Monday, May 27, 2013

Tips Blog : Lompat-Lompat Blog

Assalamualaikum semua

Dalam entry yang dah lama dulu aku publish [Bloglist Tak Sudah-Sudah, Apa Pentingnya?] aku senaraikan beberapa kebaikan yang bakal korang peroleh dengan meletakkan bloglist dalam blog korang. Selama aku berblog ni, memang aku perasan hampir 80-90% blogger meletakkan senarai bloglist dalam blog mereka. Dan hanya segelintir blogger yang tidak meletakkan apa-apa bloglist. 

Ada yang berpendapat, meletakkan bloglist dalam blog hanya akan menambah berat blog, dan mereka meletakkan bloglist mereka di satu page atau blog lain tapi dari pengamatan aku, kebiasaannya agak sukar untuk kita mengakses atau blogwalk dengan cara tu. Sebabnya, kalau aku sendiri... aku prefer blogwalk dengan cara meninjau bloglist kawan-kawan lain. Pada aku macam tu lebih senang dan lebih mudah. 



Aku memang biasa pergi ke blog yang menyenaraikan banyak bloglist. Dari situ secara tak langsung, mana-mana blog yang baru update aku akan terus terjah. Maklumlah pilihan orang kan lain-lain. Semakin banyak blog aku masuk, makin banyak blog pilihan para blogger. Memang seronok lompat-lompat dari satu blog ke satu blog lain. 

So, saranan aku di blog korang ada baiknya diletakkan bloglist. Alaaa tak letak banyak, letak sikit pun jadilah. Tapi biar pilihan blog yang diletak tu sentiasa aktif update. Baru sedap mata kita memandang. Sedap jugak kita terjah nanti kan! :)


Selamat berblog! Oh jangan lupa. Dah blogwalk tu tinggalkan jejak sekali. Supaya mudah kunjungan kembali. 




p/s: Insya-Allah mood blogwalk kembali! 




19 comments:

  1. Setuju. Lain blog lain senarai blognya. Mereka mencipta niche tersendiri. Seperti di blog saya sendiri saya membahagikan senarai blog terpilih saya. Mudah buat saya, ringkas buat pengunjung setia blog saya.

    Macam blog kak ni, saya lihat niche nya mestilahh... err... girlie? ;)

    ReplyDelete
  2. Blog akak ade bloglist...yeayyy

    ReplyDelete
  3. tq for this tip.. ok,, sambung blogwalk :D

    ReplyDelete
  4. akak latak bloglist kat lain page.,sebab banyak link akak letak..ada rasa jugak nak letak 10 blog yang aktif kat bloglist di blog utama akak tu..nanti2 la..heehhe

    ReplyDelete
  5. betul tu..Asyik mmg suka letak bloglist ni sbb senang buat bw nanti..hehe

    ReplyDelete
  6. terima kasih kerana meletakkan blog saya dalam senarai bloglist blog ini.

    ReplyDelete
  7. lebih mudah nak ke blog lain kalau ada bloglist kan :)

    ReplyDelete
  8. Kalau bambil pulak suka terjah blog dari shoutbox. Suka gile melompat dari satu shoutbox ke satu shoutbox yang lain. Hahaha.

    ReplyDelete
  9. melompat-lompat sampai ke sini...meh la lompat ke blog saya lak hehehhehehe

    ReplyDelete
  10. hai baby, tahukah anda domain blog saya dh bertukar . mohon awk update baru wakakkaka

    ReplyDelete
  11. Betul tu, bloglist memudahkan blogger lain utk blogwalk..

    ReplyDelete
  12. Bloglist nani xupdate lepas template lame lari.. Xsmpt nk update lgi :(

    ReplyDelete
  13. Tahniah dear...blog anda terpilih dalam ruangan utusan online hari ini....seronok saya join blog anda dear...sgt informatif...ok i will follow u dear...oh ya...salam kenal ya...call me Umi Qi...salam sahabat :)

    ReplyDelete
  14. klu setiap blog ada bloglist senang nak blogwalking kan?

    ReplyDelete
  15. nak masuk jugak bloglist coklateyes =)

    ReplyDelete
  16. masukkan mereka yg rajin mengomen je dalam bloglist ni.. tp kena update tiap2 bulan lah. hehe

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork