Wednesday, March 13, 2013

Bila Bangla & Nepal Melayan Customer

As Salam semua

Baru lepas baca entry di blog Mama. Kesian suami Mama. Cuba korang baca (Hubby Pula Yang Terkena).   Kalau nak diikutkan, kes suami Mama bukanlah satu kes yang luar biasa. Dah macam nak dikatakan lumrah untuk kita ni rakyat Malaysia. Rasa macam kita ni ke yang duduk negara asing? Apasal bahasa kita di negara kita tak boleh dipahami? 

Secara jelas, memang Bangla dan Nepal tu yang bikin onar. Tapi cuba kita selidik dalam sikit. Aku tak nak letakkan seratus peratus liabiliti kesalahan pada Bangla & Nepal. Aku nak letak jugak pada majikan/peniaga untuk pekerja Bangla & Nepal tu tadi. 

Dulu, Malaysia dibanjiri pekerja Indonesia. Sana sini minah Indon dan mat Indon bekerja membanting tulang. Bukan sekadar membanting tulang, anak dara orang juga 'dibanting' sama. Tapi waktu tu, mereka hanya memonopoli sebahagian bidang kerja di Malaysia. Contoh untuk jadi kontrak bangunan, pencuci pinggan mangkuk tak pun operator pengeluaran kilang. Jarang pekerjaan mereka yang memerlukan penglibatan dan komunikasi dengan customer. 

Tapi cuba kau tengok sekarang! Aku jalan dekat food court KLCC, (KLCC hoccay!!) sepanjang food court tu ada kau nampak muka Hasnah jual mee rebus? Ada kau nampak muka Leman jual ABC? Ada kau nampak cucu Pak Jabit meniaga Nasi Lemak? Tidak!!! Semua yang kau nampak mukanya, kalau tak 'mendung berarak' mesti 'terang sepet benderang'. Itu aje. 

Aku tak faham, macam mana majikan meletakkan pekerja-pekerja itu di front line. Sedangkan perkara asas untuk buat kerja tu adalah "Boleh Bertutur BM dengan baik". Ok, fine. Aku boleh faham. Malaysia negara international. Kena upgrade. So BI diperlukan untuk bekerja dengan customer. Eh tidak!! Dahlah BM tak faham, BI pun tak faham. Abis kita nak cakap apa? Kita kena belajar bahasa dia ke? No way beb! This is my country!!! Bahasa kita lah lu orang kena belajar. Kalau anak tempatan yang nak kerja, eh sebolehnya kena pandai cakap English. Kalau tak pandai, reject awal-awal. Macamlah English dia tu power gila. Padahal ke laut juge! 

maaf. gambar sedikit mengundang kembang tekak. tapi tak kan kau tak biasa?

Tak payah jauh, aku boleh bet dengan korang, hari ni... industri penjualan makanan 80 peratus melibatkan Bangla dan Nepal. Kalau nak disingkap pulak ke bab kebersihan, aku rasa mungkin ada pembaca blog aku yang 7 hari 7 malam mengigau tak mahu makan dek terbayang aroma badan dan muka berselepet masing-masing. Secabuk-cabuk pekerja Malaysia, aku rasa masih peka lagi mereka dengan penampilan diri. Itu belum lagi aku masuk bab cerita kes jenayah, kes samun, kes pukau, kes rogol anak dara orang, kes ngorat bini orang, dan beribu kes lagi! 

Aku mintak maaf. Tapi terpaksa jugak publish gambar ni. Kau nampak dia buat apa?
Yes, Tauhu! Kau dah kembang loya dah kan?
Aku bukanlah kata nak menghina orang asing mencari rezeki di bumi bertuah Malaysia ni, tapi kau sedar tak secara halus sebenarnya kita terpinggir? Secara diam-diam kita yang bakal merempat di bumi sendiri. Secara perlahan-lahan anak muda kita yang menganggur tak berpendapatan. Secara tidak langsung kita 'dirompak' dengan rela hatinya. 

Aku faham dari segi bisnes minded, selagi boleh kos dikurangkan selagi tu lah dikurangkannya. Barulah margin keuntungan lebar. Tapi perlu ke sampai kau korbankan satu elemen utama dalam perniagaan? Komunikasi Berkesan! Dasyat tau kalau komunikasi tak berkesan. Pelanggan marah dan kau bakal disumpah! 


Again, aku sekadar berfikir, melihat dan sekali sekali mengalaminya sendiri. Kita kena buat sesuatu. Aku anak muda, dan kau jugak anak muda. Kadang-kadang kita kena ketepikan egois dalam diri bila cari kerja. Betul, kita semua diberikan pendidikan yang cukup, sempurna dan tinggi. Tapi cuba kita lihat... tahu tak yang kadang-kadang pekerja Bangla & Nepal itu juga punya segulung ijazah. Sama macam kita. Tapi kenapa mereka sanggup kerja macam tu? 





Sebab ekonomi dan peluang pekerjaan di negara mereka teruk. 
Jadi, untuk survive hidup mereka ketepikan egois.
Dan rebut peluang yang melimpah ruah di bumi bertuah! 






p/s: Sedih bila tengok anak Malaysia yang tak tentu hala takde kerja. Orang 'dia' rilek je duduk dalam aircond meniaga jagung kukus. Kerja KLCC lagi tu! 







24 comments:

  1. oh tidakkkk......lepas ni tak makan tauhu tengok gambar niiiii

    ReplyDelete
  2. yang penting,kerja jangan memilih sangat....

    ReplyDelete
  3. morning sis!akk br2 ni dihentam sorg blogger indon yg dtg nth tersesat dr mn.rupanya dia mngamuk gara entri akk thn lps,ayat yg akk gunakan pun xlah ksr just luahan hati je sbg rkyt msia yg dh rimas dgn warga asing.

    http://born2touchurheart.blogspot.com/2012/01/warga-asing-di-merata-malaysia-oksaya.html

    akk trs jumped gi link mamat tu,then akk kata knpa nk mrh2..kita kan kawan di dunia maya..sbg blogger itu hak kebebasan bersuara ...akk xda masa nk published komen tu sktkan hati.then trs kwn blogger akk yg rpt kata buat x tw je.indon2 ni x fkr lak onar dorg buat kt sini...

    ReplyDelete
  4. agree! maria pun pelik mcm mane pkerja asing boleh bkerja di kaunyer sbb rsenye maria pnh tbace yg pkerja asing x d benarkan bekerja di hadapan kaunter. mne peguatkuasaan? patutnye bg la peluang dok kaunter tu adik2 yg tgh tgu result spm, cuti sem or rakyat msia yg m'anggur

    ReplyDelete
  5. isunya ialah tapisan diperingkat pertama, masa nak apply visa kerja kat malaysia. Teringat dulu nak ke NZ, memang ketat giler. Tp, hasilnya org asing yg masuk ke sana, memang bagus2 dan tak timbulkan masalah. Rasanya pak menteri semua tau pasal ni kan...entahlah apa nak jadi

    ReplyDelete
  6. Nanie! OMGeee gambar... huh yuckkkkksss... yes depa ni mmg kind of rude n leh buat kita pissed off sgt2.

    ReplyDelete
  7. haippppp..haha you should blurkan sikit gambar yg eiuww tu...perempuan kak perempuan kita ni !!! haha nnti "lelaki misteri" tu dtg dtg abihlah..

    ReplyDelete
  8. adehhhh... gambar last tu! haiyakkk.. betul, setuju dengan innanie. Dekat kl lagilaa sepah-sepah orang-orang asing ni. Tak tahu nak cakap macammana. boss boss sekarang semua fikir pasal kos dan untung je, gaji orang asing ni murah, tak perlu potong kwsp, perkeso dan etc.. sebab tu kot dorang menjadi pilihan. Sakit je hati tengok tapi tak boleh nak buat apa, haih!

    *sekian pendapat saya*

    ReplyDelete
  9. serius abangla-abangla ni memang ramai..dulu masa sy study kawasan rumah sewa sy ramai student gelarkan overseas...sbb mana2 pergi memang nmpk depa je..=.=
    #pic di atas buat ku gelak tak hengat..

    ReplyDelete
  10. betul tu fatin.. ramai sgt da.. jgn nati maaysia kena rampas denga bangla n nepal sudah la kalau tak cenggah dr awal..

    ReplyDelete
  11. ngeee ..aku tak mo makan tauhu lagi ..hukhukhuk ..

    ReplyDelete
  12. Huhu, gambar serius tak tahan. :D
    Hm, setuju. Kalau pegi kat jalan chow kit, sungguh tk berani jalan kaki sesorang. Rasa bjalan kat negara lain. Semua penuh orang asing. Sedih jugak rasanya bila dah takde 'kebebasan' di negara sendiri. Hm, kalau bab kerja tak tau nak cakap pe dah. Tpi, mungkin salah satu faktor graduan kita tak dapt kerja adalah sebab diorang memilih kerja sikit kot. Mungkin laa kan. Sekarang merata pegi bangla memang penuh.

    ReplyDelete
  13. especially org melayu suka pilih kerja, konon tak nak jadi jaga, buruh bagai.. bila nepal, indon buat hal pandai pulak nak marah.. sbb prg kita x nak kerja, org asing ni dtg kerja sini.. tambah2 sekarang orang asing boleh dpt IC hmmm elok sgt..

    ReplyDelete
  14. amboi gambar dia,,, tak setuju jugak dorang masuk ngara kita,, huhu

    ReplyDelete
  15. erk... luga tengok gambo nih! dok pasal2 keluar bahasa tganu..

    ReplyDelete
  16. hari tue ke KL dah mcm ke nepal rasanya ... tak kurang jgk kat mlk nie .. huhuhhh apo nk jadik
    ***rasa terpinggir dinegara sdr

    ReplyDelete
  17. bole mengigau tgk gmbr2 tuh.

    ReplyDelete
  18. aiyaaa..jangan sebab nak kurangkan kos,orang kita terpinggir.please please please..utamakan rakyat malaysia dahulu sebelum yang lain lain..

    ReplyDelete
  19. tula sekrg sne sini org asing..nymph tgk..org kiter pun satu suke sgt amik pkrja asing smpai diaorg wat mcm kmpung diaorg plk

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork