Saturday, July 13, 2013

Proses Membalas Komen Pembaca Blog Coklateyes

Assalamualaikum semua

Yeay!!! Alhamdulillah meloncat gembira aku. Memang dah lama aku mengidam. Mengidam Blog Coklateyes punya embedded comment!!! Ya Allah dah lama aku cuba buat sendiri. Macam-macam tutorial aku dah try, punya semangat nak dapat embedded comment dan akhirnya berjaya!!!




Tapi bukan aku yang buat pun. Berjaya atas bantuan Alieff. Pemilik Alieff Artwork [KLIK SINI] yang jugak merupakan designer pertama aku untuk Blog Coklateyes. Lama aku lost contact dengan dia since dia dah tukar url blog. Lama-lama jumpa kat twitter. Alhamdulillah. Kalau nak mengharap aku, jawapannya sampai tahun 2030 belum tentu dapat. Alieff buat, sekejap je... tak sampai setengah jam dah siap. Thank you so much Alieff. Budak law jugak tu....


Apa peranan Embedded Comment? 


Aku mengidam betul dekat embedded comment ni bukan apa, sebab aku rasa tak bertanggungjawab bila aku tak reply comment-comment yang diberikan. Setiap lontaran idea, comment dan segala macam bentuk kata-kata pada setiap entry aku sangat bermakna buat aku sebagai penulis blog. Jadi, embedded comment membolehkan penulis menjawab segala komen diberikan dibawah komen pembaca tersebut. Kiranya tak berterabur lah jawapan penulis dengan soalan pembaca tadi. Kalau tak, gigih soalan kat atas, jawapan kat bawah. Nak kena scroll bagai. Lagi satu, dengan cara ni komen akan nampak lebih kemas. Memang aku suka lah!

Jadi, sekarang ni proses aku untuk balas komen-komen pembaca yang dah berapa lama aku tak balas. Bukan tak nak balas, sebab sistem balas komen tu tak menyukakan hati aku. Tu yang malas je nak reply comment. Bukan sombong ye! Maka, sekarang ni Blog Coklateyes semakin bertambah-tambah lah MESRA PEMBACA kan? [KLIK SINI]

Terima kasih banyak-banyak aku ucapkan pada Alieff yang memang terbaik! Walaupun dah lama gila dia men-design blog aku ni, tapi untuk ubah benda-benda basic macam tu dia buat dengan rela hati. Syukur dan terima kasih banyak-banyak.


p/s: Jom reply comment pembaca... feeling retis pulak...





25 comments:

  1. cewahh..Asyik pun suka Embedded Comment ni..lg kemas..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu asyik. dulu sebeluma ada embedded comment ni geram je kita tengok blog orang yang ada commeng gaya ni! JELES TAHU!!!!

      Delete
  2. tahniah..ingatkan blogspot dah ada auto dah function gitu..oho..masuk blog ni teringat CandyCrush..ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe teringat candy crush ke??? hahahahah!!!

      sebab sweet kan? sweet macam tuan blog gtu!

      Delete
  3. tahniah sis. sebab dh brjaya. hehe. hepy sy tngok sis. alhamdulillah. salam ramadhan . :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ramadan Busyra.

      Terima kasih happy tengok akak....

      Delete
  4. sila reply semua komen dari muja tau,, tahniah kak,,, :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya-Allah Muja.. Muja antara komentator tertinggi.. insya-Allah akak cuba balas satu - satu comment kat seberapa banyak entry yang ada. *sambil patah-patahkan jari!

      Delete
  5. comelnya blog akak nie...makin pinkish..I like...moh ler kita jadi geng gegurls pinkish..hehe

    http://www.wadahberbicara.my/

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe... makin pink kan???


      hamboi ada grup lagi~

      Delete
  6. Tahniah sebab dah berjaya ;D hee. Makin cantik dan kemas blog kak Innanie ni ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sally :)

      Alhamdulillah, dengan bantuan kawan-kawan blogger :)

      Delete
  7. Hehe bagus, embed komen ni sangat bagus tuk pengguna blogspot. Memeriahkan ruang komen ^^

    ReplyDelete
  8. best la ade komen macam ni.. saye pon teringin nk wat..
    tp xreti.. haha

    ReplyDelete
  9. tahniah dear..wah hbt la..hihi..sory xdpt mmbntu :(

    ReplyDelete
  10. aikkk dah lame betol tak masuk sini agaknya. dah lain da blog diaaa =)

    ReplyDelete
  11. ye betul tu, nampak menarik dan dpt menarik ramai untuk terus memberikan komen. hoho

    ReplyDelete
  12. Hai semua, jemput singgah ke blog saya. Tak comel tapi boleh lah. Heheh http://muhammadaleyafandi.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. saya jarang balas komen melainkan yang berbentuk pertanyaan :-)

    tapi tak bermakna saya sombong, cuma pemalu..ehhh

    ReplyDelete
  14. Utg la org tuj dh de embedded comment....bgus3...nmpk kemas n berseri2...pe rhsienye?minum innershine dgn camu camu ke.....mihmihmih

    ReplyDelete
  15. betul la, nampak lebih kemas :)

    ReplyDelete
  16. waaaaa... teringin nak buat macam nih juga lah. hehehehe. memang nak kemas dan menarik kan.

    ReplyDelete
  17. nad rasa pun nak wat mcam ni..sennag kan..dulu ada tapi tgk mcm lambat je blog..tu tukar komen mcm sekarang..die ade cas ke berapa..

    ReplyDelete
  18. jenuhh jugak nk mmbalas innanie kena ambil masa hehee :)

    tp mmg syok sesi balas mmbalas nih heheee..

    ReplyDelete
  19. sory komen kuar tajuk...
    dik nak DIY wallpaper hp tuh leh tgk tutor nih http://www.nooratikahramli.com/2013/07/tutorial-diy-live-wallpaper-di.html

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork