Sunday, June 22, 2014

#GilaBola : Trivia Nama - Nama Bola World Cup

Assalamualaikum semua





Sekarang ni kan tengah #gilabola. Sana sini semua orang dok pakat cerita pasal bola. Ada tu yang makan, tidur, mandi semua ingat bola. Lagi-lagi kaum lelaki lah. Eh, tapi tak dinafikan ada jugak kaum perempuan yang #gilabola tau. Semua pasukan dia tahu, siap nama pemain lagi. Bukan tu je, siap tahu lagi nak predict power dorang macam mana. Kalau Nanie, senang je cerita...sapa ramai player hensem Nanie sokong lah! Hahahah! Boleh macam tu?

Eh, lupa pulak korang dah tengok video music #gilabola by Joe Flizzow. Serious smart kot!



Bersempena dengan kempen #gilabola dari Celcom, Nanie nak share trivia FIFA World Cup yang mungkin korang tak tau. Untuk pengetahuan korang, di setiap perlawanan FIFA World Cup, bola yang digunakan ada namanya tersendiri. Bukan itu aje, setiap bola jugak diberikan pelbagai sentuhan teknologi dan diupgrade supaya permainan lancar, bagus dan tidak terganggu. Tapi, tahukah korang nama-nama bola yang dah digunakan sepanjang FIFA World Cup?


1930


nama bola: tiada nama
wc venue: Uruguay
final: uruguay vs argentina
(4-2)


1934



nama bola: The Federal 102
wc venue: Italy
final: Italy vs Czechoslovakia
(2-1)


1938

nama bola: Allen
wc venue: France
final: Italy vs Hungary
(4-2)



1950



nama bola: The Super Duplo T
wc venue: Brazil
final: Uruguay vs Brazil
(2-1)



1954


nama bola: The Suisse
wc venue: Switzerland
Final: West Germany vs Hungary
(3-2)




1958


nama bola: Tiada nama
wc venue: Sweden
final: Brazil vs Sweden
(5-2)



1962



nama bola: The Crack
wc venue: Chile
final: Brazil vs Czechoslovakia
(3-1)




1966



nama bola: The Slazenger
wc venue: England
final: England vs West Germany
(4-2)




1970


nama bola: Telstar
wc venue: Mexico
Final: Brazil vs Italy
(4-1)


1974


nama bola: Telstar Durlast
wc venue: West Germany
Final: West Germany vs Netherlands
(2-1)


1978


Nama bola: Tango Durlast
wc venue: Argentina
Final: Argentina vs Netherlands
(3-1)



1982


nama bola: Tango Espana
wc venue: Sepanyol
final: Italy vs West Germany
(3-1)


1986


nama bola: The Azteca
wc venue: Mexico
final: Argentina vs West Germany
(3-2)


1990


nama bola: Etrusco
wc venue: Italy
final: West Germany vs Argentina
(1-0)



1994


nama bola: Questra
wc venue: USA
final: Brazil vs Italy
(3-2)



1998


nama bola: Tricolore
wc venue: Perancis
final: Perancis vs Brazil
(3-0)



2002

nama bola: Fevernova
wc venue: Korea-Japan
Final: Brazil vs Germany
(2-0)



2006


nama bola: Teamgeist
wc venue: France
final: Italy vs France
(1-1/ 5-3)




2010

nama bola: JABULANI
wc venue: Afrika Selatan
Final: SPAIN


adidas-brazuca-full


nama bola : BRAZUCA
wc venue : BRAZIL 



So macam mana? Hebat tak nama-nama mereka. Masing-masing membawa maksud nama tersendiri dan biasanya diambil berdasarkan bahasa tempatan. Kesemuanya membawakan satu semangat kemenangan kepada pasukan yang berlawan. 

Jadi, World Cup 2014... kumpulan mana yang anda suka? 

#gilabola

2 comments:

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork