Monday, October 21, 2013

Lost World of Tambun : Sesuai Untuk Percutian Seisi Keluarga!

Assalamualaikum semua

Ingat lagi tak journey aku ke Lost World of Tambun. Dah baca dua entry? Belum? Belum? Ruuuugiiiiii!!! Nah KLIK LINK bawah ni :


Sekarang aku nak cerita pulak pasal pasal beberapa zone yang ada dalam LWOT ni. Antaranya ialah :

1. Petting Zoo
2. Tiger Valley
3. Tin Valley
4. Water Park
5. Amusement Park
6. Hot Spring & Spa
7. Team Building Park

Untuk entry ni aku focus pada Petting Zoo, Tiger Valley, Tin Valley & Water park. Boleh?

PETTING ZOO

Firstly Petting Zoo. Kau tahu lah aku memang pencinta haiwan. So, of course lah aku paling teruja bila sampai Petting Zoo ni. Aku ingat aku sorang, rupanya tak... semua butterflies pun macam tu. Oh, sebelum terlupa dari Kepura Cave tu, kiteorang dibawa ke Petting Zoo naik train. Best. Seronok gila. Penuh satu train dengan butterflies!



Sesampainya kiteorang kat situ, Ravinder, our Zoo Guide dah tunggu. Ravinder akan terangkan setiap haiwan yang ada dalam tu dan bagitau macam mana perangai setiap satu. Their natural habit and so on. Aku ingat macam mini zoo ke apa. Tak! Macam-macam binatang ada woi.


Ravinder, The Zoo Guide &  Angeline, The Director 
Yang pertama sekali kiteorang jumpa adalah Ruby The Racoon. Alahai, comel gila. Ni first time aku tengok Racoon. Manja, tapi pemalu. So kena approach elok-elok. Kena bagi rasuah sikit baru dia nak kat kau. Kena bagi kacang. Eleh comel perangai!


Actually dalam tu bukan sekadar ada rakun, ada banyak zone. Ada bird zone, exotic animal zone, wild animals zone, swan lake, tiger valley dan banyak lagi. Yang bird zone tu seronok sanagat sebab bird dalam tu semua mesra. Dilepaskan dan dibenarkan untuk pelawat pegang. 

Blue-Gold Macaw, Wira The Green Macaw
Exotic animal zone ni lagi lah rare. Seram jugak aku tengok haiwan-haiwannya. Contohnya macam turtle bawah ni, its a Snap Turtle berusia more than 140 tahun! Kau boleh bayangkan besarnya macam mana tak? 


Satu perkara yang aku suka kat Petting Zoo ni, tempat dan kawasan haiwannya memang terjaga dan bersih. Haiwannya dijaga dengan sangat baik. Tak nampaklah macam tak cukup makan ke apa. Satu lagi, demi kesihatan haiwan dan pelawat, sebelum masuk melangkah tu, ada satu wet carpet yang kita kena lalu yang mana telah diletakkan bahan ubatan untuk hygiene dan bebas penyakit. 

Kawasan Petting Zoo tu agak besar jugak. Walaupun cuaca kat luar panas, tapi Petting Zoo tu agak sejuk je. Sebab redup dengan pokok besar kan. Memang terasa nikmat alam semulajadinya. Ada air terjun jugak dalam tu. Memang natural water fall. Lagi lah sejuk!


Sila fokus mulut aku bila teruja!
Kacau Hedhehog tengah tidur & diizikan Syawal, antara guide kita hari tu

Lagi perkara menarik dalam Petting Zoo tu, ada ditempatkan Longkang Fishing. Eleh. Comel betul lah! Its a memory tau. Ye lah, tak kan kau kecik-kecik tak pernah tangkap ikan dalam longkang kan? So, LWOT mengembalikan memori zaman kanak-kanak kita tu dan mengenalkannya pada anak kecik

kan dah cakap. semua suka longkang fishing. dari anak sampai ke ayah semua suka!
Dah habis pusing, nak keluar tu kena lalu Souvenir Shop, Rimba. Wah wah wah. Cuci mata aku. Banyak souvenir dalam tu. Lawa-lawa. Comel-comel. Tammy beli head gear comel kat situ. Harga dia tak silap RM 19.90 kot.



TIN VALLEY 

Dah habis di Petting Zoo, now its time to flashback and learn our history. Untuk yang tak tahu, Ipoh kan kaya dengan bijih timah. Jadi, LWOT tak nak hilang dan lupakan sejarah tu. Jadi, mereka mengambil inisiatif untuk mewujudkan satu learning & education zone mengenai cara-cara bagaiman bijih timah di proses. Iaitu TIN VALLEY!!! Siap ada demo lagi bagaimana bijih timah diasingkan. 



Tak jauh dari situ ada satu Elephant Park, walaupun bukan gajah betul, tapi simboliknya adalah pengangkutan utama orang dulu untuk bawak keluar bijih timah dari kawasan pedalaman dan kampung adalah dengan menaiki gajah. 


Gajah yang belakang. Bukan depan ye! hikhikhik

Dah berpanas tadi kan? Semua muka macam dah burning je. Tekak dah haus, kaki lenguh. LWOT ada menyediakan kopi dan roti bakar. Fuhyoh! Memang legend gila lah. Paling best kau tahu kopitiam tu kat mana? Dalam gua lagi beb. Namanya The Dulang Tea House. Sungguh mengimbau memori. 



The Dulang Tea House  menyediakan kami dengan hidangan popular Ipoh. Apa lagi kalau bukan kepekatan hitam kopi Ipoh, dicicah bersama roti lutut ataupun roti bakar bersama butter. Last but not least, half-boiled egg!!!



AMAZING RACE GAME

Fuh! Perut kenyang, hati gembira. Ingatkan dah boleh check-in bilik! Ehhh belum lah!!! Ada game yang LWOT sediakan. Kiteorang kena join Amazing Race! Wah... walaupun cuaca panas terik, tetap aku harung. Yes, yes. Turun 3kg aku join game ni. Hahahaha! Game ni cara dia main kita dibahagikan pada beberapa kumpulan. Daripada hint & soalan yang diberi kita kena cari lokasi tempat tersebut. Ambil gambar kat situ dan make sure setiap ahli ada gambar. Mesti kena ada gambar ahli kumpulan sekali. Ni ahli kumpulan aku; Kak Ami Schaheera, Caroline, Tammy & Mira Cikcit!

Di hadapan Lupe's Adventure. Apa tu? Nanti aku cerita kat next entry dalam Amusement Park

Crystal Pool


Penat beb. Siries penat. Masing-masing muka peluh-peluh. Selesai semua, lebih kurang dalam pukul 4.00petang kiteorang dibenarkan untuk check-in. Ini lah yang tak sabar kan!!!

Yahoooo!!!!!  Memang dah terbayang dah keempukan tilam hotel. Sejuk air cond. Badan dah melengas dah ni! Nak mandi dah berehat. Sampai pukul 6.30, free time kiteorang. Lepas check in, ada yang turun balik main kat theme park, yang mandi pun ada, yang jalan-jalan pun ada. 

Untuk aku dan kak Sabby, kiteorang prefer nak jalan-jalan sambil ambil gambar. Nak main theme park dua-dua penakut. Hahahaha. Nak mandi, macam malas pulak nak berbasah-basah kan! Jadi, jalan-jalan je lah. Sambil borak-borak menikmati keindahan ciptaan tuhan di bumi yang telah 400 tahun wujud ni, Tambun.

TIGER VALLEY 




Pada aku lah kan, selain daripada keindahan ciptaan Allah ada kat sini, LWOT ni sangat sesuai dengan tema family theme park-nya. Sebab semua permainan mereka mengikut spesifikasi dan kesesuaian umur kanak-kanak. Takde lah yang extreme sangat. Malahan, setiap zone ada guard dan pengawal yang bertugas. Jadi kalau ada kecemasan ke apa, ada yang boleh membantu! Bagus tu dari aspek keselamatan memang perlu dititik beratkan!


WATER PARK 

ini pool untuk kanak-kanak


kanak-kanak section





Beb, aku rasa dah panjang sangat kan entry kali ni. Aku bajet nak stop sini dulu. So in the next entry, aku akan review theme park, hotel dan hot spring mereka. Boleh?

Itu lagi seronok tu! Yang ni pun aku dah seronok gila, ini lagi bila masuk hotel dan night activity. Memang syok woh!!!! Walaupun penat, tapi siries aku rasa memang berbaloi datang ke Lost World of Tambun ni. A one-stop centre for family to have fun!

Macam biasa, ini harga masuk ke LWOT.


DEWASA : RM 48
KANAK-KANAK : RM 41
(Harga ni termasuk lah ke Petting Zoo, Theme Park, Water Park, Tiger Valley & Tin Valley)





15 comments:

  1. Thanks for the review nanie..insyaAllah klau ade rezeki memang nak kesana :)

    ReplyDelete
  2. Syoknya.. Dulu pergi nak pegang Wira tu pun iols takut.. Takut kena patuk batang idung.. Gugugu~~
    ZON PERMAISURI CHOMEL

    ReplyDelete
  3. bestnya !
    selalu lalu depan lost world ni kalau balik kampung ,
    tapi tak pernah sempat nak menyinggah
    entry menarik :D

    ReplyDelete
  4. satu hari nanti akn sampai juga ke tambun ni..;)

    ReplyDelete
  5. Mesti seronok kan pergi ke sana..

    ReplyDelete
  6. dulu pergi LWOT ni tak sempat nak jelajah semua tempat best ni. rasa macam nak pergi pulak lepas ni

    ReplyDelete
  7. singgah sebentar.. ;-) ..cantik blog.. :-) jom tgk blog saya... tq...

    http://thescreammer.blogspot.com/2013/09/perniagaan-online-dari-rumah.html

    ReplyDelete
  8. xpenah pegi LWOT lg ni..cm best! thanks share experience g sane...mmbuatkn kite teruja nk g jgk.. :)

    ReplyDelete
  9. bestnyer..sehari tak cukup..kene pergi bnayak kali..hehe..bwak family atau kawan-kawan baru syok

    ReplyDelete
  10. yg belum pergi mmg kena pergi. bw famili lg syok

    ReplyDelete
  11. agk2 cukup ke sehari??mcm xpuas je..hihihi

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork