Friday, May 10, 2013

Hias Ruang Makan Gaya Vintage | The Cranberries Crib

As Salam semua

Lepas aku publish entry [KLIK SINI] Dekorasi : The Cranberries Crib (TCC) ni, ramai yang email aku untuk tanya itu dan ini. Beli barang kat mana dan macam mana dapat idea untuk hias TCC. Basically semua idea Akim. Again, aku cuma membantu dan mengawal perbelanjaan. Queen Control sangat bunyiknya kan. Hahahah. Dari segi tema dan idea pulak, at first memang takde plan pun nak hias macam mana. Cuma bila beli barang tu, perasan yang mostly kecenderungan minat pada ala-ala vintage dan elegant. So terus je lah bubuh vintage-elegant theme kan.

Dalam banyak-banyak part, aku sangat suka dining hall. So-vintage. Kau tahu lah kegilaan aku pada vintage macam mana kan. Jadi, bila dining hall ni vintage, terus jadi fav-spot aku. 






Anak cermin yang kiri kanan tu lah yang Akim beli dekat Kaison, Paradigm Mall. Harganya jauh lebih murah dari Ikea. Pada aku, kat Kaison tu memang banyak benda-benda hiasan rumah yang sangat-sangat berbaloi untuk dibeli. Takde tempat semurah tu lah kiranya!

#Tips6 : Aku memang suggest sangat, sapa nak beli barang hiasan rumah, pergi ke Kaison di Paradigm Mall. 



Selain daripada survey mencari pusat perabot yang murah, satu lagi masalah yang kiteorang hadapi adalah mencari tempat buat frame gambar yang murah. Kiteorang pernah tanya satu kedai dekat The Curve ni, harganya sangat-sangat mahal. Jadi, Akim buat keputusan untuk buat frame gambar kat Kluang, kampung kami je. And we are very lucky. Sangat-sangat beruntung sebab harganya sangat murah!!! Korang pun mesti tak percaya. Nanti korang baca kat caption bawah gambar tu untuk perbandingan harga. 

#Tips7 : Untuk frame gambar, kedua-dua lukisan tersebut adalah lukisan tangan. Yang besar Akim beli di Sarawak dan yang kecik di Vietnam. Lukisan tangan nampak cantik bila digantung di sudut rumah, sebab daya artistik dia lagi hidup compare to lukisan print. 



Langsir untuk sliding door belum siap sebenarnya. Akim tempah sheer curtain. Buat sementara, dia rembat mak dia punya dulu! Sabar je kan :)


Harga yang dicaj di kedai The Curve untuk lukisan sebesar itu adalah RM 100 untuk framing biasa (stretch) tapi di Kluang hanya RM 35 

Yang ini pulak di The Curve RM 70 tapi di Kluang RM 10 saje :)


Dalam almari kaca tu semua collection kesayangan dia. Coca-cola serata dunia dan jugak miniature sponge bob. Haaa yang berjurai tu lah string curtain beli di Kamdar saje. Look at the ombre colours. Nice kan. Putih-kelabu-hitam. Dia jadi pemisah antara bilik tidur-toilet dengan ruang tamu. 

Jadi, setakat ini dulu. Internet macam jilake pulak malam ni. Haish sabar aje lah. Next entry adalah untuk Mini Garden TCC. Lagi comel. Hijau sejuk mata memandang. :)


P/s: weekend ni ke JB, ada orang JB tak readers ai ni?? 


10 comments:

  1. cantik sgt dear. share lah lagi.. i mmg suka tgk deko rumah ni.. :-)

    ReplyDelete
  2. yaAllah comel betul rumah diaaa! eeeeeeee berbeza sgt harga frame tuuuu

    ReplyDelete
  3. muja suke tengok orang hias rumah!!! aisshhh

    ReplyDelete
  4. Frame lukisan kat kluang tu..area mana yer

    ReplyDelete
  5. Frame lukisan kat kluang tu..area mana yer

    ReplyDelete
  6. Frame lukisan yang dekat kluang tu dekat area mana yer...sy pon msih mncari2 ni

    ReplyDelete
  7. Cantik...teraatur je. Btw, sis...frame di kluang tu di kedai mana? Sy tgh mencari ni, nak frame kan picture convo..hihi..if you don't mind ti share the location..:)

    ReplyDelete
  8. Kat mana beli cermin vintage yg tgh tu?

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork