Monday, August 5, 2013

Kasut Untuk Wanita Plussize

Assalamualaikum semua


Typical lah kalau perempuan suka kumpul kasut. Tapi aku tak. Bukan tak minat. Minat. Geram tengok kasut comel-comel. Tapi kan... kaki aku ni susah benar nak cari saiz kasut. Saiz anak gajah agaknya. Hehehe. 



Dulu aku selalu beli kasut kat Scholl. Sebab kat situ ada size aku. Scholl kan ikut size Europe. Itu pun kena ikut cutting lah. Kalau cutting kecik, saiz yang sama pun tak masuk jugak. Tapi makin lama, makin kecik cuttingnya. Lepas tu design pun lebih kurang je. Haih!

So far lah yang aku tau ada jual kasut plus size ada satu kedai kat Jalan TAR. Malangnya... kalau nak ke Jalan TAR tu... aduhai memang penuh dugaan di Bulan Ramadhan ni. Puas dah aku meronda. Masuk butik sana sini... hampeh. Semua takde size! Vincci? Nose? Charles & Keith? Summit? Bonia? Sembonia? Semuaaaa kaki kurus! Terpinggir kaki gemuk aku ni. :(

Kadang aku geram pulak dengan pengeluar kasut-kasut kat Malaysia. Eh, tak boleh ke kau buat kasut sampai saiz 10 ke, 11 ke... ni takat 9 je. 9 tu pulak, jenis kaki amoi. Aiyooo makan hati aku. Kang kalau pakai selipar di pagi raya kan, mak aku lempang laju-laju pulak. Baju dah cantik, tiba pakai selipar. Tak kena gaya lah!

Korang ada tahu kat mana lagi ada kasut yang saiz besar??? 




p/s: Tips dari Rizalman Ibrahim, kalau untuk plus size women, cari kasut dengan bukaan depan bentuk V, sebab dia akan bagi efek kurus dan kaki panjang. Boleh cuba apply!




SEDIKIT UPDATE DARI PEMBACA BLOG COKLATEYES 

Ada beberapa buah kedai kasut yang disarankan oleh para pembaca Blog Coklateyes yang menjual kasut bersaiz besar iaitu antara saiz 9-12 bagi perempuan :

1. Payless (Penang & Sunway Pyramid) 
2. Di Wangsa Walk ada sebuah kedai (tingkat atas) 
3. Clarks (agak mahal tuuu....)

Terima kasih buat semua pembaca yang sudi berkongsi maklumat. Harapnya ada lagi info-info yang boleh dishare disini :)












37 comments:

  1. semoga nanie jumpa kasut idaman..InsyaAllah

    ReplyDelete
  2. sekarang dah tak boleh pki high heels....kena pakai kasut flat jerk..huhu

    ReplyDelete
  3. InsyaAllah sempat lagi nak teruskan pencarian tu. semoga jumpa kasut raya.. :D

    ReplyDelete
  4. alamak... sy tak boleh la kalau depan bukaan V. kompem sempit dan sakit sebab ada bunion... Auch!

    ReplyDelete
  5. kalo kasut utk lelaki size besar kat jln TAR tu ad gk ke? My hubby size 11 , 12.. haha..dh byk kedai pegi xde size dia..susah btl

    ReplyDelete
  6. pakai jenis wedges je..mayb ade size..

    ReplyDelete
  7. kt 1st Avenue penang ada 1 keda nama Payless..ada size dr kcik smpai besar sbb semua kasut oversea tp affordable..xsure kt KL ada x..

    ReplyDelete
  8. samala kita..susahnya cari kasut,last2 pakai sandal je

    ReplyDelete
  9. dekat kedai kasut nama PayLess ada byk kasut besar-besar in many design ^^ sebab I've the same problem which is susah nk dptkn kasut dalam size 9 kalau ada pun selalu habis hehe. So selalu cari kat Payless ^^

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. Salam Aidilfitri dari Blog Uncle Zuan :)

      Delete
  11. akak pun xtau nak cri mne dik...

    ReplyDelete
  12. pernah baca magazine dlu dkt KLCC, iSetan maybe ada jual kasut khas utk plus size. Ce try search tenet. mesti ada punya. Good luck!

    Selamat Hari Raya utk nanie dan sekeluarga ye. ;)

    ReplyDelete
  13. saya pun suke kumpul kasut jugak.
    tpi jenis all star..
    mcm2 kaler ade skng ni..huhu

    ReplyDelete
  14. dekat wangsa walk ada satu kedai.. jual kasut saiz 9-12.
    lupa nama kedai.. tp tingkat atas.. dia x byk pilihan mcm kasut biasa.. tp.. boleh la dr takde..

    pilihan kedua.. clarks dr uk.. kalau kat msia mmg mahal.. tp kalau beli masa sale dkt uk.. berbaloi dan tahan lama..

    ReplyDelete
  15. muja lak saiz 5,, kecik sangat kalau nak dibandingkan dengan saiz bdan,, tapi dah syukur dah,, orang lain saiz 6 or tujuh,, kita? kecik cenonet je kaki,, ayaaaakkk

    ReplyDelete
  16. awwww!!!! i like the white shoes, macam kasut pengantin. me likey :D

    ReplyDelete
  17. Sama lah kiter ni, kaki besar mmg susah cari kasut huhu.. Setahu saya dekat: Isetan, KLCC- ader satu brand kasut2 klasik2 dan elegan sanpai saiz13 klu x salah. Payless Shoes- design banyak jugak ada sampai saiz US11. H&M ader sampai saiz US10, Asos.com- ni best banyak latest design sampai saiz UK8-9 harga tengok sale la tapi delivery free. Good luck!

    ReplyDelete
  18. Ni lagi satu kedai kasut name pedal works..saiz drp 3-12...harga mmg bole tahan lah mahal..setatus lebih..tgk design..tp mmg cun2..dan sangat selesa.. dekat sunway pyramid, klcc ngan the garden..try la pegi :)

    ReplyDelete
  19. Jenama Princess pon ok ada d jalan tar sesuai utk ibu2 juga stail trendy n comfort.. me saiz 12 :)

    ReplyDelete
  20. kedai kasut wangsa walk tu tingkat brape?

    ReplyDelete
  21. ada 1 kedai kt metro kajang ( yg lama) bukan metro point..masuk pintu utama jalan belah kanan berdepan dengan pakson..sampai saiz 13 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yea btl.dkt.kedai nie byk jual kasut extra saiz...cantik2

      Delete
    2. yea dkt kedai nie byk jual kasut extra saiz..cantik2

      Delete
  22. Kat the store sg buloh ada 1 kdai jual kasut plussize..mcm2 design ada..tp x ingat nma kdainya.harga pon mampu milik

    ReplyDelete
  23. Dekat the store sg buloh ada 1 kdai jual kasut plussize ni dari wedges hill ke flat smua ada.mcm2 jgk design nya harga pon mampu milik.tp x ingat nma kdai nya tu.

    ReplyDelete
  24. Kat the store sg buloh ada 1 kdai jual kasut plussize..mcm2 design ada..tp x ingat nma kdainya.harga pon mampu milik

    ReplyDelete
  25. salam sis...kat ioi mall puchong ada kasut plus size..butik PRINCESS ground floor..walaupn x byk plhn dan warna tp saiznya mmg ada ...smpai nk saiz 12 pn ada..try gi tgk...

    ReplyDelete
  26. Sedih lahh takde saiz UK 8 ke US 9, Kalau ada yg ber kualiti pun mahal gilerr!!!

    ReplyDelete
  27. Boleh beli online
    http://Facebook.com/pinsnneedleseboutique

    ReplyDelete
  28. Bole cuba dekat kedai kasut popular kt jln TAR...harga pon murah je...dekat seberang cafe colesium tu sebelah cosmic silk...satu kedai lg dekat NIPS plaza alam sentral shah alam tingkt 1....selamat bershopping plus size shoe...

    ReplyDelete
  29. Sye pon ade mslh yg same...berangan nk g kl tu smata2 nk cari plussize shoe...dgr2 diorg ckp kt jln tar ade kedai nye...mmg nk g nti...

    ReplyDelete
  30. Yes...kt NiP collections, plaza alam sentral dan juga cawangan nya di Wangsa walk mall, KL..diorang ada banyak sgttt kasut saiz besar until saiz 13...saya suka beli kat situ sebab kaki saiz 10..sekali saya beli cukup stok setahun sebab saya tinggal di Sarawak..:)

    ReplyDelete
  31. Sy beli kasut dekat klcc isetan brand PEDALS WORK and brand KASOOT..plus size 10-13..try la pergi

    ReplyDelete
  32. sekarang boleh beli online kat http://pnn.asia

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork