Thursday, October 9, 2014

Bunga Hati Blogger Terkenal Nadia Farahida

Assalamualaikum semua

Macam usia Nanie sekarang ni, Nanie tengok ramai jugak kawan-kawan yang bukan sekadar dah mendirikan rumah tangga malahan dan pikul satu lagi tanggungjawab iaitu bergelar seorang ayah dan ibu.  Nanie pernah terbaca lah, lengkap hidup seorang perempuan itu bila dia punya anak. Nanie tak nak komen apa-apa sebab pada Nanie kesempurnaan dalam hidup tu bukan sekadar dari aspek tersebut. Ada banyak lagi kan? 

16 September lepas, Nanie berkelapangan melawat Bunga. Wait! Bukan Bunga Citra Lestari ye! Tapi ini Bunga yang baru keluar dari oven. Bunga yang ditunggu sekalian alam. Bunga yang menjadi penyeri dua hati. Bunga yang menjadi pujaan dua famili. Ecewah, bersajak pulak aku! Kehkehkeh. Dia adalah Nik Adelia Syazwina Binti Nik Asyraf Syafiq. Amekawwww nama dia. Nasiblah laki kau besok, Bunga! Hehehehe. 

                                                                                                                               
Mana yang tak tahu, Bunga adalah puteri kepada blogger terkenal, Kak Ya atau Nadia Farahida (KLIK BLOG SINI) dan Abang Syafiq. Actually kiteorang ni semua umur sama. Geng 89. Tapi disebabkan Kak Ya selalu feeling makcik-makcik jadi kita kekalkan panggil Kak Ya aje. Bunga, please panggil Kak Nanie ye. Jangan panggil auntie pulak. Not so-in-trend lah dik! heheheh *perasan muda* 

back to 2012

Nanie memang dah lama baca blog Kak Ya dan Alhamdulillah tahun 2012, kami dipertemukan dalam satu photoshoot (KLIK SINI). Photoshoot suka-suka aje. Boleh bayangkan tak macam mana blogger yang first time jumpa tapi kepochi dia macam kenduri kendara riuhnya! Hahaha. Kat situ lah jumpa semua kakak kesayangan Nanie. Kak Nory, Kak Ieda, Kak Ieza, Kak Mila dan Mek Onie. Ugh, menggamit memori betul lah! 

 

Waktu jumpa dulu, semua belum jadi ibu-ibu. Masih boleh lah melompat girang, ketawa berdekah bak remaja belasan tahun. Tapi kini, Alhamdulillah Kak Ieza, Kak Nory dan Kak Ya dah ada baby. Dah jadi mak orang. Kak Ieda dan Kak Mila pulak coming soon! Sama-sama doakan mereka ye. Amin.... 

                         

Berbalik pada kisah Si Bunga, secara peribadi Nanie tahu, Bunga amat bermakna pada hidup Kak Ya dan Abang Syafiq. Nak dapatkan Bunga, penantian mereka mencapai angka 4 tahun. Satu yang Nanie kagum pada pasangan ni, keduanya memang sangat gigih dan berusaha penuh untuk dapat zuriat. Nanie tak nafikan, memang persepsi orang banyak yang negatif bila lama tak dapat baby kan? 

           
Sebab mak Nanie pun dulu macam tu. Nak dapatkan Along, tunggu 4 tahun jugak. Mak sendiri cerita, ada kawan-kawan mak yang bercakap, ada jugak sedara mara yang bertanya. Tapi mak dan ayah Nanie positif je waktu tu. Sebab mereka yakin "rezeki Allah diberi tepat pada masanya, dan Allah memberi pada hamba-Nya yang meminta!" 

Bunga, ini KAKAK Nanie ye. Bukan Auntie ok! Hehehe...

Kalau korang tak percaya, korang pergi selongkar blog Kak Ya, macam mana dia berusaha untuk dapatkan Si Bunga ni. Macam-macam yang dicuba dan macam macam cara. Alhamdulillah, akhirnya Bunga lahir ke dunia. Sihat, cantik dan sempurna. Moga-moga begitu juga akhlak dan peribadinya ye, Bunga!

Comel kan Candy Buffet Kak Ieda Baharum ni. Sila book beliau!


Majlis Kesyukuran menyambut Bunga pada hari tu dibuat secara sederhana tapi meriah. Kak Ieda antara tetamu yang paling awal sekali sampai. Dia rewang katanya. Heheh. Rewang makan ye kak? Tak lah.. dia kan tokey coklat fountain. Jadi dia kena datang awal untuk set up air terjun coklat tu. Ha, ini satu lagi yang Nanie nak promote. Kalau korang cari Chocolate Fountain dan Candy Buffet untuk sebarang majlis, korang boleh contact kakak kesayangan Nanie ni, Kak Ieda. (KLIK BLOG SINI). Huh, memang puas hati betul lah. Nanie punya suka coklat sampai ambik coklat tu hirup kat mangkuk lagi. Kak Ieda guna coklat Beryls tau. So lazat!


Hari tu sempat jumpa Kak Nory (KLIK BLOG SINI) dan Kak Ieda je. Kak Ieza tak sempat jumpa. Kak Mila pulak out station ke Manila. Dah jumpa kan setelah sekian lama tak jumpa, kami semua riuh rendah lah. Lagi pulak dengan kehadiran Iqy, anak kak Nory. Lagi lah gamat dibuatnya. Nanie memang pantang sikit jumpa budak kecik. Habis budak tu Nanie gomol! Gewammmm... Nanie dah siap cakap dengan Kak Ya, kalau Bunga dah besar sikit, Nanie nak datang main dengan dia! Main dengan budak ni boleh release stress kan? 

Iqy, putera Kak Nory yang comel dia.. haih buat kakak geram babap montot dia!
Tu lah, bila throwback balik entry zaman dulu, semua kenangan dengan teman-teman blogger macam ni buatkan Nanie sebak sendiri. Bukan apa, semua banyak yang dah berubah. Dan Alhamdulillah semuanya berubah ke arah yang baik. Macam Nanie cakap tadi, rezeki Allah itu tepat pada masanya. 

Dan dengan prinsip itu jugak Nanie guna pakai dalam aspek JODOH. ;)


Doakan yang baik untuk Nanie. Ok! 



23 comments:

  1. Menggamit kenanganlah kau ni dik. Entah bila ada rezeki nak jumpa lagi. Tunggu turn adik Darwish kot. Ops !

    ReplyDelete
  2. sebak plak baca entry nanie ni...teringat kenangan masa mula2 jumpa kat studio fotoshoot tu kan..alololo...swett moment...How times fly?? dah jadik mak-mak orang dah sekarang...Darwisy, Rizqy n Bunga penyambung legasi kite..Mungkin juga bakal blogger, sape taw kan...hehehe...

    ReplyDelete
  3. Rezeki Allah tak siapa yang tahu, sedaplah nama baby tuew, ..Moga kak Nanie dipertemukan jodoh yang baik :)

    ReplyDelete
  4. comelnya Bunga Adelia Syazwina ni...dengan berbalut camtu memang macam bunga dah..so cute,adorable dan comel sangat..Tahniah untuk Blogger Nadia dan husband.

    harap lepas ni rezeki kita pulak kan :)

    ReplyDelete
  5. nanie.... suweetnya! alahaii kurusnya kak ida dulu? muahhahahahhaha.... thank you nanie , sudi jadik kawan maya sampai ke kawan nyata yang sekali sekala jumpa, sokay letew kann ;)) heeeeeeeee~

    akak doa untuk nanie, aminnnnnnnnnnnnnn

    ReplyDelete
  6. Bunga memang comel giler,mcm muka nadia kan
    Selalu juga jadi silent reader blog nadia oppss hehe (^__^)

    ReplyDelete
  7. Entry yg sangat jujur nanie...bertuah juga kenal nanie wpun jarang jumpa...

    ReplyDelete
  8. Allah,rindu semuanyaaaaaaaaaaaa..... first time kot jumpa nanie dan semua orang time photoshoot tu.. okay okay okay,bunga memang lawaaaaaaaaa,geramnya acik onie ....semoga ada rezeki dapat gomol bunga...

    ReplyDelete
  9. Memang banyak persepsi negatif bila dah lama kawen tapi x dapat anak lagi.. Macam akaklah.. Tapi akak yakin perancangan Allah tu adalah yg terbaik.. Semoga ada rezeki utk akak ada cahayamata satu hari nanti.. Huhu..
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
  10. comelnya bunga :)
    semoga jadi anak baik dan solehah

    :)

    ReplyDelete
  11. naniee, napeee buat entry meruntum jiwa lara kak yaaa niii T___T
    percayalah nanie, dalam ramai2 kawan blogger yang kak ya kenal, selain kak ida, kak mila, kak iza dan kak nory, nanie adalah antara blogger yang buat kak ya rasa selesaaaaa sangattt nak berkawan. rasa macam boleh masuk kepala kalau bersembang sume benda. dannn yang paaaaaling pentinggg, walau nanie punnnnn dah dikenali, dah top top blogger kan sekarangggg ;)) nanieee langsungg tak sombonggg. tak fake. kak ya selaluuu jumpaaa orang dalam blog kemainnn ramah tamahh bertegur sape. jumpa real life dekat luar ehhhh sombongnyaa. :p ok dah bye. dah macam entry kak ya taip. hahahhaa

    ReplyDelete
  12. comelnye.. nak gegurl jgk la pasni :D

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum innanie....comel nyer...:)

    ReplyDelete
  14. Bunga memang comell.. teringin nk jump in real.. insyaaAllah mudah2an..

    Nanie mudah2an next your turn k.. hehe

    ReplyDelete
  15. Salam perkenalan. Feel free to visit my blog :D

    ReplyDelete
  16. comey nye baby nim....cute...tahniah la

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork