Friday, May 10, 2013

Mini Garden Di Balkoni & Elemen Hijau Dalam Rumah | The Cranberries Crib

As Salam semua

Hari ni pulun lagi update entry. Internet nampak memberi kerjasama dan idea jugak datang mencurah-curah. Okeh, sambung last part untuk The Cranberries Crib boleh. Kali ni nak cerita pasal mini garden pulak. Buat siapa yang terlepas, ada dua entry sebelum ni. Boleh rujuk arkib blog kat sidebar. 

Baiklah, aku seorang pencinta alam. Elemen paling aku suka dalam sesebuah rumah adalah air dan hijau. Macam tu jugak dengan Akim. Mana je rumah dia sebelum-sebelum ni mesti dia akan buat satu mini garden. Serius wei, bunyi air tu tenang dia memang mengasyikkan. So, Akim pun decide nak buat mini garden kat balkoni rumah. 

Mungkin cabarannya yang dilihat adalah ruangan balkoni yang tak besar mana. Aku tengok balkoni rumah yang lain, kebanyakkannya jadikan balkoni sebagai tempat sidai baju dan mungkin tempat duduk-duduk. Adalah beberapa buah yang ubah jadi taman dan tanam pokok. Duration masa untuk transform balkoni kepada mini garden ni sehari je. Sebab buat yang simple. Takdelah sampai nak kena apa sangat kan. Buat sesimple yang boleh, as long as unsur hijau tu ada dalam rumah... dah rasa rumah tu sejuk. 

Barang-barang hiasan mini garden semuanya di beli di Sungai Buloh. Buat yang sedang mencari-cari bahan dan idea untuk mini garden, aku sangat sarankan korang ke Sungai Buloh. Memang itu kawasan pembuatan barang-barang construction dan taman. Macam pasu, pillar, batu-batu tu semua, dan nursery pun banyak kat situ. Dari segi harga pulak, kau jangan risau. Memang murah sebab kita terus beli dekat pengeluar kan. Cuma mungkin nak mengangkut tu je lah masalah kalau beli pokok semua. 

Setelah berhempas pulas, ini hasilnya....




#Tips8 : Harga untuk plat yang cantik ni hanya RM 5 saje sekeping, dan yang besar RM 10. Murah kan? Kalau kat luar aku tengok ada yang mencecah RM40 sekeping. So expensive!





Pada aku kekuatan elemen untuk mini garden ni adalah rumput dia. Yes, dia rumput tipu je tapi colour, and fizikalnya nampak sangat hampir dengan rumput sebenar. Even, masa dipijak pun memang rasa fresh dan lembut dia kat kaki kita. Harganya agak mahal sedikit berbading rumput biasa. 

#Tips9 : Masa memilih rumput, pastikan material rumput tak mudah tercabut sebab ada sesetengah rumput, senang sangat untuk putus dan tak cantik nanti jadinya. 



Bukan tu je, dekat bahagian dalam rumah pun Akim ada letak unsur hijau sikit. Sebab mostly colour yang diguna dalam rumah kan warna panas. Jadi untuk balance balik mata, kita bubuh colour hijau sikit. Saujana mata memandang katanya kan.

Bowl kat hujung tu nanti nak letak ikan guppy. Lebih tahan lama kan dari ikan emas. 


Green grass-ball ni beli di Kaison, Paradigm Mall. Harganya RM 1.90 satu. Pasu pulak beli di IKEA. Harga tak ingat. Heheheh. Actually gabungan hijau-putih memang nampak fresh kan. Aku pun suka!




sila spot Eiffel Tower. Statue kegemaran aku tu! :) 


Maka secara basicnya, semua persiapan untuk renovate dan decorate rumah dah siap. Keseluruhannya memakan masa 3 minggu. Dari segi budget pulak, pada aku Akim banyak habiskan budget untuk beli perabot. Untungnya, kiteorang pergi survey harga, jadi secara tak langsung memang kiteorang dapat harga yang terbaik. Bila rumah selesa dan kemas macam ni, memang seronok nak melepak kat rumah kan. Tak keluar rumah sehari pun tak pe. Sebab dapat tenangkan fikiran dan rasa sangat nyaman duduk kat rumah. 

So setakat ni saje episod dekorasi The Cranberries Crib. Hehehe. Kalau ada pertanyaan ke apa, boleh tanya aku kat mana-mana saluran sosial aku. Insya-Allah aku akan cuba jawab mana yang aku tahu. 




p/s: Warna hijau memberi banyak impak positif pada mata kita. Tambah lagi elemen air. Aduhaaai!!!




39 comments:

  1. rumput pun beli kat sg buloh ek kak?

    ReplyDelete
  2. #ciksuzlin Yep, di Sungai Buloh jugak! :)

    ReplyDelete
  3. cantiknyaa. ^^ taman di rumah.. hehe

    ReplyDelete
  4. RELAXINGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG

    ReplyDelete
  5. akak berminat dengan rumput tu...rumput palsu ye..dia tahan berapa lama ye..tak mereput ke dia..

    ReplyDelete
  6. Cantik! Betul, kalau rumah kita kemas, bersih dan selesa rasa seronok sangat melepak kat rumah.. Nak2 pulak bila ada mini garden macam ni.. Tenang jer.. =)

    ReplyDelete
  7. kta berminat gila dengan green grass ball tu ! aaaaaaghh nak nak tapi paradigm mall mcm jauh :'(

    ReplyDelete
  8. Mati-mati ingat rumput betul. Kalau pensyarah hortikultur tengok ni mesti marah. Kami dilatih untuk tidak menikmati benda palsu. Jika tak rugilah jurusan kami dibina. Heh.

    ReplyDelete
  9. wah,,!!! bestnya kalau rumah muja ada cenggini,, truuup truup terliur,, hehehe

    ReplyDelete
  10. Cantik btol rumahnya...jeles..
    nie boleh praktikkan nanti bila nak beli umah baru..

    ReplyDelete
  11. sayangnye fiza tak suka warna hijau..tapi disebabkan landskap memang perlu hijau,tibe2 cam suka hijau kan..hee..cantik decoration semua ni..kalah eric tau!dah ada rumah sendiri nanti bolehlah fiza deco deco macam ni kan..tak sabar pulak.

    ReplyDelete
  12. sayangnye fiza tak suka warna hijau..tapi disebabkan landskap memang perlu hijau,tibe2 cam suka hijau kan..hee..cantik decoration semua ni..kalah eric tau!dah ada rumah sendiri nanti bolehlah fiza deco deco macam ni kan..tak sabar pulak.

    ReplyDelete
  13. darlinG,
    nanti baGitau k lily kat mana kedai rumput tu ek? dan berape RM 1sq tau..

    daH lama cari rumaH cam ni

    ReplyDelete
  14. walaupun sy lelaki, tp tetibe je boleh terminat lak dengan design macam ni. hehe

    ReplyDelete
  15. nice day:)
    saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
    yang saya kemarin..


    bagi-bagi motivasi yaa.. :)


    http://wisataoutboundmalang.com/

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum awak. lawanya rumahhhhh. betul2, kalau nak beli, mai datang sg bloh. situ murah2 gila kot :)

    ReplyDelete
  17. cantik... serius cantik...

    ReplyDelete
  18. kat mana ye kedai tu..dah lama serve rumput tu...memang cantik..tq for info...

    ReplyDelete
  19. as salam, cantik! sy & hubby pun suka decor2 rumah cam ni. now tgh plan nak wat deco kat balconi master bedroom, ingat nak ltk kerusi malas untuk santai2. berapa harga rumput tu eh? sy survey yg plg rendah setakat ni 1x2 meter rm 138 kat stone garden, kepong. tq in advance!

    ReplyDelete
  20. tu la..nk tny gk brp harga rumput tu

    ReplyDelete
  21. Boleh tak kak bg contact yg jual rumput ni.sebab nk buat floor grass kt dalam bilik tidur. Klu survey byk2 mmg pnt nk cri yg sesuai. :)

    ReplyDelete
  22. Boleh tak saya dapatkan contact penjual tu.sebab tgh nak buat floor grass kat dalam bilik tidur.so kalau nn survey mmg xsempat nk cri yg berpatutan.at least dpt crj yg sesuai. :)

    ReplyDelete
  23. boleh saya tau nama kedai kat sg buloh tu..boleh g sana trus instead of pegi dari satu kedai ke satu kedai...rumput tiruan tu berapa harga jualan..boleh tau

    ReplyDelete
  24. boleh share nama kedai atau location yg lebih spesific tak...berkenan la nak beli rumput tiruan tu jugak. berapa harga per sqf?

    ReplyDelete
  25. salam, nak tanya brapa ye harga rumput tu n nama kedai yg awk beli ? tq :)

    ReplyDelete
  26. pls pm i nama kedai 0173073994

    ReplyDelete
  27. Ade byk jenis kt nursery dr jln sg buloh ke subang.. Murah dr rm2.8 psf hingga rm10..

    ReplyDelete
  28. rumput tiruan tu harga berapa kat sana

    ReplyDelete
  29. cantiknya. boleh bagi idea konsep yg sesuai utk sudut bawah tangga tak.

    ReplyDelete
  30. Jangan kasi budak2 kutip batu lempar kebawah udahhhh....

    ReplyDelete
  31. Kreatif!

    Kalau ada yg berminat nak dapatkan rumput tiruan atau artificial, blh hubungi kami :D

    ReplyDelete
  32. cantikkkk..tgh cari inspirasi nie...thanks for sharing~~

    salam singgah..sy blogwalking sini~ ;))

    ReplyDelete
  33. Best lah ni..
    terima kasih informasinya

    ReplyDelete
  34. sis bole share nama kedai atau contact mana nak beli rumput artificial tu ?? 0102696501

    ReplyDelete
  35. sis bole share nama kedai atau contact mana nak beli rumput artificial tu ?? 0102696501

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork