Monday, August 19, 2013

Shawl Yang Sesuai Untuk Si Plussize

Assalamualaikum semua

Happy Monday. Yaaaa tahu tahu. Monday are always blues. But chill. Aku tak berapa nak blues hari ni since I have so many stories to be told. Tapi aku mula satu dulu lah ye. Sebab yang ni memang dah lama sangat aku aim. 

DAH PANDAI PAKAI SHAWL

Kehkehkeh. Apa punya berita gembira pun aku tak tau. Orang lain padahal dah pandai lama. Aku baru je ni ha. Ye lah, sebelum ni... totally aku tak confident langsung nak pakai shawl. Selalu fikir yang shawl ni hanya sesuai untuk orang-orang yang muka comel-comel. Muka kurus senang ceritanya. Muka dulang ala-ala aku ni, jangan haraplah berupaya dengan cantik dan kemas untuk pakai shawl. Tapi aku tengok ada je certain-certain plussize woman yang cantik-ayu-manis bershawl. Hmmm cemana tu? 

Jadi, last Saturday sebelum ke event blogger di Armada Hotel, PJ... bergigihan lah aku bukak segala mak nenek tutorial kat You Tube. Mencari cara paling mudah dan sesuai untuk bershawl. Banyak kali jugak, try-pakai-bukak semua. Sampai berpeluh-peluh. Dan akhirnya... BERJAYA!!!


Ye ye. Walaupun aku tau tak berapa kemas, tapi still memuaskan hati lah untuk first trial kan.
So far yang aku realize, untuk plus size woman macam aku ni, its better to use wide shawl. Walaupun agak leceh sikit sebenarnya, tapi lebih senang untu cover up dengan baik. Kalau yang standard size ni, agak susah nak cover dengan sempurna. Maklumlah diameter besar kan. Kehkehkeh. 



Untuk stock wide shawl pulak, so far yang aku tahu ada jual wide shawl jenis corak-corak adalah di Brands Outlet & Factory Outlet Store. Harganya dalam range RM 19.90 - RM 29.90 sehelai dan coraknya pula biasanya memang cantik-cantik. Jenis kain nya adalah Cotton yang mudah dibentuk dan tak panas. Belum berani lagi nak pakai yang chiffon. Dengar kata lagi mudah di bentuk kan? Yang atas ni, aku cuba gayakan sebagai bawal. Sebab tu wide lebih mudah. 


Untuk plain wide shawl pulak, aku tak pernah try lagi. Ada jugak satu-dua butik tudung yang aku tahu ada jual wide shawl kan. Tapi tak berapa pasti pulak sewide mana shawl mereka. Korang ada pengalaman tak, untuk pakai atau beli wide shawl ni? Kongsi sikit dengan aku. Butik mana yang bagus? Wide shawl yang murah dan berkualiti. Ada yang aku tengok harganya sampai nak beratus tu. Tak mampu den!!! Aku prefer yang bawah RM 35 je. 

Kongsi sikit ye info....

So, as conclusion... yang bermuka lebar & tembam macam aku ni pun boleh je pakai shawl. Tak payah takut sangat. Confident itu penting. Dan buat masa ni aku masih cuba dan bereksperimen lagi untuk pakai shawl yang sesuai dengan muka. Eksperimentasi tau.... kelassss! :)




p/s: Orang lain pakai comel-comel je aku tengok. geram!



12 comments:

  1. Fienaz ada follow dan pernah beli wideshawl juga.
    Btw fienaz pun plussize :-)
    Follow ig nuuna_

    ReplyDelete
  2. yes betul!
    taram je jani konfiden itu perlu!
    baru nampak cool je :)

    ReplyDelete
  3. alah bisa tegal biasa kak..lama2x nanti tererlah pakai shawl tu n akan rasa nk pakai tudung bawal tu susah plak...xcye tunggu lh sethn kemudian...sy dh alaminya...

    http://www.wadahberbicara.my/

    ReplyDelete
  4. Cantiknya dear pakai shawl! Mieza dah lama tak pakai shawl.. Dulu time bekerjaya tu selalu lah jugak pakai.. Melaram lah sikit katanya.. Hehehe.. Skang dah jadi surirumah sepenuh masa ni macam dah malas nak melaram... Ada time2 rajin tu baru gigih korek balik koleksi shawl yang ada.. Hehe.. =)

    ZON PERMAISURI CHOMEL

    ReplyDelete
  5. Salam.

    Dear..kita pernah pkai shawl..bentukkan mcm tudung bawal jugak.. tapi rupa bawalnya kejap je..lepas 30minit pkai, dah rupa apa je,kih3. Sampai skrg, still selesa pkai tdg bwl biasa.. :)

    Practice makes perfect.. wlaupn 1st trial, looks good to me :)

    ReplyDelete
  6. soooo comel la awak :)
    suka gambar 1st,wewwit :)
    as long as kita selesa nak pakai,on je :)

    ReplyDelete
  7. comey nanie!!! deno kadang2 pakai juga, tapi lebih selesa dgn tudung bawal... hihi..

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork