Sunday, July 14, 2013

Tips Untuk Dapat Idea Menulis Entry

Assalamualaikum semua




Gulp! Cuak aku baca. Lagi-lagi part bawah tu... hehehe. 

Aku dapat email ni pagi tadi. Untuk keselamatan, nama baik dan reputasi kedua belah pihak, aku terpaksa hide kan beberapa nama blogger besar yang dipetik. Aku tak nak komen bab tu. Biarlah aku seorang yang tahu siapa nama-nama blogger yang disebutkan tu. Aku cuma nak buat entry pasal TIPS IDEA BERBLOGING tu je. 



Baiklah, untuk pengetahuan Nurul... akak start menulis blog ketika di zaman universiti. Means, masa tu sebagai seorang pelajar lagi. On that time, akak tulis pun bukan niat untuk update student's life akak. Cuma akak rasa minat untuk menulis, berkongsi dan menaip sesuatu. Sebab rasa macam cool je taip entry tu. Feeling buat assignment kan. 

Memang tak dinafikan, sometimes kita kering idea tak tahu nak update apa. Sampai sekarang akak pun sama. Bila idea datang, sekali mencurah. Kalau takde, kontang habis! Tapi kita kenalah jadi kreatif. Macam Nurul cakap, student's life ada banyak aktiviti. Ada banyak cerita. Ada banyak kisahnya. Tak dekat kolej/hostel, dekat fakulti, tak dekat fakulti, among your friends, tak pun cerita pasal study. 

Malahan kalau Nurul tengok, ramai antara blogger hari ni semuanya berkisar lebih kurang cerita-cerita itu jugak. Its not a-daily-diary, tapi mere to that. Which is, in another perspective. Macam tu lah yang akak gunakan dan jana idea dalam berblog. Sebagai contoh, kita nampak satu accident motor dalam kampus. Mungkin secara plainnya kita cerita pasal kemalangan tu. How its happen. Tapi kalau kita buat in other side, dia akan jadi maybe "Langkah Keselamatan Penunggang Motosikal". 

Ada sesetengah blogger yang mungkin tak berapa selesa bercerita peribadinya. Its ok. Macam akak cakap tadi, blog is not your daily-diary. So, somehow kita sendiri kena bijak tentukan line perbezaan antara privasi diri dan hebahan untuk orang lain. It depends on yourself, Nurul. Tapi betul macam Nurul cakap... kalau kita terlalu bercerita padal peribadi lebih-lebih lagi hal berkaitan boyfriend, suami/isteri dan lain-lain... takut mengundang muak orang. Maklumlah itu kategori 'dalam kain'. Kang nanti jadi pasangan 'Couple Seminggu'...susah...

Kalau nak cakap, update entry bila pergi event... akak rasa itu bukan salah satu cara terbaik ber-blog. Sebab mana ada blogger awal-awal pembabitannya dalam berblog terus dapat jemputan event. Hampir kesemua penulis blog menulis blog sebab rasa ingin berkongsi cerita. Ingin mendapat lebih kenalan dan inginkan respon daripada mereka. Bukan tujuan mereka untuk dapat jemputan event. Cuma, those yang dapat jemputan event tu satu bonus untuk mereka dalam menulis entry kerana pembaca lebih tertarik untuk mengetahui berkaitan event tu. So, sebenarnya takde masalah kalau takde jemputan event tapi tetap menulis blog. 

Last but not least, nasihat akak untuk TIPS IDEA BERBLOGING, keywordnya adalah KREATIF. Apa je kita boleh cerita, boleh luah kat blog. Asalkan kita bijak merencana, menulis dan present idea kita tu dengan baik dan boleh diterima masyarakat. Jadikan setiap cerita dan idea tu punya mesej positifnya tersendiri. Jangan syok sendiri, jangan sentuh isu sensitif, jangan hentam orang sana sini... dan seperkara lagi, buat networking sesama blogger serta rajin blogwalk. Kadang-kadang dari situ idea jugak boleh datang!


Selamat Mencuba, Nurul. 




32 comments:

  1. kadang idea tu banyak, tapi probs tiba bila nak kembangkan idea tu jadi lebih menarik dibaca...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau itu kena guna skill menulis tu... dah cite lain dah tu. heheeh :)

      Tapi skill boleh diasah bila selalu kita guna.

      Delete
  2. dulu sy pon pernah dlm situasi yg sama mcm pengirim email tu..jd, sy hanya lebih luangkn masa bersosial dgn sesama blogger yg betul2 ikhlas berkwn dan friendly..kalau yg x penah bg respon tu, sy anggap dua saja, dia busy atau terlepas pandang. sebab ada ramai lg blogger yg boleh kita ajak ber geng hehe..tp itu dulu masa zmn bljr, mmg addict blogging, kdg2 seharian mengadap laptop sbb blogwalking..skrg bila umo dh x berapa nk remaja ni, krg dh masa blogging & blogwalking, bkn sbb sombong, cuma ada komitmen lain kan..hehe

    apapun, tips nk buat entri ni, mcm yg awk ckp, kena kreatif hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai jugak blogger yang cakap macam tu.. zaman belajar memang seronok berbloging bila dah masuk alam pekerjaan lain pulak jadinya... walau apapun pembahagian masa tu kena penting & again kreativiti ;)

      Delete
  3. sokong 100% apa nanie ckp..berblog sbnrnya bkn utk cari populariti tp sbnrnya kerana minat kita utk menulis..itu yg penting..asalkan kita menulis sesuatu yg xmenyakitkn hati org cukuplah..InshaAllah lama2 akan ada org yg suka dgn blog kita..Idea pula kenalah selalu buat observation..mungkin akan dtg idea yg bernas utk blog..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu asyik. Kalau nak populariti, hmm banyak lagi cara lain yang boleh femes dgn cepat. idea dalam blog memang kena bernas dan kita bijak bagi dia cantik...

      Delete
  4. Suka baca ... memberi inspirasi betul.. tapi mak mak yg kuat ngomel mcm dyh jarang ada isu takde idea nih.. hiihii.. byk benda boleh ngomel kat blog..

    ReplyDelete
  5. ha hah ha..standard ayat kalau xdapat balasan dari otai..
    tapi tih nih bagus.. kdg org pun xde idea.. memang bosan kalau nak cerita life sendiri je.. tapi kena pandai pakai otak kiri, fikir cerita disebalik apa yang kita nampak .. pun boleh jadi entry.

    ReplyDelete
  6. Tq berkongsi....sebab ana pun selalu idea kontang...tapi bila datang...serentak abis...terus ana tulis tapi smpan kat draft je...kna post satu2...,hehehe

    ReplyDelete
  7. nice tips dri sis
    yumida pon kengkdg mengalami masalah yg serupa..ter-stuck dlm mencari idea..
    bila idea dtg berlambak2..diri rasa penat pulak nak taip

    ReplyDelete
  8. serius kalau kak jie dapat email mcm ni, kak jie tak mampu balas sebab nak menerangkan pertanyaan tu bukan senang...step2 nya makan masa bertahun-tahun.

    lagi satu sebab kat blog kak jie sendiri ada segmen Blog Tutorial, kalau orang yang betul2 nak ilmu, dia akan baca dan kutip segala yg telah dicurahkan, tak mampu nak bagi personal coachhing.

    Untuk berjaya perlu try and error, kita akan tempuh berpuluh2 kali kegagalan, itu tak jadi ini tak jadi...itulah pengalaman yang akan menjadi kita apa yang kita impikan.

    Kadang2 pengalaman tu susah nak diterjemahkan dalam penulisan, kena sembang2 talk talk face to face atau...sembang santai berbasa basi, secara tak langsung idea utk berkongsi tu datang.

    Yang penting , kangan stress disebabkan blog ..kena kena enjoy dengan blog kita biar pun kadang2 apa yg kita lakukan bukan diterima oleh komuniti lain. Itulah identiti....

    stoplah.. kak jie kalau nk mula menaip..lupa ini blog orang hahahahaha

    ReplyDelete
  9. semoga segala persoalan Nurul terjawab...:)

    ReplyDelete
  10. well..org ni x kan x leh gugel je tips blogging??
    hahhaa..nak tak nak.semua kena rajin,berbalik pd diri sndiri,,
    mcm sy, sy kisah org rmai follow ke dop? heee..jnji sy tulis ape sy nakk...lalalala....

    sis,klu ade masa ..meh,nk offer,,bedak tanaka free., tudung bawal, sampul rye ekslusif FREEE, shawl free,, and minyak wnagii FREE.if ade rezeki bulan puasa lahhhh...jom terjahh siniiii ::

    http://nonasani.blogspot.com/2013/07/segmen-jom-pilih-hadiah-raya.html

    ReplyDelete
  11. perkongsian yang sangat bagus..hehe

    ReplyDelete
  12. setiap kita ada sudut pandang yg berbeza tentang kehidupan & situasi yg berlaku di sekeliling kita. dan mungkin ada sesetengah tips berkesan bagi segelintir blogger tapi x pada yag lain. asalkan kita kreatif utk cari sudut yg terbaik, mungkin dari situ akan timbul idea utk menulis entri.

    ReplyDelete
  13. nice sharing innanie :)
    kdg2 akak sndiri buntu nk update apa huhuhu..

    ReplyDelete
  14. Mmg ausome lah Innanie ni. That's why akak kategorikan as blogger hebat dimata akak. Ada 9 tips dlm entri ni. Thanks a lot :)

    ReplyDelete
  15. perkongsian yg brguna nii.. kdg2 slalu je xde idea..
    huhu..

    ReplyDelete
  16. terima kaseh kak innanieee ;) hehehe sy skrg pon tgh xdek idea nk tulis blog. harem betei. update sbulan sekali je. poitt ! hahaha :D

    tlg update blog sy kak. wuwuwu

    ReplyDelete
  17. saya pon tengah kering idea nih..ternampak pulak tips dari IA.. singgah bace jap..hehe :)

    ReplyDelete
  18. waaa..setuju dengan akak.sometime takde idea jugak,tapi terAda jugak bila mood nak menulis datang.yang penting niat yang ikhlas untuk berkongsi something dengan orang,asalkan dapat bagi manfaat kat orang,terus ada idea walaupun perkara tu takde la besar mana,terus rasa puas.asalkan dapat tulis dengan gembiranya dah la,jangan sampai menyakitkan hati orang kan.. :)thanks akak,entry akak kali nie best dan banyak membantu! hehe

    ReplyDelete
  19. tulis aje apa-apa yang patut. haha

    ReplyDelete
  20. alhamdulillah tips yang bagus. memang tak dinafikan sometimes situasi camne pun penah jd kat yf...tak tahu nak buat entry ape but sometimes tu entry dah cantik tapi bila nak update NO TIME..acaner?? T_T

    btw, innanie ade ambik upah utk buatkan header ke?? ihikk ^^

    ReplyDelete
  21. Perkongsian tips yang sgt bagus

    ReplyDelete
  22. Terima kasih di atas perkongsian info...

    Kenapalah Nurul tak hantar email dekat saya... Inshaa Allah saya balas punya... Tentu ada sebab admin menjadi pilihan hati beliau...

    ReplyDelete
  23. Terharu saya bile membacanye. saya pun Gulp (sbb puasa x leh minum air) :P . hehehe Thanks akak comel :)

    ReplyDelete
  24. huhu
    kyo pon start tulis blog sebab nak kongsi citer..
    tak pernah plak dapat jemputan event bagai..
    selesa je jadi blogger biasa ;)

    ReplyDelete
  25. huk3... =) ye.. ssh juga kalau xde idea nak update entri..hek3

    ReplyDelete
  26. yup emmang pening bila nak pikir buat entry ape..nad pun tengok situasi gak..nasib abik setiap hari ade je situasinyer

    ReplyDelete
  27. thx for the tips....suka baca ayat2 dalam blog ni..berbunga2..heheheh...macam bace novel..hehhe...tapi mslh skrg ni,,tak ley nak follow blog ni...waaaaaaaaaaaa...tak taw sbb ape...sbb blogspot cakap sy dah limit follow 300 blog...sedih!

    ReplyDelete
  28. betul gak,jadikan perkara yang berlaku disekeliling sebagai idea blogging,yesss! i got it kak nanieeeeeee :D
    kena jadi seorang yang peka dengan persekitaran

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork