Thursday, October 31, 2013

Bloging 101 : Review Thayers Rose Petal Witch Hazel with Aloe Vera Toner

Assalamualaikum semua

Its a time to review beauty product!!! Last two weeks aku dapat satu parcel dari Natta Cosme. Cantik gila box dia sebab ala-ala vintage style gitu kan. Alaa kalau nama perempuan, bila dapat barang comel mesti gembira.  Termasuk aku!



Bila bukak, yeay!!! Ada banyak lagi barang comel rupanya. Haih pandai betul Natta Cosme ni memikat hati gadis ayu macam aku. Heheheh... So, what is inside?



INSIDE THE BOX 

1. Thayers Rose Petal Witch Hazel with Aloe Vera Toner
2. Cotton pad
3. Egyptian Magic All Purpose Skin Cream
4. Natta Cosme Capsule (Just like a fotune cookies...)
5. Information card

Baiklah sebelum aku cerita lagi panjang, mari aku bagitau mana aku dapat product ni. Sebenarnya, review beauty product ni merupakan batch pertama untuk Project Bloging 101 Natta Cosme X The Butterfly Project. Tugas kami adalah, belajar cara-cara nak review satu-satu produk kecantikan dengan baik dan hebahkan pada public dan pembaca blog. Untuk kali ni, product yang nak di highlight ialah : 

Thayers Rose Petal Witch Hazel with Aloe Vera Toner




Diperbuat daripada Witch Hazel Shrub dan beberapa lagi campuran bahan-bahan semulajadi, produk premium daripada Thayers ini telah lama memonopoli pasaran dan mendapat kepercayaan daripada pengguna. 



Dengan beberapa kebaikan yang diberikan, ianya cukup menjadikan kulit muka kita lebih lembut, lebih remaja serta lebih bersih. Malahan bau rose nya boleh dijadikan satu terapi teraputik untuk kita. 



Ada 6 SEBAB KEPERLUAN TONER dalam penjagaan kecantikan :

1. Mampu mengecilkan pori-pori pada kulit muka
2. Menstabilkan tahap pH 
3. Memberikan satu lapisan perlindungan dari sinar UV & pencemaran
4. Menyegar dan meremajakan keanjalan kulit muka
5. Membersihkan sisa-sisa kulit mati serta kotoran pada muka
6. Mengawal pertumbuhan bulu-bulu pada wajah



TESTIMONI SENDIRI

Aku selalu gunakan toner ni selepas remove make up. Sebabnya aku yakin yang toner boleh membuang segala lebihan dan sisa-sisa kotoran pada muka. Its like a double-cleanser untuk aku. Bau ros yang ada pada Thayers Toner ni memang best. Lembut dan menenangkan.

Walaupun dia tulis Alcohol Free-Toner, tapi aku dua tiga kali jugaklah rasa macam pedih kat muka. Lagi-lagi part ada kesan atau bukaan jerawat tu. Pedih dia takdelah sakit sangat. Mungkin tindakan bila kena luka kan. Selepas pakai Thayers Toner ni memang rasa kulit wajah lebih segar, lembut dan bersih. I can feel it...

Selain daripada tu, apa yang menarik lagi...toner ni didatangkan dalam size yang besar iaitu 335ml. Jadi lebih jimat dan lebih tahan lama. Harganya RM 45 sahaja. 


Dengan packaging yang comel ala-ala vintage, toner yang best dipakai untuk membersih muka dan meremajakan kulit, rasanya tak salah untuk Thayers Rose Petal Witch Hazel with Aloe Vera dijadikan produk must-have untuk setiap wanita. Bukan sekadar ada bau rose, actually di Natta Cosme korang boleh dapat pelbagai lagi pilihan aroma.


Jika korang berminat dan nak dapatkan satu, haaa ada lagi berita gembira. Ni haaa.... Natta Cosme memberikan diskaun sebanyak RM 5 dengan setiap pembelian berjumlah RM 50. Dengan syarat, korang gunakan code LOVEBT. Expired pada 15 Januari 2014.


Haaaa apa lagi, aku dok usha jugak ni produk-produk kat Natta Cosme tu. Banyak produk menarik. Lagi-lagi make up tools mereka. Murah & menarik!

Jom kita usha Natta Cosme ye...


FB : 

Website : 




p/s: Terima kasih Natta Cosme & The Butterfly Project 



Wednesday, October 30, 2013

Lost World of Tambun : Hotel & Lost World Hot Spring Yang Memang Awesome!

Assalamualaikum semua

ENTRY 1 : KETERUJAANNYA KINI BERMULA 
ENTRY 2 : BEAUTY TRAVEL KIT & LUNCH DI GUA KEPURA
ENTRY 3 : SESUAI UNTUK PERCUTIAN SEISI KELUARGA
ENTRY 4 : HOTEL & LOST WORLD HOT SPRING (entry ini)

Wooho!!! This is my last post regarding Lost World of Tambun. Pheww... sebenarnya kalau nak diikutkan banyak lagi benda best aku nak cerita pasal LWOT tu. Sebab apa, seronok sangat. Walaupun nampak macam satu percutian yang singkat, tapi aku rasa memang satu percutian yang lengkap. Bukan sekadar boleh hilangkan penat & stress, malahan sangat sesuai untuk berhibur dan luangkan masa dengan kawan atau keluarga.

Kalau entry sebelum ni, aku dah cerita beberapa park yang ada dalam LWOT kan, kali ni aku nak focus pada Amusement Park, Hotel & Hot Spring mereka pulak. Pada aku lah kan, Hot Spring mereka adalah salah satu tarikan paling utama yang aku minat. Tapi sebelum tu meh cerita lain dulu...


1. AMUSEMENT PARK

Memenuhi tuntutan taman tema yang menyeronokkan, LWOT turut dilengkapi dengan Amusement Park. Ia lebih kurang mini fun fair. Aku tak sempat sangat nak main semua permainan yang ada sebab Amusement Park ditutup ja 7 malam. That's why lah aku dan Kak Sabby plan kiteorang nak snap-snap photo and meninjau sekitar kawasan. 






Permainan yang ditawarkan semua nampak best. Tapi tu lah sebab kesuntukan masa memang tak dapat nak main. Aku cuma main roller coaster je. Itu pun mula-mula cuak. Tapi lepas dipaksa oleh Mira Cikcit, Nala, Norfa, Sheila and semua orang, aku dengan Kak Sabby sahut cabaran tu. Actually roller coaster dia takdelah ekstrem sangat. Cuma itu first time untuk aku. Aku pulak boleh terbayang Final Destination atas tu! Haish. Nauzubillah. 

But again, don't worry guys. Kat sana Insya Allah keselamatan anda terjamin. Selagi ikut arahan dan peraturan. 



2. HOTEL LOST WORLD OF TAMBUN

Haaa... part ni aku tahu ramai yang tunggu-tunggu kan. Yes babe, seriusly...hotel dia best gila. Aku bagi 4/5 bintang. Memang terbaik. Selesa, sejuk, pemandangan yang menarik, bersih, lengkap. Serba serbi puas hati.


Terletak berhadapan dengan entrance theme park, hotel ni memang satu-satunya tempat penginapan yang ada di LWOT. Jalan kaki around 7-8 minit dah sampai. Tak silap ada 3-4 tingkat lah. Dan memang besar!




Bertuah betul. Bilik aku menghadap ke entrance LWOT, jadi bila malam nampak cantik sangat entrance tu. Sebelah kiri pulak nampak pemandangan sekitar Tambun. Memang bumi Tambun ni cantik. Penuh dengan ciptaan Allah. Harapnya kekal lah sampai bila-bila kehijauan ni. Amin!



Malam tu, aku memang tidur tak menyadar. Punyalah penat kan. Tilam empuk dia, ari cond sejuk dia... fuh fuh fuh. Maka badan penat, lepas urut dan masuk hot spring. Serius beb, memang rasa lepas spa! Hahahaah. 

Oh, untuk yang nak tahu rate... The Butterflies dapat bilik Exotic Room. Satu malam RM 500.  Yang bilik aku ni sesuai untuk 2-3 pax. Dan kat bawah ni, ada senarai harga setiap bilik. 


Aku sarankan, kalau korang nak pergi time holiday ke apa, better buat reservation awal-awal. Sebab dari yang aku tahu, event weekend masa kiteorang sampai tu pun, memang ramai orang. Jadi, untuk elakkan masalah korang book awal. Senang! 

Selain dari tu, aku pun perasan yang LWOT selalu jugak buat promosi & bagi diskaun di Groupon & Milk-a-deal. Cuba-cubalah korang tengok situ. Aku tengok harga nya agak berpatutan jugak! 


3. HOT SPRING & SPA

Beb, inilah yang aku cakap tarikan utama dia. Dalam banyak-banyak hotel & theme park aku pergi, aku paling suka part ni. Hot Spring dia. Ye lah, its a natural mineral hot spring tau. Memang lah masa mula-mula tu aku cuak jugak, sebab takut terlalu panas kan. Suhunya aroun 38-40'. Tapi lama-lama body kau boleh adapt dan memang sangat menyelesakan.






Kat sini ada 4 Hot Spring Pool iaitu Crystal Pool, Infinity Pool, Top of The World & Saphira Lair. Untuk kanak-kanak, hanya Saphira Lair yang dibenarkan. On that day, Crystal Pool telah direservedkan untuk team Butterflies. Memang awesome gila lah!

Di Infinity Pool pulak ada steam cave. Aku masuk dalam 10-15 seconds je. Sebab dia agak panas lah. Dan memang dinasihatkan untuk tak duduk dalam tu more than 5 minutes. Fungsinya sama macam kita masuk steam room tu. 

Sedikit tips aku boleh kongsi lah kan, memang masa baru-baru masuk pool tu badan kau rasa panas dia agak tinggi sebab masa tu badan belum adapt. Try masuk sikit-sikit. Contoh masuk setakat pinggang dulu... than relax untuk 2-3 minit. Barulah slowly korang masuk lagi. Jangan masuk terus satu badan. Memang badan terkejut and nerves sakit kita akan rasa. 






Malam tu jugak ada disediakan urutan dari Crystal Spa. Memang best. Segala otot-otot penat dan kejang diurut. Masuk pulak dalam Hot Spring. Memang rasa nak tidur situ terus. Pada aku lah kan, Hot Spring di LWOT ni bestnya sebab dia terjaga, bersih & sesuai untuk seisi keluarga. Masa malam tu, ramai jugak family bawak anak-anak semua datang berendam dalam hot spring pool. 

Untuk hot spring pool pulak, ini details nya :

Park Closed : Every Teusday
Except on Malaysian School & Public Holiday

LWOT Hot Sping & Spa by Night : 6pm - 11pm

Fee: Adult - RM 18
     Kid - RM 15


Keesokan paginya, seawal jam 8 pagi lagi aku dengan Kak Sabby dah turun nak pi breakfast. Bangun pagi hirup udara segar Tambun kan. Kalau kat KL pagi-pagi dah berasap woi! Haish. Not good not good for our lungs! 

Breakfast pagi tu di Garden Terrace. Makanannya lazat & sangat mengenyangkan perut comel aku ni. Hehehe. Badan segar, udara segar, makanan sedap. AuchhhH!!!! Such a heaven!







Sebelum balik, kenalah singgah souvenir shop dulu!!! Beli apa yang patut tanda kenangan di LWOT. Harga souvenir di sini memang agak mahal sikit. Korang kenalah pandai pilih sikit. Cari yang worth it. Ada jugak yang berpatutan! Sempat jugak lah aku beli 4 keychain untuk Akim dan adik beradik aku jugak fridge magnet. :)





Secara overall, aku rasa LWOT ni memang satu tempat percutian yang sangat menarik. Penuh dengan aktiviti yang best dan  mengujakan. Sesuai untuk semua lapisan umur. Kanak-kanak & orang dewasa. Keluarga mahupun kawan-kawan. Suasana LWOT yang masih mengekalkan keindahan dan kecantikan alam semulajadinya harud diberikan pujian. Bukan mudah untuk satu-satu tempat percutian untuk "stay green". Jadi, aku sangat-sangat sarankan pada mereka yang nak keluar dari hiruk pikuk kota, dan stress kerja atau belajar... cubalah ke LOST WORLD OF TAMBUN!!!

Than, there you will be lost in fun!!! :)






Bye Tambun! Bye Ipoh!!! Moga ketemu lagi...... I'm really in love with you!!!!


Terima kasih daun keladi kepada para penaja :


The Butterfly Project Malaysia : 

Lost World of Tambun : 

KTM Berhad :

PHOTOGRAPHER : 
 I AM STUDIO (HENRY LEE)
https://www.facebook.com/imstudiomalaysia


Saturday, October 26, 2013

Rezeki Menang Smart Phone Ninetology!

Assalamualaikum semua

Well, bagi mereka yang follow fb aku mungkin dah tahu. Last week merupakan minggu yang sangat menggembirakan aku. Mana taknya, Alhamdulillah syukur rezeki datang dari Blog Coklateyes ni. Sumpah, takde sapa sangka. Rezeki Allah bagi. Melimpah ruah kepada setiap hamba-Nya!



Alhamdulillah, nama aku terpilih sebagai antara 3 yang bertuah untuk memenangi Lucky Draw dari Ninetology Malaysia. Syukur!!!

Sungguh beb, di saat ni memang aku agak "menyimpan" duit jugak lah. Blackberry aku kan rosak. Tiba-tiba white screen semata. Bawak pi kedai kalau nak betulkan makan 3-4 ratus jugak. Menangis lah dengar kan. Yelah hadiah dari someone, sapa tak sayang. Sentimental value tu. Jadi, disebabkan takde BB, makanya nombor maxis, tak dapat aku guna. Email, fb, twitter, wechat, whatsapp on the go pun takde. Semua dalam BB je aku guna. Sebab BB kan ada Blackberry Internet Service (BIS). Murah!

So, memang plan dalam akhir tahun ni ke nak amik phone baru lah. Siap plan nak buat loan dengan akak sendiri lagi sekiranya sampai bulan 12 duit tak cukup... hehehe. Tup-tup balik dari event di Park Royal Jumaat lepas, aku bukak FB nampak one of the blogger tag aku and ucap tahniah. Aku macam... what? what? what???

Sekali bukak email, wah!!!! Menggigil tangan aku. Bila mana impian selama ni menjadi kenyataan. Akhirnya, dapat jugak hadiah handphone dari cabutan bertuah. Sapa sangka kan? 

Than last two days, adik aku call. Dia bagitahu handphone dah sampai rumah. Terus dia whatsapp gambar kat aku! Alahai, meroyan aku kat KL ni. Tak sabar punya pasal. Sekejap sekejap tengok gambar, tengok handphone baru lah katanya! Hikhikhik. Buruk perangai. 


Again, aku tak tahu macam mana nak bagitau betapa gembiranya aku. Kau boleh faham tak perasaannya bilamana doa kau dimakbulkan tuhan. Aku memang terharu. Alhamdulillah sangat. Bukan calang-calang jugak, harga handphone ni RM 1199. Aku punya bajet nak beli handphone just below RM 1k je. Terharu aku! T___T

Masa Tech Kiaju & Ninetology anjurkan review handphone U9 ni, aku adalah antara first batch yang ditawarkan untuk campaign mereka. But on that time, aku terpaksa tolak. Atas alasan masa tu nak pi Bloggers Getaway ke Tambun, so handphone pinjam kan... agak cuak nak pegang banyak-banyak phone. Tinggi risikonya. Lastly, rupanya Allah bagi rezeki untuk aku terus dapat handphone ni jadi hak milik kekal. 

Insya Allah, lepas projek ke Ipoh ni aku terus balik Johor. Nak renew road tax kereta dan amik hanphone ni sekali. Nanti dah guna, dah try semua aku buat review lah ye. First time nak review gadget! :) 

Again, terima kasih Ninetology. Terima kasih Allah! 



p/s: Semoga Blog Coklateyes terus memberi kegembiraan!



Thursday, October 24, 2013

Blackmores & Kaedah Naturopati : Membongkar Kuasa Penyembuhan Alam Semulajadi

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera semua

Aku percaya dalam kehidupan yang sibuk hari ni, memang ramai di antara kita yang ambil supplement. Supplement diyakini mampu memberikan badan kita vitamin-vitamin yang mungkin tak cukup kita dapat daripada pemakanan. Malahan, supplement jugak sebagai salah satu dinding protection dan langkah pencegahan awal bagi mengelakkan penyakit yang lebih serius. 

Tapi, sejauh mana kita tahu supplement yang kita ambil sehari-hari tu memang diperlukan dan bersesuaian oleh badan kita? Macam mana nak tahu supplement mana yang sebenarnya diperlukan oleh badan kita?


Well, disebabkan itu Blackmores Malaysia telah membawa masuk satu sistem penjagaan kesihatan yang dinamakan Naturopati. Kaedah Naturopati menggunakan iris mata kita (iridologi) sebagai satu "alatan" untuk mengenal pasti potensi, kelemahan dan masalah dalam badan kita.

Kiranya, nak senang dia macam scan anak mata kita tu & tengok tahap kesihatan kita.  Kalau selama ni, kita tahu hanya dengan tapak kaki je kan boleh kenal pasti penyakit-penyakit serius, sama lah konsepnya dengan Naturopati ni... bezanya dengan guna iris mata. 

What is Naturopath : 
  • A philosophy of life and approach to living a lifestyle as close to nature as possible
  • A system that focused on building health and promoting the body's natural self-healing process via holistic health education

Secara asasnya lah kan, Naturopati ni menyelongkar kuasa penyembuhan semulajadi korang dari dalam diri sendiri. Kiranya, kalau kita ada satu-satu penyakit tu, ubatnya ada dalam diri kita sendiri. Memberikan kekuatan spiritual, emosi dan fizikal secara menyeluruh dan melawan penyakit dengan penjagaan kesihatan yang bagus. Naturopati akan mengajar kita untuk kembali kepada alam semulajadi dan menggalakkan proses penyembuhan semulajadi tubuh ke arah kesihatan yang optimum. 

Dua minggu lepas, aku dan 5 blogger lain telah berpeluang merasai sendiri bagaimana kaedah Naturopati ini dilakukan. Sebelum di bawa ke satu cafe eksklusif di The Gardens, kiteorang semua dibawa melawat ke Concept Store Blackmores yang pertama di Mid Valley. (bersebelahan Maybank, LG)




Lepas dah selesai, baru lah kiteorang di bawa berjumpa dengan pakar-pakar Naturopati. Mula-mula tu memang semua orang nervous. Ye lah, tak tahu macam mana sebenarnya Naturopati ni beroperasi kan. First time dengar lagi pun...takut jugak. Mana tahu sakit ke, apa ke... Sesampainya kiteorang kat situ, wah... memang nampak eksklusif dan cosy sangat cafe tu diubahsuai. Relaxing & calm.


Paling best, kat cafe tu dibahagikan kepada  3 section. Ada section untuk art, thai massage & naturopath session. Sambil-sambil tu boleh makan-makan dan minum-minum. Memang eksklusif. Sebab hanya kami berenam je!!!

Section 1 : Thai Massage from Odyssey Thai Massage & Spa

Fuhyoh!!! Ini part paling aku suka. Dua round aku bantai. Mana taknya, tukang urut tu memang original orang Thai, aduhai sedap dia bukan main. Memang terasa lah sekali dia picit tu. Memang kena dengan point-point otot stress aku. Lega rasa!  





Section 2 : Karikatur Art 

This is my first time. Hehehe...comel gila abang ni lukis muka aku. Senang dan laju je dia buat. Memang berseni betul lah! Part dagu tu aku suka. Sharp!





Section 3 : Naturopath Consultant 

Part ini yang mula-mula buat aku nervous. Aku antara orang yang terakhir di consult. Tengok dulu macam mana kakak-kakak aku buat. Ada kak Sabby Prue, Tammy, Caroline, Ami Schaheera & Fatin Feisal. 


Ada 3 orang naturopaths experts diberikan kepada kami. Untuk aku, namanya Esther Peh. Berkelulusan daripada Phd dari Nutritional Therapist dari College of Naturopathic Medicine, UK. Dia betul-betul bagus.

Suka aku dapat consult dengan dia. Dia approach dengan cara yang bagus dan sentiasa beri rangsangan pada aku untuk dapatkan gaya hidup sihat yang bagus. Takde condemn-condemn ni. Maklumlah, orang plussize macam aku ni hal sensitif of course lah pasal berat badan kan. Dia bagus, assist aku dan hormat aku dengan baik untuk dapatkan berat badan ideal dan penjagaan kesihatan. 

nampak tak garis dalam iris mata aku? semakin tebal, semaki berisiko. 
Naturopati ni berfungsi dengan cara scan iris mata kita. Daripada iris mata, pakar boleh tahu apa masalah badan kita sekarang dan in future. Mereka tahu dengan cara melihat garisan-garisan pada iris mata kita. Semakin tebal garis mata tersebut, makin tinggi risiko kita untuk sesuatu penyakit tu. 

Untuk makluman korang jugak, mata sebelah kanan mewakili jurai keturunan mak dan mata sebelah kiri sebelah ayah. Jadi kalau genetik kita ada sesuatu penyakit, dari iris mata kita boleh tahu risiko kita macam mana. 



Esther tanya macam mana dietary kita, lifestyle kita, sleeping pattern, stress level, dan jugak penyakit-penyakit yang keluarga kita hidap. Daripada garisan mata tu, dia akan refer pada eye chart dan akan terangkan sejauh mana risiko kita. 

eye chart
Kemudian, bila dia tengok masalah-masalah dan risiko yang mungkin kita ada, Naturopathi akan suggest pada kita supplement mana yang sesuai dan sangat-sangat kita perlukan. Haaa nampak tak kat situ macam mana Naturopati membantu kita mendapatkan supplement yang terbaik dan betul-betul kita perlukan. Takdelah, kita ambil secara random dan kemudian ianya tak bersesuaian. Dengan cara ini & mendapat supplement yang diperlukan secara tak langsung, risiko penyakit-penyakit tadi dapat dikurangkan dan dikawal dengan baik. 

dengan Esther Peh, my Naturopath Experts 
Macam aku, masalah yang aku hadapi adalah dari segi stress level, menstrual cycle dan migrain & cramp. Jadi, Esther cadangkan aku ambil 3 supplement yang bersesuaian dengan keperluan aku iaitu Evening Primrose Oil (EPO), Magnesium & Omega Fish Oil. 


Terima kasih banyak-banyak pada Blackmores kerana berikan aku peluang untuk explore dan merasai kaedah perubatan Naturopati ni. Selain daripada penggunaan bahan-bahan semulajadi dalam setiap produk Blakcmores ni, kaedah sebegini juga menyebabkan kita lebih sihat dan cenderung untuk menjaga kesihatan dengan baik sebab pendekatan yang diambil sangat-sangat memberikan dorongan yang positif. 



Bagi mereka yang berminat untuk mencuba kaedah Naturopath ni, caranya mudah. 
  1. Beli baucer bernilai RM 100 daripada Blackmores Concept Store di Mid Valley
  2. Buat temujanji dengan Naturopath Experts. Untuk Mid Valley, Naturopath experts  akan datang bermula Jumaat - Ahad jam 4.00 petang hingga 7.00 malam. 
  3. Selesai consultation dengan Naturopath, baucer RM 100 tu boleh ditolak dengan pembelian supplement dari Blackmores. Contohnya jumlah supplement yang diperlukan RM 150 - RM 100 (baucer) = RM 50 je yang perlu korang bayar lagi. 
  4. Boleh follow-up selepas 2-3 minggu selepas pengambilan supplement

Mudah kan? 

Aku rasa memang patut kita semua guna kaedah ni. Mudah, tak melibatkan kos yang banyak, menyeluruh, memberikan cadangan yang bagus untuk kita, memenuhi keperluan diri kita dan paling penting ianya telah terbukti berkesan dan 100% penggunaan bahan semulajadi.


UPDATE: 

Last week, akak aku berminat untuk mencuba kaedah ini. Aku pi teman lah kan. Alhamdulillah, dia gembira cuba kaedah ni. Lagi-lagi bila suggestion mengenai pengambilan supplement yang betul. ;)

My sister during the scanning session. Naturopath Expert : Alisha


Semoga kita semua dapat kesihatan yang bagus dan berkualiti.



Facebook Blackmores :

Website : 

Address Concept Store :
 Mid Valley Megamall, Lower Ground Floor (Beside Maybank)



 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork