Monday, February 18, 2013

Tutorial Setting Gambar Dalam Entry Dengan Kemas

As Salam semua

Beberapa hari lepas, dalam chatbox aku, aku perasan salah sorang pelukis doodle-blogger terkenal tanya kat aku satu soalan iaitu Nurdani!  Fuhyoh terkejut jugak aku bila dia tanya soalan. Sebab ye lah biasanya dia lagi hebat kan. Tapi itulah bagusnya dia... dia memang seorang yang humble. Dan aku pun akan jawab mana yang aku tau. Insya-Allah :) 



Ok, jadi Dani tanya pada aku tentang size gambar supaya muat-muat dengan size column post kita macam bawah ni. Kiranya takde lah terlebih-lebih terkeluar sampai kacau side bar kita tu.

ini sebagai contoh. gambar dalam entry aku semua bersaiz x-large tapi tak terkeluar sehingga sidebar. 

 Jadi, untuk yang mungkin nak tahu caranya jugak, jangan risau mudah je. Jom baca :)




1. Lepas dah taip entry dan masukkan gambar, make sure korang set gambar sebagai X-Large. Bila dah gitu, korang klik HTML button di bahagian atas. 

2. Step kedua, klik button F3 dan taipkan width. Dan akan terpampang keseluruhan perkataan width yang ada dalam entry korang sebagai tanda itu adalah gambar yang dimasukkan tadi. 

3. Bila dah jumpa, korang tukarkan je nombor 640 tu kepada size yang dikehendaki. Macam aku, biasanya aku letak 600 dah sedang-sedang elok dah untuk size main column aku. Korang try and error lah. Lepas masuk satu number, buat preview. Sesuai kan ye sebab size main column berbeza-beza. 



Haaa, mudah kan. Itu aje langkahnya. Jadi lepas ni takde lagi gambar terkeluar dari main column ye. Mesti blog bertambah kemas dan cantik!


Selamat mencuba! *eh macam rancangan masakan pulak! Muahahahaah!




p/s: lagi-lagi ada soalan??? :) syok jugak jawab soalan-soalan ni!






18 comments:

  1. yea, dah lama cari tuto ni ! thanks akak :*

    ReplyDelete
  2. yana selalu tekan x-large then center.. siap ! =)

    ReplyDelete
  3. wah tu yg suka sggh sini sbb sis baik sgt share info.owh balik dr ofce br blh buat ni..kang kt ofce mau bos teriak he3....

    ReplyDelete
  4. Note kepada org lain: Sebenarnye xleh men sedap je tukar size tu sbb kadang kadang kalau gambar asal tu size dia contoh la 2000px (amek pkai DSLR) pastu upload n tukar je size tu nnt dia akan jadi blur.

    Apa yg aku buat adalah resize dulu dekat photoshop, bila upload, terus pkai "original size" je.

    Kalau nk lagi bagus, optimize dulu size gambar tu dekat smush.it

    ReplyDelete
  5. oh itu macam ka Nanie. terima kasih sangat kongsikan.sangat membantu.hehe

    bab 'terkenal' tu kena delete sebab saya tak terkenal pun Nani.heee

    ReplyDelete
  6. kena buat tiap kali pos ek,, aduss,, kemalasan melanda,, tapi kalau rajin bleh gak buat ni,, tq for this kak :D

    ReplyDelete
  7. luqman pon guna cara nih untuk setting gmbr..

    ReplyDelete
  8. dah lama nak tutorial ni.. emmm... deno nak tanya,mcm blog deno tu sesuai brapa agak2nya kak.. width die tu...?

    ReplyDelete
  9. Hehehe..nieza pun guna step camni bila nak letak gambar besau lam blog ;)

    ReplyDelete
  10. oh ct slalu gune kt compose je, buatkan jd large..klau xlarge mmg dh terkeluar post :D

    ReplyDelete
  11. patut la sedang-sedang elok & cantik terletak je gambar dia..ini rahsianya :) Thanks 4 sharing!

    ReplyDelete
  12. thanks 4 da tips! hehe lepas ni da xde gmbr terbabas lagi :p

    ReplyDelete
  13. singgah sini cari tips. salam kenal. hehe

    ReplyDelete
  14. berjaya.. thanks for the info :D

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork