group tu saye unfriend..
    kejam pulak..
    hahahaha

    ReplyDelete
  5. anim slalu gak leave group. membe kekadang memandai je masukkan dalam group ntah pape. huhu. rimas notification dye.

    ReplyDelete
  6. haishh tau xpe..kdg2 smpai bnyk noty..

    ReplyDelete
  7. ingtkn hani sorg je kene mcm ni. rupanya ramai jugak yg kene. huhuhuhu.

    ReplyDelete
  8. yg create group tu guna auto add...ada stu coding admin group tu bg untuk add sume friend kita lau kita join group tu...huhuhu...mmg penuh list group kita..

    ReplyDelete
  9. bagus lah .. yang kaki beriklan..elok ada group ni..pk pk sebelum nak leave group tu..

    ReplyDelete
  10. ada kelebihan jugak group ni.. bagi yang ada bisness boleh beriklan ..kalau ikut cara tu sampai sudah la tak ada group..

    ReplyDelete

Inspirasi Anda Buat Saya Happy! :)

 

Blog Coklateyes [Beauty | Food | Lifestyle] Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork