Friday, October 18, 2013

Insidious Chapter 2 : Full Review & Feel The Scream!

Assalamualaikum & salam sejahtera

Sekarang pukul 1.30 pagi. Yes. Khamis malam Jumaat. Or more specifically baru masuk hari Jumaat. And aku baru lepas tengok Insidious 2 kat Mid Valley. Screening on 10.40pm habis 12.40pm. 

To be honest, aku bagi cerita ni.... 4.8/5 BINTANG!!!!


Beb, seriously beb memang awesome gila. Dalam masa 2 jam tu, aku kira-kira lebih kurang 10-15 minit je aku tak tutup telinga. The whole time aku tutup telinga. Aku lain sikit, kalau orang lain dalam movie, takut tutup mata kan... aku tutup telinga. Sebab aku tetap nak tengok apa yang muncul, tapi bagi elakkan aku jerit aku tutup telinga tak nak dengar sound effect. But kalau korag nak tau, even aku tutup telinga pun... 2 kali aku jerit kuat gila masa tengok Insidious 2. Sampai 2 kali jugak tercabut brooch tudung aku. Menjerit nganga besar sangat!

Sebelum korang tengok Insidious 2 ni, aku sarankan better korang tengok yang 1st dulu. Dia ada relate banyak sangat. Dan untuk faham, memang tengok 1st dulu lagi mudah. 

Insidious 2 menceritakan bagaimana ayah kepada Dalton (Josh), budak yang 'hilang' dalam alam roh masa Insidious 1 tu sebenarnya tak dapat kembali semula ke alam nyata setelah menyelamatkan anaknya. 

Dan, kalau korang ingat masa Insidious 1, last scene dia adalah Elise, makcik tua yang hipnosis & bantu Josh kembalikan Dalton mati akibat terkejut dengan gambar yang diambil dari kameranya iaitu gambar seorang wanita tua memakai baju pengantin. Hantu wanita tua memakai baju pengantin itulah yang kembali ke alam nyata dan menggantikan tempat Josh yang 'hilang' dalam alam roh tadi. 

Sebenarnya, hantu wanita tua dengan pakaian gaun pengantin itu merupakan hantu yang ingin kembali semula ke alam nyata bagi mendapatkan memori kanak-kanaknya yang mana dia (hantu itu) telah didera sejak kecik oleh ibunya sendiri.

Jadi, berjaya tak Josh untuk kembali kepada dunia realiti? Siapa wanita tua dengan pakaian pengantin tu? Apa kaitan dia dengan Josh? Dan siapa yang dapat bawa Josh untuk kembali ke alam nyata? 











Semua tu korang kena tengok sendiri!

Satu aku cakap, get ready untuk menjerit. Dan kalau korang rasa The Conjuring tu ada part yang boleh buat kau takut untuk tidur dalam bilik...

Tapi.............


INSIDIOUS 2, akan buatkan korang takut untuk tidur. Malahan untuk lelapkan mata pun korang takut....

Takut korang tak kembali!!! hehehehehe





P/s: Pegang pada iman. Alam roh & alam kita berbeza. Yang pergi tak kan kembali....




7 comments:

  1. Assalamualaikum nanie. sheila buka blog kamu guna torch. okey je. heheh. bestnya. nak tengok citer ni nanti. hehehe

    ReplyDelete
  2. harus tengok nih. banyak pulak review yang best2

    ReplyDelete
  3. kita baru nak tengok esok ! berkobar-kobar sangat dah niiiiiii huwaaa tapi tengok tengahari macam tak syiok jeee. awk tengok pagi lagi seram wkaakka

    ReplyDelete
  4. Dengar crita ko je dah takut, aku nak pergi tengok cerita ni tapi sebab ramai yang cakap kena tgk yang pertama terus tak jadi nak tgk..tgk escape plan je.

    ReplyDelete
  5. Tak sabar nk tengok citer ni..
    the conjuring best, mesti citer ni pon best...

    ReplyDelete
  6. oh my god..kene pikir dua tiga kali kalau nak tengok citer hantu ni

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork