Monday, November 18, 2013

Kenalpasti Powerbank PINENG Original

Assalamualaikum semua

Baru-baru ni aku perasan ramai yang cari powerbank. Aku sendiri pun cari. Memang dah lama dah aku nak beli powerbank sendiri. Tapi aku pun macam korang. Ragu-ragu yang mana satu powerbank yang terbaik, berkualiti dan paling penting original. 

Yelah, memang kau kena beli ori beb. Sebabnya, sekarang ni dah banyak kes bila charge handphone dengan powerbank tak ori... handphone meletup. Hish! Nauzubillah. Takut aku dengar... bukan sayang powerbanknya... tapi keselematan tu yang penting. 

Jadi jom kita belajar macam mana nak tentukan powerbank tu ori ke tidak. 

Tapi sebelum tu, aku nak perkenalkan korang dengan powerbank yang sekarang ni aku gunakan. Iaitu PINENG POWERBANK dengan kuasa kuda 11200mAh. Tajaan khas dari FFCARAVAN INSTASHOP. ;) *terima kasih banyak-banyak ye! 


Kelebihan Set Powerbank PINENG PN-910

1. over charging & over discharging protection : 
sekiranya bateri dah penuh, akan automatik off charge.
2. electric leakage protection
3. chip for intelligent protection (hologram)
4. high conversation rate
5. aging for 72 hours

Mula-mula aku pun tak tahu macam mana nak tentukan ke-original-annya. Ye lah, aku bukan budak hi-tech ni. So, bila FFCARAVAN bagitau aku bezanya ori dan tak ori, haa sekarang lah masa aku nak share dengan korang ilmu tu. Tapi yang ini untuk powerbank jenama PINENG je tau. Yang lain aku tak tahu. Jadi the most important thing nak tahu ori adalah dengan adanya serial number. 

Apa je barang kita beli mesti ada serial number tersendiri. Macam tu jugak dengan powerbank. Untuk powerbank PINENG ni, serial numbernya diletakkan di hadapan kotak tapi dalam keadaan seal. Ala macam hologram tu. Jadi untuk detect ori ke tak, korang kena gores hologram tu dan check nombor siri tu di website PINENG sendiri @ http://www.pineng.cn



Selepas dah check dekat website PINENG tu, resultnya adalah seperti kat bawah ni. Korang kena translate lah pakai Bing ye kalau nak faham. But basically ia menunjukkan keaslian produk tersebut. So, aku punya powerbank dari FFCARAVAN Instashop memang disahkan original lah! Bagus!



PENGALAMAN SENDIRI




Mesti lah korang nak tahu kan dengan power 11200mAh ni berapa kali boleh charge untuk handphone Ninetology U9 Z1 aku ni. Hari tu aku try, dengan power sebegitu boleh charge sampai 3X fully battery tau! So memang power jugak lah. Dan dekat bawah ni aku senaraikan info mengenai pengecasan penuh PINENG powerbank : 

1. Iphone 4/4S/5  :  3 hingga 4 kali
2. S2 : 3 hingga 5 kali
3. S3 : 2 hingga 4 kali
4. S3 Mini : 3 hingga 4 kali
5. S4 : 2 hingga 3 kali
6. Note 1/2/3 : 2 hingga 3 kali 
7. Tablet : 1 hingga 2 kali
8. Blackberry 2 hingga 4 kali
9. Xperia Z : 2 hingga 3 kali
10. Ninetology U9 : 2 hingga 3 kali

Lagi? Ok, dengan PINENG powerbank ni, korang boleh charge dua device serentak. Sebabnya, ada dua port pengecasan yang disediakan. Bezanya? Port yang pertama dengan kuasa out 5V 2.1A akan memberikan korang pengecasan yang cepat tapi kurang tahan lama.



Manakala port kedua dengan 5V 1.0A akan mengecas agak lambat sedikit tapi lebih tahan lama semasa penggunaan. Untuk aku, lebih keadaan tengok keadaan. Kalau benda penting, nak cepat pakai lah port1. Biasanya port 1 aku guna untuk camera. Port 2 baru untuk handphone. 


PINENG Powerbank ni pun turut dilengkapi dengan LED Light tau yang berfungsi sebagai torch light. Bagus kan. 2 in 1 function. Selain tu, iajugak gunakan LED Digital Screen untuk tunjuk percentage powerbank. Lepas korang guna tu, korang kena charge semula powerbank ni. Mengambil masa kira-kira 7-8 jam untuk full kembali. 


Selain daripada powerbank yang original, kalau korang beli powerbank dengan FFCARAVAN Instashop ni, korang boleh dapat 2 free gift yang sangat banyak gunanya!


1. Pouch Bag - senang nak bawak ke hulu ke hilir & cover dari calar
2. Universal 3-pin plug - FYI, PINENG powerbank datang dengan 2-pin plug mengikut style US. Jadi untuk charge, korang kena ada universal plug ni. So, mana-mana pergi semua boleh. 

SAIZ KOMPAK 

Haa yang ni pun penting. PINENG powerbank bersaiz mudah dibawa pada aku. Sebabnya, ia hanya separuh dari tapak tangan gedabak aku ni. Beratnya pulak pada aku dikira ok lah. Sebab tak lah berat gila kan. Sedang-sedang je kalau nak masuk handbag tu.



DISKAUN BUAT PEMBACA BLOG COKLATEYES 

Jadi sebagai penutup, ada berita gembira untuk SEMUA PEMBACA BLOG COKLATEYES kesayangan aku ni. Well, FFCARAVAN Instashop telah berbesar hati untuk memberikan hadiah eksklusif kepada para pembaca Blog Coklateyes.

Diskaun sebanyak RM 10 akan diberikan kepada 20 pembaca pertama yang membeli Powerbank PINENG PN-910 ini. Ada 4 pilihan warna. Electric blue, silver, gold dan hitam.

HARGA ASAL : RM 135
HARGA SELEPAS DISKAUN (KHAS UTK PEMBACA BCE) :
  RM 125 sahaja!!!
POSTAGE : PERCUMA 

See... murah kan? Murah kan? Murah sangat kalau dibandingkan shop yang lain! Serius, tak tipu! Dahlah postage percuma, dapat free gift lagi tu!



Cara nak beli mudah aje....

1. Layari Instashop FFCARAVAN & Buat pilihan
2. Buat tempahan kepada FFCARAVAN (email / whatsapp / wechat)
3. Berikan diskaun code BCEPB 
4. Buat pembayaran segera kepada akaun

FAIZ FINI 
(Maybank)
155 05037 0336

(CIMB)
01040122157527

Ingat, tawaran ini terhad kepada 20 orang pembaca BLOG COKLATEYES sahaja. Kalau korang lambat jawapannya tak dapat lah... heheheh....


Segala maklumat atau pertanyaan, korang boleh layari instagram FAIZFINICARAVAN.  Bukan powerbank je dia jual, ada banyak lagi... aksesori phone, aksesori lelaki, vitamin C pun ada. Cubalah korang tengok, mana tahu ada yang berkenan.

Paling penting, diskaun code tu ye... jangan lupa!



179 comments:

  1. sah sah saya punya pineng tak original.. rm100 plak tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha me too.. spe yg mhu kalo x ori kan..sya bli pn 100 gak dgn kwn sya dkt kwn sya tu ..dia bli kt kwn dia tu.. tp pkai elok laa.. wlpn xthu ori ke x ni..tgh siasat lgi haha

      Delete
  2. sah sah la saya punya tak original... cable pon cable cokiah... hologram takde... hmmmmmm... rasa macam kena tipu bulat-bulat dengan kawan sendiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa tu yang takut tu..... jangan salah beli. rugi dan bahayakan diri :(
      Sampai hati kawan awak jual barang tak ori.

      Delete
  3. i memang cari powerbank yang boleh charge berkali-kali, sekarang ni dah ada 4 powerbank tapi yang paling besar saiz 11200mAh pun boleh charge sekali,dua je T_T tension sangat! tapi sekarang ada join contest menang powerbank, kalau tak menang contest tu i harap masih ada satu tempat kosong untuk dapat diskaunnnnn! huwaaa nk powerbank, eh kita pakai s2 maka berharap boleh charge 4-5 kali :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yiying, awak boleh try. sebab memang betul-betul berkesan. saya pakai Ninetology ni boleh 3-4 kali jugak fully charge!

      :)

      Delete
  4. salam..
    cantik power bank tu..nk bw g mn2 pun senang kan..
    jemput singgah page baru saya ni
    https://www.facebook.com/pages/Tudung-Terkini/474205746007448?fref=ts
    tenkiu..

    ReplyDelete
  5. brand pineng memg bagus..ramai yg guna pineng kan skang nih

    ReplyDelete
  6. ramai orang cakap brand ni memang bagus.. tunggu yang ada ni KO dulu pastu nak beli brand ni pulak.. hehehe

    ReplyDelete
  7. thanks akak!
    perkongsian yang menarik :D

    ReplyDelete
  8. Wah! Menarik ni.. Tapi takde smartphone nak guna power bank. Huhu.
    http://miezashaklee.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. saya nak beli banyak masih boleh dapat diskaun lebih tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah dengan FFcaravan kalau mention Blog Coklateyes boleh dapat murah!! :)

      Delete
  10. baru nampak..kalau untuk sony xperia j boleh ke powerbank ni..ade lagi ke promosi ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je nad. kalau nad beli dari FFcaravan, nad mention Blog Coklateyes

      Delete
  11. kotak dia mmg lain2 ker? atau ada beza setiap kotak ori atau x ori

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abg Anam, kotak dia memang ada beza mengikut batch. Ori semua ada kotak yang berlainan. Saya dah tanya sendiri pada FFCARAVAN.

      Untuk kepastian, memang disarankan check originality melalui code di website PINENG sendiri.

      Delete
  12. em..nak check originality tu kan..boleh ke kita check before kita beli dari kedai tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emm tak sure pulak. sebab dia kena gores dulu sebelum check. its better beli dari pengedar yang sah dan memang jual barang Pineng Original. Kalau apa-apa mereka bertanggungjawab. Kalau beli di kedai, tak sure bagaimana!

      Delete
    2. Emm tak sure pulak. sebab dia kena gores dulu sebelum check. its better beli dari pengedar yang sah dan memang jual barang Pineng Original. Kalau apa-apa mereka bertanggungjawab. Kalau beli di kedai, tak sure bagaimana!

      Delete
    3. saya dah cuba masuk web penang utk cek ori ke tak tp tak faham nak letak number siri kat mana...bahasa korea ke tu..??? boleh tak bg tahu

      Delete
    4. http://en.pineng.cn/ = english

      letak no. kt bahagian kotak = Security check :

      Delete
  13. emm..nak check originality tu kan..boleh ke kita check before kita beli dari kedai tu?

    ReplyDelete
  14. Salam akak... saya dah cek saya punya powerbank melalui website pineng tu then dia bagitaw cmnie... ori ke tak nie????

    Query results [Traditional]
    As you enter the security code: 1771286816255021
    Hello! Products for your query Battery Co., Ltd., Zhongshan goods produced genuine products, ease of use! Thank you for your inquiry, goodbye!

    ReplyDelete
  15. Salam akak... saya dah cek saya punya powerbank melalui website pineng tu then dia bagitaw cmnie... ori ke tak nie????

    Query results [Traditional]
    As you enter the security code: 1771286816255021
    Hello! Products for your query Battery Co., Ltd., Zhongshan goods produced genuine products, ease of use! Thank you for your inquiry, goodbye!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Syazana! :)

      Yerp, product awak GENUINE (TULEN/ORIGINAL), jangan risau !

      Delete
    2. Salam..tolong check sya punya 1771753475149102

      Delete
  16. Terima kasih kongsi pengetahuan awak. Artikel sangat berguna untuk saya yang sedang mencari power bank yang berkualiti.

    ReplyDelete
  17. Admin tlongkn sya check code ne 165253 132748..knpa sya nk check x bleh..
    trma ksih...hrap sngat tlong...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Security code your query has been queried first query time: 2014-3-12 16:46:00, this is the 10th inquiry! Make sure the first query time is consistent!

      Delete
  18. Admin tlongkn sya check code ne 165253 132748..knpa sya nk check x bleh..
    trma ksih...hrap sngat tlong...

    ReplyDelete
  19. Admin tlongkn sya check code ne 165253 132748..knpa sya nk check x bleh..
    trma ksih...hrap sngat tlong...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ridzuan..

      Sy dh try check..

      Query results [ Traditional ]
      As you enter the security code: 165253132748
      Security code your query has been inquired twice, the first time the query time :2014-3-12 16:46:00. If in doubt, please contact the manufacturer, thank you!

      Maknenye dah pernah check pada :2014-3-12 16:46:00

      Ianya 100% tulin :)

      #ffcaravan

      Delete
    2. Salam ridzuan..

      Sy dh check dn ianya tulin..1st time check pada


      Query results [ Traditional ]
      As you enter the security code: 165253132748
      Security code your query has been inquired twice, the first time the query time :2014-3-12 16:46:00. If in doubt, please contact the manufacturer, thank you!

      #ffcaravan

      Delete
  20. Bley tolong cekkn sy punye jgk x....sy cek pn xbley...1771054646980010

    ReplyDelete
  21. Tolong tengok kn sy punye jgk bley x...1771054646980010

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dah check. Alhamdulillah tulen :

      Query results [ Traditional ]
      As you enter the security code: 1771054646980010
      Hello! Products for your query Battery Co., Ltd., Zhongshan goods produced genuine products, ease of use! Thank you for your inquiry, goodbye!

      Delete
    2. nak juga tolong cek 771646500120674. tq

      Delete
  22. boleh bg website nk check code pineng

    ReplyDelete
  23. boleh bg website nak check original atau tak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah ada dalam entry tu. haaa tak baca entry ye.. eheheheh

      Ni lama webnya : http://www.pineng.cn/index.aspx

      Delete
  24. salam sis.saya nak check.tp x thu kt mne nk typing seal number utk check? boleh tlg checknn x 1771383798741145 & 1771969697096710. terima kasih.

    ReplyDelete
  25. boleh tlg checkkn saya pnye x.saya dh bukak website.tp x thu kt mne nk typing serial number. 1771383798741145 & 1771969697096710

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Faisal,

      kedua-duanya adalah tulen (authentic) dah check. keluar macam ni :


      Query results [ Traditional ]
      As you enter the security code: 1771969697096710
      Hello! Products for your query Battery Co., Ltd., Zhongshan goods produced genuine products, ease of use! Thank you for your inquiry, goodbye!

      Delete
    2. Salam...mintak tolong cek kan sy punya..da try buka websit xleh..1771926572157903 n 1771550921934142. Tqa

      Delete
  26. assalamualaikum, akak blh tlg check untk sy x? sbb sy try check xblh pn.. ni no serial 1771354382047787..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dik buat masa ni akak tak tau kenapa tapi website crack. I'm not sure what happened to Pineng Website. Ada info akak bgtau!

      Delete
  27. assalamualaikum... akak blh tlg check sy pnya x sbb sy dh try check tp x blh pn.. ni no serial 1771354382047787

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru je chk..."Hello! Products for your query Battery Co., Ltd., Zhongshan goods produced genuine products, ease of use! Thank you for your inquiry, goodbye!"

      Delete
  28. Hi, tolong check kan sy punya. Dah pegi website pineng, tp tak tau nk check kat mana. No serial : 1771709355965291

    ReplyDelete
  29. kalau lepas gores tulisan cina mcm mana nak cek?

    ReplyDelete
  30. kalau dah gores,tapi kluar bahasa cina mcm mne?tu x ori ke?

    ReplyDelete
  31. boleh tolong cekkan x?sy bukak website yg dh mention sebelum ni tp die klua wrong url.. 1771877105683260...kalau boleh tolong bg link kat mane nk check yer.terima kasih

    ReplyDelete
  32. Slam...ada pon penguna pineng nie..sy beli 2 bijik skali...tp xcek plak ori ke x...mintak tolong cek kan leh...1771926572157903... N 1771550921934142...please

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat masa ni website Pineng ada masalah. once dah settel, saya akan cuba check kan ye ;)

      Delete
    2. You enter the security code: 1771926572157903 Query results: Hello! Security code on your request has been multiple queries, suspected fakes, please contact the factory

      Delete
    3. You enter the security code: 1771926572157903 Query results: Hello! Security code on your request has been multiple queries, suspected fakes, please contact the factory

      Delete
  33. saya dah beli semalam.. tapi kena main.. barang ori tapi harga sampai rm240.. dah la tu pulak cuma dapat cable usb je.. tak ori pulak tu.. apa nak buat.. excited sgt nk beli untuk kali pertama.. baru hari ni baca blog akak.. kalau tau mmg saya tak beli dulu.. thanks for your good info kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allahuakbar... kesiannya. Mahal sangat tu dik sampai 240... adik tak survey dulu ke harga kedai-kedai lain? selalunya tak sampai RM 150 pun dik....

      Delete
  34. Asssalamualaikum.
    Sy nak nak tnye kenapa bukak website tu not available ye? Sy nak check keaslian pineng sy.

    ReplyDelete
  35. Assalamualaikum ak. Tumpang tanya. Website pineng tu mmg crash ke skrg.nak bukak takleh pon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah.. tak tau kenapa, dari 2-3 minggu lepas dia ada masalah. sebelum ni ok! :(

      Delete
  36. salam, tq for info sharing:) br beli powerbank ni.tp still xdpt check security code kat website dia.
    1771935439758526
    May be masalah internet or websitenya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dah check, tapi awak dah check kod ni sebanyak 9x ye... jadi kod ni betul pb ori

      Delete
  37. Replies
    1. awak kena selalu tgk ig FFcaravan dik, ada banyak lagi promotion.

      Delete
  38. Thanks for the info...i bru beli 3 powerbank pineng..bru tau ade fungsi rupenye hologram tu...da check da..and tiga3 tu alhamdulillah original...harga murah lak tu dpt..rm80 satu utk 10000mAh..ok la kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes yes murah. biasa kalau beli lagi banyak memang lagi murah! :)

      Delete
  39. Salam..kak,bole tolg cek sy pnye x ??sy cek kat web dy xboleh..1771636333230276..sy bli model 910s rm120 kt kdai t-max..thanks..

    ReplyDelete
  40. Salam kak..nanti bole tolg cek saye pnye jgak ?sy try xbole2 asik crash je web dy..1771636333230276..saya bli dari T-max pn-910..thanks sis..

    ReplyDelete
  41. Salam..saya bru bli pineng PN-910 dari T-max..sy da try cek kat web dy..tp asik crash je..mtak tolg ye cek kan..security dy 1771636333230276

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak, mintak tolong check kan saya punya boleh? :) dah try check kat website tu tapi tak boleh huhu 1771542723304187 Thanks :)

      Delete
  42. Replies
    1. awak boleh order melalui telefon / whatsapp atau ig FFCARAVAN!

      Delete
  43. tolong check kan yang saya 1771826712196255

    ReplyDelete
  44. tolong check saya punya 1771826712196255. thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. ORI.. Result dia camni:

      Query results [Traditional]
      As you enter the security code: 1771826712196255
      Hello! Products for your query Battery Co., Ltd., Zhongshan goods produced genuine products, ease of use! Thank you for your inquiry, goodbye!

      Delete
  45. Salam..kak..sy pun baru je beli ni..pineng PN-968 10000 mAh..check tak dapat..internet problem kot..tolong kak....1771330839361450

    ReplyDelete
  46. Salam..tq for the info..sy baru beli 2 PINENG PN-968 10000mAH..dah check..Alhamdulillah..ORI..TQ

    ReplyDelete
  47. Salam kak, asal smua tulisan cina xleh translate google. Susah sngt nk check. Bleh tlong check x, 1771037338180893

    ReplyDelete
  48. normal ke kalau 60000mAH ??? sy rasa sy punya x ori

    ReplyDelete
  49. Salam...sama ar...tulisan cina plak yg display result walau dah tukar bhsa english..tlng check kan sye punye...1771823741752653

    ReplyDelete
  50. Sama lar...wpun da tukar bhasa tp ttap display bhsa china...tolong check kan sye punye...1771823741752653

    ReplyDelete
  51. Bleh tlg check sye punye tak? 1771728248345600

    ReplyDelete
  52. Tolong cek sy punye. 1771728248345600

    ReplyDelete
  53. Query results [ Traditional ]
    As you enter the security code: 1771728248345600
    Security code your query has been inquired four times, the first query time :2014-6-10 12:42:00. If in doubt, please contact the manufacturer, thank you!

    ReplyDelete
  54. Query results [ Traditional ]
    As you enter the security code: 1771823741752653
    Security code your query has been eight times the query first query time :2014-6-7 13:54:00. If in doubt, please contact the manufacturer, thank you!

    ReplyDelete
  55. Query results [ Traditional ]
    As you enter the security code: 1771037338180893
    Security code your query has been inquired once, the first time the query time :2014-6-10 14:06:00. If in doubt, please contact the manufacturer, thank you!

    ReplyDelete
  56. check sy punya 1771833337944925 tq

    ReplyDelete
  57. Saya pun dah beli 1 masa jom heboh port dickson haritu..saya guna tab,so dpt sekali cas jelah..

    ReplyDelete
  58. Saya dah beli 1 masa jom heboh port dickson,yg 15000v punya,cuma rm70..tp saya guna tab3,dpt cas sekali jelah..

    ReplyDelete
  59. blh check sy punya tk 1771453712461325

    ReplyDelete
  60. blh check sy punya tk 1771453712461325

    ReplyDelete
  61. kak , akak ade pakai galaxy charging current tak kak ? kalau ada berapa value dia bagi ?

    ReplyDelete
  62. checkkan jugak 1771015044006254

    ReplyDelete
  63. Salam akak. Nak mintak tolong check utk sy.
    Ni 1771086717525537
    TQ so much!!

    ReplyDelete
  64. salam
    minta check untuk saya
    1771419548786479

    ReplyDelete
  65. Assalamualaikum....
    Tolong. Cekkan utk saya
    1771376288419066

    ReplyDelete
  66. Hadoi org2 ni. Check je lah sndiri. Org dah tolong tunjuk kire baik. Ni bg betis nak pehaa.

    ReplyDelete
  67. saya nak try check tapi website x ley bkak ... ade website lain x yg boleh check ???

    ReplyDelete
  68. pakai la browser lain kalu xleh

    ReplyDelete
  69. boleh cek sye pnya x

    ReplyDelete
  70. salam..nape website x bleh buka..nak check juga

    ReplyDelete
  71. Website dah xde . Deleted . Cemana pulak . Nak cek gak

    ReplyDelete
  72. sama la yang saya beli..... tpi harga dia just rm 70.... ory,,, sye bli dgn orng yg direct ambik dri china

    ReplyDelete
  73. Salam, nk tanya.. Utk pb brand pineng nie tak perlu cas lama ke utk pertama Kali?

    ReplyDelete
  74. Assalam.
    Terima kasih untuk info ni. berguna sekali. baru beli powerbank pineng ni, nak cek ori ke tak.

    thank you
    http://nutrisihatiku.blogspot.com/

    ReplyDelete
  75. salam, bole tolong check saya punya, 1771560760613867

    ReplyDelete
  76. Alor website xle bukak plak :l

    ReplyDelete
  77. assalamualaikum....sye dh check no siri dye n result dye mcm nie...nie ori ker tau tiruan yer??
    Query results [ Fan ]
    As you enter the security code: 1771694567154309
    Security code your query has been queried first query time: 2014-5-15 12:21:00, this is the first 140 queries! Make sure the first query time is consistent!

    ReplyDelete
  78. @Anonymous

    Query results [ Fan ]
    As you enter the security code: 1771560760613867
    Hello! Products for your query Battery Co., Ltd., Zhongshan City for genuine products produced, ease of use! Thank you for your inquiry, goodbye!

    ReplyDelete
  79. Assalamualaikum sis boleh x snaraikan mAh paling tinggi. Sbb saya ada tanya kdai 20000mAh tak ori sbb powerbank penang sampai 15000mAh sahaja. Betul ke?? Harga dia letak rm100 untk 15000mAh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada je yang 20000mAh, tulis kat google pineng PN-999, kat offcial web pineng nanti ada listkan model tu, harga offical web dia RM129, saya baru je beli powerbank tu, tapi bukan kat official web la, beli kat dealer lain, harga RM59.90, tapi sebab dia hantar pakai pos laju, harga jadi RM71(RM 12 poslaju), sampai2 je terus goreng pastu check, nasib baik ori..(1771450558953930). Lagi satu, pineng ni dia bagi plug charger 1A je untuk semua model powerbank dia, so aku syorkan beli/pakailah plug charger yang 2.0A/2.1A, nanti dia 2 kali ganda cepat charge berbanding charger ori.

      Delete
  80. tolong cekkan saya punye
    1771839213181151

    ReplyDelete
  81. salam..boleh tolong cek kan kod sy x..17714031 71797563 tq..

    ReplyDelete
  82. tq 4 your info..sy dh cek keaslian power bank sy..sy bru beli power bank 20 000mah dari pengedar dengan harga rm69 mmg murah dan puas hati..tq..wassalam

    ReplyDelete
  83. Salam. Hee saya baru beli PN968 harga RM49 saja, mungkin sebab sudah murah sekarang ini.

    ReplyDelete
  84. muhammad rusydi : beli kat mana powerbank pineng 20 000 mah?

    ReplyDelete
  85. bagus post ini. Bagi kesedaran pada orang ramai supaya mencari powerbank yang original. Yang penting tahu cara bagaimana nak detect powerbank yang tiruan.

    ReplyDelete
  86. akak tlg cek kite pnyer..1771760401751847.
    kite cek xdpt pulak.

    ReplyDelete
  87. Kak tolg sy

    Sy dah check tp kuar result mcm ni (code:1771525418593099)
    Model:PN 933
    Kapasiti:10 000mah

    'Without this security code, beware of imitations. Be cautious if no anti-fake code here'

    Ori ke fake kak?
    Help me please

    ReplyDelete
  88. Kak sy dah security check
    Model :PN 933
    Kapasiti:10 000mah
    Security check code: 1771525418593099
    Result
    'Without this security code, beware of imitations. Be cautious if no anti-fake code here'

    Ori ke fake kak? First time beli
    Tolg kak eh :-)

    ReplyDelete
  89. Kak sy dah check security code kt website pineng.cn
    Code:1771525418593099
    Model: PN-933(10 000mah)

    Result
    'Without this security code, beware of imitations. Be cautious if no anti-fake code here'

    Ori ke fake kak?
    First time beli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya punyer pun same jer.

      Delete
  90. Salam kak sy dh bnyk kli check la tp xblh pn.blh akak tlg check x ni no die 1771565649417480 model pn999 20000mah.tq

    ReplyDelete
  91. Salam kak sy dh bnyk kli check la tp xblh pn.blh akak tlg check x ni no die 1771565649417480 model pn999 20000mah.tq

    ReplyDelete
  92. Salam kak sy check xblh la blh x akak tlg st chekkn.no 1771565649417480

    ReplyDelete
  93. Code 1771565649417480 genuine

    ReplyDelete
  94. Salam. kalau nombor queries tu dah banyak kali orang check,bukan ke clone atau replica? sepatutnya satu nombor untuk satu produk sahaja kan.. betulkan kalau saya silap.tq

    ReplyDelete
  95. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  96. Tlong saya check...sya check kat hp saya xboleh pun..nie code 1771818797920709

    ReplyDelete
  97. Tlong checkkan utk saya1771818797920709

    ReplyDelete
  98. Mcm mn kira brp kali boleh charge? Pengiraan yg betul (utk fully charged power bank & ideal) ialah dgn bahagi kapasiti power bank tersebut dgn kapasiti bateri phone anda. Contoh, utk s3 kapasiti bateri ialah 2100mAh, jadi jika guna power bank kapasiti 11200mAh, 11200/2100=5.3. Jadi maksudnya anda boleh charge 5 kali full. Jika tak dapat 5 kali, samada power bank anda bukan ori atau rosak atau bateri phone yg problem. Ni cara betul nk kira. Bkn main agak2 je. Baru la anda tak tertipu

    ReplyDelete
    Replies
    1. cara kiraan berapa kali cas ni bergantung pd saiz bateri hp dan cara guna jg. contoh bateri lenovo p780 4000 mah bateri cas gUna pineng pn999 20000 mah cara kira mcm ni ( tp wajib cas hp dlm keadaan xpgg hp lgsg sbaik2nya flight mode)
      80% x 20000 mah ( nilai bateri powerbank ) / 4000 (nilai bateri hp ) = 4x leh cas p780 tu..
      TAPI kalau sambil guna sambil cas JANGAN HARAP dpt guna 4x tu.. Perbandingan tepat.. lau sambil kita isi air dlm tong kecik dr tangki kita yg penuh tp dr tong kecik tu kita dok tgh guna basuh itu ini agk2 berapa tong ja leh isi? mcm tu jg ngan powerbank tu

      Delete
  99. You enter the security code is: 1771994605748795

    Security code on your request has been queried, the first query time: 2014-6-17 23:09:00, 1155 This is the first time a query! Make sure the first query time is consistent!

    apa maksudnya??? help me pliz!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. maksud it is fake item as it's already checked 1155 times since first check on 2014-6-17, the way to tell on this verification system, you need to be the FIRST 1 when you check as the code shouldn't be share by other...

      Delete
  100. cara kiraan berapa kali cas ni bergantung pd saiz bateri hp dan cara guna jg. contoh bateri lenovo p780 4000 mah bateri cas gUna pineng pn999 20000 mah cara kira mcm ni ( tp wajib cas hp dlm keadaan xpgg hp lgsg sbaik2nya flight mode)
    80% x 20000 mah ( nilai bateri powerbank ) / 4000 (nilai bateri hp ) = 4x leh cas p780 tu..
    TAPI kalau sambil guna sambil cas JANGAN HARAP dpt guna 4x tu.. Perbandingan tepat.. lau sambil kita isi air dlm tong kecik dr tangki kita yg penuh tp dr tong kecik tu kita dok tgh guna basuh itu ini agk2 berapa tong ja leh isi? mcm tu jg ngan powerbank tu

    ReplyDelete
  101. 1771811966654650 boleh tolong cek kan...

    ReplyDelete
  102. Website semak security no tu asik page cant be dispalyed aje...xbole nk semak...huhu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yela awak..saya pun sama.. page tu asyk error je..

      Delete
  103. Assalamualaikum kak, mintak tolong check kan saya punya boleh? saya dah try kat website dia tapi tak boleh. huhu ni nombornya 1771542723304187 terima kasih :)

    ReplyDelete
  104. Tolong cekkan pls 1771648204847902

    ReplyDelete
  105. 2kali beli 2kali dapat yang fake... grrrr fedup da nak beli brand pineng..

    ReplyDelete
  106. Haha...sye punye ori..pn999..sye beli harga RM80 je skali dgn skin









    ReplyDelete
  107. tumpang tanye pb pineng yg ori mmg ade pelekat yk kat blakang pb tu?

    ReplyDelete
  108. Security code on your request has been queried , the first query time : 2014-12-22 16:20:43 , 2146 This is the first time check ! Make sure the first time are the same query !

    nak tanya ayat di atas ape maksud dye..saya kurang paham? bleh jelas kn x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ori dah, org lain dh key in/guna serial number tu untk product lain

      Delete
  109. Hi, nak tanya.
    I ada beli PN-999 and its original. Dah check kat webpage Pineng.
    Charger Adapter tu pun beli dari Pineng Malaysia. masalahnya, masa i charge powerbank, it's working fine. After 1 hours, Soket tu jadi panas pulak.Hot to touch. I takut nak continue charging, terus unplug it.
    Anyone pernah tak go thru same situation? Takut nanti meletup ke apa...haha...
    Pls guide. Thank u.

    ReplyDelete
  110. hai boleh tolong check kan tak. nak check asyik keluar page error je pelik betl.
    2123279883372702
    thanks yea.

    ReplyDelete
  111. mcam mne nak check tu? kt web dia tekan ape?

    ReplyDelete
  112. code tak leh check... asyik error je... tlg check... 1771775075782278

    ReplyDelete
    Replies
    1. awk pny tiruan kowt..sme mcm sy..code pon sama

      Delete
  113. akk tlg check sy punnye bley?? nie code 2123654677954814

    ReplyDelete
  114. akk tlg check sy punnye bley?? nie code 2123654677954814

    ReplyDelete
  115. Dah check

    Security code on your request has been queried, the first query time: 2014-12-22 16:20:43, 3640 This is the first time a query! Make sure the first query times are the same!

    Apa maksud ni... baru je beli bulan 5 hari tu.. rasanya sah terbeli yg fake... beli pun kat pasar malam.. harga pun murah je dari kedai kat pasaraya... bila guna, sekejap je % tu kurang... ahhhhh..... rugi2...

    ReplyDelete
  116. Cek yg ni..2123681973932896

    ReplyDelete
  117. tolong check yg ini juga, 2123834381743853. terima kasih :)

    ReplyDelete
  118. Assalamualaikum

    Saya Faiz dari FFCARAVAN. kalau korang ada sebarang masalah pasal powerbank,nak beli tapi xtahu mana 1 yg sesuai utk korang, atau apa2 sahaja nak tanya pasal powerbank ni

    korang bukan instagram cari >> @ffcaravan

    Atau terus whatsapp sy +60137231601

    Kesian cik Nanie kite nak bls msg sorang2..hehe..

    Nak bagitau, kat FFCARAVAN tengah ada PROMOTION RAMADHAN..CEPAT2 FOLLOW FFCARAVAN YA.

    Terima Kasih.....

    ReplyDelete
  119. tolong check yg ini juga, 2123368573292823. terima kasih :)

    ReplyDelete
  120. You enter the security code : 2123189563045248
    Search result: Hello , security code on your request has been frozen ! Beware of fake ! Or contact our customer service staff !

    kalau macam niy . fake kew ?

    ReplyDelete
  121. Salam puan, kod tu pada kotak, dan saya tngok penutup kotak tu takde tamper-proof seal. macam mana nak tau isinya masih ori atau ditukar tinggal kotak je ori? terima kasih.

    ReplyDelete
  122. Assalamualaikum.... akk blh tolong checkkn code pineng sy x..? Ori or x...sy cuba asik x blh je... risau jgk...2123369527289059...

    ReplyDelete
  123. Assalamualaikum.... akk blh tolong checkkn code pineng sy x..? Ori or x...sy cuba asik x blh je... risau jgk...2123369527289059...

    ReplyDelete
  124. sy beli kt kedai ustaz jer...mmg ori.murah pulak tu.

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork