Sunday, May 19, 2013

Innanie Ariffin : Si Gadis Analogi @ Citra Orang Muda, Utusan Malaysia

As Salam semua

Boleh dikatakan dalam usia aku berblog dari 2010 ni, semalam  18 Mei merupakan antara salah satu momen terbaik aku. Secara kebetulannya pulak, bulan 5 tahun lepas pun benda yang lebih kurang sama berlaku dalam hidup aku sebagai blogger. Korang tahulah, bulan 5 memang menjadi bulan kesayangan aku di antara 12 bulan. Bulan kelahiran kita lah awak! Sampaikan aku dah berangan lebih ni, sok lusa kalau aku ada kereta sendiri aku dah plan nak gabung nombor 2 dengan 5 sebagai nombor plat. Jadi macam 'S' terbalik gtu kan. Wah!

Ok. Back to topik utama. Cenggini ceritanya. Alhamdulillah, diberi peluang dan ruang untuk terpilih sebagai salah seorang blogger pilihan untuk sisipan akhbar .COM (Citra Orang Muda), Utusan Malaysia. Ya Allah, kau ingat tak gegar gempita ke darah gemuruh aku bila mana dapat email nak diinterview oleh Lely tempoh hari. Kalau tahun lepas, bulan 5 jugak blog aku keluar sebagai blog pilihan dalam majalah Remaja dan tahun ni di Utusan Malaysia pulak. 

Waktu ditemubual tu, terus terang kata aku memang nervous sikit. Dalam kereta masa on-the-way, dua tiga  kali jugak Akim cool kan aku. Kehkehkeh. Nak bahas ke pidato ke pun tak nervous gini. Bukan apa, bila kau bercakap dengan wartawan ni, skill spontan dan kecepatan otak kau digest fakta dan isi utama diperlukan. Bukan suruh kau twist cerita ke apa tau, tapi jawab dengan penuh yakin dan bernas. Aku tak nak lah jawapan aku tersasar dari soalan wartawan. Dan ingat jugak dalam kepala, perkara-perkara sensitif dan hormat tugas seorang wartawan. Hamboi, kelas jawab macam dah biasa kena interview dengan wartawan kan! Kehkehkeh. 

Mula-mula plan asal, aku nak buat photoshoot tu di Dataran Tunku Canselor (DTC) UM, tapi kebetulan hari  tu ada majlis kat situ so aku pun mintak tumpang rumah Akim. Yes, The Cranberries Crib. Sebagaimana yang dijanjikan, Lely datang ke situ lepas aku dengan Akim dah siap-siap makanan semua. Lely is our first guest kat rumah tu tau. Heheheh. Lely pun segan sebab tak pernah dia interview orang siap makan-makan bagai. Muahahah! Akim punya idea. Ye lah, tetamu kan. 


Dalam artikel tu, ada 5 sub-topik yang dipublish. Actuallya ada banyak lagi. Kau tahulah aku, sekali tanya macam-macam cerita aku boleh keluar. Antara kisah yang dihighlight Lely ialah pasal jaga ayah, kisah gay, komen dan entry inspirasi, undi kali pertama dan pengacara majlis. Yes, of course yang buat mata buntang is kisah gay kan. Bapak aku kat Kluang, call aku gelak-gelak "Are your serious get into this kind of business?". Ye lah selama ni dia tak tahu pun aku blog pasai apa. Hahahah. "Yes, ayah. I am the perempuan who loved this business! The Gay business!" Kehkehkeh. Bukan apa, sebab seriously beb, its too much! And I can't take it anymore. So, I must do something. Aku harap entry Satu Malan Dengan Gay tu terus mendapat perhatian untuk kaum itu jika niat ingin berubah ada! Aku alu-alukan!!! Dan Insya-Allah aku  sudi membantu. 

Kau tahu, masa tu aku tak terfikir apa pun bila tengok muka sendiri kat paper. Aku tak terfikir pun nak bangga ke apa. Tapi aku fikir "Betul ke apa yang aku buat ni?". Aku pun manusia, macam aku cakap selalu... banyak cacat dan lompangnya. Layak ke aku untuk menginspirasi orang sedangkan aku sendiri kadang tenggelam timbul. And then, hati kecik aku sendiri pesan kat aku. "Every single moment happens for a reason! And today, this article also have its own reason!" Allah hai memang sungguh. 

Di sebelah petang, ayah aku call... "Ateen, ayah baca dekat 5-6 kali surat khabar hari ni!" suara lain macam. Ehem. Aku bila gitu, mula lah bergenang kan. Aku tahu hati kecik ayah berbangga sebenarnya. Ye, kalau kau nak tahu, aku adalah anak yang selalu mengecewakan mak ayah aku. Banyak je benda dari dulu sampai sekarang yang aku rasa aku looser di mata mereka. Tapi yakinlah... seorang ayah dan mak akan gembira bila melihat anaknya gembira. Dan yakinlah, apa saje yang dibuat dengan barokah dan restu mereka... pasti ada hasilnya. *sebak kejap. lap air mata pakai hujung jari. 

Malam pulak, jumpa room mate. Aqeela Faisal. Ya Allah, budak ni kau tengok macam biasa je tapi kekuatan dalaman dia memang power. Selalu bagi aku semangat. Selalu buat aku fikir betapa hebatnya hidup kita ni. Dia baca artikel aku, than tiba-tiba dia menangis! Wei, drama kau Qeela. Heheheh. Dia terharu part cerita ayah aku. Heheheh. Dia terfikir, kalau dia kat tempat aku kuat ke dia untuk lalui semua tu. Nope Qeela. Bila orang yang kita sayang jatuh sakit... takde istilah kuat atau tidak. Ia adalah semangat. Kau punya inner-spirit akan keluar sendiri. Build up confident sendiri dan yakin dengan jalan yang kau bakal lalui. Susah senang, semua ada hikmahnya. 

And again, kau realize tak... everything happen for a reason. And this article have its own reason. 

Semua tu dah ditakdirkan Allah, kita manusia adalah perancang. Dia juga Maha Menentukan. Keyakinan sebenarn memang wujud dalam diri setiap dari kita. Semua sama levelnya. Kuatnya, tingginya semua sama. Tapi yang membezakan adalah seberapa lama kita bertahan. Ketahanan kita yang menentukan jumlah turun naiknya.


Aku bersyukur sebab bukan sekadar di realiti aku punya insan-insan yang postif dan baik hati sebab sudi menyokong jatuh bangun aku, tapi di alam maya jugak aku punya ramai kawan begini. Yang lebih ikhlas dan lebih jujur sebab mereka semua hanya mengenali getus hati aku. Kata-kata yang terluah di skrin komputer saje. Dan itu semua bukan penghalang untuk terus menginspirasi! To be honest, di usia ni memang macam-macam aku jumpa manusia segenap perangai. Rencam. Ada baik dan ada tidak. Tapi itu semua bukan masalah. Yang baik kita jadikan baik, yang buruk kita beringat!



p/s: Terima kasih buat semua teman yang ucap tahniah dan bagi kata-kata semangat. I need that spirit! :)



25 comments:

  1. bestnyer! perkmbngn bru utk blog! congratz!

    ReplyDelete
  2. Tahniah Innanie,

    Sekarang bole laminate dan frame section tu. Moga ini permulaan utk exposure lebih byk masa akan datang.

    ReplyDelete
  3. tahniah kak fatin!!! i am so very proud for you,, tak salah la blog ni masuk list blog terbaik muja tu kan,, hehe,, keep up with the good work!! :D

    ReplyDelete
  4. Nak signnn..hehe..Tahniah NANIE..Bulan 5 pun feveret Asyik juga..hehe..

    ReplyDelete
  5. Tahniah, bangga dengan ko. MOga banyak lagi kejayaan bakal ko tempa nanti. Insha Allah.

    ReplyDelete
  6. tahniah..tumbang bangga la..:)

    ReplyDelete
  7. may i have your autograph????haha

    cool betul jadi pilihan ni. tumpang gembira i di sini

    ReplyDelete
  8. wah.. dh masuk paper. jeles! haha

    ReplyDelete
  9. tahniah dik! semuga terus success...

    ReplyDelete
  10. peh hebak siakkkkk korang. akim untung la dapat gak masuk paper. utusan pun utusan lahh haha

    ReplyDelete
  11. tahniah innanie! btw, sebenarnya kita sama umur la.... baru deno tahu selepas bc ttg innanie dlm utusan sabtu lepas... :)

    ReplyDelete
  12. congrats Nanie. proud of you!.You derserved it :)

    ReplyDelete
  13. salam..hi... macam mana join COM nie??

    ReplyDelete
  14. Congrats!!! Eh.. Congratulations :) tumpang happy. Tmpg bangga sbb nani kenal innanie ariffin even x pnh jmpe. Dtg snggh komen pun jdi la :)

    ReplyDelete
  15. Ternaru sangat baca entri ni. Good Luck Inani. Wish you all the best! ;')

    ReplyDelete
  16. Salam. Hee tahniah masuk paper Utusan itu.

    ReplyDelete
  17. touching la pulak...
    niway tahniah...

    ReplyDelete
  18. Tahniahhh ! Hope, Kak Nanie boleh buat entri yg bagus and lebih bermanfaat utk masyarakat zaman sekrang.

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork