Thursday, March 7, 2013

Kenapa Bos Melayu Bayar Gaji Lambat?

As Salam semua

Aku terpanggil untuk buat entry ni bukan aku kata semua bos-bos Melayu ni tak berguna, tapi tu lah sebab ramai sangat kawan-kawan aku yang mengadu hal yang sama. Jadi kesian aku tengok mereka. Maklumlah, kita ni pun nak hidup jugak. Bukan dia sorang. 


Aku rasa sangat-sangat tak patut bila seorang majikan membayar gaji pekerjanya lambat. Lagi dasyat bila lambatnya tu bukan sehari dua, tapi tiga empat hari. Haih boss, kerja buat tak kan gaji tak boleh bayar. Lepas tu, bos masuk ofis buat tak tahu je! Macam tak rasa bersalah. Tak tahu pekerja ni dalam dompet tinggal berapa ringgit je. Nak makan tengahari pun kadang berkira-kira. 

Aku bukan nak racist ke hape. Tapi kenapa bos kaum lain gaji boleh bayar gaji on time? Kenapa majikan Melayu memang bab payment mesti ada masalah! Mesti pekerja akan mengadu. Susah sangat ke untuk bayar on time? 

Begini rahsianya!!! 

Aku pernah beborak dengan seorang tauke kedai runcit berdekatan rumah aku pasal keuntungan syarikatnya. 

Aku: Apek, cuti-cuti sekolah ni takde jalan-jalan makan angin ke?
Apek: Sudah! Bawak anak-anak pergi Tioman saje. 3-4 hari cuti ok lah tu. Asal mereka happy ma!
Aku: Pergi lah jauh sikit pek, kedai banyak untung! 
Apek : Takde boleh macam itu. Kita haaa orang cina, kalau meniaga... kena bijak ma. Cuti lama-lama macam mana mau laku itu barang. 
Aku: Ini sudah cukup laku lah apek! Kedai apek maju dah. 
Apek : Orang cina haaa, satu hari kena dapat 5 mangkuk tau kalau berniaga. 
Aku: 5 mangkuk? Apa?
Apek : Ye lah, itu target lah. 5 mangkuk tu kena bagi-bagi. 3 mangkuk untuk modal syarikat, 1 mangkuk untuk pekerja dan 1 mangkuk untuk keluarga. Baru boleh berjaya. 
Aku: Haaa betul tu apek. Oh gitu ek orang cina meniaga. 
Apek : Ye loh! Kalau semua 5 mangkuk itu kasi injoy, kasi judi, kasi mabuk, mana ada untung! 


See. See. Kau nampak tak rahsia dia?? 

5 mangkuk. 3 untuk syarikat. 1 untuk PEKERJA dan 1 untuk keluarga. Kau nampak tak macam mana pekerja tu memang menjadi prioriti dalam syarikatnya. Kiranya, setiap bulan gaji pekerja untuk bulan depan dah disediakan. Bukan bulan tu untuk bulan tu. Enjoy pun berpada-pada! Bukan boleh semua dihabiskan untuk shopping bini, anak pakai ipad, bos tukar kereta bini baru dan sebagainya. Sedangkan kebajikan pekerja terabai! 

Kau rasa kalau pekerja dibayar gaji lambat apa dorang buat? Mendoakan bos dirahmati? Mendoakan bos panjang umur? Never!!! Bukan kata kita ni jahat, tapi gaji kita tu hak kita. Kalau dah hak kita tak dijaga perluke kita jaga hak dia? Bet me! Mesti sumpah seranah yang keluar. Kalau dah tiap bulan kena sumpah, agak-agak bisnes maju ke? Fikir lah sendiri wahai bos-bos sekalian alam yang bergaji besar. 

Mungkin bila dah jadi bos, kita terlupa orang-orang bawah yang menyokong kita. Ingat tak peribahasa, "Kuat pokok kerana akarnya". Cuba terapkan peribahasa tu dalam diri. Jadikan pekerja bukan sebagai pekerja tapi sebagai orang yang menjayakan syarikat. Kebajikan pekerja jangan sekali diabaikan. Gaji mereka tu bayarlah on time. Kita tak tahu kesusahan yang mereka alami. Majikan yang baik adalah majikan yang bijak bertoleransi dan menghargai pekerjanya! 




p/s: kalau ada boss yang baca, mintak hampun lah ye!




29 comments:

  1. salam...akak dulu amik tingkatan 6 tak ?

    ReplyDelete
  2. betul tu nanie...

    boss akak ni kalau nk gi bercuti, msti die bagi gaji siap2 dulu..

    tak penah lg lmbatt...

    bonus pon 3 kali stahun...

    heee

    ReplyDelete
  3. sy suka konsep 5 mangkuk tu.. boleh jd panduan pd sy yg berniaga jgak..

    rasanya ada hadith berkaitan upah gaji ni.. majikan kena bayar sebelum peluh kering.. mcm tu la lebih kurang..

    ReplyDelete
  4. kalau lambat sangat, repot je kat jbatan tenaga kerja. haha

    ReplyDelete
  5. Bagus petua dari tawkey cina tu. Thanks entri menarik ni :)

    ReplyDelete
  6. Betul tu kak..
    kebanyakkkannya, bos cina memang on time bayar gaji pekerja diorang..

    ReplyDelete
  7. Kaum lain, kalau gaji memang on time...
    tapi bab lain, hmm... lain pula ceritanya... kesian kekawan saya yang menerima nasib sedemikian... hm...

    ReplyDelete
  8. pengalaman akak dah bekerja dengan melayu,cina and india, memang dari sudut gaji, bos cina la paling efficient...x ada tunda2 kalao gaji, kalau yg lagi 2 tuh, Masyaallah.....

    ReplyDelete
  9. orang melayu dapat untung semuanya dibuat modal bercuti sakan..heheh

    ReplyDelete
  10. yes, absolutely true nanie..
    kesian pd sesiapa yg dpt gaji lmbt tp byk tangunggan..

    ReplyDelete
  11. org cina baguskan kalo bab2 berniaga...ker haper dierang pandai manage...tu la pasal dierang banyak yang berjaya...
    dulu kawan akak pun ader gak kerja tak bayar sampai 3 bulan kesian sangat..

    ReplyDelete
  12. alhamdulillah bos saya melayu tapi bayar selalu on time . dapat gi seshopping on time gak

    ReplyDelete
  13. aku tak blom kerja lagi..tp bos melayu mmg bagi gaji lembat ea..kalo macam nie kerja ngan orang cina lah..

    ReplyDelete
  14. akk pn dpt bos cina gak .. tang bg gaji tu mmg ckup bgus la .. even dpt smgu lewt dr hjg bln .. if date tu jth pd hri mgu, dy cptkan cket .. tp tang perkauman tu .. cer adk tlg kupaskan cket .. every year dpt bonus, tp kaum2 dy gak yg dpt lbih .. huhuhu .. melayu2 ni da mcm dibuat kuli batak plak .. sedih3 :'(

    ReplyDelete
  15. betul tu..harap2 adela bos melayu bc entry nani ni..hehe

    ReplyDelete
  16. harap harap bos melayu tak cemarkan nama melayu tu sendiri lah kan.

    ReplyDelete
  17. sokong n3 ni..sye pon terima nasib yg same.kite buat kje ikhlas amanah last2 bos hold 2bulan pye gaji sebab masalah yg xde kne mgne dgn kte.giler pye sakit ati..smpai ke arini still xdpt gaji.bile mintak dye bole kate yg kite ni kurang ajar plak.mintak hak kite kot..mang xpatut jadi bos kan.xtaw apa dia buat dgn keuntngan tiap2 bulan 2.

    ReplyDelete
  18. sorry to say tobat tak nak keje ngan company melayu ...namanya gah datok...hampeh..offer letter tak bg gaji selagi x 7hb tak kasi...bab mengungkit no satu.....yg baeknya sbb ada bilik solat ...tu pun boss kan solat pun..

    ReplyDelete
  19. Good entri especially psl apek tauke tu punya teori..kebetulan tgh bengang dgn ex-bos suami.company melayu tp sampai skrg tak msuk lagi gaji! Dah 13hb kot...teruk sgt..org kerja ngan cina lagi bagus..dia jg kebajikan pekerja berbanding org kita sendiri...sigh!

    ReplyDelete
  20. gaji sye bkan stakat 2 3 4 or 5 hri lmbat dbayar tpi skrang dh bulan 6 gaji bulan 3 pown blom msok2 lgi,, see majikan melayu mmg mcm ni,, jarang sngt yg byar on time,, nsib baek umor ak bru 17 blas,, xde tanggungan,,

    ReplyDelete
  21. aq x rasa bos melayu lambat bayar..
    mcm aq ni ada director ja 1 india, 1 cina, 1 ja melayu, PUNLAMBAT BAYAR

    ReplyDelete
  22. bos aku cina, tp tetaplah lambat bayar, dekat 2 mggu delay...dah tu mcm2 alasan pulak tuh...aihh, mmg tak lama aku kerje kat situ

    ReplyDelete
  23. Saya bekerja kat kilang ( india malaysia).Gaji dibayar sangat-sangat lambat, kebajikan pekerja xdijaga n kerja pun xde system....letih sgt2.banyak perbezaan jika dibandingkan pengalaman bekerja di kilang jepun. Saya cuba membawa konsep kerja lama dulu ke kilang bru, malangnya jika tiada kerjasama usaha hanya sia-sia

    ReplyDelete
  24. Aku pun sama, sy kerja part time promoter kasut kat super market penang.. Sebagai pekerja part time! supervisor cina tu cakap gaji part time masuk plg lewat 15hbln selalunya.. tapi sekarang ni sy dah kerja 1 bulan 19 hari masih xmasuk lg.. yg saya risau ni maybe kerani dia or kerani HR yg songlap duit or berjoli or lalai dan buat kerja lembab.. Coz kerani tu Perempuan melayu.. haizzz!!! mmg tension camni.. kita nak pkai duit pun susah.. problemnyer office tu kat KL.. ada X tindakan yg boleh sy amik?? sy hnya ada bukti punch card last month

    ReplyDelete
  25. Nak share taw sis. Tgh alami sekarang. Menyusahkan la.. Macam kene mintak sedekah.. every month

    ReplyDelete
  26. Nk share jgk..tmpt sy krja skrg boss pnye la bnyk smpai ad 4 company n then nk bkk s2 lg cwgan bru.tpi yg rase skit hti 2..skrg bln 12, gji untk bln 11 pn x bbyr lg..ni la mlyu mudah lpe.xblh sng skit..hrpkn ak jew ksiankn dye.law ag ni jht pg wt report kt pjbt buruh jew bgz.bia dye kne.ha bru tw..

    ReplyDelete
  27. Salam kak. Saya baru habis spm
    Saya kerjalah kat satu syarikat melayu yg buka franchise kedai makan dan saya dah berhenti.Bila saya cek gaji bulan lepas,saya punya tak masuk walhal orang lain dah dpt gaji 2hari sebelum tu dah. Saya nak tanya byk ke syarikat melayu yg suka tipu tak nak byr duit gaji org?

    ReplyDelete
  28. Salam kak. Saya baru habis spm
    Saya kerjalah kat satu syarikat melayu yg buka franchise kedai makan dan saya dah berhenti.Bila saya cek gaji bulan lepas,saya punya tak masuk walhal orang lain dah dpt gaji 2hari sebelum tu dah. Saya nak tanya byk ke syarikat melayu yg suka tipu tak nak byr duit gaji org?

    ReplyDelete
  29. Boss saya orang Russian. Normally 12 hb baru bayar gaji itupun guna cheque, nak tunggu clear lagi.. haih laa nasib..

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork